Jukurit löysi maalijyvän

Viikon aikaisemmissa peleissä maalinteon kanssa tuskaillut Jukurit oli vaikeuksissa myös lauantain kotiottelussaan. Vain kuuden minuutin jälkeen tulostaululla seisoivat lukemat 2-0 vierasjoukkueen hyväksi, mutta rajusti töitä paiskinut sarvipäälauma nousi rinnalle ja ohi. Loppunumerot Kalevankankaalla olivat 4-2 (1-2, 2-0, 1-0).

Melko laajasta urheilutapahtumatarjonnasta huolimatta Kalevankankaalle löysi tiensä 1144 silmäparia. Hallille saapuneet saivat olla tyytyväisiä valintaansa, sillä Jokipojat ja Jukurit tarjosivat kiekkokansalle erittäin hyvän ja viihdyttävän ottelun. Tunnelmaakaan ei puuttunut, mistä piti huolen äänekäs ja värikäs joensuulaisten kannattajaryhmä.

Jukurit toipui salama-alusta

Jokipojat yllätti isännät noin sanotusti housut kintuissa. Hurjalla vauhdilla otteluun lähteneet vieraat siirtyivät johtoon jo ajassa 1.51, kun Antti Jaatinen väänsi kiekon kulmasta maalin eteen ja Matti Hietakangas taiteili lätyn reppuun ohi voimattoman Tillasen.

Lisää kylmää vettä Jukureiden niskaan tarjosi muutaman minuutin kuluttua Jokipoikien alivoimanelikko. Mika Niemi hukkasi kiekon siniviivalla ja Lauri Heinonen karkasi Topi Riutan kanssa läpiajoon. Heinonen odotti sopivaa kohtaa ja syötti maalin toiselle kulmalle Riutalle, joka nosti kiekon maalin kattoon ohi Tillasen.

Shokkihoito tuntui lamauttavan Jukureiden pelin joksikin aikaa. Jokipojat hallitsi kenttätapahtumia selvästi erän puoleenväliin saakka, kunnes isännät alkoivat vähitellen saada pelin juonesta kiinni. Petri Lehtosen ja Mika Niemen johtamat kentät painoivat pelin kerta toisensa jälkeen vieraiden kenttäpäätyyn ja laukauksia sateli maalia kohti tuon tuosta. Ari Reunanen oli kuitenkin skarppina, joten maalit jäivät syntymättä.

Erän lopulla isäntien työ palkittiin. Kakkosketju Sipiläinen-Niemi-Piiroinen pyöritti peliä päädyssä toista minuuttia, ja lopulta paikkakin aukesi. Sipiläinen syötti kiekon maalin eteen Piiroiselle, jonka jatkosyöttö tavoitti maalin toisella kulmalla Niemen, joka odotti maalivahdin putoamista jäihin ja nosti kiekon rystypuolelta maaliin.

Ratkaisut toisessa erässä

Sekavan ensimmäisen erän päätteeksi Jukurit sai vielä jäähyn, joten jäädytystauon jälkeen peliä jatkettiin Jokipoikien ylivoimalla. Parhaan tilanteen sai b-pisteiden väliin Puruskaisen loistosyötöstä päässyt puolustaja Tuomas Laukkanen, jonka hyvän laukauksen pelasti maalivahti Kai Tillanen.

Pian jäähyn päättymisen jälkeen seurasi yksi ottelun käännekohdista. Jukurit tökkäsi kiekon päätyyn. Jokipoikien puolustaja ehti ensin kiekkoon, mutta paikalle syöksynyt Antti Laakso sai tapeltua kiekon itselleen ja onnistui vielä nousemaan maalin kulmalle. Syntyi pieni ruuhka, jonka keskeltä Petri Lehtonen sorkki pelin tasoihin.

Jukurit sai pelistä hyvän otteen tasoitusmaalin jälkeen. Ilpo Salmivirta sai maalin edessä hyvän paikan, mutta maalivahti Reunanen venyi torjuntaan. Jokipoikien harvoista tilanteista parhaan sai Jani Väänänen, mutta Tillanen oli etevämpi.

