Vantaalla pisteet isännille

Kiekko-Vantaa jatkoi siitä mihin Kuopiossa viime sunnuntaina jäi voittamalla perjantai-iltana FPS:n kotonaan lukemin 5-3 (2-1, 3-0, 0-2). Ottelu oli vantaalaisille tämän viikon ainoa, joten joukkue lähti otteluun tuorein jaloin. Vieraille peli oli kuluneen viikon neljäs, mutta kuitenkin FPS jaksoi toista erää lukuun ottamatta pistää kampoihin.

Ensimmäisestä erästä ei vauhtia puuttunut. Tilanteita siunautui kummallekin joukkeelle luvattoman paljon, mutta matkassa oli joko huonoa onnea tai nukkuvat pelaajat.

- Alussa meillä oli todella paljon hyviä paikkoja, mutta kiekkoa ei vain saatu sisälle, harmitteli lohipaitojen valmentaja Jarmo Kauppi pelin jälkeen, mutta oli kuitenkin kohtuullisen tyytyväinen ensimmäisen erän jälkeiseen tilanteeseen.

Päätuomarina toimineen Tom Laaksosen linja on puhuttanut paljon, eivätkä miehen teot jääneet kritiikittä tänäänkään. Ajassa 5:09 vihelletty jäähy forssalaiselle Asko Rantaselle oli vähintäänkin kyseenalainen, vaan eipä miehen auttanut muu kuin marssia jäähyaitioon. Rantasen ei tarvinnut istua kuin puolet tuomiostaan, sillä vantaalaispakki Marko Fromin onnistui iskeä ottelun avausosuma. Ensin maalivahti Ville Salminen torjui Jukka Hakkaraisen kovan vedon, mutta maalin edustalla kärkkynyt From pisti paluukiekon Salmisen selän taakse.

Eipä aikaakaan kun Laaksosen käsi oli jälleen pystyssä forssalaisjäähyn merkiksi: Jussi Kulmala joutui istumaan kaksiminuuttista estämisestä. Vantaalaisten ylivoima lähti käyntiin pienen pyörityksen merkeissä, mutta Janne Jaakkolan pantattua kiekkoa kauan liike pysähtyi. Viimein kiekko saatiin taas liikkeelle ja Hakkarainen sai siniviivalle syötön. Pienen tunaroinnin jälkeen kiekko päätyi Jan Sochorille, joka pääsi yhdessä Jarno Kanteluksen kanssa hyökkäämään kohti Tommi Niemelän vartioimaa maalia. Sochor syötti Kantelukselle, joka maalin edustalta iski kiekon yläkulmaan. Forssalaisten alivoimamaali syntyi ajassa 8:57.

Erän kolmas maali tehtiin puolitoista minuuttia ennen erän loppua. Vantaalaishyökkääjä Petja Pietiläinen pujotteli itsensä Salmisen maalia kohti ja laukoi mutta valppaana ollut maalivahti torjui. Paluukiekon nappasi itselleen Miikka Lindholm, joka yritti nostaa kiekon yli Salmisen, vaan tällä kertaa tiellä oli ylärima. Kiekko päätyi Teemu Kolehmaiselle, jonka onnistui siirtää kotijoukkue 2-1 johtoon.

Kiekko kolmesti Salmisen taakse

Ottelun toisen 20 minuuttisen aikana vieraat eivät juurikaan päässeet loistamaan. Erää hallinneet vantaalaiset tekivät peräti kolme maalia, joista ensimmäinen syntyi pelikellon näyttäessä 23:24. Petteri Linnonmaa sai kiekon haltuunsa maalin takana ja pisti sen välittömästi eteenpäin Tuomas Luotoselle, joka vuorostaan syötti Petri Pitkäjärvelle. Aiemmin ottelussa hyvin pelannut Pitkäjärvi iski kiekon Salmisen selän taakse ja toisti temppunsa viitisen minuuttia myöhemmin.

