Jokipoikien terävyys palkittiin

Tappiokierteessä rypevä KooKoo ei onnistunut napsimaan pisteitä Joensuusta, vaan isännät veivät pelin nimiinsä maalein 4-1. Kaksi ensimmäistä erää luisteltiin tasaisesti, eikä maaleja nähty kuin yksi. Koko ottelun terävästi pelannut kotijoukkue hyödynsi kuitenkin päätöserän maalintekopaikkansa vierailijoita paremmin, ja pisteet jäivät Joensuuhun.

Jokipoikien ja KooKoon välisessä mittelössä oli jo ennakolta paljon pelissä. Sarjassa kymmenettä sijaa pitävä KooKoo oli ennen illan "neljän pisteen" kamppailua kahdeksan pistettä Jokipoikia edellä, mutta nyt tuo ero kutistui kuuteen pisteeseen. Voittonsa ansiosta Jokipojat säilytti vielä toivon karsintapelien välttämisestä. Joensuulaisten kannalta tärkeää oli myös tapa, jolla voitto tuli.

- Tiettyjä asioita ei ole noudatettu viimeaikaisissa peleissä, kertasi Jokipoikien valmentaja Kari Rauhanen syitä joukkueensa tahmeisiin esityksiin taukoa edeltäneissä peleissä.

- Lähdettiin viime viikolla tekemään hommia. Tänään jokainen kaveri pelasi niin kuin sovittiin, kurinalaisuus ja nöyryys oli todella ihailtavaa, jatkoi Rauhanen.

KooKoon käskyttäjä Reijo Mansikka näki joukkueensa pelissä vain yhden ison puutteen:

- Maalintekoon tämä kulminoitui. Pelattiin tarkkaa peliä kaksi erää, luotiin hyvin paikkoja. Myös lataus ennen peliä oli hyvä.

Ottelun ratkaisuksi muodostui Jani Keräsen tekemä 2-0-maali kolmannen erän alussa, jolloin KooKoon selkäranka notkahti lopullisen tuntuisesti, eivätkä kouvolalaiset enää päässeet jaloilleen.

Kaksi erää tasaista ja tarkkaa pelailua

Kaikesta näki, että molemmat joukkueet olivat latautuneet tähän peliin erityisen tarkasti. Ottelun alku oli varmistelevaa ja tarkkaa pelaamista, ja joukkueet selvästi välttelivät ylimääräisiä virheitä. Etenkin kotijoukkue otti ottelun alun varovaisesti, ja niinpä KooKoo painoi peliä hienokseltaan joensuulaisten päätyyn ensimmäisten minuuttien aikana. Mitä pitemmällä erä vanheni, sitä paremmin punapaidat pääsivät kiekkoon ja peliin kiinni.

Erän alkupuolella KooKoo joutui alivoimalle Jari Raattaman ottaessa jäähyn kiinnipitämisestä, mutta Jokipoikien ylivoima jäi tuloksetta tällä kertaa. Kului hetki edellisestä ja osat vaihtuivat, nyt istumaan komennettiin joensuulaisten Jarkko Immonen, joka oli nostettu ottelun kokoonpanoon Jokipoikien akuutin puolustajapulan takia.

Kouvolalaistenkaan ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta Jokipoikien Pavel Brendl sen sijaan kohahdutti kotiyleisöä säntäämällä alivoimalla läpiajoon, jonka KooKoo-maalivahti Carl Grahn kuitenkin torjui.

Kummallakin joukkueella oli omat tilanteensa avauserän aikana, mutta maalissa kiekko oli ensimmäisen kerran vasta ajassa 16.20. Sitä ennen yleisö sai kuitenkin haukkoa henkeään, kun Jokipoikien kapteeni Arttu Käyhkö kompuroi oman maalinsa edessä, ja ainoastaan maalivahti Tomi Räisäsen varmat otteet estivät KooKoon maalinteon. Melkein heti tämän jälkeen punapaitojen tsekkivahvistus Brendl sai kiekon, karkasi hyökkäykseen ja nosti rystyltä komeasti ohi Grahnin, taululle 1-0.

Brendlin osuman jälkeen seuraavaa maalia saatiin odotella kolmanteen erään saakka. Toinen erä oli lyhyesti kuvailtuna melkoista hawaijikiekkoa, ja vaikka välillä mentiinkin päästä päähän, ei pelin taso - puhumattakaan sen viihdyttävyydestä - kovin kummoiseksi noussut.

Ajassa 27.19 KooKoon maalilla käytiin pieni nokkapokka, minkä seurauksena sekä Jokipoikien Perttu Ahvenainen että KooKoon kapteeni Tatu Kattelus komennettiin kahden minuutin jäähyille. Neljällä neljää vastaan pelattaessa kumpikaan joukkue ei kuitenkaan saanut juuri mitään aikaiseksi.

Ottelun tuominneelle Mika Sinkkoselle sattui toisen erän puolessa välissä hieman mustempi hetki, kun hän näki Jokipoikien Käyhkön rikkoneen KooKoo-pelaajaa joensuulaisten puolustussinisellä jäähyn arvoisesti, vaikka katsomosta näytti pikemminkin siltä, että Kouvolan mies kompuroi ainoastaan omiin luistimiinsa.

