Välit selviksi murskavoitolla

Mestiksen runkosarjan voittanut Mikkelin Jukurit jyräsi lopulta vakuuttavasti välieriin. Ennakkoluulottomasti suursuosikkia haastamaan lähtenyt Jokipojat antoi kaikkensa, mutta ei mahtanut lopulta paremmalleen mitään. Ratkaisevan kolmannen voiton Jukurit nappasi heti ensimmäisellä yrityksellä vieraskentältä, kun se murskasi joensuulaiset lauantai-iltana lukemin 2-8 (2-2, 0-4, 0-2).

Kauden aikana peräti kymmenen kertaa toisensa kohdanneen parivaljakon pudotuspelisarjan lopputulos oli vaihtelevien tapahtumien jälkeen varsin odotettu. Jokipojat pystyi yllättämään nimekkään vastustajansa kerran kotikentällään, mutta enempään joensuulaisten rahkeet eivät hurjasta yrityksestä ja iloisesta peli-ilmeestä huolimatta riittäneet.

Mikkeliläisille ottelusarjan ensimmäiset kohtaamiset olivat melkoista tervanjuontia, sillä Jukureilla oli suuria vaikeuksia saada parhaimmillaan lähes vastustamaton pelinsä kunnolla käyntiin. Ottelu ottelulta mikkeliläisten otteet kuitenkin paranivat, ja neljännessä kohtaamisessa joukkueiden välinen tasoero osoittautui jo kohtuullisen selväksi.

Sisukasta yritystä

Joensuulaisten kauden päättäneessä lauantai-illan kamppailussa isäntäjoukkue pyristeli sisukkaasti mukana avauserän. Kotikannattajille tarjottiin erän aikana harvinaislaatuisia ilonhetkiäkin, kun Jokipojat nousi kaikkien yllätykseksi kahden maalin takaa vielä tasoihin.

Äärimmilleen joensuulaiskannattajien äänijänteet lämäsi yleisön suosikiksi kauden aikana noussut Aki Piiroinen tasoittamalla ottelun vain 17 sekuntia ennen avauserän loppua. Suuri ansio tasoitusmaalista kuuluu myös joensuulaisten toiselle avainpuolustajalle Jarkko Immoselle, joka uhrautuvasti maskia tehden peitti täysin jukurivahti Jaakko Suomalaisen näkökentän.

Runkosarjassa vain kaksi maalia tehnyt Piiroinen oli muutenkin terävänä, sillä joensuulaispuolustaja viimeisteli myös isäntien kavennusmaalin avauserän puolivälissä. Maalien lisäksi Piiroinen näkyi tilastoissa myös kolmen jäähynsä vuoksi.

Ensimmäisen erän jälkeen paremmuudesta ei jäänyt enää epäselvyyttä, joten leppoisasti hauskaa pitäneet lukuisat reissuun lähteneet vieraskannattajat saivat nauttia jääkiekkoilun tuomista ainutlaatuisista ilonhetkistä ja pelin päätyttyä myös poskille epäilemättä tirahtaneista onnenkyyneleistä.

Ilo oli ehdottomasti ansaittua, sillä meininki pysyi kaikin puolin kiitettävän rehtinä sekä kentällä että katsomossa. Mikkeliläiset pääsivät iloitsemaan tunteikkaan ottelusarjan voitosta, kun taas joensuulaisyleisön mielet valtasi haikeus monivaiheisen ja pelillisesti varsin onnistuneen kauden päättymisestä.

"Isolla sydämellä mentiin"

Molempien joukkueiden valmentajat puhaltelivat pelin jälkeen tyytyväisenä. Vaikka mahdollisuus jatkoonpääsyyn karkasi, Jokipoikien valmentaja Pasi Parviainen suitsutti vuolaasti joukkuettaan - syystäkin.

- Isolla sydämellä mentiin, mutta jalat ei kuitenkaan ihan riittäneet. Rankka viikko on takana. Jokainen teki parhaansa ja vedettiin loistava sarja, eikä annettu Jukureiden kävellä helposti meidän yli. Ilme ja tekeminen joukkueessa oli loistavaa.

Jukureiden valmentaja Risto Dufva summasi taakse jäänyttä ottelusarjaa iloisena joukkueensa otteiden nousujohteisuudesta ja onnellisesta lopputuloksesta.

