Salamat taipui Niiralassa

KalPan ja Salamoiden ensimmäinen puolivälieräkohtaaminen päättyi ennakkokaavailujen mukan kuopiolaisten voittoon. 5-3 (2-1,3-0,0-2) päättyneen ottelun loppuratkaisu ei jättänyt vähälukuista kuopiolaisyleisöä kylmäksi.
näkökulma

Kuopiolainen kiekkokansa talviunilla [lue lisää]

Ottelun ensimmäiset vaihdot mentiin vauhdikkaasti ja kummallekin joukkueelle siunaantui muutama maalipaikka. Toisella minuutilla KalPan Marko Ahosilta löysi Ville Hämäläisen maalin edestä, mutta Hämäläinen epäonnistui viimeistelyssä. Salamoiden paras paikka avautui syötön maalin takaa saaneelle Simo Romolle.

Vierasjoukkue pääsi kokeilemaan illan ensimmäistä ylivoimaa Teemu Sompin joutuessa kaksiminuuttiselle koukkaamisesta ajassa 1.51. KalPa selvitti kuitenkin alivoiman ilman suurempia ongelmia.

Ennen erän puoltaväliä pääsi kumpikin joukkue myös vuorollaan pelaamaan hetken kahden miehen ylivoimalla. Ensin päätuomari Marko Virolainen passitti KalPan Teemu Sompin ja laidasta irti ollutta Mikko Lepolaa taklanneen Jussi Savolaisen istunnolle 40 sekunnin välein. Aivan Savolaisen jäähyn alussa Salamoiden Tuomas Tikkanen pääsi laukomaan lähietäisyydeltä kohti KalPa-maalia, mutta Kuivalainen ei ollut yllätettävissä. Loppu ylivoimasta meni kiekonsiirtelyksi eikä enempää kirkkonummelaislaukauksia nähty.

KalPa rankaisee ylivoimalla

KalPalle avautui kahden miehen ylivoima pikapuoliin Salamoiden vastaavan jälkeen. Isäntien ylivoima osoittautui vierailijoita tehokkaammaksi, kun Aki Keinänen pääsi laukomaan kiekon suoraan Ville Hämäläisen poikittaissyötöstä ensimmäisen kerran ohi Salama-maalia vartioineen Tommi Tervon.

Jatkossa KalPa hallitsi peliä ja viimeisteli myös illan toisen osuman. Nyt asialla oli KalPan kakkoskentällinen. Teemu Somppi ohjasi sentteri Tatu Miettisen laukauksen maalin edestä ohi Tervon.

Kauaa ei KalPan kahden maalin johto kestänyt, sillä Salamat iskivät jo 50 sekunnin kuluttua Sompin osumasta. Salamoiden tilanne syntyi Samuli Suhosen hätäisen purkukiekon napsahdettua suoraan Tomi Karlssonin lapaan, joka laukoi kohti KalPan maalia vartoinutta Pasi Kuivalaista. Kuivalainen pudotti kiekon eteensä, josta Antti Tevanen pääsi kaventamaan lukemiksi 2-1. Salamat piristyi maalista ja loppuerä mentiinkin tasaisissa merkeissä.

- Ensimmäinen erä oli rikkonainen. Kummallakin oli paikkansa ylivoimalla, totesi KalPa-luotsi Mika Pieniniemi avauserästä.

- Lähdettiin alkuun varovasti. Saatiin hyvin paikkoja, mutta ei tehy maaleja niistä. KalPan tasoinen joukkue tulee ja kuittaa paikoista, näki Salamoiden pääkäskijä Matti Hagman

Toinen erä kuopiolaisille

Toisen erän alku oli täysin KalPan, sillä peli pyöri varsinkin kuopiolaisten kakkoskentällisen toimesta pitkiä aikoja Salama-päädyssä. Illan neljäs maali olikin peliä vieneen KalPan käsialaa. Jarno Niinimäki nousi maalin takaa ja yritti ratkaisua pienestä kulmasta. Kiekko jäi Tervon torjunnasta huolimatta pelattavaksi ja Vesa Reinikainen runnoi laatan väkisin maaliin.

Erän puolivälin jälkeen Salamat saivat juonesta kiinni ja tilanteita nähtiin myös Kuivalaisen maalilla. Paras paikka avautui kuitenkin KalPan Sami Saloselle, jonka siniviivalta syötön lähettänyt Aki Korhonen löysi maalin edestä. Selkä maaliin päin olleen Salosen ratkaisuyrityksen Tervo kuitenkin nappasi rukkaseensa.

Toisen erän päätöshetkillä KalPa pääsi toistamiseen kahden miehen ylivoimalle Thomas Heinrichsin sidottua Jarno Niinimäkeä ja hetkeä myöhemmin Ville Uusitalon rusikoitua poikittaisella mailalla KalPa-hyökkääjää. Ensimmäisen erän tapaan kuopiolaisten ylivoimakuviot olivat kohdallaan, sillä KalPa laukoi kaksi maalia vajaassa minuutissa ja ratkaisi pelin lopullisesti itselleen. Ensin kahden miehen ylivoimalla Samuli Suhosen siniviivalaukaus upposi Tervon längistä ja vieraiden toisen jäähyn aikana Marko Ahosilta pääsi lähietäisyydeltä veivaamaan kiekon maalin kattoon. Ahosillan osumaan oivallisen syötön tarjoili Jussi Savolainen.

Salamat kirii...

Salamat tulivat päätöserään isäntiä vahvemmin. Heti erän alkajaisiksi oli Salamoiden Immo Suutarisella kaksikin mahdollisuutta kavennusosumaan, mutta jälleen Kuivalainen veti pidemmän korren.

Erän edetessä KalPan terävä karvaus vei Salamoiden hyökkäykseenlähdöiltä parhaan terän ja isännät vastasivatkin parhaista paikoista. KalPasta näkyvimmin esiintyi puolustaja Jussi Savolainen, joka ensin viidennellä minuutilla teki vahvan nousun laidasta. KalPa-pakin kova laukaus suuntautui kuitenkin yli maalin. Muutamaa minuuttia myöhemmin Savolainen vapautti oman maalin tuntumasta lähteneellä upealla pystysyötöllä hyökkäyssiniviivalla kytänneen Teemu Sompin läpiajoon. Sompin ratkaisuyritys jäi kuitenkin vaisuksi.

Vajaat viisi minuuttia ennen päätössummeria onnistui Salamat kaventamaan KalPa-johdon kolmeen maaliin, kun Mikko Sairanen siirsi Tuomas Tikkasen laukauksen paluukiekon KalPa-maaliin. Hanakasti lisämaaleja havitellut Salamat onnistui parin minuutin kuluttua uudestaan maalinteossa. Salamoiden illan kolmas osuma merkattiin Ari Katavistolle, joka nappasi laatan b-pisteiden välissä kiekon menettäneeltä Antti Hintikalta ja laukoi sen vastustamattomasti KalPa-maalin yläkulmaan.

...ja sikailee

Erän lopussa joukkueiden tunteet kuumenivat Salamoiden esittäessä ajoittain hyvinkin rumaa peliä. Ensin ajassa 58.43 Matti Tevasen maila nousi kuopiolaispakkin Jussi Savolaisen kasvoihin. Tevasen jäähyn aikana Immo Suutarinen esitteli pimeämpää puoltaan taklaamalla Aki Keinästä selästä kohti maalikehikkoa.

Salamoiden "sikailutovin" kruunasi Tuomas Tikkasen isku Ville Hämäläisen käsille. Hämäläinen poistui jäältä tuskaisena kättään pidellen ja Tikkanen sai tempustaan viiden minuutin jäähyn huitomisesta sekä automaattisen pelirangaistuksen käytöksestä.

Pelin viime sekunneilla KalPan Matti Tiihonen ja Salamoiden Iippo Suutarinen yrittivät ottaa toisistaan mittaa nyrkein, mutta linjatuomari esti kaksikon tarkemman tuttavuuden teon.

Pelin päätyttyä kirkkonummelaispelaajat marssivat kuopiolaisyleisön vihelluskonsertin saattelemana suoraan pukukoppiin jättäen palkintojenjakoseremoniat väliin. Ainoastaan joukkueen kapteeni Matti Tevanen ilmestyi jäälle kättelemään tuomarit ja hakemaan palkinnot.

Myös päävalmentaja Matti Hagman sai kuopiolaisyleisön vihat päälleen poistuessaan vaihtoaitiosta. Hagmanin ja muun valmennusjohdon päälle lensi katsomosta paperi- yms. pikkuroskia.

Tikkasen huitominen puhutti

Lahdistötilaisuudessa Matti Hagman joutui kuopiolaistoimittajien tentattavaksi erän lopun tapahtumista. Varsinkin Tuomas Tikkasen huitominen oli tapetilla.

- Ei ole käskyä annettu kenellekään. Ehkä kaverit alkoivat hermostumaan. Tuskin oli kuitenkaan tarkoitus vahingoittaa, totesi Salamoiden valmentaja Tuomas Tikkasen tempun taustoista.

- Voitettiin kolmas erä 2-0 ja tottakai olen tyytyväinen erään, jatkoi Matti Hagman.

- Tuomari Virolainen oli huono ja linjamiehet pihalla, mutta kaikenkaikkiaan me oltiin muutama potku jäljessä.

Salamoiden mahdolliset kovat otteet olivat KalPa-valmennuksessa tiedostettu jo ennen ottelua.

- 5-1-tilanteessa kolmanteen erään lähdettäessä painotettiin pelaajille, mitä tuleman pitää. Eikä kolmas erä sitten poikennutkaan käsikirjoituksesta, viittasi Mika Pieniniemi Salamoiden rumaan kolmannen erän loppuun.

KalPa ja Salamat jatkavat taistoaan perjantaina, jolloin KalPa saapuu vieraaksi Salamoiden kotiareenalle.