Viihdettä kansalle

Kouvolan kiekkoyleisö sai viimein edellisessä kotiottelussa nähtäväkseen maaleja ja sama tahti jatkui nytkin, kun verkot soivat kymmenen kertaa. TuTo nousi toisessa erässä tappioasemasta taistelemaan kauden ensimmäisestä vierasvoitostaan, mutta lopulta KooKoo oli vahvempi lukemin 6-4 (2-1, 2-3, 2-0).

KooKoon ja TuTon kaueden ensimmäinen kohtaaminen päättyi maalittomaan tasapeliin, eivätkä joukkueet ole juuri sen jälkeenkään maaleilla iloitelleet. Kun saldoon lisätään vielä molemmista joukkueista löytyvät huippuvahdit, ei moni - allekirjoittanut mukaanlukien - uskaltanut torstai-illalta montaakaan maalia odottaa.

Ähäkutti.

Ottelun ensimmäiset kymmenkunta minuuttia lupailivat melkoista juhlaa kotijoukkueelle, joka oli vastustajaa jatkuvasti potkun edellä. Topi Riutta joutui jäähylle heti neljäntoista sekunnin pelin jälkeen. Tuon kakkosen TuTo kesti, mutta ajassa 4.17 syntyi ottelun avausmaali. Kolmannen Mestis-pelinsä aloittanut KooKoo-vahti Joonas Riihimäki avasi loistavalla syötöllään KooKoon ylivoimahyökkäykseen. Laidalta noussut Eero Lajunen heitti nollakulmasta kiekon maalin eteen, mistä Timo Kinnunen imaisi kiekon sisäänsä. Tosin mikäli Kinnunen ei olisi kiekkoon koskenut, olisi Mikko Mattila saanut ohjata sen tyhjiin.

Pari minuuttia maalin jälkeen KooKoon ykköskenttä järjesti melkoisen pommituksen Kinnusen maalille. Reino Soijärvi ja Tatu Kattelus pääsivät kokeilemaan kahdella yhtä vastaan syötönkatkon jälkeen, mutta Kinnunen torjui Soijärven yrityksen maalin edestä. Hyvällä pelipäällä ollut Soijärvi pakotti seuraavassa vaihdossaan Janne Laitilan rikkomaan jäähyn arvoisesti pyrittyään karkuun. KooKoon ylivoima oli melkoista sähläystä, ja yllättäen TuTo pääsikin kokeilemaan täysin vailla työtä olleen Riihimäen virettä. Kaj Lindströmin hukattua kiekon Markus Ojala haastoi puolustajan rohkeasti, ja lopulta Lindström sohi kiekon suoraan Markus Leppäsen lapaan. Riihimäki torjui Leppäsen kovan kudin kilvellä päätyverkkoon.

Heti jäähyn päätyttyä Jari Keltaselle avautui loistava paikka. Rystynosto meni kuitenkin aavistuksen ohi ylänurkan. Paremmin paikkansa käytti hyödyksi Ossi Louhivaara minuuttia myöhemmin. Soijärvi hassutteli vastustajia nurkkauksessa ja heitti kiekon Jussi Laineelle. Louhivaara veti kiekon joukkuekaverinsa lavan vierestä tarkasti alanurkkaan. TuTon nuorisoketju oli tilanteessa niin pahasti kahvilla, että Anatoli Bogdanov joutui siirtymään kolmeen vitjaan.

TuTo lähti otteluun jo valmiiksi varamiehisenä. Matti Kesseli, Juho Lehtisalo ja Matti Aho olivat armeijan harmaissa ja joukkueen paras pistemies Tuomas Jalava sivussa opiskelukiireiden johdosta.

- Poissaolot olivat meille iso menetys. Olimme bussimatkan jälkeen vielä nukuksissa, ja ensimmäiset kymmenen minuuttia ratkaisivat pelin. KooKoo teki kaksi maalia, jonka verran se oli myös lopulta parempi, sanaili Bogdanov.

Erän vanhetessa TuTokin pääsi otteluun mukaan paremmin. Viidentoista minuutin kohdalla Riihimäellä oli taas torjuntatöitä, kun Janne Laitila tulitti lujaa. Tyylikäs koppi esti kuitenkin kavennuksen. Puolitoista minuuttia myöhemmin turkulaiset saivat apuja KooKoon neloskentälliseltä. Tomi Laurila oli unohdettu aivan vapaasti puolustulinjan taakse ja kouvolaisten karvatessa kiekko pelattiinkin miehelle. Tapparan junnuista siirtynyt Laurila avasi kauden piste- ja maalitilinsä läpiajon päätteeksi. Riihimäki torjui ensimmäisen yrityksen, muttei pystynyt estämään Laurilan jatkoa. Pieneksi mysteeriksi jäi, miksei Petri Tähtisalolle merkitty syöttöpistettä.

Laukaukset ensimmäisessä erässä olivat KooKoolle 12-5, mikä myös kuvaa avauserää osuvasti.