- Vaikeita pelejähän nämä aina on. Ottelusarjan neljä eka erää jännitettiin ja meinattiin pilata pelimme, mutta sen jälkeen vietiin tätä sarjaa ja pelattiin kuten osataan. Pudotuspelisarja on aina helpointa katkaista silloin, kun se on ensimmäisen kerran mahdollista. Tämä peli olikin meille helpoin näistä neljästä kohtaamisesta.

Jukureiden jatkopaikan sinetöinyt ottelu ratkesi käytännössä nopeasti toisen erän alussa, kun mikkeliläiset mättivät kolme maalia ennen erän puoliväliä.

Maalintekijöinä kunnostautuivat Olli Sipiläinen, Kalle Kaijomaa sekä nelosketjun keskushyökkääjänä ratkaisurooliin noussut Lasse Kanerva, joka nakutti illan aikana kaikkiaan kolme osumaa.

Helppoja maaleja

Isäntäjoukkue oli avauserässä kertaalleen onnistunut nousemaan kahden maalin takaa tasoihin Aki Piiroisen ylivoimamaaleilla. Uudestaan takaa-ajoasemasta rinnalle kiriminen osoittautui toivottomaksi kurinalaisesti esiintynyttä ja materiaaliltaan kovempaa mikkeliläisjoukkuetta vastaan.

Toisessa erässä vieraat iskivät vielä neljännen kerran, kun Lasse Kanerva ujutti kiekon löysäilleen joensuulaispuolustuksen keskeltä jokipoikavahti Ari Reunasen taakse. Tilanne oli kotijoukkueen kannalta toivoton, joten suurta jännitystä ei enää päätöserässä nähty.

Peli pysyi kuitenkin ratkeamisesta huolimatta loppuun saakka vauhdikkaana, ja vierasjoukkue pääsi terävällä maalineduspelaamisellaan kaunistelemaan loppulukemia. Kotijoukkueen puolustusasenne löpsähti, joten mikkeliläiset pääsivät heilumaan luvattoman helposti joensuulaismaalilla.

Kolmannessa erässä Kanerva viimeisteli hattutemppunsa ja Petri Lehtonen värkkäsi alistuneen kotijoukkueen harmiksi vielä yhden osuman maalin edustalta.

- Siihen on kaksi syytä, että oltiin tänään lopulta näinkin ylivoimaisia: meillä oli liikkuvampi jalka ja kokonaisvaltainen onnistuminen oli parempi kuin vastustajalla, analysoi vieraiden valmentaja Risto Dufva ottelun ratkaisua.

Totuttua avoimempaa peliä

Kotijoukkueen valmentaja Pasi Parviainen myönsi, että edellisillan tiukka kohtaaminen ja takana oleva raskas viikko alkoivat lopussa rasittaa.

- Pikkuisen oli paukut loppu. Nousu tasoihin oli loistava teko äijiltä, mutta ei se kuitenkaan riittänyt. Ollaan koetettu jakaa rasitusta, mutta ei auttanut.

Avauserässä ennen kotijoukkueen Aki Piiroisen tähtihetkiä Jukurit oli karannut heti alussa kahden maalin johtoon. Joensuulaiset eivät olleet kunnolla ensihetkillä hereillä, joten vierailijat painostivat villisti alkuminuutit. Maalinteossa onnistuivat ensin ylivoimalla puolustaja Mikko Mäenpää ja pari minuuttia myöhemmin joukkueensa ykköspelaajiin kuulunut Samuli Piiroinen.

Päivä oli hikinen erityisesti Jokipoikien maalivahti Ari Reunaselle, sillä mikkeliläiset pääsivät jatkuvasti huseeraamaan vapaasti voimattomaksi jääneen Reunasen silmien edessä.

Puolustuspelaaminen ei ollut lähellekään edellisten otteluiden tarkkaa tasoa, joten maalipaikkoja luotiin varsinkin joensuulaispäätyyn huomattavasti aikaisemmin totuttua enemmän.

Paljon tapahtumia ja sekä ylä- että alamäkeä tarjonnut kausi on nyt joensuulaisittain paketissa.

Jukurit sen sijaan jatkaa kamppailujaan välierissä, joissa mikkeliläiset kohtaavat maanantaina pelattavan Sport-Salamat -ottelun tuloksesta riippuen joko Hokin tai Salamat.