Jokipojat edelleen ilman voittoa

Joensuun Jokipoikien selässä roikkuva gorilla ei suostu laskemaan otettaan. Tänä iltana Mehtimäellä vieraillut Kajaanin Hokki käänsi tasaisen ottelun voitokseen lukemin 1-2 jättäen joensuulaiset edelleen ilman voittoa.

Jokipoikien valmentaja Jouni Varis oli tehnyt melkoisesti muutoksia kokoonpanoon kolmen uuden pelaajan myötä. Koko alkukauden sentterinä pelannut Topi Riutta oli siirretty Tapio Ahtosen johtaman ketjun vasempaan laitaan, ja Tuukka Pulliainen oli nostettu kakkosketjuun Mikko Vannisen ja Sami Puruskaisen keskelle. Pakkipareista ainoastaan pari Arttu Käykö / Miika Haapala jatkoi yhdessä. Porin Ässistä lainassa oleva Atte Valli pelasi pääasiassa Tuomas Laukkasen kanssa ja SaiPan Juha Jokiraita Jarkko Immosen kanssa. Maalille luisteli odotetusti Rauman Lukon lainavahti Mikael Vuorio. Kaikki uudet pelaajat esiintyivät edukseen.

Jokipoikien satsauksista huolimatta vierailija Kajaanin Hokki luisteli otteluun ennakkosuosikkina tavoitteenaan vain kaksi sarjapistettä. Jokipojat puolestaan yritti katkaista voitottomien otteluiden putkeaan.

- Oli erittäin tasainen peli. Olimme onnekkaampia ja voitimme 2-1. Täytyy olla erittäin tyytyväinen, totesi Hokin valmentaja Vladimir Kolek ottelun jälkeen.

Tasaista vääntöä

Jokipojille tarjottiin heti ottelun aluksi kaksi ylivoimatilannetta, kun Jani Tuppurainen joutui rangaistusaitioon koukkauksesta ajassa 2.34 ja Jarkko Heikkinen samasta syystä neljä minuuttia myöhemmin. Jokipojat pelasi ylivoimat normaalikentällisin koko ottelun ajan, eikä alkukaudella nähtyjä erikoiskokoonpanoja heitetty kentälle lainkaan. Kotijoukkueen ylivoima toimi kohtalaisen hyvin, vaikka avausmaali jäikin syntymättä.

Hokki otti ottelun hallinnan käsiinsä hieman ennen erän puoliväliä, kun Jokipoikien Juha Jokiraita rikkoi laidassa Tommi Paakkolanvaaraa ansaiten tekosistaan kahden minuutin istunnon. Hokin ylivoima siirteli kiekkoa kauniisti, mutta vaarallisia laukauksia ei juurikaan tullut. Hetki rangaistuksen päättymisen jälkeen linnapaidat rankensivat komean pyörityksen joensuulaisten päätyyn, jonka lopputuloksena Mikko Saavinen sivalsi ottelun avausmaalin. Saavinen sai viivalle hyvän poikittaissyötön Paakkolanvaaralta ja napautti rannelaukauksen takakulmaan ohi Mikael Vuorion. Maalin toiseksi syöttäjäksi merkittiin Jyri Junnila.

- Hieno maali. Saavinen ampui koko viisikon pelaamisen jälkeen, Hokin valmentaja Vladimir Kolek kehui joukkuettaan.

Jokipoikien tasoitus tuli kaksi minuuttia myöhemmin. Jokipoikien kolmoskenttä väänsi aloitusvoiton, jonka jälkeen Hokin maalilla hienosti pelannut, Tampereen Tapparasta lainassa oleva Sasu Hovi oli hätää kärsimässä. Linnapaitojen maalivahti pystyi torjumaan kaksi laukausta, mutta lopulta sentteri Jani Lahtinen sijoitti kiekon vastustamattomasti vasempaan yläkulmaan. Jouni Varis oli tyytyväinen joukkueensa tasoitusmaaliin:

- Minua lämmitti varsinkin se meidän tasoitusmaali. Siinä oli sitä, mitä ollaan koko tämä syksy puhuttu ja harjoiteltu.

- Näkyi se, että oli tullut muutoksia joukkueeseen. Me oltiin varovaisia ottelun alussa, jopa ylivarovaisia. Päästiin kuitenkin otteluun mukaan, Varis jatkoi.

Kokonaisuutena ensimmäinen erä oli tasaista vääntöä, eikä kummallakaan joukkueella ollut hirveästi vaarallisia maalipaikkoja.

Tarkkaa keskialueen peliä

Jokipojat oli saada toiseen erään lentävän lähdön noin 10 sekunnin pelin jälkeen, mutta Sasu Hovi venyi jälleen hienoon jalkatorjuntaan. Vieläkin lähemmäksi maalia Jokipojat pääsi hieman ennen erän puoliväliä, kun punapaitahyökkääjä napautti kiekon yläputkeen heti aloituksen jälkeen.

Hokin parhaat maalipaikat tulivat hieman erän puolivälin jälkeen. Ensiksi Jyri Junnila peippasi koko joensuulaispuolustuksen, mutta Vuorio veti tilanteessa pitemmän korren torjuen Junnilan laukauksen. Pari vaihtoa myöhemmin punapaitojen maalivahti pudotti hanskaansa päätyneen laukauksen eteensä, josta Niko Papinaho pääsi sohaisemaan pelivälinettä eteenpäin, mutta Vuorion onneksi kiekko lipui hieman joensuulaismaalin ohi.

Myös toinen erä oli tasaista ja tarkkaa keskialueen taistelua. Kummankin joukkueen hyökkäykset lähtivät melko hitaasti omalta alueelta, eikä ylivoimahyökkäyksiä juurikaan nähty.

- Hyökkäyssiniviivan ylittäminen oli huolimatonta tänään. Siihen meidän pitää kiinnittää huomiota jatkossa, kertasi Varis ottelun tapahtumia.

Räikkönen iskee pisteet Hokille

Yleisö odotti jännittyneenä kolmatta erää ja ottelun ratkaisua. Erä alkoikin kotijoukkueen kannalta suotuisasti, sillä Hokin Rolle Viljanen sai jäähyn korkeasta mailasta jo vajaan puolentoista minuutin pelin jälkeen. Vain Sasu Hovin upeat torjunnat pitivät lukemat tasoissa Jokipoikien pyörittäessä ylivoimaansa näyttävästi.

Erän puolivälin vaiheilla Hokki loi pitkän painostuksen Jokipoikien päätyyn, jonka lopuksi punalamppu syttyi maalin merkiksi. Hokin Mikko Palomäki taisteli kiekon itselleen B-pisteen laidalla ja syötti sen viivalla odottaneelle Antti Räikköselle. Räikkönen otti tyhjät pois ja pamautti kovan lämärin ohi Vuorion.

- Harmittaa tuo Hokin toinen maali - siinä oli selkeä puolustuspelivirhe meiltä, totesi Jokipoikien valmentaja Jouni Varis ottelun ratkaisumaalista.

Hokin johtomaali ei kuitenkaan lamaannuttanut kotijoukkuetta, sillä vain paria minuuttia myöhemmin Topi Riutta sai puolittaisen läpiajon, jonka Hovi kuitenkin torjui sivulleen. Tilanteeseen ensimmäisenä ehtinyt Tapio Ahtonen laukoi pienestä kulmasta ohi ja yli.

Jokipojille tarjoutui vielä tasoituspaikka, kun Hokin Petr Mocek tarjosi poikittaista mailaa Topi Riutalle ajassa 57.40. Hokin loppuhetken ahdinkoa lisäsi myös Mikko Palomäen jäähy noin puolitoista minuuttia myöhemmin. Joensuulaisilla oli 39 sekuntia aikaa tasoittaa ottelu kuudella kolmea vastaan, mutta tiukasta painostuksesta huolimatta tasoitusmaalia ei nähty, ja summerin soidessa Kajaanin Hokki tuuletti kahta pistettä.

Hokin valmentaja Kolek piti joukkueensa hyvän vireen salaisuutena kurinalaista peliä. Jokipoikien valmentaja Jouni Varis harmitteli ottelun päätyttyä joukkueensa heikkoa viimeistelyä.

- Noista paikoista pitää tehdä maaleja, se on yksinkertainen totuus.

Hokki jatkaa pistejahtiaan lauantaina TuTon saapuessa Kajaaniin. Jokipojat pelaa samana päivänä kolmannen perättäisen ottelunsa Mehtimäellä, kun Kiekko-Vantaa saapuu Itä-Suomen kiertueelle.