TuTon erä

Toisen erän alkuun sai TuTokin ylivoiman. Joose Lipposen kakkosen aikana vieraat esittivät hyvää ylivoimaa, mutta Riihimäki torjui vedot, eikä TuTo saanut miehiä maalille. KooKoo sen sijaan käytti paikkansa hyväkseen. Heti Lipposen palattua jäälle kotijoukkue pääsi ylivoimahyökkäykseen. Kapteeni Mikko Mattila veti itse tulisen vedon, joka upposi sisään Kinnusen längistä. Maskia tilanteessa ei ollut.

Liekö sitten KooKoon vallannut hyvänolontunne tai ei, mutta TuTo kavensi vain kolmetoista sekuntia myöhemmin. Jälleen kentällä oli Antti Karhulan johtama vitja, ja jälleen oli mies unohdettu selustan puolelle. Pulliaisen yrityksen Riihimäki torjui, mutta Joni Aurasuo sai iskeä reboundin sisään mustapitojen katsellessa vierestä. Siihen loppui myös KooKoon nelosen peli.

Puolitoista minuuttia kavennuksen jälkeen oli KooKoon kakkoskentän vuoro töpeksiä. Laurilan annettiin heittää kiekko kulmasta maalille, jossa Ville Luomalla oli aikaa kiertää Riihimäki rauhassa ja tasoittaa ottelu. Jo pari vaihtoa myöhemmin TuTo oli lähellä siirtyä johtoon, mutta KooKoolla oli onnea.

Kauaa ei kuitenkaan taslukemissa pysytty. KooKoon kakkonen katseli nyt vuorostaan kun Pulliainen toi kiekon alueelle ja antoi Aurasuon nousta maalille kaikessa rauhassa. Aurasuo sai yrittää pariinkin kertaan, ennenkuin sai tehdyksi kauden neljännen maalinsa. Tilanteen käännyttyä KooKoo otti aikalisän ja vaihtoi maalinsuulle Jaakko Suomalaisen.

- Sääli Riihimäkeä, joka joutui sijaiskärsijäksi. Jotenkin piti kenttäpelaajiin ryhtiä saada, Reijo Mansikka totesi taiston tauottua.

- Päästyämme 3-1-tilanteeseen kaveri kavensi kymmenessä sekunnissa ja meidän toisen erämme musta hetki alkoi. Emme pystyneet pelaamaan ylöspäin riittävän nöyrästi ja ylittämään keskiviivaa varmasti, Mansikka kertasi.

Herätys toimi ja vähitellen KooKoo sai taas kadottamastaan juonenpäästä kiinni. Mikko Mattila ehti jo tällätä lätän lujaa kohti Kinnusta ja kiekkoa saatiin aluelle. Yritys katkesi kuitenkin Suomalaiselle vihellettyyn jäähyyn. Ylivoimaosuma olisi voinut kääntää pelin turkulaisille lopullisesti, mutta nyt pyöritystä ei nähty. Laitila tosin pääsi laukomaan aivan lopussa kovan maskin takaa, mutta Suomalainen torjui. Se olikin TuTon loppuerän ainoa laukaus.

KooKoo vyöryi viimeisten viiden minuutin aikana kohti TuTon maalia jatkuvalla syötöllä. Ensin Teemu Timoskainen yritti survoa kiekon väkisin sisään. Vähän myöhemmin Louhivaara ja Soijärvi juonivat maalinkulmalla ja Tatu Kattelus pääsi läpi. Miikka Koskikin avitti isäntiä: TuTo-pakki jätti kiekon Lipposen lapaan, mutta Kinnunen torjui jälleen ja kesti hurjan pommituksen lähes summeriin asti.

Kun erää oli jäljellä reilu minuutti, pamautti Harri Tikkanen kiekon keskelle maaliristikkoa. Sisään asti kiekon sai lopulta Timoskainen puoli minuuttia myöhemmin. Kalevi Aition ja Janne Laitila sähläsivät kiekon kulmauksesta kouvolalaissentterille, joka jallitti numerot tasoihin tärkeällä osumalla.

KooKoo käyttää paikkansa, TuTo ei

Päätöserän alku ei lupaillut kotiyleisölle hyvää. TuTo piti kiekkoa ja pääsi hätyyttelemään KooKoon maalia ajoittain vaarallisesti. Topi Riutan ohjaus maalin edestä painui kuitenkin päätyverkkoon eivätkä Jussi Sipponen ja Janne Laitilakaan saaneet käytetyksi omia paikkojaan.

KooKoo taas iski erän ensimmäisestä paikastaan. Ykköskenttä oli jo menossa vaihtoon, mutta päätyyn iskemisen sijasta Tatu Kattelus veikin kiekon alueelle ja heitti syötön maalille. Syntymäpäiväsankari Reino Soijärvi sai törkättyä mailansa väliin, ja kesken TuTon hallinnan KooKoo siirtyi johtoon ajassa 58.10.

Minuuttia myöhemmin Timoskaisen vitja katkoi monta TuTo-purkua perätysten ja loi painetta Kinnusen maalille. TuTo joutui hyökkäämään ajoittain riskilläkin, ja KooKoo tyytyi nopeisiin vastauksiin. 2-1-hyökkäyksessä maali oli jälleen lähellä, mutta Harri Tikkanen laukoi yli. Heti perään Tuukka Pulliainen pääsi toisessa päädyssä puolittain läpi, mutta Suomalainen torjui.

