Jokipojat taisteli pisteen Niiralasta

MESTIS / Raportti
Ennakkokaavailujen mukaan varsin selväksi arvioitu sarjakärjen ja -jumbon kohtaaminen tarjosi Kuopion jäähalliin saapuneelle yleisölle todellisen jännitysnäytelmän. Loistavasti taistellut joensuulaisryhmä taipui peliä selvästi hallinneille isännille vasta jatkoajalla Samuli Suhosen viimeisteltyä illan voitto-osuman.

KalPa lähti peliin ilman hyökkääjiään Aki Korhosta ja Timo Kuuluvaista. Puolustajan paikalta sivussa olivat Juho Kuronen ja Matti Tiihonen. Joensuulaisilta sen sijaan puuttuivat loukkaantumisten vuoksi Jani Lahtinen, Petri Pyhäjärvi, Jani Keränen ja Marko Mönkkönen.

KalPa painaa, Jokipojat maalaa

KalPa tuli todella vahvasti pelin alkuun Adam Hallin johtaman ykköskentän voimin. Ensimmäinen puolitoistaminuuttia pyörittiinkin joensuulaisten puolustusalueella, mutta vaaralliset maalintekopaikat antoivat vielä odottaa itseään.

Ajassa 1.34 kirjattiin illan ensimmäiset tilastomerkinnät, kun päätuomari Jarkko Kosonen näki Kalevi Aition ja Mikko Vannisen ”nahistelut” kaksiminuuttisten arvoisiksi. Kahden minuutin tasavajaalla peli tasaantui.

Illan ensimmäinen ylivoima nähtiin pian Aition ja Vannisen rangaistusten päätyttyä. Ylivoimalle päässyt vierasjoukkue ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Puolustaja Atte Valli laukoi viivasta ja Sami Puruskainen ohjasi kiekon ohi KalPan maalia vartioineen Ari Luostarisen.

Puruskaisen osuman jälkeen pääsi KalPa vuorostaan kokeilemaan ylivoimaansa Jokipoikien otettua kolme kaksiminuuttista vajaan viiden minuutin sisään. KalPa-ylivoima pyöri näyttävästi paljon vastuuta saaneen ykkösylivoiman johdolla. Heti ensimmäinen ylivoima tuottikin tulosta ykkösylivoiman toimesta. Maalin takaa noussut Tomi Mustonen yritti yllättää joensuulaismaalia vartioinutta Tomi Räisästä. Kiekko jäi maalin eteen pelattavaksi ja ensimmäisenä kiekkoon ehtinyt Sami Kapanen iski irtokiekon reppuun.

Enempää osumia ei KalPa ylivoimalla kyennyt tekemään, vaikka paikkoja reilusti olikin. Maalivahti Räisänen torjui kuopiolaisten lähentelyt alivoimanelikon myötävaikutuksella.

Jos KalPa ei onnistunut paikkojaan hyödyntämään, teki joensuulaisryhmä sen todella tehokkaasti. KalPan jälkimmäisten ylivoimien välissä iski Jokipoikien kakkosketju Tapio Ahtonen – Lauri Heinonen – Sami Puruskainen. Kaksi jälkimmäistä juonivat paikan Ahtoselle, joka nousi vasemmalta maalille ja ohjasi suoraan Heinosen syötöstä kiekon Luostarisen maalin yläkulmaan. Ottelua oli pelattu 9.52.

Erän loppupuoliskolla ei lisäosumia nähty KalPan voimakkaasta painostuksesta huolimatta. Tomi Räisänen olikin ensimmäisessä erässä täystyöllistetty joensuulaisten maalilla venyen kaikkiaan 17 kiekon eteen. Virkaveli Ari Luostarinen ehti seitsemän kiekon tielle.

Kuivalainen korvaa Luostarisen

Isännät pääsivät aloittamaan toisen erän ylivoimalla Eero Lajusen koukittua itsensä jäähyboksiin avauserän viimeisellä minuutilla. Ylivoima ei ihmeitä esittänyt ja heti kentälle päästyään iskikin puolestaan Lajunen. KalPa-puolustus hölmöili urakalla omassa päässä ja lopulta kiekko toimitettiin jäähyaitiosta juuri päässeelle Lajuselle, joka laukoi kiekon tyhjänä odottavaan maaliin.

1-3 –osuman jälkeen KalPan valmennusjohto määräsi maalille Pasi Kuivalaisen. Luukkuvahdiksi siirtyneen Luostarisen piikkiin ei kuitenkaan ehkä viimeistä maalia lukuun ottamatta voi takaiskuja laittaa.

