Jukurit masensi Mehtimäen

Viikon pelitauon jälkeen tositoimiin palanneet Jukurit ja Jokipojat kiekkoilivat vaisusti 1323 katsojan edessä. Vierailijat aloittivat ottelun vahvasti ja karkasivat jo avauserässä tavoittamattomalle karkumatkalle. Loppulukemat kirjattiin sarvipäiden hyväksi 2-5 (1-3, 0-2, 1-0).

Vieraat lähtivät otteluun hyvällä liikkeellä. Pekka Sorsa joutui työllistetyksi heti alkuminuuteilla ja ensimmäinen osumakin syntyi jo ajassa 2.29. Jokipoikien puolustus oli hieman unessa ja Jukureiden Tomi Lindfors pääsi yllättämään maalivahti Sorsan vanhanaikaisella.

Alku oli isännille karu. Aki Piiroinen sai kaksiminuuttisen koukkaamisesta pelikellon näyttäessä aikaa 3.06. Jukurit jauhoi tekopaikkaa lähes koko kaksi minuuttia, kunnes lopulta paikka aukesi. Petri Lehtonen kiersi maalin ja nousi b-pisteiden väliin avoimeen vetopaikkaan. Maalivahti oli maskissa, eikä kyennyt Lehtosen tarkkaa laukausta torjumaan. Tilanteeksi 0-2 ajassa 5.03 kotijoukkueen alivoimanelikon katsellessa äimistyneenä tapahtunutta.

Tyrmäysiskusta toivuttuaan punapaidatkin alkoi saada juonesta kiinni. Erityisesti Topi Riutan kolmosketju sai paineen kerta toisensa jälkeen jukurialueelle. Vierailijat joutuivat turvautumaan sääntöjenvastaisiin keinoihin, mikä tarjosi Jokipojille hyvän mahdollisuuden kavennukseen.

Erän puolenvälin jälkeen istuivat ykköskentän puolustajaparina pelanneet Simo Mälkiä ja Markku Erholtz jäähyaitiossa. Jokipojat painoi kotiyleisön kannustamana hyvin peliä, mutta kolmella miehellä taistellut Jukurit kesti maalivahti Jaakko Suomalaisen johdolla hyvin. Juuri Mälkiän jäähyn päättyessä sarvipäät tekivät kuitenkin vaihtovirheen ja Esa Lehikoinen vapautti nappisyötöllä Topi Riutan läpiajoon. Kokenut sentteri ei erehtynyt paikastaan, vaan harhautti Suomalaisen ulos ja siirsi kiekon yli maaliviivan.

Kaikki näytti isäntien kannata hyvältä, kunnes kesken hyvän painostuksen taivas putosi Jokipoikien niskaan. Kaj Lindström heitti kiekon päätyyn ja kääntyi kohti vaihtoaitiota. Jukuripuolustajalta jäi näkemättä, kun kiekko lipsahti Pekka Sorsan kiinniottokäsineestä maaliin.

Vauhdikkaan ja sekavan avauserän tilanteet jäivät tähän, vaikka Jukurit vielä kerran saikin ylivoiman. Erätauolle joukkueet lähtivät tulostaulun näyttäessä lukemia 1-3.

- Avauserässä sattui kardinaalivirheitä, mistä se kolmen maalin ero tulikin, totesi Kari Rauhanen.

Jokipojat putosi kyydistä

Toinen erä tarjosi Mikkelistä Pohjois-Karjalaan matkustaneille jukurikannattajille lisää juhlan aihetta. Perisuomalaiseen tapaan kotihallissa hiljaiset, mutta vierasottelussa jälleen hyvin metelöineet jukurifanit tuulettivat osumaa ensimmäisen kerran reilun neljän minuutin jälkeen. Kahden miehen ylivoima oli tilaisuus, jonka vieraat armotta hyödynsivät. Markku Erholtz latasi siniviivalta kovan laukauksen, joka pomppasi pelaajaruuhkasta ohi voimattoman Sorsan.

Erän tapahtumiin toi oman värinsä erotuomari Jarkko Kosonen, jonka viheltelyt tuntuivat menevän kovin sattumanvaraisesti. Välillä kaukalossa vallitsi lähes NHL-linja nollatoleransseineen, mutta toisinaan kentällä sai tehdä mitä tahansa. Peli meni melko sekavaksi, mikä johtoasemassa konemaisen varmasti pelaavia Jukureita ehkä hieman hyödyttikin.

