Ykköskenttä jälleen KooKoon syömähampaana

MESTIS / Raportti
KooKoo jatkoi nousujohteisia otteitaan hakien kauden ensimmäisen vierasvoittonsa Heinolasta. HeKi nousi päätöserässä kahteen otteeseen maalin päähän kouvolalaisista, mutta se ei riittänyt. KooKoo vei tehokkaan ykköskenttänsä siivittämä täyden pistepotin maalein 2-3 (0-1, 0-1, 2-1).

Kolmella tappiolla kautensa aloittanut KooKoo on muuttanut kurssiaan totaalisesti viikossa. Heinolassa se nappasi jo kolmatta kertaa peräkkäin täydet kolme pistettä. Avainroolissa voitto-otteluissa on ollut tehokas ykkösnyrkki (Mikko Liukkonen–George Nistas-Sami Kaartinen), joka järjesteli tänäänkin kouvolalaisten kaksi ensimmäistä maalia.

– Ykköskenttä pelasi hyvän pelin. Lisäksi [Antti] Ore oli hyvässä vireessä maalilla ja [Ville] Lajunenkin oli erittäin hyvä. Voisin oikeastaan luetella koko joukkueen, myhäili tyytyväinen Vladimir Kolek onnistujia kysyttäessä.

– Tänään oli positiivinen tilanne, sillä joukkueessa ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä. Jos olisin jossain vaiheessa halunnut supistaa kolmeen kenttään, niin minulla ei ollut yhtään sellaista pelaajaa, jonka ottaisi sivuun. Pelasimmekin ihan loppuun saakka neljällä kentällä.

Tulokaskaudellaan Mestiksen positiivisiin yllättäjiin lukeutuneen HeKin toinen syksy Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ei ole lähtenyt käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla. Viiden kierroksen jälkeen joukkueella on kasassa vasta neljä pistettä. Päävalmentaja Jari Blomberg näkee kuitenkin positiivisia merkkejä joukkueessaan.

– Pelit eivät ole lähteneet kovin hyvin tuloksellisesti käyntiin, eivätkä ensimmäiset pelit olleet pelillisestikään järin hyviä. Nyt pelimme menee sentään koko ajan parempaan suuntaan. Meidän on vain tehtävä enemmän ja enemmän töitä, että saadaan se onnistuminenkin sinne alle, heinolalaisluotsi pähkäili.

KooKoo kesti johdossa

Kauden aiemmissa peleissään KooKoota on rokotettu muutamankin kerran heti pelin alkumetreillä, mutta nyt oli kouvolalaisten vuoro iskeä jo avausvaihdossa. 0-1-maalista vastasi Sami Kaartinen, joka on nyt osunut maalirautojen väliin vähintään kertaalleen viidessä viimeisessä ottelussa.

– Toisessa ja kolmannessa pelissä meille tehtiin maali heti ensimmäisessä vaihdossa, mutta nyt me pääsimme johtoon, mikä oli tärkeä asia. Se oli hyvin rakennettu maalipaikka, eikä mitään tuuria, joten olen tuohon erittäin tyytyväinen, kiitteli Kolek.

Kokonaisuudessaan erä oli kuitenkin kotijoukkueen selvää hallintaa, mistä jo torjuntalukemat 21-4 kertovat omaa kieltään. HeKi-hyökkääjien tukkoisuus ja Antti Oren varmat torjunnat pitivät kuitenkin KooKoon johdossa aina taukosummeriin saakka.

– Meillä oli hyvä lataus ensimmäisessä erässä. Hallintaa ja maalintekopaikkoja riitti, mutta emme pystyneet tekemään maalia. Vastustajalla oli muutama paikka ja se iski maalin pienestä lapsuksestamme, tiivisti Blomberg avauserän.

– Saimme hyvän alun peliin, mutta maalinteko oli tänään liian vaikeaa. Jos ottelu alkaa noin, että siinä on tuollainen määrä laukauksia, reboundeja ja maalintekopaikkoja, niin kyllä niistä pitäisi pystyä maali tekemään, kotijoukkueen valmentaja harmitteli.

Heinolalaisten kovan vyörytyksen myönsi myös Kolek.

– Ville Kiiskisen paluu antoi HeKille ehkä hiukan enemmän voimaa ja he painostivatkin ensimmäisessä erässä. Pelasimme kuitenkin omassa päädyssä hyvää puolustuspeliä ja he ampuivat oikeastaan jokaisesta paikastaan, joten maalivahdille tuli paljon torjuntoja. Mutta täysiä maalipaikkoja HeKillä ei ollut niin hirveästi.

Vilkman iski voittomaalin

KooKoo sai heti toisen erän alkuun oivan mahdollisuuden lisätä johtoaan, kun se pääsi pyörittämään kahden miehen ylivoimaa lähes täydet kaksi minuuttia. Tulosta ei kuitenkaan tullut, mutta kotijoukkuekaan ei onnistunut hyödyntämään Jani Honkasen kahta peräkkäistä jäähyä.