Erän vanhetessa ote siirtyi yhä enenevässä määrin Räisäsen maalille. Erän kahdeksannella minuutilla kavennusosuma oli jo lähellä, kun Sami Kapasen tulinen veto kimposi tolpasta Tomi Mustosen eteen. Mustonen ei kuitenkaan saanut avopaikasta kunnon laukausta aikaiseksi ja tilanne kuivui kokoon.

KalPan kavennus nähtiin vihdoin ajassa 31.11. Kasper Kenig avasi omalta alueelta Sami Kaartiselle, joka nousi keskeltä. Ylitettyään hyökkäyssinisen Kaartinen tarjoili kiekon viereen puolustaja Jermu Pistolle, joka nousi maalille ja yllätti terävällä rystylaukauksella Räisäsen. Osuma oli Piston kauden ensimmäinen.

Erän loppupuolella Kosonen vihelsi sekä Tomi Mustoselle että Eero Lajusella 2+2 minuuttiset korkeasta mailasta. Ensimmäisessä tilanteessa kovia koki Topi Riutta ja toisessa Eero Lajusen maila kohosi keskialueella Ville Hämäläisen kasvoihin. Kummankaan ylivoima ei tuottanut tulosta ja erikoistilanteiden jälkeen pelin painopiste pysyi yhä joensuulaispäädyssä.

Erän lopussa KalPa pääsi vielä ylivoimalle, mutta illan toinen ylivoimaosuma antoi vielä odottaa itseään.

Toisessa erässä KalPa jatkoi painostustaan, joka ei kuitenkaan tuottanut kuin yhden lisämaalin. Jokipojat iski terävästi vastaiskuista ja onnistui muutenkin toteuttamaan hyvin puolustusvoittoista taktiikkaansa. Isäntien peli vaikuttikin ajoittain hyvin tuskaiselta.

Juha Alastalo johdattaa KalPan jatkoajalle

Heti kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla vierailijoiden Eero Lajunen hankki itselleen 2+10 minuutin rangaistuksen taklattuaan ikävännäköisesti KalPa-hyökkääjän laitaan keskialueella. Isäntien ylivoima alkoi ykköskentän pyörityksellä, mutta vaarallisimmat tilanteet nähtiin yllättäen Pasi Kuivalaisen maalilla. Kuivalainen joutuikin venymään pariin huipputorjuntaan kuopiolaispuolustuksen sekoillessa.

Peliä edelleen hallinneiden isäntien kavennus oli lähellä kahdeksannella minuutilla. Kolmosketjun laituri Aki Keinänen harhautti komeasti joensuulaispakin ja pääsi nokikkain Räisäsen kanssa. Räisänen veti kuitenkin pidemmän korren ja venytti viimehetkellä patjansa kiekon eteen.

Ajassa 48.39 otti ottelun kolmas NHL-pelaaja, Jokipoikien Pavel Brendl, kaksiminuuttisen kaadettuaan Sami Kapasen keskialueella. Nyt kuopiolaisten ylivoima viimein onnistui viimeistelyssä. Sami Kapanen sai kiekon maalin kulmalla ja pyöräytti sen maalin eteen, josta puolustajan paikalta noussut Juha Alastalo suti kiekon verkkoon.

Seuraavien minuuttien aikana Räisänen venyi muutamaan huipputorjuntaan. Ensin Räisänen esti Jermu Piston ja Marko Ahosillan 2-1-ylivoimahyökkäyksen ja erän puolen välin jälkeen Räisänen venyi suoraan poikittaissyötöstä lähteneen Sami Kaartisen laukauksen eteen.

Viitisen minuuttia ennen erän päätöstä Jokipoikien kakkoskenttä järjesti ehkä illan parhaimman joensuulaispyörityksen. Kuivalaisen taakse ei kiekkoa kenttä pystynyt kuitenkaan toimittamaan parista vaarallisesta paikasta huolimatta.

Kun myöskään isännät eivät onnistuneet kiekkoa Räisäsen taakse ujuttamaan, oli edessä jatkoaika. Jatkoajan KalPa aloitti rajulla painostuksella. Paikkansa oli ensiminuuteilla niin Sami Kapasella kuin Kasper Kenigilläkin, mutta Räisänen kesti joensuulaismaalilla.

Viimein ajassa 62.31 KalPan painostus tuotti tulosta. Samuli Suhonen lähetti kiekon siniviivalta Mustoselle, joka palautti sen maalin takaa takaisin hieman nousseelle Suhoselle. Suhonen pyssytti kiekon kovalla lyöntilaukauksella ohi Räisäsen ja peli oli paketissa.

