Vuorisalo ratkaisi pronssin Turkuun

MESTIS / Raportti
Tilanteiltaan värikäs ja vauhdikas ottelu osoitti, että pronssimitalit kiinnostavat joukkueita, kun Jukurit ja TuTo iskivät yhteen kautensa päätteeksi Mikkelissä. Ratkaisua haettiin tasaisessa väännössä lopulta jatkoerästä, jossa TuTo oli niukasti vahvempi.

Pronssiotteluun joukkueet lähtivät hieman erilaisista ennakkoasetelmista. TuTo putosi välierissä KalPan kyydistä suoraan kolmessa pelissä, kun taas Jukurit tahkosi Sportin kanssa täydet viisi kamppailua. TuTolle jäikin viisi päivää aikaa valmistautua tähän kamppailuun, kun Jukurit yritti unohtaa välieräsarjan pettymyksen kahdessa päivässä.

Ottelussa molemmilla oli omat vahvat hetkensä. Tasaisen avauserän jälkeen TuTo oli vahvempi toisessa ja Jukurit kolmannessa erässä. Jatkoerässä molemmilla oli omat tilaisuutensa, mutta Jukurien potku hieman hyytyi jatkoerän kuluessa ja TuTo iski ratkaisun.

Tarkka alku

Joukkueet lähtivät kisaamaan pronssimitaleista tarkalla pelillä, eikä vastustajalle juuri tilaa annettu. Avauserässä nähtiinkin varsin vähän vaarallisia maalipaikkoja, joissa kuitenkin vieraat hieman useammin olivat pääosassa.

Ensimmäisen kympin aikana molemmilla oli muutama hyvä tilanne, joista ei kuitenkaan vielä maalia saatu aikaiseksi. Juha Salmun laukaukseen pääsi kotijoukkueen Samuli Piiroinen ohjaamaan heti toisella minuutilla, mutta Sami Heinonen oli tarkkana vieraiden maalilla. Timo Salon vahvan nousun ja laukauksen pystyi taasen toisessa päässä torjunut Mikko Strömberg torjumaan.

Avausmaali syntyi hieman yllättäen vieraiden vaarattoman oloisesta painostuksesta. Tuukka Pulliainen pelasi kiekon b-pisteen yläkaarelle Jarmo Jokilalle, jonka tarkka kuti löysi tiensä etuyläkulmaan ohi yllättyneen Strömbergin. Erän lopulla Jukurit oli lähellä tasoitusta tänään pirteästi pelanneen Miro Laitisen kentän pörrätessä turkulaisten päädyssä. Heinonen kuitenkin torjui muutamat laukaukset. TuTo sai vielä erässä vaarallisen tilanteen Tomi Sykön toimesta, joka taitavasti karvasi kiekon pois jukuripuolustukselta ja pääsi laukomaan tulisesti b-pisteeltä. Styrömberg oli kuitenkin tällä kertaa tarkkana.

Turkulaisten erä

Toinen erä oli vierailta vahvaa esitystä, mutta samalla tehotonta peliä, sillä avopaikkojakaan ei pystytty hyödyntämään. Jukurit oli erän alkupuolen nukuksissa, mutta piristyi erän loppua kohden ja loi pari paikkaakin.

Heti toisella minuutilla TuTo oli siirtyä kahden maalin johtoon. Sykkö hääri jukuripäädyssä, mutta joutui pienestä kulmasta ampumaan päin Strömbergiä. Samaan saldoon sai tyytyä Pulliainen, joka pääsi Sykön laukomaan paluukiekkoon, mutta tälläkin kertaa Strömberg oli hyvin sijoittunut. TuTon vahva ote jatkui, kun Jussi Leppänen tuomitsi Olli Sipiläisen jäähylle. Markku Vuorisalo löysi maalin takaa Atte Saunamäen, jonka hyvä laukaus päätyi Strömbergin suojiin. Tero Forsellilla oli edessään tyhjä maali Strömbergin heittäytymisen jälkeen, mutta Forsell tyri kiekon ohi.

Erän puolivälissä TuTon paine jatkui Tero Koposen jäähyn aikana. Tobias Kauppisella oli avopaikka maalin edessä, mutta jukuripuolustus pelasi taidokkaasti Kauppisen mailan pois tilanteesta. Laitisen kentän esimerkki herätti viimein sarvipäät erän lopulla. Tomi Lindforsin parikin laukaisupaikkaa eivät kuitenkaan riittäneet tasoitusmaaliin. Lasse Kanervan tarkka pystysyöttö Antti Laakson lapaan oli aiheuttaa vaarallisen tilanteen vieraiden maalille, mutta Ville Piekkola joutui koukkimaan Laakson kumoon jäähyn arvoisesti. Jukurien ylivoimapeli oli kuitenkin vaisua, eikä kunnon tilanteita enää erässä nähty.

Jukurit kiri tasoihin

Kolmanteen erää tuli sisuuntunut sarvipäälauma. Kaksi edellistä kotiottelua hävinnyt Jukurit ei aikonut luovuttaa ja pisti TuTon ahtaalle heti erän alusta.

Koposen aloitusvoiton ansiosta pääsi Sipiläinen tälläämään kovan kudin heti toisella minuutilla. Kiekko kuitenkin kimposi Heinosen olkapään kautta maalin yli. Jukurien maali roikkui ilmassa koko erän alkupuolen, kun myös Laaksolla ja Jani Väänäsellä oli tilaisuutensa. Tasoitus nähtiin Juha Peltosen jäähyn aikana. Sipiläinen syötti maalin takaa Koposelle, joka nosti maalin edustalta kiekon ylös ja Heinonen oli voimaton. Tilannetta edelsi jo Koposen ketjun vahva painostus ja Esa Saksisen hyvä paikka maalin edustalla.