Pian pelin puolivälin jälkeen KooKoo onnistui ylivoimalla. Maalintekijänä jälleen Kaartinen – alustajatkin samat ja vieläpä samassa järjestyksessäkin kuin ensimmäisessä osumassa, eli Mikko Liukkonen ja selvästi tasoaan viime aikoina nostanut puolustaja Jarno Virkki.

– Ensimmäinen erä oli meiltä vähän sekavaa, mutta erätauon jälkeen lähdimme pelaamaan omaa peliämme. Toinen olikin oikeastaan sitten meidän erämme, pojat pelasivat erinomaisesti, jakoi Kolek kiitoksia.

HeKi onnistui ohittamaan Antti Oren ensimmäistä kertaa ottelussa vasta päätöserän viidennellä minuutilla. Olli Sinkkosen johtama viisikko painoi pelin vahvasti KooKoon päätyyn, eikä vieraiden kolmoskenttä onnistunut purkamaan tilannetta. Yritteliäästi läpi pelin esiintynyt Pelicansin lainahyökkääjä Marko Pöyhönen nousi lopulta väkevästi maalille ja survoi viivalaukauksen reboundin sisään.

– Emme pelanneet kolmannessa erässäkään huonosti, mutta nuorilta pelaajilta puuttuu vielä kokemusta ja nöyryyttä. Pojat kyllä tietävät miten pitäisi pelata, mutta se ei aina onnistunut. Teimme kaksi aika isoakin taktista virhettä ja niistä tuli sitten kavennusmaalit, kertoi Kolek.

Kavennus ei kuitenkaan koitunut KooKoon kohtaloksi, sillä joukkue selvitti ensin Liukkosen alivoiman ja iski kiekon heti sen perään kolmannen kerran Janne Kurikan selän taakse. Voittomaalissa heinolalaisia purivat omat koirat: niin maalintekijä Samu Vilkman kuin syöttäjä Petri Pyhäjärvikin hyökkäsivät vielä viime kaudella HeKin riveissä.

– Vilkman ja Pyhäjärvi halusivat varmasti näyttää vanhoille pelikavereilleen ja onnistuivatkin
erinomaisesti, Kolek sanoi.

Kivistön kavennus jäi laihaksi lohduksi

HeKi laittoi pelin vielä jännäksi, kun Esa Kivistö nosti joukkueensa uudelleen maalin päähän ajassa 51.45, vain puolitoista minuuttia KooKoo-osuman jälkeen. Kouvolalaisten kakkoskentällinen höntyili vähän turhan hanakasti kiekollisen pelaajan kimppuun, jolloin kokeneet Aki Nurminen ja Ville Kiiskinen saivat sohituksi Kivistön läpiajoon.

KooKoo-pakit joutuivat rikkomaan tilanteessa, mutta Kivistö ehti vastata rangaistuksesta itse ennen tuomareita. Vantaalta siirtynyt hyökkääjä harhautti läpiajonsa päätteeksi maalivahti Oren ja siirsi rystyllä sisään.

Kolek kutsui suojattinsa hengähdystauolle ja viimeiseen neuvonpitoon heti kavennuksen jälkeen ja ohjeet tepsivät. HeKi haki hanakasti tasoitusta viimeisten kahdeksan minuutin ajan, mutta KooKoo pysytteli poissa jäähyaitiosta ja puolusti fiksusti.

– Pelasimme lopun hyvin. HeKi yritti päästä päätyymme, mutta puolustimme hyvin ja lähdimme nopeasti omalta alueelta pois. Mitään isoja ongelmia ei siis ollut, eikä heillä oikeastaan paikkojakaan.

– Kolmanteen erään saatiin hyvä kiukku päälle ja tultiin 3-2:een. Painostusta oli ja muutama maalintekopaikkakin, mutta se ei vain riittänyt, tiivisti puolestaan Blomberg loppuratkaisut.

Heinolan taika murrettu

KooKoo on parhaillaan melkoisessa ottelusumassa. Joukkue oli tositoimissa jo neljättä kertaa viikon sisään ja pelit jatkuvat jo perjantaina, kun Jokipojat saapuu vieraaksi. Onnistumiset auttavat kuitenkin jaksamisessa. Voitto Heinolasta oli vieläpä erityisen makea, olihan se seuran Mestis-historian ensimmäinen.

– Tämä oli kokonaisuutena hyvä peli meiltä ja olemme voittoon erittäin tyytyväisiä, sillä viime kaudella emme saaneet tästä luokasta yhtään pistettä, iloitsi Kolek.

Hiukan verkkaisempaan tahtiin pelaillut HeKi matkaa puolestaan perjantaiksi alkukauden suurimman yllättäjän vieraaksi Kirkkonummelle. Heinolalaisten kannalta yksi tärkeä asia jatkoa ajatellen oli ykkössentteri Ville Kiiskisen vahva paluu kaukaloon.

– Ville ei ole pelannut vähään aikaan, eikä ole vielä parhaimmillaan, mutta kyllä hän kenttänsä eloon herätti. Ihan ookoo peli Villeltä, Blomberg muotoili.

» Lähetä palautetta toimitukselle