Avauserän tehohetki ratkaisi Mikkelissä

Jukurit onnistui viimein voittamaan Jokipojat. Kolmesta edellisestä kohtaamisesta sarvipäät olivat saaneet kasaan vaivaisen pisteen, mutta nyt Kalevankankaan jäähallissa oli toinen ääni kellossa. Avauserä oli tasainen kuudentoista minuutin ajan, kunnes Petri Koskinen iski ylivoimalla avausosuman. Jukurit pääsi ensimmäisessä erässä 3-0-johtoon, eikä antanut Jokipojille mahdollisuutta päästä peliin mukaan. Loppunumerot olivat isäntien hyväksi 6-1 (3-0, 3-1, 0-0).

Jukurit ja Jokipojat ovat vääntäneet Itä-Suomen herruudesta tasaväkisesti. Aikaisempia kohtaamisia hienokseltaan hallinneet mustapaidat aloittivat jälleen väkevästi ja peli pyörikin ensimmäiset vaihdot Jaakko Suomalaisen vartioiman maalin tuntumassa.

Isännät saivat kuitenkin nopeasti pelin juonesta kiinni ja erä eteni tasaväkisissä merkeissä. Molemmat saivat mahdollisuutensa ylivoimalla, mutta erikoistilannepelaaminen ei tuottanut tulosta. Jokipojat sai ensimmäisellä ylivoimallaan aikaiseksi pari todella vaarallista tilannetta, mutta Jaakko Suomalaisen torjunnat pitivät tilanteen maalittomana. Ylivoimapyörityksessä kunnostautuivat erityisesti liiga-avut, jotka loivat erinomaisesti painetta hyökkäysalueelle.

Avausmaalia katsomo sai odottaa erän lopulle. Ajassa 14.53 Juuso Akkanen joutui jäähylle. Jukurit painosti. Niko Kantelinen heitti lätyn siniviivalla olleelle Esa Hämäläiselle, joka lähetti kiekon kohti maalia. Väliin pääsi Petri Koskinen, joka ohjasi kiekon ilmasta ohi hölmistyneen Ari Reunasen.

Lisää seurasi vain 40 sekunnin kuluttua edellisestä. Jukurit pääsi kiekonriiston seurauksena nopeaan vastaiskuun. Antti Laakso olisi voinut laukaista itsekin, mutta odotti toisessa aallossa noussutta Ilkka Kallioista, joka pääsi iskemään kauden ensimmäisen osumansa täysin avoimesta paikasta. Maali oli melkoinen keräilyharvinaisuus, sillä luotettavana oman pään suojelijana tunnettu Kallioinen osui edellisen kerran tolppien väliin viime kaudella.

Jokipojat sortui erän lopussa vielä huolimattomuusvirheeseen väärän vaihdon muodossa. Jukurit rankaisi erheestä välittömästi. Olli Sipiläinen ajoi maalille ja sai Juha Jokiraidan estelyistä huolimatta siirrettyä kiekon maalin toiselle kulmalle, mistä Kalle Kaijomaa niittasikin numeroiksi 3-0 vain 14 sekuntia ennen erän loppua.

Sarvipääshow jatkui jäädytyksen jälkeen

Jokipojat tuli toisen erän alkuun kovalla luistelulla, kuten tappioasemassa pitääkin. Peli pyöri ensimmäiset minuutit tiiviisti Jukureiden kenttäpäädyssä, mutta maalipaikkoja ei päässyt syntymään.

Vieraiden kova painostus katkesi ajassa 23.20, kun Juha Jokiraita sai melko epäselvän rangaistuksen koukkaamisesta. Jukurit oli jälleen etevänä ja siirtyi piakkoin jo 4-0-johtoon. Kaj Lindströmin syöttö puhkaisi Jokipoikien puolustuksen ja Olli Sipiläinen pääsi läpi. Koko hyökkäysketju osallistui tyylikkääseen kuvioon, missä maalivahti Ari Reunanen vietiin täydellisesti ulos tilanteesta. Maalin viimeisteli hallitulla nostolla Samuli Piiroinen.

Jokipojat pyrki vielä peliin mukaan ja saikin heti perään kavennetuksi pelin 4-1:een. Jani Väänäsen poikittaissyöttö vapautti Lauri Heinosen nokikkain Jaakko Suomalaisen kanssa, eikä avauserässä läpiajon töhrinyt Heinonen erehtynyt, vaan sijoitti kiekon jukurivahdin längistä maaliin.

Vieraat saivat etsikkoaikansa erän puolessavälissä, kun Esa Hämäläinen passitettiin jäähylle estämisestä. Jokipojat ei saanut jäähyn aikana mitään aikaiseksi, mutta Hämäläisen päästyä ulos rangaistusaitiosta alkoi tapahtua. Jukurit pääsi hyvään vastaiskuun, mutta tilanne valui hukkaan. Hetken kuluttua Matti Tiihonen oli läpiajossa, mutta Suomalainen oli vahvempi. Jukuritkin pääsi vielä uudelleen vastaiskuun, todetakseen vain Ari Reunasen olevan hereillä.

