Aapo ilotulitti kotivoiton

KooKoo ja HeKi pelasivat harvinaisen tapahtumarikkaan tv-ottelun. Peräti viidentoista täysosuman matsi päättyi monien käänteiden jälkeen KooKoon 9-6 (1-2, 3-3, 5-1) –voittoon. Kotiyleisön villiinnytti päätöserän aikana käsittämättömät tehot 3+2 nakuttanut nuori Aapo Lampinen.

KooKoon ja HeKin syksyn neljännestä kohtaamisesta odoteltiin tiukkaa ja vähämaalista, kuten kolme aiempaakin koitosta olivat olleet. No, tiukka ja jännittävä peli olikin – mutta ei todellakaan vähämaalinen.

Tilanteet taulullakin vaihtuivat melkoisen mielikuvituksellisesti. Avausmaalista huolimatta KooKoo oli pelissä 1-3-tappiolla, mutta vielä toisen erän aikana oltiinkin lukemissa 4-3 ja 4-5. Päätöserässä kotijoukkue meni kuitenkin elämänsä erän pelanneen Aapo Lampisen johdolla menojaan.

– Puolitoista erää ihan hyvää ja sitten puolitoista erää ihan kauhufilmistä. Ottelu lähti ihan hyvin käyntiin, mutta peli hajosi, kun maaleja rupesi paukkumaan molempiin päihin. Tilanteet muuttuivat niin nopeasti, että osa pelaajista ei pysynyt kärryillä, hämmästeli HeKi-luotsi Jari Blomberg.

KooKoo oli hallinnut kenttätapahtumia joukkueiden aiemmissa kohtaamisissa, mutta HeKi korjannut niistä pisteet mukaansa. Nyt tehot kouvolalaisilla olivat kohdallaan, eikä Janne Kurikastakaan ollut pysäyttäjäksi.

– Televisio-ottelu – ja viihdyttävä sellainen. Yleisö varmasti tykkäsi viidestätoista maalista, valmentajat eivät välttämättä. Kuten jokainen näki, se oli ihan päädystä päätyyn –peliä. Valmentajien ei ole helppo kommentoida tällaista peliä. Kun tekee yhdeksän maalia, niin ei häviä, mutta toisaalta kuusi meni omiinkin, pähkäili Vladimir Kolek.

Ensimmäinen erä tutulla kaavalla

Jo ottelun avausvaihdot lupailivat vauhdikasta ja värikästä ottelua, sillä molemmat joukkueet iskivät maalin ensimmäisistä tekopaikoistaan. Ja komeat maalit iskivätkin.

Ville Vimpari vei vajaan kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen isännät johtoon Jukka Korhosen mainiosta esityöstä. Korhonen harhautti vastustajan komeasti keskialueella, kiersi maalin ja tarjosi Vimparille tekopaikan maalin edestä. HeKi kuittasi minuuttia myöhemmin, päästyään 4-2-hyökkäykseen. Olli Sinkkonen heitti vauhdista komean lätyn takatolpalle, jonne puolustaja Mikko Heiskanen kirmasi oikea-aikaisesti ja maalasi taitavasti suoraan syötöstä.

– Alku oli hermostunutta, syötöt hitaita, eivätkä jalat kulkeneet. Emme päässeet pois omasta päästä ja HeKi sai siten painopisteen päätyymme, näki Kolek avauserän isäntien kantilta.

Allekirjoittaneen silmissä erä sen sijaan noudatti tuttua kaavaa: KooKoo teki rutkasti töitä, mutta vastustaja oli tehokkaampi. kahden miehen ylivoimansa aikana KooKoo pommitti puolenkymmentä laukausta, mutta melko heikolla sihdillä. HeKi sen sijaan hyödynsi erän ainoan ylivoimansa ja matkasi tauolle 1-2-johtoasemassa. Joni Isomäen ylivoimamaalissa oli kosolti tuuriakin mukana, sillä nollakulmasta roiskaistu kiekko muutti maalin edustalla suuntaa jo pomppasi tolpan juureen.

Jäähypenkiltä HeKin johtomaalia todisti Ville Väkeväistä rajusti taklannut Eemeli Koskelainen. KooKoo-hyökkääjä selvisi laitataklauksesta kaksiminuuttisella, vaikka HeKin avainhyökkääjiin kuuluva Väkeväinen loukkasikin tilanteessa olkapäänsä pahasti. Valmentaja Blombergin mukaan syyskauden toiseksi tehokkain heinolalaishyökkääjä joutuu leikkauspöydälle.

Heinolalaisten ylivoimaprosentti pysyi täydessä sadassa myös erätauon jälkeen, sillä Mikko Tarkiaisen rangaistus kostautui välittömästi. Aki Nurminen laukoi 1-3-maalin siniviivalta tarkasti alanurkkaan vain kahdentoista yv-sekunnin jälkeen heti toisen erän alussa.