Seuraavien minuttien aikana kaukalossa ei kovinkaan merkittäviä tapahtunut. Oivan ottelun pelannut Laurila tosin joutui jättämään leikin kesken saatuaan Petri Tähtisalon kovan lämärin jalkaansa. KooKoo oli saanut palettinsa balanssiin ja pystyi pelaamaan kurinalaisesti.

Lopullinen niitti tuli jo ennen kuin Bogdanov ehti luisteluttaa Kinnusta vaihtoon, ajassa 58.13. Ylivoimahyökkäys jälleen, ja namusyöttö Soijärveltä. Janne Mäkelä sai ohjata kiekon käytännössä tyhjään maaliin. Vielä viimeisellä minuutilla Kalevi Aitio oli heittää kiekon omaan maaliin, mutta säästyi onnen ansiosta Kinnusen ripittäytymiseltä.

- Kolmas erä oli tasaisin. Meilläkin oli hyviä paikkoja tehdä voittomaali ja taistelutahtoa riitti loppuun asti. Olimme ajoittan liian rauhallisia, varsinkin vastaiskuissa. Nopeat vastahyökkäykset ovat KooKoon tavaramerkki, Bogdanov tiivisti.

Onnistujia ja ei-niin-onnistujia

- Melkoista vuoristorataahan tämä ottelu oli. Teimme kuitenkin kuusi maalia ja voitimme. Tiedossa on mitä pitää parantaa. TuTon lailla meilläkin on nuori joukkue, Mansikka kommentoi.

KooKoolta erottui kaksi ketjua yli muiden. Ykkösvitja vei peliä varsinkin ensimmäisen erän alussa ja toisen lopussa miten tahtoi. Syntymäpäiviään juhlineelle Reino Soijärvelle merkittiin ansaitusti tehot 1+2. Tatu Kattelus raatoi tuttuun tapaansa, ja Louhivaaran liike oli liian liukasta useimmille vastustajista. Kolmikon takana pelannut pari Mälkiä-Laine oli yllättäen KooKoon varmin pakkikaksikko.

Vielä paremman iltapuhteen teki kuitenkin Teemu Timoskainen laidoillaan Mikko Mattila ja Eero Lajunen. Vahva kolmikko raatoi ja sai palkinnoksi maalin mieheen. Mattila jakoi myös kovia pusuja ja Timoskainen uurasti vahvasti kumpaankin suuntaan. Lajunen aiheutti ajoittain liialla itsevarmuudellaan harmaita hiuksia penkkijännäreille, mutta pakkipari Raattama-Rissanen varmisti hyvin.

Kolmoskentästä ei tuntunut yhteistä säveltä löytyvän, varsinkaan ennenkuin Olli Sinkkonen vaihtui Joose Lipposeen. Ketjun tilille kaksi miinusmaalia, kuten myös ottelun kesken jättäneen nelosvitjan. Karhulan jodattaman troikan pelatessa ei jäällä toiminut syvyyskontrolli ollenkaan. Muu nelikko tyytyi katselemaan Jari Keltasen karvausta.

TuTolta Joni Aurasuo osui kahdesti Tuukka Pulliaisen esityöstä. Pulliainen pelasi oikein onnistuneesti Jalavan paikalla. Pakkipari Kilkki-Koski oli ajoittain vaikauksissa nopeiden vastustajien kanssa, mutta selvitti useimmat tilanteet hyvällä sijoittumisella ja maltilla.

Janne Laitila puolestaan joutui paikkaamaan Kalevi Aition virheitä turhankin usein, eikä pari saanut avatuksi kiekkoa sinikypärä Ojalalle. Kolmoskentässä nuori laitahyökkääjä Miikka Tuomainen täytti paikkansa. Parasta esitti kuitenkin toinen laituri, Tomi Laurila. Laurila avasi kauden pistetiölinsä saldolla 1+1.

Maalivahdeista kehuja ansaitsee kesken sisään vaihdettu Suomalainen, joka piti maalinsa puhtaana. Riihimäkeä ei voi kenttäpelaajien karkeista virheistä moittia, ja muutaman maukkaan koinkin mies ehti ottaa. Timo Kinnunen puolestaan esitti hyvinkin vaihtelevia otteita. Kaksi maalia meni sisään turhan helposti, mutta huonompi veskari olisi antautunut ajoittain kovassa pommituksessa useamminkin. Huomiota kiinnitti kuitenkin tiheys, jolla kassari sylki tirjuntoja eteensä. Parannettavaa riittää myös puolustajien ja maalivahdin kommunikoinnissa, joka TuTolla taisi olla hukassa. Kiekko jäi monta kertaa KooKoolle, kun kumpikaan osapuoli ei tiennyt mitä toinen tekee.

Tuomari Jarkko Kososen linja piti läpi ottelun ja viirupaita pysyi huomaamattomissa onnistuneen iltapuhteen merkiksi.