Jukurit parempi erikoistilannepelissä

Vantaalla vieraillut Mikkelin Jukurit haki illan ottelusta täydet kaksi pistettä kaatamalla kotijoukkue Kiekko-Vantaan selvästi 2-6 (0-1, 1-1, 1-4). Neljästi ylivoimalla ja kahdesti alivoimalla iskenyt jukuriryhmä ratkaisi ottelun lopullisesti edukseen päätöserässä.

Torstaina Kouvolassa 5-7-tappion kärsinyt Kiekko-Vantaa sai heti ottelun aluksi ylivoiman, kun Jukurien Petri Lehtonen koukkasi itsensä jäähylle jo 23 sekunnin pelin jälkeen. Avausottelussa kolmesti maalanneen Jussi Haapasaaren maalin ohi suuntautuneen ohjauksen ja maalivahti Ari Reunasen rintapanssariin osuneen laukauksen lisäksi vantaalaiset eivät saaneet kunnon maalintekotilanteita.

Lehtosen kärsittyä jäähynsä oli Jukurien vuoro yrittää ylivoimamaalin tekemistä, kun Kiekko-Vantaan nuorisoketjun Tommi Lipasti sai kaksiminuuttisen estämisestä. Jokereista Vantaalle lainalle siirtynyt Esa Kivistö ja KiVa-ikoni Petri Pitkäjärvi esittivät erinomaista alivoimapelaamista estäen mikkeliläisten pelinavauksen jo keskialueella. Kaksikon mentyä vaihtoon Jukurit sai vihdoin paineen vantaalaispäätyyn, mutta Ossi Pellinen kilautti kiekon pienehköstä kulmasta maalirautoihin.

Nykysuuntausten mukaisesti tasaviisikoin ei ehditty kauaa pelata, kun oli vantaalaispuolustaja Marko Fromin vuoro luistella jäähyaitioon. Fromin jäähyn aikana parhaaseen maalintekopaikkaan pääsi puolustaja Kaj Öhberg, jonka rannelaukauksen K-Vantaan maalivahti Heikki Kokkonen torjui näyttävästi hanskallaan. Pari sekuntia jäähyn päättymisen jälkeen Ossi Pellinen pääsi jälleen laukomaan, mutta kiekko kilahti tällä kertaa sivurautoihin.

Erä jatkui jäähyjen merkeissä, mutta kumpikaan joukkue ei pystynyt miesylivoimiaan hyödyntämään. Lähimpänä onnistumista oli kotijoukkueen Jussi-Mikko Makkonen, joka läpisyötön turvin pääsi karkumatkalle, mutta ei pystynyt jäähyn arvoisen koukkimisen takia ohittamaan maalivahti Reunasta.

Jukka Hakkaraisen kärsiessä kaksiminuuttistaan Jukurit vihdoin onnistui maalinteossa ajassa 15.39. Ensimmäisen kunnon paikan Lauri Kinos hukkasi kaatuessaan laukaisuhetkellä, mutta sekunti ennen ylivoiman päättymistä Tomi Lindfors onnistui laukomaan kiekon ohi Heikki Kokkosen. Avausmaalin syöttöpisteet kirjattiin Tero Kettuselle ja Ilkka Kallioiselle.

Ylivoimamaaleja

Jäähyily jatkui erätauon jälkeenkin, mutta seuraavaa maalia saatiin odottaa lähes puoli erää. Ossi Pellisen istuessa jäähyllä kotijoukkue sai iskettyä tasoituksen. Jani Södö riisti kiekon hyökkäyskulmassa ja syötti keskelle Juha Koivistolle, jonka lämäri upposi Reunasen ohi maalin perukoille. Ennen Koiviston laukausta Kiekko-Vantaa ei ollut saanut erässä juurikaan mitään aikaiseksi.

Tasoitusmaalin jälkeen ottelun selvästi pirteintä peliä esittänyt Ossi Pellinen pääsi pariinkin maalipaikkaan, mutta ei pystynyt lähietäisyydeltäkään maalintekoon. Myös Tuomas Tikkanen ja Tuomo Kortelainen joutuivat toteamaan Heikki Kokkosen ohittamattomaksi.

Yllättäen myös ottelun kolmas maali tehtiin ylivoimalla. Ossi Pellinen tarjosi hienolla syötöllään Lasse Kanervalle avopaikan maalin kulmalle, eikä kokenut hyökkääjä erehtynyt, vaan laukoi Jukurit 1-2-johtoon.