Johto-osuma syntyi ajassa 28.30 rangaistuslaukauksesta. Jukureiden Petri Lehtonen oli maalin edessä aivan yksin, mutta ei saanut sohittua kiekkoa maaliin. Ari Reunanen heitti mailansa estääkseen Lehtosen lähentelyt, joten tuloksena oli rankkari, josta Lehtonen viimeisteli tyylikkäällä harhautuksella 3-2.

Erän loppupuolella peliä sekoittivat jäähyt. Erotuomari Jarkko Kosonen vihelteli ottelua sangen sekavasti, sillä useat selvät jäähyn paikat jäivät joko näkemättä tai muuten vaan huomioimatta. Minkäänlaista selkeää linjaa ei voinut erottaa. Sekavaksi mennyt peli hyödytti kuitenkin jonkun verran Jukureita, joka selvisi erätauolle johdossa.

Päätöserän alkupuolisko oli edelleen Jukureiden hallussa. Jokipoikien toivo oli erikoistilanteissa ja sellaisen joukkue saikin, kun Ilpo Salmivirta sai kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. Tilanteita eivät vieraat kuitenkaan saaneet juuri aikaiseksi ja Jukurit kesti erittäin tärkeän alivoiman hyvin.

Hiljalleen hiipuneet vieraiden tasoitusyritykset päättyivät viimeistään illan viimeiseen maaliin. Puolustajana pelannut Jesse Welling näki maalin edessä Mika Niemen, joka vielä malttoi katsoa ja syöttää Samuli Piiroiselle, joka viimeisteli kauden 21. osumansa vuorenvarmasti. Pelin lopun Jukurit pelasi virheettömästi, eikä Jokipojat saanut edes mahdollisuutta yrittää kavennusta ilman maalivahtia.

Playoff-meininkiä

Lauantai-illan ottelu oli mielenkiintoinen. Peli pysyi pitkään tasaisena ja ajoittain tunteetkin kuumenivat. Pelaajat ottivat innokkaasti myös kontaktia ja ilmassa leijailikin pieni playoff-tunnelman häivähdys.

Viihdyttävä ottelu kääntyi Jukureille kovan työn ja vauhdin kautta, mikä on isänniltä kova suoritus; olihan alla jo kaksi vierasottelua ja tehoton esitys Kouvolassa. Lisäksi puolustuksen pelikiellot ja loukkaantumiset johtivat siihen, että sarvipäillä oli asettaa kokoonpanoon vain viisi puolustajaa. Jukurit ei tosin peluuttanut Tuomas Anttosta ollenkaan, vaan viidentenä puolustajana pelasi Jesse Welling. Alkuvaikeuksien jälkeen pakka pysyi hyvin tiiviinä ja Jukurit vertyi kotiyleisönsä edessä hyvään peliesitykseen.

- Takaiskut tulivat pahoista virheistä, joka oli meille hyvä herätys. Peli oli ihan hyvin hallussa, eikä meillä ollut hätää, kunhan oltiin vaan kärsivällisiä, totesi Jukureita käskenyt Pekka Lipiäinen.

Jokipojat oli saada ottelusta helpot pisteet mukaansa, mutta jotenkin pelin idea katosi pelikellon käydessä eteenpäin. Joukkueen peli oli ehkä liiaksi Ahtosen johtaman tehonyrkin varassa, joka lopulta kenties suuren peliajan vuoksi hieman väsähtikin. Muista ketjuista ei ollut vastuunkantajiksi, vaikka yksittäisiä hyviä tilanteita muutkin saivat luoduksi.

- Siinä oli unelma-alku meillä, meillä on ollut erien alussa usein hyviä hetkiä. Alussa kilpailtiin aika hyvin, mutta toisessa erässä oli rikkonaista peliä ja Jukurit kokeneena joukkueena osaa erikoistilannepelaamisen. Ensimmäisten minuuttien peli-ilo katosi jäähyjen tappamiseen, tuumi Kari Rauhanen.

Jukurit saa nyt huilata viikon, kunnes ensi lauantaina edessä on jälleen ottelu Jokipoikia vastaan, tällä kertaa tosin Mehtimäellä. Jokipojat pelaa vielä sunnuntaina, kun Kouvolan KooKoo saapuu Pohjois-Karjalaan.