– Puolitoista erää, 3-1-tilanteeseen asti, olen tyytyväinen joukkueen esitykseen. Se suunnitelma, mikä meillä peliin oli, toteutui hyvin. Jäähyjä oli ehkä liikaa, mutta niitä tuppaa olemaan meillä aina paljon, kertoi Blomberg.

– Saimme ehkä muutaman maalin helpollakin, mutta meillä oli kuitenkin siinä hyviä jaksoja. Pelasimme pelin alla ja meillä oli hallintaakin peliin verrattuna siihen, miten olemme aiemmin pelanneet KooKoon kanssa. Yleensä on ollut hirveää mylläkkää, mutta nyt pystyimme ohjaamaan kulmiin.

Viidessä minuutissa rinnalle ja ohi

HeKi oli toisen erän ensiminuutit vahvasti niskan päällä. Neljäs maali olisi voinut jo ratkaista pelin HeKille, mutta jo avauserässä Olli Sinkkosen läpiajon torjunut Sami Heinonen esti nyt Toni Kirenin pahat aikeet. Ja sitten peli kääntyikin päälaelleen.

– Onnistuimme tekemään maalin ylivoimalla ja se toi iloa peliimme. Pitää olla vähän tuuriakin. Aikaisemminkin ollut hirveästi erikoistilanteita, mutta tänään miehet menivät maalille ja onnistumisia tuli, kiitteli Kolek.

KooKoo kavensi ylivoimalla, kun erää oli pelattu kolme ja puoli minuuttia. Mikko Mattila hakkasi riittävän röyhkeästi irtokiekkoa veskari Janne Kurikan reviiriltä ja lopulta Ville Vuorisaari sai tällätä kiekon ruuhkan takaa tyhjään maaliin.

Seuraavassa vaihdossa HeKikin sai kiekon maalin, kun muuten koko pelin pahasti kuutamolla ollut kanadalaishyökkääjä Kevin Cooper väläytteli vaarallisuuttaan vastahyökkäyksessä. Peli oli kuitenkin vihelletty jo sekuntia paria aiemmin poikki.

Oranssipaidat sen sijaan iskivät hyväksyttäviä maaleja. Tasoihin KooKoo nousi ajassa 28.00 heti tehottoman ylivoimansa jälkeen. Kiren keskittyi pitämään Mikko Silvennoista maskissa, joten Vuorisaaren ja Mattilan alustuksella kiekon saanut Mikko Liukkonen sai rauhassa tähtäillä ylänurkkaan.

Johtoon KooKoo siirtyi puolisen minuuttia myöhemmin: tällä kertaa nopealla ylivoimaosumalla. Antti Nyrhinen laukoi suoraan syötöstä sukkana sisään. Veto ei ollut hirveän kova tai tarkka, mutta Kurikalla saattoi olla edessään maskia.

– Täysi herpaantuminen. Kun saavutettiin johto, niin luultiin että ollaan jotain ihan muuta. Osa unohti ihan täysin tehtävänsä 5-5-päätypuolustamispelaamisessa ja siitä seurasi hirveää tivolia, Blomberg ripitti pelin jälkeen.

Liukkonen suihkuun ja HeKi takaisin johtoon

Toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla tapahtumat vain lisääntyivät. Liukkosen kakkosen KooKoo selvitti, mutta heti perään Ilkka Saarelakin joutui jäähylle. Eikä siinä vielä kaikki, sillä hetkeä myöhemmin Liukkonen sai maalinedushässäkästä kaksiminuuttisen poikittaisesta mailasta – ja konsultaation jälkeen myös ottelurangaistuksen. Liukkonen oli ilmeisestikin tönäissyt yleisen hässäkän keskellä vastustajan pelaajaksi luulemaansa linjatuomaria.

HeKi sai siis ensin jauhaa hyvän tovin viidellä kolmea vastaan, ja vielä senkin jälkeen oli luvassa pitkään normaalia ylivoimaa. Pitkän sahaamisen jälkeen Nurmisen veto pomppi ruuhkan takaa maaliin, kun käynnissä oli vielä jäähyistä ensimmäinen.

Kotijoukkueen kannalta tilanne alkoi näyttää huolestuttavalta, kun HeKi siirtyi takaisin johtoon neljäkymmentä sekuntia myöhemmin. Samu Vilkman iski 2-1-tilanteessa kiekon tarkasti sisään suoraan Olli Sinkkosen syötöstä.

KooKoo selvitti kuitenkin jäähysumansa ilman lisätakaiskuja, ja olipa Saarela ohjata tasoituksen alivoimallakin. Viimeiselle erätauolle lähdettiin kuitenkin heinolalaisten 4-5-johdosta.

Lampisen täyskäsi takaa kotivoiton

Isännät kestivät vielä päätöserän alkuun jääneen alivoiman rippeensä, vaikka Jani Tossavainen tolppaa kolisuttikin. Sitten esiin astuikin Aapo Lampinen – joka tuplasi koko alkukauden maalisaldonsa kolmannen erän täyskädellä.

