Noora Räty torjui TUTOn maanrakoon

MESTIS / Raportti
Räty oli Tikkurilan illan sankaritar.
Kuva © Timo Savela
Mestiksen revanssiviikonloppu huipentui Kiekko-Vantaan ja TUTOn osalta Tikkurilassa Kiekko-Vantaan 20-vuotisjuhlaotteluun. Karnevaalihumun keskellä juhlituimmaksi sankariksi nousi kuitenkin Noora Räty, joka johdatti vantaalaiset täyteen pistepottiin ja 4-2-voittoon 43 torjunnallaan.

Ottelun jälkeen molempien joukkueiden päävalmentajat kehuivat vuolaasti upeasti torjunutta vantaalaismaalivahtia.

− Olen aina tiennyt, että suomalaiset naiset ovat kovia tekemään sankaritarinoita. Todella kovatkin maalivahdit ovat sulaneet näissä paikoissa, annan ison rispektin tälle daamille. Tämä oli hieno ilta, josta puhutaan ympäri maailmaa. Tulen muistamaan tämän illan loppuelämäni, ylisti vierasjoukkue TUTOn päävalmentaja Ismo Lehkonen.

Myös lohipaitojen käskyttäjä Jami Kauppi oli ylpeä maalivahdistaan.

− Voitimme joukkueena, mutta täytyy olla iloinen Nooran puolesta. Hän teki monia upeita torjuntoja ja torjui rankkarinkin.

Räty kannatteli joukkuettaan etenkin kahden ensimmäisen erän aikana, jolloin vierasjoukkueen painostus oli kiihkeimmillään. TUTOn peli-ilme oli tappiosta huolimatta kunnossa, ja ilman Vantaan tolppien välissä seisonutta muuria olisi lopputulos voinut olla toisenlainen. Paikalle sankoin joukoin saapuneet turkulaiskannattajatkin osoittivat esimerkillistä urheiluhenkeä kannustamalla Rätyä äänekkäästi ennen ottelun alkua ja ottelun päätyttyä.

TUTO aloittaa ottelun ryminällä

TUTO kaatoi Kiekko-Vantaan revanssiviikonlopun ensimmäisessä osassa kotonaan maalein 5-0, ja avauserän ensimmäisen puoliskon perusteella moni saattoi ajatella, että kyyti olisi Vantaalle kylmää tänäänkin. TUTO hyökkäsi organisoidusti ja esimerkiksi Kalle Moisio esitti varsinkin avauserässä pirteitä otteita.

TUTO siirtyi ottelussa vierasjohtoon ajassa 8.31 Oula Uskin maalilla. Hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen Juha-Matti Rautajoki pääsi laukomaan siniviivan tuntumasta. Ohi mennyt laukaus kimposi päädystä suoraan Uskin lapaan, ja hänellä oli helppo työ viimeistellä johto-osuma ohi liikaa vastaan tulleen Rädyn.

Hallinta siirtyi yhä vankemmin vierasjoukkueelle, kun Aleksi Järvinen nappasi kaksiminuuttisen ja Kiekko-Vantaa joutui alivoimalle. Turkulaisylivoima pyöri mallikkaasti, mutta Oskari Lehtisen tolppalaukausta lähemmäksi toveririntama ei maalintekoa päässyt. Myös Timo Pärssisellä oli ylivoimalla hyvä paikka, mutta mies ei osunut edes tyhjään maaliin.

Kiekko-Vantaa selvitti Järvisen kaksiminuuttisen lisäksi myös Iiro Mäntylän huitomisjäähyn. Jäähyjen onnistunut tappaminen antoi vantaalaisryhmälle selkeästi energiaa päästä peliin mukaan, ja kotijoukkue iskikin tasoituksen ohi ottelussa mallikkaasti pelanneen TUTO-vahti Kaapo Kähkösen ajassa 16.19, kun romuluinen Jani Honkanen ohjasi Teemu Mielosen keskisektorilaukauksen maaliin Kähkösen längistä.

Toinen erä Rädyn näytöstä

Kiekko-Vantaa joutui ottelun toisen erän alkajaisiksi alivoimalle, kun Mielonen nappasi typerän hyökkäyspään jäähyn koukkaamisesta. Ylivoiman aikana illan tuhlaajapoika Oskari Lehtinen pääsi vapaaseen läpiajoon, mutta ei onnistunut ohittamaan Rätyä.