Kiekko-Vantaakin sai vielä erän lopulla ylivoiman, mutta pelin rakentelussa oli vielä paljon parannettavaa. Erän päätyttyä Jukurien Kortelainen sai vielä koukkaamisjäähyn, jota hän ei kolmannen erän alussa tullut itse kärsimään. Sijaiskärsijäksi joutui Ari Kovanen, sillä Kortelainen joutui huollattamaan pahasti hajonnutta luistintaan.

Kaakaota ja nallekarkkeja

Päätöserän ensimmäiset hetket kotijoukkue sai pelata kahden miehen ylivoimalla, mutta tulos jäi surkeaksi. Ottelun jälkeen joukkueen päävalmentaja Niki Andersson oli lähes raivon partaalla.

- Käsittämättömiä asioita! 17 sekuntia viidellä kolmea vastaan ylivoimaa. Sanotaan, että pakko saada minimissään yksi veto siihen aikaan, jotta ei tuhlata sitä 17 sekuntia ja päästään jatkamaan ylivoimalla. Äijät ei ammu! Tule vaikka seuraavaksi sanomaan mulle, että "älä laita mua kentälle, koska mä en pysty viidellä kolmea vastaan saamaan laukaisua aikaan". On semmoisia asioita, joita ensi viikolla - eikä mitenkään hellällä kädellä - käsitellään, koska siinä ei enää puhuta taidosta, vaan täällä näin, kertoi Andersson ja osoitti päätään.

- Osittain voivat sanoa, että itseluottamusta ei ole. Mä en ole hirveän hanakka uskomaan, että tuodaan kaakaota ja nallekarkkeja niille, ja sitten se itseluottamus sitä kautta paranee, Andersson jatkoi.

Vantaalaisten surkean ylivoimapelin kruunuksi Jukurit vielä rankaisi alivoimalla. Ossi Pellisen upea laukaus upposi hanskapuolelta ohi Kokkosen. Seuraavien kolmen minuutin aikana Jukurit oli useasti onnistua lisämaalien tekemisessä, mutta hieman tuurillakin kotijoukkue selvisi takaiskuitta.

Ajassa 45.08 ottelu käytännössä katsoen ratkesi lopullisesti. Petri Pitkäjärven kärsiessä kampitusjäähyään Andreas Sundinin laukaus painui helponnäköisesti maaliin. Vantaa otti maalin jälkeen aikalisän, ja sai hetkellisesti pelistä otteen. Janne Lehtisen ja Jussi Haapasaaren laukaukset eivät kuitenkaan osuneet maalipuiden väliin.

Puolisen minuuttia erän puolivälin jälkeen vantaalaiset saivat lahjakavennuksen. Petri Lehtonen häsläsi oman maalin takaa kiekon suoraan maalin kulmalle Petri Pitkäjärvelle, jolla oli helppo työ laukoa tilanteeksi 2-4.

Kahta maalia lähemmäksi Kiekko-Vantaa ei pystynyt nousemaan. Kotijoukkueen parasta antia olikin puolustaja Mika Peltosen keskialueella esittämä avojääpommi, jolla putosi edellisessä vaihdossaan tunaroinut Lehtonen.

Jukurien kaksi viimeistä maalia olivat lähinnä muodollisuus. Simo Mälkiän laukoessa viivalta maalivahti Heikki Kokkonen keskittyi huitomaan maskimiehenä ollutta Lasse Kanervaa, jonka kautta kiekko kimposi vantaalaismaaliin viidennen kerran. Viimeisen naulan arkkuun löi Lehtonen heittämällä omalta alueelta rystylätyn tyhjään maaliin.

- Voitto on aina voitto. Kumminkin Vantaa antoi hyvän vastuksen. Toisessa erässä vähän karkasi meiltä se oma pelaaminen ja Vantaa pääsi takaisin peliin, mutta kolmannessa erässä saatiin taas tiiviyttä siihen meidän joukkuepelaamiseen ja keskialuepelaamiseen. Tätä kautta päästiin kääntämään tämä peli. Kun saatiin se 2-1, Vantaa joutui nostamaan omaa peliään ja sitä kautta saatiin vastahyökkäyksiä ja maaleja, kommentoi ottelun jälkeen Jukurien luotsi Reijo Ruotsalainen.

- Kaikki kunnia Jukureille. Tämä oli kyllä ylivoimaisesti paras joukkue, johon me ollaan tällä kaudella törmätty. Jos meidän peli oli vähän alamaissa ja Jukurit pelaa tuolla lailla, niin lopputulos oli nähtävissä. Osittain meidän tekeminen kilpistyi myöskin vastustajajoukkueen ihan huippu puolustuspeliin, totesi Niki Andersson.