Osin ylivoiman myötä KooKoo sai painettua toisen erän loppupuoliskolla kiekkoa joensuulaisten puolustusalueelle ja maalille, mutta tässäkin tilanteessa näkyi selvästi kouvolalaisia vaivaava ongelma: kiekkoa ei saatu vastustajan maaliin, ei sitten millään.

Ottelun ratkaisu päätöserässä

Ajassa 42.29 nähtiin ottelun kannalta ratkaisevan tuntuinen 2-0-maali. Jokipoikien kakkosketju taisteli kiekon itselleen hyökkäyssinisellään ja käänsi tilanteen nopeaan hyökkäykseen. Jani Keräsen onnistui pistää kiekko Grahnin selän taakse Tapio Ahtosen ja Aki Piiroisen esityöstä.

Pari minuuttia edellisestä ehti kulua, ja joensuulaisten Topi Riutalle vihellettiin laitataklauksesta kaksiminuuttinen. Ylivoimansa aikana KooKoo sai pakkopelinsä kohdilleen ja pyöritti peliä punapaitojen päädyssä lähes koko jäähyn ajan, mutta jälleen tuloksetta.

Jokipojat sen sijaan hyödynsi seuraavan ylivoimansa tarkemmin. SaiPassakin tällä kaudella nähty Harri Tikkanen passitettiin jäähyllä mailasta kiinnipitämisestä kellon näyttäessä 48.04. Joensuulaisten ylivoimapyöritys päättyi noin puolitoista minuuttia myöhemmin NHL-mies Pavel Brendlin vedettyä kiekon b-pisteen kaarelta ranteella napakasti Grahnin hanskakäden ylänurkkaan.

Tilanne oli 3-0, mutta KooKoo sai silti mahdollisuutensa orastavaan loppukiriin Teemu Virtalan kavennettua ylivoimalla ajassa 52.00. Heti aloituksen jälkeen kouvolalaiset saivat erinomaisen paikan kiriä jo maalin päähän, mutta Matti Hietakankaan tulinen laukaus sinkoutui kuitenkin Räisäsen torjunnasta päätyverkkoihin.

Päätöserän loppu oli melko vauhdikasta peliä, mutta jotenkin KooKoon tekemisessä paistoi antautumisen maku. Kuin merkiksi tästä ajassa 56.57 maalivahti Grahn hukkasi kiekon oman maalinsa takana, ja hyvin tilanteen haistanut Jokipoikien Mikko Vanninen kävi painimassa lätyn itselleen ja tekemässä loppunumeroiksi 4-1.

Viimeisten minuuttien yritys ei tuonut KooKoolle enää lisämaaleja, ja niinpä lähes kaksituhatpäinen kotiyleisö sai taputtaa Jokipoikansa voittajina pukukoppiin.

Kotijoukkue onnistui, vierailijoilla vaikeaa

KooKoon pelissä ei ollut näkyvissä suuren suurta vikaa, sillä joukkue rakensi kuitenkin kohtalaisesti laukaisupaikkoja, eikä myöskään tehnyt hälyyttävää määrää virheitä. Maalivahtien torjunnat olivat 25-17 kotijoukkueen Tomi Räisäsen oltua hivenen kollegaansa työllistetympi.

KooKoon valmentaja Reijo Mansikka oli ottelun jälkeen melko vähäsanainen joukkueensa vaikeuksista kaukalossa.

- Kyllä me tässä pelisysteemissä luodaan riittävästi paikkoja. Kun ei saada maaleja, tulee ehkä pelko, että vastustaja saa, mietti Mansikka ryhmänsä kipsin syitä.

Tasaisen ottelun yhtänä ratkaisijana Mansikka näki Jokipoikien tsekkivahvistuksen, Pavel Brendlin, joka teki joukkueelleen kaksi näyttävää maalia. Joensuulaisten käskijä Kari Rauhanen ei sen sijaan tyytynyt näin yksioikoiseen selitykseen.

- Meillä oli tänään joukkueessa 21 loistavaa kaveria, ei vain yksi.

Rauhanen haki ryhmästään Brendlin lisäksi myös muita onnistujia korostaen esimerkiksi Tomi Pakarisen oivallista maskia kolmannessa maalissa ja Vannisen työmoraalia neljännessä. Myös kotiyleisölle Rauhasella oli selvä viesti:

- Yleisöä oli kaksi tuhatta, se on suuri asia joukkueella, auttaa joukkuetta paljon. Suuri kiitos siitä.

Jokipoikien otteluohjelma jatkuu vaikeimmalla mahdollisella tavalla torstaina, kun joukkue matkaa Mikkeliin Jukureiden vieraaksi. Tämäniltaisella esityksellä reissuun on hieman aiempaa helpompi lähteä, vaikka jobinpostiakin tänään tuli. Jokipoikien sähäkkää Juhana Repoa taklattiin sen verran napakasti, että on epäselvää pelaako mies tämän viikon peleissä.

KooKoo saa niin ikään kovan vastuksen seuraavaan peliinsä, kun Vaasan Sport saapuu Kouvolaan perjantaina. On mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako KooKoon jo ennestään tehottomaan peliin se pienoinen peikko, että Jokipojat on sarjataulukossa enää kuuden pisteen päässä.