Lomille lomps!

Kiekko-Vantaa onnistui keskiviikkona katkaisemaan ottelusarjan SaPKoa vastaan otteluvoitoin 3-0. Helpolla voitot eivät tulleet, sillä jokainen ottelu ratkesi vain yhden maalin erolla. Keskiviikon voitto kirjattiin lukemin 4-3 (1-1, 1-0, 2-2).

Selkä seinää vasten otteluun lähtenyt SaPKo lähti heti alkuhetkistä alkaen rynnistämään hyökkäyksiään kohti vantaalaispäätyä. Muuhun kuin näennäiseen hallintaan alkurynnistys ei kuitenkaan johtanut, sillä kotijoukkueen maalivahti Heikki Kokkonen ei joutunut maalillaan suuremmin rehkimään.

Kotijoukkue Kiekko-Vantaan hyökkäyspeli lepäsi alkuminuuttien ajan täysin Vili Mustosen johtaman kolmosketjun varassa. Maestrona häärinyt Mustonen taituroi laiturilleen Esa Kivistölle kaksikin hyvää maalipaikkaa, mutta tämä ei kummastakaan onnistunut ohittamaan savonlinnalaisveskaria Tuomas Lohtanderia. Kivistö petasi itselleen hyvällä maalillenousullaan vielä kolmannenkin tekopaikan, mutta jälleen Lohtander oli kaksikosta etevämpi.

Tuomas Nissisen ajassa 7.51 ottaman jäähyn aikana Kiekko-Vantaa pääsi kokeilemaan ylivoimapeliään. Vantaalaiset saivatkin lauottua muutaman kerran vaarallisesti, mutta puolustajiaan kovaan ääneen sättinyt Lohtander oli edelleen kuin muuri.

Jäähyn jälkeen peli jatkui tasaisena puurtamisena viidennelletoista peliminuutille asti, jonka jälkeen alkoi tapahtui. Ensin SaPKon Jami Miettinen lähetti maalille hyvän laukauksen, jonka Miika Piikkilä pääsi ovelasti ohjaamaan, mutta Kokkonen ehti kiekon tielle. Hetkeä myöhemmin Jarkko Oikarinen komennettiin kärsimään kaksiminuuttista, ja SaPKo pääsi vuorostaan pelaamaan ylivoimalla.

Oikarisen jäähyä ehti kulua minuutin verran, kunnes verkko heilui. Ilmari Ruotsalainen laukoi viivalta, ja Ville Puurtinen ohjasi maalin edestä tilanteeksi 0-1.

Vajaa pari minuuttia myöhemmin Oikarinen kuittasi tasoituksen. Ensin hän antoi omalta puolustusalueelta pystysyötön Toni Jeskaselle, jonka nousu pysähtyi SaPKo-puolustukseen. Paikalle tullut Marko From otti kiekon ja laukoi sen kohti maalia, mutta Lohtander pystyi torjuntaan. Irtokiekko kuitenkin pomppasi avopaikkaan nousseelle Oikariselle, joka laukoi tyhjään maaliin tasoituksen.

Maalinteko vaikeaa

Toisen erän alkuminuuteilla SaPKo otti minuutin sisään kaksi jäähyä, joten kotijoukkue pääsi pelaamaan 5-3-ylivoimaa. Viidenkymmenen sekunnin pyörittely tuotti tulosta, kun Jukka Hakkarainen antoi viivalla pakki-pakki-syötön Sami Kautolle, joka latasi kiekon suoraan syötöstä etuyläkulmaan.

Erän puolivälissä Kiekko-Vantaalla oli oiva tilaisuus karata jo kahden maalin johtoon. Väkisin maalille noussutta Jussi Haapasaarta rikottiin, ja päätuomari Tom Laaksonen näytti rangaistuslaukausta. Rankkaria asettui ampumaan kenties uransa viimeistä peliä pelannut joukkueen kapteeni Jukka Hakkarainen. Hakkarainen yritti ohittaa Lohtanderia laukauksella, mutta maalivahti sai kuin saikin osan hanskastaan kiekon tielle.

Lähellä oli myös ottelun tasoitus, kun pirteästi pelannut SaPKon kolmosketju oli pari minuuttia rankkarin jälkeen pahanteossa. Oikealta laidalta noussut Piikkilä tarjoili toiseen aaltoon Marko Mäenpäälle, mutta tämä laukoi epäonnekseen tolppaan.

Taistellen loppuun asti

Ottelu näytti ratkeavan lopullisesti ajassa 44.06, kun Kiekko-Vantaan Janne Lehtinen laukoi puolihuolimattoman näköisesti kiekon yläkulmaan ohi Lohtanderin. Kun vielä Jussi-Mikko Makkonen pääsi ajassa 50.08 laukomaan tilanteeksi jo 4-1, oli kotijoukkue lähes valmis voitonjuhliin.

Kuitti tuli kuitenkin jo heti seuraavassa vaihdossa. Matti Tiihonen syötti 2-1-hyökkäyksen päätteeksi takatolpalle Joni Lindlöfille, joka kavensi pelin vain kaksikymmentä sekuntia Makkosen maalin jälkeen.

SaPKo sai maalistaan uutta uskoa, ja painoi herkeämättä päälle. Ja viisi minuuttia myöhemmin tilanne oli jo 4-3, kun Markus Tuomaala ohjasi maalin edestä Tuomo Litmasen laukauksen sisään.

Kiekko-Vantaa joutui ottelun lopussa ajoittain todelliseen ahdinkoon, mutta maalivahti Heikki Kokkonen teki tärkeillä hetkillä hienoja pelastuksia, ja piti savonlinnalaiset kurissa. SaPKon viimeinenkin toivonliekki sammahti viimeisen minuutin alussa, kun Litmaselle tuomittiin kaksiminuuttinen korkeasta mailasta.

- Kausi päättyi tähän. Tuossa oli iso määrä pelaajia, jotka varmaan pelasivat uransa viimeisen pelin. Kiekko-Vantaa ei ole koskaan päättänyt kautta voittoon, joten heille mukava palkinto. Ei tätä peliä kannata lähteä sen enempää analysoimaan. Ei sitä kukaan enää huomenna muista, totesi kodin arkirutiineita jo kaipaava Kiekko-Vantaan päävalmentaja Pekka Siikala.

- Tämä oli näistä kolmesta pelistä ehkä laadukkain. Hyvin saatiin otetta aina välillä. Toisessa erässä meidän liike oli jo ihan hyvää, mutta maalit jäivät puuttumaan. Hyvä ote sitten katosi noihin jäähyihin ja alivoimiin, pohti puolestaan tiistaina kauttaan jatkavan SaPKon Jori Kokkonen.