Pelin ollessa puolessavälissä pelasi Jukurit pääsi taas ylivoimalle. Osuma syntyi kuudessa sekunnissa. Lehtonen otti aloitusvoiton ja pelasi kiekon Antti Laaksolle. Laakso näki siniviivan tuntumassa vapaan Markku Erholtzin, jonka laukaus upposi verkon perukkaan ohi Sorsan.

Viides osuma näytti riittävän Jukureille, joka tyytyi lopun ottelun ajan vain jäädyttämään peliä. Jokipojat ei ollut myöskään tarpeeksi terävänä haastaakseen vieraita enää voittokamppailuun, joten seuraavat kymmenen minuuttia katsojat saivant lähinnä odottaa vapauttavaa summerin törähdystä kahvijonoon siirtymisen merkiksi.

Kolmannen erän Jokipojat pelasi kunniakkaasti taistellen, mutta potku ja into eivät enää riittäneet väkinäistä puurtamista pidemmälle. Jäähyt sävyttivät myös erän tapahtumia, mutta terävyys ei kummallakaan riittänyt yhden miehen ylivoimalla viimeistelyyn. Kahden miehen ylivoimalla Jokipojat sentään onnistui. Illan viimeisestä ja samalla komeimmasta osumasta kunnian sai Juuso Akkanen. Maltilla rakennettu ylivoimakuvio päättyi Topi Riutan harkittuun syöttöön, josta Akkanen täräytti kiekon maalin kattoon.

"Parempaan suuntaan"

Kotijoukkue Jokipoikia ei voi syyttää yrityksen puutteesta. Joukkueen pelivire ei kuitenkaan tällä hetkellä ole sillä tasolla, että Jukureiden haastaminen olisi ollut mahdollista. Maalivahti Pekka Sorsa joutui olemattomalla pelituntumalla pahaan paikkaan ja selvisi urakastaan muuten hyvin, mutta todella helposti sisään mennyt 1-3-osuma sattui psykologisesti pahimpaan mahdolliseen paikkaan. Parasta isäntien osastoa edusti Topi Riutan johtama kolmosketju, joka värkkäsi myös molemmat kotijoukkueen maalit. KalPassa vieraillut ykkösketju ei ole vielä löytänyt syksyistä virettään.

- Olen iloinen joukkueen ilmeestä. Yritystä riitti koko 60 minuuttia, peli oli toiselta planeetalta viikon takaiseen verrattuna. Lady Fortunakaan ei nyt hymyillyt, tuumi Jokipoikien valmentaja Kari Rauhanen.

Isäntien tilanne on siinä määrin hyvä, että yksittäisen ottelun tuloksella ei lopulta ole merkitystä loppukauden kannalta. Joukkueen peliesityksessä oli havaittavissa edistystä viikonloppuun - erityisesti sunnuntain KooKoo-otteluun - verrattuna.

- Parempaan suuntaan, tiivisti Rauhanen pelin.

Jukurit pelasi itselleen tyypillisen perusvarman ottelun. Joukkueen peli on hyvässä tasapainossa. Avauserässä sarvipäät pääsivät jo turvallisen tuntuiseen johtoon, jota joukkue rutiinilla ja varmuudella lopun ottelun. Petri Lehtonen ja Markku Erholtz toimivat johtotähtinä Jukureiden illan esityksessä. Joukkueesta ei lauantaina löytynyt yhtään epäonnistujaa, joten fanibussilla matkaan lähteneiden iltaa voi pitää onnistuneena.

- Voittoon ollaan tyytyväisiä, sillä sitä ei aiemmin Joensuusta oltu saatu. Kaksi erää oltiin liikkeellä hyvällä jalalla, mutta viimeinen erä oli kikkailua pelin ratkeamisen myötä, pohti Jukureiden Pekka Lipiäinen.

Joukkueet jatkavat melko erilaisilla aikatauluilla. Jukureiden viikon ainoa ottelu on Urheilukanavan TV-ottelu paikallisvastus KooKoota vastaan. Jokipojilla on edessään nukutun yön jälkeen vierasottelu Kouvolassa, jonka jälkeen punanutut saavat huilata perjantaihin saakka. Viikonloppuna joensuulaiset pelaavat kaksi ottelua.