Kotijoukkue oli päässyt pelaamaan ylivoimalla monta minuuttia ja kauan jopa viidellä kolmea vastaan kiitos Timo Willmanin väkivaltaisuudesta saadun 5+20 minuutin jäähyn sekä Toni Ronkaisen poikittaisen mailan käytön. Isännät eivät esittäneet erityisen ihailtavaa ylivoimapeliä ja Pitkäjärven toinen maali syntyi vasta pari sekuntia sen jälkeen, kun kummatkin joukkueet taas pelasivat tasakentällisin. Syöttöpinnan itselleen nappasi edellisessäkin maalissa vaikuttanut Linnonmaa.

Kahdeksan sekuntia 4-1 maalin jälkeen kotijoukkue vankisti jälleen johtoasemaansa. Ruotsin I. divisioonasssa viimeksi pelannut Jomi Santala iski Tuomas Forssin syötöstä kiekon ohi Ville Salmisen.

Kiekko-Vantaan maalivahti Tommi Niemelä ei joutunut tekemään kovinkaan paljoa töitä toisessa erässä. Torjuntoja kertyi viisi kappaletta, Salmiselle yli tuplasti enemmän. Vierasjoukkueen parhaat tilanteet olivat lähes poikkeuksetta Henri Pekkolan luomia, mutta myös Martin Lamich oli vauhdissa.

FPS tulee uudestaan peliin mukaan

Kohtuullisen tylsä kolmas erä piti sisällään kaksi forssalaisjäähyä sekä -maalia eikä juurikaan muuta. Kotijoukkue pääsi taas pelaamaan jopa kahden miehen ylivoimalla, mutta ylivoimapeli oli edellisen erän kaltaista. Vieraiden sen sijaan onnistui tehdä kaksikin maalia.

Forssalaisten 5-2 kavennusmaali syntyi ajassa 49:33. Antti Piiroinen hassutti Tommi Niemelän nurin, jonka jälkeen kiekon napanneella Jussi Tapiolla oli helppo tehtävä pistää kiekko tyhjään maaliin.

Toinen maali oli hyvinkin samanlainen,, mutta tällä kertaa asialla olivat Asko Rantanen sekä tämän syötöstä maalin ajassa 58:22 tehnyt Toni Ronkainen.

Vantaalaisten valmentaja Jarmo Kauppi piti kolmannen erän maaleja ”lahjamaaleina”.

- Kyllä ne olivat semmoisia, jotka pitäisi ehdottomasti saada kiinni, ei tämmöisiä saisi vastustajille lahjoittaa, Kauppi totesi jälkeenpäin.

Vantaalaisilla ylivoima hukassa

Kotijoukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa useasti, mutta maalinteko ylivoimalla onnistui vain kerran. Lukemat valotaululla olisivat voineet 60 minuutin jälkeen olla suuremmat, mikäli koko kauden takkuillut ylivoimapeli olisi toiminut edes hieman paremmin.

- Ylivoimapeliin ollaan panostettu koko kauden läpi ja siihen tullaan panostamaan edelleen. Nyt täytyykin sitten ruveta pohtimaan onko meillä oikeat äijät ylivoimaa pelaamassa, kertoili Kauppi.

-Lopputulokseen olen tyytyväinen, pelillisesti kun katsotaan en ole aivan yhtä tyytyväinen. Nämä olivat kuitenkin tärkeät kaksi pistettä.

Forssalaisten valmentaja Kai Rautio piti tappion suurimpana syynä nuorta joukkuetta, joka sortui huolimattomuusvirheisiin, mutta joka ei myöskään pelannut tarpeeksi riskillä kun sitä olisi tarvittu.

- Toisen erän jälkeen tulimme kaikesta huolimatta hyvin mukaan viimeiseen erään, mutta emme kuitenkaan pystyneet haastamaan vastustajaa, Rautio tuumi.

Kummatkin joukkueet jatkavat urakkaansa kotiotteluilla viikon mittaisen tauon jälkeen maanantaina 9. helmikuuta. FPS kohtaa KalPan ja Kiekko-Vantaa Vaasan Sportin.