Ottelun näytti jälleen kääntyvän turkulaisille, kun TUTO vyörytti tekopaikkoja ja hyökkäyksiä vantaalaispäätyyn jatkuvalla syötöllä. Vantaalaiset kuitenkin puolustivat kärsivällisesti ja uhrautuivat joukkueena Räty viimeisenä lukkonaan.

Aika 33.11 muodostui ottelun käännekohdaksi, kun isäntien Janne Juutinen joutui koukkimaan läpiajossa olleen Aki Keinäsen kumoon. Tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus täysin oikeutetusti, mutta Räty oli rankkarissa Keinästä etevämpi torjumalla Keinäsen yrityksen. Koko vantaalaisryhmittymä sai Rädyn torjunnasta aimon energia-annoksen, ja ottelun hallinta siirtyikin lohipaidoille.

Hallinta tuotti tulosta ylivoimalla, kun Sami Mikkonen iski ensimmäisen Mestis-maalinsa Oskari Lehtisen kärsiessä huitomisjäähyään. Mikkonen sai irtokiekon parhaassa maalintekosektorissa ja ohitti vaivatta Kähkösen.

Illan jäähykuningas Iiro Mäntylä täydensi jäähykokoelmaansa ajassa 36.48 taklaamalla TUTOn Petri Merta keskialueella selkään. Pahannäköisestä tilanteesta tuomittiin Mäntylälle iso rangaistus ryntäyksestä, mutta TUTOn hyvästä pyörityksestä ja Tuukka Pulliaisen avopaikasta huolimatta johto säilyi isännillä. Räty loisti myös erän lopussa alivoiman aikana ilmiömäisillä torjunnoillaan.

Uhrautuva joukkuepeli kääntää ottelun vantaalaisille

Kiekko-Vantaan kestettyä Mäntylän viisiminuuttisen muuttui peli kolmannen erän alussa selkeästi tarkemmaksi: kumpikin joukkue tiesi, että kyseessä on maalin peli, ja virheitä tulee välttää kaikin keinoin.

TUTO sai kuitenkin lopulta tasoituksensa ajassa 45.56, kun vantaalaispuolustus unohti Pärssisen täysin yksin vantaalaismaalille. Pärssinen ohjasi maalin edestä taidokkaasti maaliin Roni Viirlaksen laukauksen eikä jättänyt Rädylle mahdollisuuksia torjuntaan. Pärssinen oli muutenkin TUTOn pirteimpiä pelaajia.

Vierasjoukkue tarjosi kolmannen erän aikana vantaalaisille ratkaisun avaimia ensin Pulliaisen kaksiminuuttisen avulla ja myöhemmin Meren laiskalla kiinnipitämisjäähyllä. Meren jäähyn aikana lohipaidat pääsivät huudattamaan runsaslukuista vantaalaisyleisöä, kun Aleksi Järvinen viimeisteli lähietäisyydeltä 3-2-johtomaalin upean ylivoimakuvion päätteeksi ajassa 51.34.

TUTO käynnisti takaa-ajonsa lähes välittömästi, mutta joutui loppujen lopuksi nöyrtymään uhrautuvan vantaalaispuolustuksen edessä. Kotijoukkue ei kaihtanut mustelmia, ja varsinkin joukkueen nuoret pelaajat näyttivät mainiota taisteluhenkeä. Läpi ottelun miehekkäästi esiintynyt nuorukainen Perttu Lesch sai loppuminuuteilla palkinnon kovasti uurastuksestaan, kun hän iski 4-2-loppulukemat tyhjään maalin.

− Tämä oli myös meidän nuorten sankarien peli. Lesch on tehnyt joukkueeseen upean sisääntulon, totesi Kauppi ottelun jälkeen.

Kotijoukkue voi olla kokonaisuudessaan tyytyväinen lauantaiseen esitykseensä, eikä TUTOnkaan tarvitse hävetä esitystään.

− Aiheutimme hyvällä liikkeellä TUTOlle paljon jäähyjä, jotka ratkaisivat ottelun, summasi Kauppi.

Kiekko-Vantaa jatkaa taivaltaan seuraavan kerran 12.11., kun Peliitat saapuu lohipaitojen vieraaksi. TUTO puolestaan saa samana päivänä vieraita Kouvolasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle