KalPa murjoi Hokkin

KalPan vieraaksi saapuneet kajaanilaiset saivat rikottua KalPan yli kolme ottelua kestäneen taian, mutta vastavuoroisesti KalPa rankaisi vieraitaan peräti kahdeksalla osumalla. Tomi Mustosen, Marko Ahosillan ja Kasper Kenigin johdolla Hokki kaatui Niiralassa 8-1 (3-0,2-1,3-0).

Ilman sivussa ollutta Sami Kaartista otteluun lähtenyt kotijoukkue KalPa oli aloittanut sarjan kolmella voitolla (kotona Jukurit, vieraissa Jokipojat ja Hermes) eikä kuopiolaisten puolustuksen taakse oltu tehty maaliakaan. Myös Hokki oli aloittanut kauden hyvin kahdella voitolla (vieraissa Hermes ja kotona Jokipojat) sekä 1-0 tappiolla Mikkelissä Jukureille.

Hokin kokoonpano koki muutoksia viikon alussa, kun Lukosta lainassa ollut hyökkääjä Jaakko Hagelberg ja Ruotsiin siirtynyt puolustaja Juha Ihantola jättivät joukkueen. Myös Tappara-yhteistyön tuoma ja loistavasti kauden aloittanut maalivahti Sasu Hovi oli vaihtunut toiseen tamperelaiseen, Pekka Tuokkolaan.

KalPa karkaa avauserässä kolmen maalin päähän

Hokki sai otteluun vauhdikkaan alun, kun kajaanilaisten Jani Tuppurainen pääsi läpiajoon KalPa-pakki Jermu Piston kompuroitua Hokki-pelaajan mailaan. KalPa-maalia 120 minuuttia puhtaana pitäneen Pasi Kuivalaisen putken pelasti kuitenkin tolppa.

Pian KalPa otti ohjat käsiinsä ja peli pyöri enenevässä määrin Hokki-päädyssä. Vajaan seitsemän peliminuutin kohdalla nähtiinkin ottelun avausmaali isäntien tekemänä. KalPan hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen Marko Ahosilta nousi Pekka Tuokkolan vartioimalle Hokki-maalille ja Tuokkolan eteen jääneen irtokiekon lakaisi sisään Kasper Kenig.

Osuman jälkeen Hokki virkistyi hetkeksi, mutta KalPa pysäytti pyristelyt tekemällä illan toisen osumansa ajassa 9.29. Matti Kuusisto löysi kulmasta lähteneellä syötöllä maalista katsoen vasemmalla puolella olleen Ville Hämäläisen, joka laukoi suoraan syötöstä kiekon Hokki-maalin yläosaan.

Vain pari minuuttia ehti kulua edellisestä, kun KalPa iski jälleen, tällä kertaa ylivoimalla. Nyt Tomi Mustonen suti rystyltä Samuli Suhosen siniviivalaukauksen maalin perukoille ja tilanne oli jo 3-0.

Erän loppupuolella pääsivät vierailijatkin kertaalleen ylivoimalle. Yhden huippupaikan Hokki saikin luotua, mutta Kuivalainen torjui toisesta aallosta nousseelle kajaanilaispelaajalle pedatun paikan.

Loppuerä, kuten oikeastaan koko muukin erä, oli KalPan hallintaa. Kuopiolaisten liike oli kauttaaltaan avauserässä vieraitaan liukkaampaa ja Hokkin hyökkäykset tuntuivat menevän yksityisyrittäjyydeksi.

- Tiedostettiin Hokkin vahvuus ja vaarallisuus. Oikeastaan ainut asia, johon Hokkissa koitettiin tähdätä, oli nuori maalivahti, jolle annettiin kovaa painetta. Sitä ensimmäisessä erässä meillä riitti ja se oli hyvä erä meiltä. Erälukemat olivat 3-0. Siitä voidaan olla montaa mieltä, oliko se oikeutettu, totesi KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi ottelun alusta.

Kaksijakoinen toinen erä

Toiseen erään Hokki tuli vahvemmin. Ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat Hokkin hallintaa. KalPan pikatahtiin ottamat kaksi jäähyä helpottivat myös kajaanilaisten kirin aloittamista.

Kajaanilaisten ottelun ensimmäinen osuma syntyi kuitenkin jo ennen KalPa-rangaistuksia vajaan kahden peliminuutin jälkeen Juho-Tuomas Appelin onnistuttua rikkomaan yli 200 minuuttia kestänyt maaliton kausi KalPa-päässä. Turhan innokkaasti hyökkäämään lähtenyt KalPa-viisikko yllätettiin housut nilkoissa, kun nopeasti pelin suunnan kääntänyt Ville Vimpari vapautti Juho-Tuomas Appelin läpiajoon, josta Appel ei epäonnistunut.

Pian maalin jälkeen kahden lähes peräkkäisen jäähyn ajaksi ylivoimalle päässyt Hokki saikin pyörityksen passiivisesti esiintyneen KalPan päätyyn. Viimeistely ei kuitenkaan ollut tarpeeksi terävää ja toinen kavennusosuma jäi ylivoimalla syntymättä. Paras paikka järjestettiin Aki Hyypälle, jonka laukauksen suoraan poikittaissyötöstä Kuivalainen torjui.

Ennen erän puoltaväliä KalPa heräsi ja palasi avauserän sykkeeseen ja pääsikin pian ylivoimalle kajaanilaisten jouduttua rikkomaan isäntiä. Ylivoima pyöri hyvin ykkös- ja kakkosketjun johdolla ja viimeksi mainittu onnistui myös ylivoimamaalin viimeistyssä. Tomi Mustonen ohjasi maalin edestä Juha Alastalon siniviivalaukauksen maaliin ylivoimapyörityksen päätteeksi.

KalPa jatkoi maalin jälkeenkin hyvää otettaan ja jopa KalPan nelosketju Henri Huohvanainen-Tuomo Litmanen-Timo Kuuluvainen onnistuivat näyttävästi pyörittämään peliä Hokki-päädyssä.

Ajassa 32.42 Timo Kuuluvainen ja Antti Halonen nahistelivat itsensä jäähylle. Tasavajaa sopi isännille paremmin ja pian illan kuudes maali oli tosiasia. Juho Kuronen tarjoili laidasta kiekon keskeltä maalille vapaasti liukuneelle Aki Korhoselle, jonka matala veto yllätti Tuokkolan.

Toinen erä oli selkeästi kaksijakoinen. Ensimmäiset vajaat kymmenen minuuttia peliä vei Hokki passiivisten isäntien kustannuksella. Loppuerä olikin sitten kuopiolaisten näytöstä ja KalPa karkasi sillä tavoittamattomaan neljän maalin johtoon.

- Toisen erän alku oli vähän nihkeä. Pelattiin paljon kiekkoa poikittain ja Hokki pääsi yhden poikittaispelaamisen päätteeksi sitten kaventamaan. Onneksi se ei lamaannuttanut millään tavalla vaan keskittymisen taso säilyi korkeana, kiitteli KalPan Pieniniemi omiaan.

Ranta-Aholla synkkä alku

Hokkin maalille kolmanteen erään tulleen Ville Ranta-Ahon urakka ei alkanut ruusuisesti. Alivoimalla pelanneen KalPan puolustaja Samuli Suhonen laukoi punaviivan takaa kohti Hokki-maalia ja kiekko sujahtikin kaikkien ihmetykseksi kajaanilaisvahdin taakse. Ottelun päätöserää oli pelattu vain kuusi sekuntia.

Maalin jälkeen mentiin edelleen KalPan tahdissa ja pian KalPa pääsi koittamaan ylivoimaansa pitemmän kaavan mukaan. Ensin Harri Suutarinen otti kaksiminuuttisen huidottuaan Aki Keinästä käsille ja hetken päästä ottelussa kuumana käynyt Antti Halonen (5+20 min) ja KalPan Tatu Miettinen (2 min) nujakoivat itselleen rangaistukset. Pitkällä ylivoimalla eivät kuopiolaiset kuitenkaan lisämaaleja saaneet aikaiseksi.

Jäähyjen jälkeen KalPa vei jälleen peliä miten tahtoi ja nyt palkinnoksi kuopiolaiset saivat illan seitsemännen osumansa. Kasper Kenig laukoi laidasta ja maskissa ollut Ranta-Aho oli yllätetty toisen kerran.

Ottelun ratkettua ei kajaanilaisista enää suurta vastusta KalPalle ollut ja erän loppupuoliskolla ylivoimalla nähtiin mm. KalPan nelosketju. Illan viimeinen eli 8-1-osuma syntyikin ylivoimalla, mutta nyt oli asialla KalPan kakkosketju. Max Kenig ja Tomi Mustonen alustivat Aki Keinäselle paikan maalin eteen, josta kauden ensimmäisen osumansa tehnyt Keinänen veivasi kiekon rauhassa ohi Ranta-Ahon.

Enempää osumia ei ottelussa nähty, vaikka mm. KalPa-kapteeni Aki Korhonen kilisyttelikin tolppia viime minuuteilla.

Kolmannessa erässä peliä vei selkeästi KalPa. Toisen erän jälkeen maalilta vaihdetun Pekka Tuokkolan tilalle tullut Ranta-Aho ei onnistunut virkaveljeään paremmin vaan jäi Tuokkolan tapaan KalPa-maalia varmoin ottein vartioineen Pasi Kuivalaisen varjoon.

- Viimeinen erä oli aika lailla, onko se leuhkasti sanottu, suvereenia hallintaa. En paljon muuta viimeisestä erästä pysty sanomaan. Jäällä oli paikkapaikoin yksi joukkue, kertasi Pieniniemi päätöserää.

KalPan takki pysyy visusti kiinni

Pelituntuman puute ottelun alussa mietitytti KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemeä ennen pelin alkua. Pelko osoittautui turhaksi, vaikka Hokki oli karata maalin johtoon ottelun ensisekunneilla.

- Koitettiin kääntää tulokset taka-alalle. Täytyy sanoa, että meillä oli tänään jäällä 22 suorittajaa eikä yhtään tulokseen tuijottajaa. Uskon, että vaikka naapuri olisi päässyt maalin tai kahden johtoon ensimmäisessä erässä, niin tänään olisi ollut niin kärsivällinen kotijoukkue jäällä, että se olisi jaksanut odottaa sen hetken, kun ne paikat tulee tehdä maali.

Lehdistön tenttiin yksin Hokkin edustajan paikalle saapumatta jättämisen vuoksi joutunut Pieniniemi kiitteli joukkuettaan runsaasti, ja meinasipa sekaan mahtua tippa pohjalaista uhoakin.

- Joukkue on tiedostanut, että ainut, mikä ratkaisee on oma suorittaminen ja sen taso. Kyllä uskallan sanoa, että jos KalPa pystyy tuollaista peliä esittämään, mitä tänä iltana pelattiin hyvää vastustajaa vastaan, niin aika vaikea minkään joukkueen on olla parempi kuin mitä Hokki tänään pystyi meitä vastaan olemaan.

Heti perään Pieniniemi kuitenkin toppuutteli innokkaimpia. Joukkue aikoo pitää jalat pysyvästi maassa loistavasta alusta huolimatta.

- Sarja on nuori ja tässä on vasta neljä peliä pelattu. Talvi on tulossa, joten kannattaa takki pitää hyvin visusti kiinni.