Kolmannessa erässä ja jatkoajalla KalPa haki tasoitus- ja voitto-osumaa raivoisasti. Jokipoikien huippuvireinen maalivahti esti kuitenkin torjunnoillaan KalPan yritykset kerta toisensa jälkeen. Kolmannessa erässä joensuulaiset loivat vielä harvakseltaan paikkoja, mutta jatkoajalla aavistuksen hiipuneet Jokipojat eivät enää saanet laukaustakaan aikaiseksi.

”Super iso sydän Karjalan pojan paidassa”

Pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa päiviteltiin täysin ilmeensä muuttanutta joensuulaisryhmää. Edellisellä Kuopion vierailullaan 10-3 kuokkaansa ottanut Jokipojat oli kuin eri joukkue, vaikka pelaajalista hyvin pitkälle sama olikin.

- Kyllä homma varmaankin kokoajan on ollut joukkueen sisällä, mutta nyt se vaan on sattumalta lähtenyt tulvimaan ylös. Siellä on super iso sydän Karjalan pojan paidassa. Se näyttää nyt tuolla tahtotasollaan, mihin se pystyy, totesi Jokipoikia toisessa ottelussa valmentanut Kari Rauhanen.

- Varmasti Jonella (Jouni Varis) ne samat pelaajat oli, mutta kuten sanoit, niin jostain on löytynyt iso pumppu joka sällille, myötäili KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi.

Nihkeästä voitosta huolimatta myös KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemeltä löytyi positiivista sanottavaa joukkueestaan.

- Meiltä löytyi onneksi vielä taistelua vaikka tilanne oli 1-3. Uskottiin siihen, että kärsivällisen työntekemisen ja oman suorittamisen kautta ne maalit vielä tulee. Kyllähän se täpärälle meni, totesi Pieniniemi.

- Jos ajatellaan meidän tavoitejaksoa eli neljää viimeistä peliä, niin kaikki pelit ovat olleet ihmeellisiä meille. Kajaanissa maalin tappio, kotona KooKoosta jatkoaikavoitto, Jukureille jatkoaikatappio ja nyt sitten neljännessä pelissä taas jatkoajalla. Kyllä valmentajan harras toive pelin jälkeen pelaajille oli, että huomenna kun Tupla-jäille kokoonnutaan, niin jokaisella olisi meriselitys olemassa. Ymmärrän, että kun pitkä syksy ollaan tultu aallonharjalla, niin voi olla äidin laittamat laatikot ja kinkut mielessä. Meidän pitää jostain löytää se hyvä tahtotila, jolla me ollaan tätä sarjaa pelattu. Meillä on kuitenkin edessä vielä kaksi tosivaikeaa vieraspeliä ennen joulua.

Yksittäisistä pelaajista yli muiden nousi joensuulaisten maalivahti. Huimaan vireeseen päässyt Tomi Räisänen esti monta kuopiolaisten varmaa maalipaikkaa ja petasi omalla pelillään Jokipojille pisteen kotiinviemisiksi. Kumpikin valmentaja jakoi vuolaasti kehuja yhteensä 57 torjuntaa ottelussa tehneelle Räisäselle.

- Tomi on ihan ilmiömäinen tällä hetkellä. Ei minulla siihen ole mitään selitystä. Tomi torjuu hyvin persoonallisella tyylillään, mutta jos musta pysähtyy niin torjukoon vaikka pyrstöllään minun puolestani. Minun mielestäni Jokipoikien maalivahdit saivat vähän ansaitsematontakin nuhtelua alkusyksystä. Kun kentällinen rupeaa tuolla sydämellä edessä taistelemaan, niin onhan siinä molarillakin helpompi olla. Ei ole pelkkä Räisänen se sankari vaan se on meidän koko koppi. Kaikilla siellä on iso pumppu, totesi Rauhanen omistaan.

- Välillä tuntui, että siellä maalivahdin takana on pleksi, kun ei sinne tuntunut menevän millään kiekko. Luotiin paikkoja ja kahteen ensimmäiseen erään meillä oli laukauksia melkein 60. Sitä kauttakin tuntui ihmeelliseltä, että kiekko ei löytänyt sinne maaliin, päivitteli Pieniniemi viimeistelyn vaikeutta.

Isäntien näkyvin pelaaja oli Sami Kapanen, jonka peliaika varsinkin ylivoimilla oli huikeaa. Kovasta yrityksestä palkinnoksi Kapanen sai tehot 1+1, mutta paikkoja oli useampaankin osumaan ja tehopisteeseen. Myös KalPa-maalille Jokipoikien kolmannen osuman jälkeen luistellut Pasi Kuivalainen oli tontillaan erinomainen suhteellisen vähästä työmäärästä huolimatta.

» Lähetä palautetta toimitukselle