Hiljalleen hiipuneet vieraiden kavennusyritykset kaatuivat lopullisesti illan kummallisimpaan osumaan. Mika Niemi passasi maalinedustalle loistopaikan Olli Sipiläiselle, mutta ohjaus valui hieman maalin ohi. Hetken päästä kulmauksesta Samuli Piiroinen heitti kiekon maalinedustalle, mistä kumilimppu kimposi illan surullisen hahmon ritarin Juha Jokiraidan kaulan kautta maaliin.

Jukurit sai jälleen aihetta juhlaan, kun Antti Jaatisen rangaistuksen aikana Sipiläinen iski illan toisen osumansa. Mika Niemi syötti kiekon laitaa pitkin nousseelle Sipiläiselle, jonka millintarkka jäännuoliainen upposi helpohkosti takakulmaan. Tämä riitti myös Ari Reunaselle, joka luisteli vaihtoon. Tilalle maaliin saapui Pekka Sorsa, joka ottikin erän lopussa pari hyvää torjuntaa.

Jokipojat saivat vielä erän lopussa ylivoiman, mutta tulos oli jokseenkin vaisu. Näyttävimmästä suorituksesta vastasi vieraiden Kalevi Aitio, joka nappasi kiekon omassa päässä. Puolustaja heitti oman maalinsa ohitse luistellessaan jostain käsittämättömästä syystä kiekon taakseen ja oma maali oli lähellä. Normaalisti tällaiset manööverit on tavattu toteuttaa maalin takana.

Lammenjäillä pelailua

Toisen erän jukurijuhlien jälkeen oli ymmärrettävää, ettei viimeisen 20-minuuttisen pelin taso kovin korkeisiin sfääreihin noussut. Jukurit pääsi vielä useaan otteeseen kokeilemaan Pekka Sorsan ohittamista, mutta suurin intohimo viimeistelystä oli jo kadonnut. Sorsakin oli toki tolppien välissä mies paikallaan.

Turhautuneiden pohjoiskarjalaisten innostuttua jäähyilyyn pääsi Jukurit jopa kahdenkin miehen ylivoimalle, mutta Sorsan jämäkät torjunnat olivat liikaa. Jokipojat sai aikaiseksi jopa kolme varteenotettavaa laukausta kohti Suomalaista, jotka maalivahti poimi varmasti.

Jukurit jatkaa vakuuttavasti

Jukureiden pelivire kestää edelleen. Joukkue oli kotonaan jälleen täysin omaa luokkaansa, eikä voittajasta ollut epäselvyyttä. Vahva puolustuspeli ja tehokkaasti toimiva viimeistely olivat liikaa Jokipojillekin. Erityiskiitos isännille lähtee toimineesta ylivoimapelistä, joka on kauden mittaan hieman kritiikkiäkin saanut. Niin kauan kuin pelissä piti olla terävänä, Jukurit myös oli sitä. Kentän kuninkaana hääri jälleen Mika Niemen johtama ketju, joka värkkäsi isäntien kuudesta osumasta neljä.

- Mietteet ovat hyvät, kun vastustaja ollaan kohdattu aikaisemmin kolmesti, eikä kertaakaan olla voitettu. Oltiin hyvin latautuneita ja tiedettiin, että vastustaja on vaarallinen. Ensimmäinen erä oli tasainen, mutta meillä oli hyvä latautuminen viimeistelyssä. Silloin kun tarvittiin juonikkuutta, sitä oli ja kun ei tarvittu juonikkuutta, oli suoraviivaisuutta. Olen erittäin tyytyväinen joukkueeseen, kiitteli Risto Dufva omiensa hyvää peliä.

Jokipoikien osa oli tällä kertaa jäädä isäntien jalkoihin. Ilman liigassa vierailevaa ykkösketjuaan pelanneet vieraat pysyivät isäntien kyydissä avausmaaliin asti, mutta selkäranka katkesi tämän jälkeen varsin nopeasti. Ainakaan tämän ottelun perusteella KalPa-lainoista ei ollut Ahtosen ketjun paikkaajiksi, sillä muutamat siunaantuneet paikat liigamiehet töhrivät. Pirteä peliesitys ei riittänyt.

- Ensimmäinen erä oli ihan ok. Peli valui viimeiseen kolmeen ja puoleen minuuttiin ja kolmeen maaliin. Toinen erä oli täydellistä jukurishow’ta ja kolmas erä taas sellaista lammenjäillä pelailua kummaltakin, kertasi Kari Rauhanen.

Jokipojat kärsi peräti yksitoista kaksiminuuttista. Erotuomari Mika Sinkkonen vihelteli hieman epätasaisesti, mikä ajoittain peliä sekoittikin. Kari Rauhanen totesi jäähypenkin kuluttamisen vaikuttaneen omiensa peliin, mutta yksin rangaistuksiin ei Jokipoikien tappiota voi pistää:

- Olihan siinä ihan aiheellisiakin jäähyjä. Joskus saa pelata kovemmin ja joskus ei sitten saa, joku kun kertoisi vaan, koska ei. Turha tässä on jäähyjen taakse piiloon mennä, kyllä kotijoukkue ansaitsi varmasti voittonsa.

Jukurit jatkaa seuraavaksi lauantaina Kirkkonummelle, jossa se kohtaa niin ikään toistaiseksi ylikäymättömän vastustajan Salamat. Jokipojat saa puolestaan huilata viikonlopun ja pelaa seuraavan kerran ensi viikon torstaina kotonaan Hermestä vastaan.