Maalin jälkeen kotijoukkueen peli hieman rauhoittui ja myös vierailla oli tilaisuutensa. Forsell järjesti parikin paikkaa, mutta Saunamäki ja Pulliainen eivät onnistuneet viimeistelyissään. Erän lopulla Jukurien Esa Hämäläinen istui vielä kakkosen huitomisesta, mutta TuTon ylivoima oli vaisua ja pronssimitalien kohtaloa lähdettiin ratkomaan jatkoerään.

Maalit ratkaisevat

Jatkoerästä ei muodostunut kyttäilyä ja vaisua kiekottelua, vaan vauhdikasta mitalintuoksuista jääkiekkoa. Tästäkään erästä ei kuitenkaan tyylipisteitä jaettu, vaan maalit ratkaisevat. Jukurit loi jatkoerässä vaarallisempia paikkoja, mutta ei kyennyt ratkaisuun ja mitalit matkasivat Turkuun.

Erän alussa TuTon Saunamäellä oli heti tilaisuus päättää ottelu, kun hän sai kiekon puolivahingossa Markku Erholtzin loukattua jalkaansa jukurimaalin takana. Urheilullisuuden nimissä oli onni, ettei Saunamäki tuolloin ottelua ratkaissut. Jukurien tilanteita sateli pian, kun Ville Vuorisaari pääsi terävästi laukomaan siniviivalta. Seuraavalla minuutilla Sipiläinen karkasi puolittaiseen läpiajoon, mutta Heinonen torjui laukauksen.

Erän puolivälissä Lindfors järjesti Tuomo Jormakalle hyvän tilaisuuden maalin edustalle, mutta Jormakan laukaus epäonnistui. Ottelu ratkesi ajassa 74.26, kun Tomi Sykkö syötti kiekon Strömbergin vartioiman maalin takaa Vuorisalolle, jonka kuti upposi jäätä pitkin verkkoon.

Jukureilta loppuivat paukut

Neljänä edelliskeväänä Mestiksen finaaleissa esiintynyt Jukurit jätettiin tällä kertaa tyystin mitaleiden ulkopuolelle. Marginaalit olivat kuitenkin tämän kevään ratkaisupeleissä pienet, sillä mikkeliläisten finaalipaikkakaan ei ollut kaukana. Jukurien raskas välieräsarja ja muutaman tärkeän pelaajan menettäminen viimeisistä peleistä olivat merkittävimpiä syitä mitaleitta jäämiseen. Neljä peräkkäistä tappiota sinetöi mikkeliläisten kohtalon, mutta tiukoissa peleissä ei onnikaan ollut tällä kertaa Jukurien puolella.

TuTo taas petrasi juoksuaan huimasti kauden mittaan ja synkkää syksyä tuskin Turussa enää muistellaan pronssimitalit kaulassa. TuTo pääsi kauden päätöspeliin Jukureita paremmin valmistautuneena ja turkulaisten keveämmät jalat myös näkyivät kaukalossa. Jatkoerässä fyysisten voimavarojen ehtyessä myös henkinen kantti piti vierailla paremmin. TuTo palasi mitalikantaan näyttävällä nousulla, sillä turkulaisten pudotuspelipaikkakin ratkesi vasta runkosarjan viimeisillä kierroksilla.

Jukurien päävalmentaja Risto Dufva löysi kauden synkästä päätöksestä jotain positiivistakin.

- Neljäs sija on kuitenkin parempi kuin viides, Dufva virnisti aluksi.

- Vastustaja pelasi erittäin hyvin, kuten täällä runkosarjan viimeisessä pelissäkin ja ansaitsi voittonsa, Dufva myönti.

- Meillä henkiset ja fyysiset energiat menivät näköjään välieräsarjaan. Meillä ei paukut riittäneet, Dufva tunnusti.

Dufva oli lopulta tyytyväinen joukkueensa esitykseen ja tiesi syynkin vaisuihin viimeisen viikon peleihin.

- Tyytyväinen pitää olla joukkueen esitykseen, me ei luovutettu. Joukkueessa pitää olla reserviä. Meidän voitot loppuivat Hakkaraisen ja Silvanderin loukkaannuttua. Liian kapea hyökkäysmateriaali koitui kohtaloksemme, Dufva päätti.

TuTon päävalmentaja Ismo Lehkonen oli luonnollisesti tyytyväinen voitosta ja korosti Dufvan tavoin materiaalin merkitystä.

- Meillä oli alkukaudesta pari tärkeää pelaaja poissa ja heidän palattuaan alettiin voittaa pelejä. Materiaalilla on merkitystä ja tänäänkin Heinonen pelasi mahtavasti, Lehkonen iloitsi.

- Meillä oli se etu, että saatiin pari-kolme päivää Jukureita enemmän aikaa latautua henkisesti tähän otteluun, Lehkonen summasi.

Kentälliset



Jukurit

Sipiläinen-Koponen-Piiroinen

Jormakka-Laitinen-Lindfors

Laakso-Kanerva-Väänänen

I.Hokkanen-Romo-Kiukas

Erholtz-Kallioinen

Salmu-Vuorisaari

Saksinen-Tuominen

Hämäläinen-Riepponen

Strömberg (Tillanen)

TuTo

Saunamäki-Forsell-Vuorisalo

Salo-Kauppinen-Laakso

Jokila-Pulliainen-Sykkö

Sipponen-Luoma-Tuomainen

Tähtisalo-Vento

Syväsalmi-Piekkola

Aaltonen-Rantala

Peltonen-Tammelin

Heinonen (Törnström)

» Lähetä palautetta toimitukselle