– Päätimme toisen erän jälkeen, että väännämme tämän pelin meille. Se onnistui ja siihen olen erittäin tyytyväinen, Kolek iloitsi.

5-5-tasoitus syntyi ajassa 43.33. Kurikka torjui Lampisen laukauksen vierelleen ja kadotti kiekon näkökentästään. Puolustajatkaan eivät apuun tulleet, joten Saarela iski helpon maalin. Minuuttia myöhemmin Lampinen kampattiin maalin takana, mutta kotiyleisön buuausten kohteena ollut Ville Vuohtoniemi piti kätensä alhaalla. Lampinen nousi kuitenkin takaisin jaloilleen ja syötti maalin takaa Vuorisaarelle avopaikan, josta puolustaja ei erehtynyt.

Kahden maalin karkumatkalle KooKoo kirmasi neljä minuuttia myöhemmin ylivoimalla. Kurikka oli jo joutunut yhden reboundin pelastamaan kobrakädellään maaliviivalta, mutta oli voimaton Lampisen päästyä yksin maalin eteen.

7-5-maalissa Ville Kiiskinen näytti voittaneen puolustuspään aloituksen, mutta puolustaja ei seurannut Lampista joka luisteli irtokiekkoon maalin edustalle. Kiiskinen pääsi kuitenkin pian paikkaamaan tilannetta, kaventaen aloitusvoittonsa jälkeen. Janne Sinkkonen laukoi ylivoimalla viivalta ja Kiiskinen sai mailansa sopivasti väliin.

Kuusi tehtyä maalia on aina komea luku vieraskentällä, mutta HeKille se ei tänään riittänyt. Lampinen nimittäin upotti loppua kohden pahasti proppunsa polttaneen Kurikan längistä sisään vielä kaksi lisäosumaa. 8-6-maali syntyi ylivoimalla, kun Valtteri Skyttä pelasi vetopaikan nelikon keskelle. Päätösnumerot Aapo lämäsi Jani Keskisen esityöstä.

Perusasioilla onnistumisia

Peli oli todellista hurlumhei-kiekkoa, jossa erikoistilanteet olivat avainasemassa. HeKi teki kuudesta maalistaan ylivoimalla peräti viisi. Yhtä moneen YV-osumaan ylsi KooKookin, mutta se teki lisäksi neljä maalia tasakentällisinkin.

– Ensimmäisessä erässä ylivoimamme oli liian staattista. Emme luistelleet ja kiekko oli yhdellä pelaajalla, joka ei liikkunut mihinkään. Sitä vastaan oli helppo puolustaa. Tauolla puhuimme, että pitää liikkua sen mukaan mitä muut tekevät, liikuttaa kiekkoa, laukoa ja mennä maalille. Perusasioita, mutta niistä tulevat maalitkin, Kolek kommentoi.

Yksi ratkaisevimmista tekijöistä oli KooKoon selviäminen kahdella takaiskulla toisen erän lopusta, sillä se tuntui sytyttäneen joukkueen ärjyyn taisteluun.

– Jäähyjen kautta päästiin vielä mukaan peliin, mutta sekään ei tänään riittänyt. Kyllähän sitä kiekkoa hakattiinkin meidän maalia päin, mutta kyllä sinne joku sitten kimposikin, Blomberg summasi.

Kumpikaan valmentajista ei halunnut kommentoida tuomarityöskentelyä, vaikka varsin tulkinnanvaraisia tilanteita tilannerikkaassa pelissä riittikin. Väkeväisen loukkaantumisen ja Liukkosen ottelurangaistuksen lisäksi raporttia liittoon lähtee myös Väkeväiselle pelin jälkeen napsahtaneesta pelirangaistuksesta.

Suotavaa olisi, jos videolta kelailtaisiin – vaikka sitten opetustarkoituksessa – myös Kurikan kolmannen erän mailapelaamista. Aiemmin KooKoolle muuriksi osoittautuneen Kurikan iltapuhde oli kaikkea muuta kuin onnistunut. Paljon parempaan ei tosin Sami Heinonenkaan yltänyt vastakkaisella maalilla, mutta jätti sentään hölmöilyt väliin.

Pelin hahmo oli kahden vaisun erän jälkeen vahvaakin vahvemmin esille noussut Lampinen (3+2, +3). Mukavasti tehopisteitä keräsivät myös hänen ketjukaverinsa Valtteri Skyttä (0+3) ja Ilkka Saarela (0+2). KooKoo-puolustajista tehot 2+1 kerännyt Ville Vuorisaari voitti osuutensa tasakentällisin 4-0, parinsa Jani Heskinen pisti vielä yhden paremmaksi.

HeKin näkyvin oli peräti kaksitoista kertaa ottelussa laukonut ja kahdesti osunut Aki Nurminen. Hyökkääjistä eniten jäällä touhusivat kokeneet Janne Sinkkonen ja Ville Kiiskinen, mutta tehokkaammiksi osoittautui parivaljakko Olli Sinkkonen (0+3) – Samu Vilkman (1+2).