FPS:n hyvä ilme ei riittänyt

Kai Raution johdolla huomattavasti terästäytynyt FPS piti parempaansa pelillisesti hyvinkin tiukoilla sunnuntaina Tikkurilassa, mutta vantaalaisten Tommi Hannuksen johtaman maajoukkueketjun juonet olivat forssalaisille lopulta liikaa.

Heti avausvaihdot osoittivat, että FPS ei ollut ottanut kolmea perättäistä voittoaan vahingossa. Altavastaajana otteluun lähteneet forssalaiset pystyivät tasapäiseen kenttäpeliin isäntiensä kanssa, ja tarkka oman pään peli piti vantaalaisten maalipaikat vähissä.

Forssalaisten iloisesti ilmeestä huolimatta taitavampi Kiekko-Vantaa aloitti maalinteon ylivoimalla. Ari-Pekka Pajuluoma ja Henri Ekholmin syöttelivät vetopaikan Teemu Kuusistolle alivoimaneliön keskelle. Kuusiston kuti ei ollut erityisen kova, mutta lähti suoraan syötöstä, ja kiekko livahti FPS-maalia vartioineen Ville Salmisen längistä maaliviivan yli.

Pari minuuttia myöhemmin kotijoukkueella oli hieman onneakin. Aki Kauppisen lyöntilaukaus epäonnistui täydellisesti, mutta kiekko ajautui Tommi Hannukselle, jonka nopean laukauksen eteen Salminen ei maalillaan ehtinyt.

Teemu Kolehmaisen ja Jonni Kiisken peräkkäisten rangaistusten aikana FPS pääsi yrittämään kavennusta kahden miehen ylivoimalla minuutin ja 29 sekunnin ajan. Kuvio pyöri, mutta ainoaksi laukaukseksi jäi Jukka-Pekka Koistisen vaikea rysty-yritys, joka sekin nousi yli maalin.

Ennen erätaukoa FPS kuitenkin onnistui kavennuksessaan. Juha Nurmiston ja Jarno Kanteluksen hyvän karvauksen päätteeksi aiemmin epäonnistunut Koistinen pääsi siirtämään kiekon puolityhjään vantaalaismaaliin.

Rantasen polvitaklaus puhutti

Toisessa erässä edettiin etenkin sen jälkimmäisellä puoliskolla hieman yllättävällä tavalla, kun forssalaiset olivat aktiivisempia pelin luomisessa, ja Kiekko-Vantaa keskittyi lähinnä teräviin vastaiskuihin. Hallinnastaan huolimatta FPS ei ollut kovinkaan lähellä onnistua Vantaa-vahti Joni Hallikaisen ohittamisessa.

Kotijoukkue oli lähellä 3-1-maalia Mikko Kainulaisen ketjun erinomaisen pyörityksen aikana, mutta FPS-vahti Ville Salminen syöksyi kuin tyhjästä puolustaja Teemu Kolehmaisen laukauksen eteen. Ennen erätaukoa Salminen silti joutui vielä ohitetuksi. Vantaan Heikki Löfman haastoi FPS-pakki Anssi Rantasen ja onnistuikin tämän kiertämään. Salminen pysäytti Löfmanin ensimmäisen kudin, mutta vantaalaishyökkääjä pääsi yrittämään vielä toistamiseen, eikä enää erehtynyt.

FPS:n antisankariksi nousi päätöserän alussa kokenut puolustaja Asko Rantanen, joka sai suihkukomennuksen taklattuaan polvella Teemu Kolehmaista. Kolehmainen palasi onneksi kaukaloon vielä ottelun aikana, mutta taklaus kuohautti silti vantaalaismieliä. Rantaselle pelirangaistus oli jo kauden toinen polvitaklauksesta.

Viiden minuutin rangaistuksen aikana vierailijoista joutui istunnolle myös Rami Mattila estämisestä, eikä vantaalaisten maajoukkueketju erehtynyt kahden miehen ylivoimalla. Tommi Hannuksella oli helppo työ viimeistellä illan toinen osumansa Ilari Filppulan erinomaisesta poikittaissyötöstä.

Pari minuuttia ennen päätössummeria Tommi Hannuksen johtama hyökkäyskolmikko iski vielä kolmannen kerran, joten loppuluvuiksi saatiin 5-1. Nyt maalin pääsi iskemään lähietäisyydeltä Ilari Filppula Hannu Väisäsen ja Hannuksen hyvän karvauksen ja esityön jälkeen.

Kehuttu häviäjä

Neljättä otteluaan FPS:n ruorissa seissyt ja ensimmäistä kertaa tappion tuskan uudessa hommassaan kokenut valmentaja Kai Rautio ei ottelun jälkeen turhia lörpötellyt.

- Tehtiin mitä pystyttiin. Näillä miehillä ei aivan riitetty tälle jengille. Olisi tarvittu vähän onnea.

Erityismaininnan forssalaisista ansaitsee puolustaja Juha Sinkkonen, joka pariin kertaan pelasti joukkueensa todelliselta vaaran paikalta oikea-aikaisella heittäytymisellään, ja pelasi muutenkin varsin ehjän illan. Joukkueen ainokaisen osuman viimeistellyt keskushyökkääjä Jukka-Pekka Koistinen piti vastustajiaan välillä suorastaan pilkkanaan napsimalla aloitusvoittoja hyökkäyspäässä yksi toisensa jälkeen, mutta pilasi iltaansa lopun turhalla käytöskympillä.

Kiekko-Vantaan Jarmo Kauppi kehui vastustajaa.

- Paras Forssa tällä kaudella, hyvä liike koko viisikolla. Ville Salmisen maalivahtipeli on valttiase Forssalle jatkossa. Salminen vei meiltä pari varmaa maalia.

- Jäähyillä saatiin ottelu kääntymään. Eilen oli Mikkelissä meidän kauden kovatempoisin ottelu, mutta Naganon maajoukkueketju [Väisänen-Hannus-Filppula] saa täyden kympin. Omassa päässä on vielä harjoiteltavaa, Kauppi jatkoi.

Kiekko-Vantaan otteluohjelman jatko on varsin mielenkiintoinen. Joukkueella on edessään kuuden päivän tauko ennen ensi lauantain Kokkolan matkaa, ja sen jälkeen joukkue pelaa loput viisi peliään yhdeksässä päivässä. FPS aloittaa keskiviikkona kolmen kotiottelun putkensa kohtaamalla Uudenkaupungin Jää-Kotkat.