Loppuhetket ratkaisivat voittajan

MESTIS / Raportti
Jokipoikien muutenkin iloisissa merkeissä kulunut marraskuu sai makeaa jatkoa torstai-iltana Mehtimäellä, kun joensuulaiset nappasivat jatkoaikavoitolla arvokkaat kaksi sarjapistettä Salamoilta. Kovin happamin mielin ei tosin kirkkonummelaisvieraidenkaan tarvinnut Joensuusta poistua, sillä Salamat pinnisti yhden sarjapisteen tuoneen tasoitusmaaliin viimeisellä mahdollisella hetkellä - varsinaisen peliajan viimeisellä sekunnilla.

Muutenkin paljon tapahtumia katsojille tarjonneen ottelun loppuhetket olivat sykähdyttävät molemmin puolin: viime hetken tasoitusmaalin jälkeen tunteet päätyivät nopeasti ääripäästä toiseen.

Toisessa erässä jo kolmen maalin taka-ajoasemassa olleet kirkkonummelaiset aiheuttivat ensin karun pettymyksen reilussa johtoasemassa jo voittoon tuudittautuneelle 1583-päiselle kotiyleisölle, kun koko sarjan pistepörssiä johtava Karo Koivunen väänsi kiekon väkisin maaliin vain hetkeä ennen summerin pärähdystä.

- Palkinto tuli onneksi sieltä, vaikka onhan siinä toki aina hiukan tuuriakin mukana, jos viimeisellä sekunnilla tasoitetaan. Hyvin tapahtumarikas peli oli, tapahtumia oli varmaan enemmän kuin keskimäärin kokonaisella liigakierroksella yhteensä, iloitsi vierasjoukkueen valmentaja Niki Andersson joukkueensa tasoitusmaalista.

Hymy takaisin joensuulaishuulille

Peliajassa vain reilut parikymmentä sekuntia myöhemmin joensuulaissuut levisivät kuitenkin jälleen maireaan virneeseen. Jatkoaikaa ehdittiin pelata vain 23 sekuntia, kun muutenkin erinomaisesti koko illan raatanut puolustaja Jarkko Immonen ratkaisi voiton kotijoukkueelle - pelin kulkua hyvin kuvaavasti nopeasta ylivoimahyökkäyksestä.

Yllättävänkin suureen rooliin kauden aikana noussut Immonen pääsi lyömään kiekon vapaasti salamavahti Simo Vehviläisen taakse ketjun tehomiesten Sami Puruskaisen ja Tapio Ahtosen mallikkaasti esityöstä. Karu pettymys vaihtui joensuulaisleirissä suureen iloon, mutta toisaalta Salamatkin voi olla perustellusti tyytyväinen saaliiseensa.

Kotijoukkueen erinomaiseen vireeseen luotsannut Kari Rauhanen oli onnellinen voitosta, vaikka vastustajalle annettu piste mieltä hieman kaivoikin.

- Ei meidän olisi tarvinnut vieraskoreita olla ja antaa sitä yhtä pistettä tällä hetkellä pahimmalle vastustajalle. Meillä oli hyvät paikat ylivoimahyökkäyksistä ratkaista peli jo aikaisemminkin. Vastustajan kaksi viimeistä maalia tuli vieläpä meidän karkeista virheistä. Molempiin päihin hyökkääminen oli hyvää, kun taas puolustaminen ei lainkaan, kuvaili joensuulaisvalmentaja ottelun kulkua.

Taistelu Jokipoikien ja Salamoiden välillä on aikaisemminkin ratkennut vasta viimeisellä sekunnilla, sillä edellisenkin kerran joukkueiden kohdatessa Joensuussa iskettiin tasoitusmaali ajassa 59.59. Sillä kertaa tasoitusmaalin tekijä oli tosin Jokipojat, joka onnistui vielä voittamaan tuonkin kamppailun jatkoajalla.

Kotijoukkueen lennokas alku

Ottelun vauhdikkaaseen avauserään kotijoukkue tuli tuttuun tyyliin lennokkaalla liikkeellä: luistin liikkui ja kädet kävivät. Tosin paljon eivät joensuulaisten liikkeestä jääneet jälkeen vierailijatkaan, vaikka kotijoukkue erää hienoisesti hallitsikin. Pelikatkoja vauhdikkaassa avauserässä oli erittäin vähän, eikä jäähyjäkään jaettu kuin yksi ainoa.

Maalikin nähtiin jo ensimmäisessä erässä, kun Jokipojat onnistui kertaalleen. Ykkösketjun laitahyökkääjä Jani Keränen esitteli pesäpallotaitojaan ja löi Sami Puruskaisen laukauksesta pompanneen irtokiekon ilmasta kirkkonummelaismaalin alanurkkaan.

Kamppailun puolivälin vaiheilla Jokipojat livahti kahdella nopealla maalilla kuin varkain jo kolmen maalin johtoon. Alle minuutin sisään salamapuolustuksen virheistä rokottivat ensin Topi Riutta ja heti perään Matti Hietakangas. Kolmannen täysosuman jälkeen Salamoitten valmentaja Niki Andersson otti aikalisän, jonka aikana saikin luotua joukkueeseensa uutta taistelutahtoa.

Takaiskumaaleista huolimatta toista erää oteltiin lähinnä lukuisia maalipaikkoja luoneiden vieraiden komennossa. Salamat pääsi jatkuvasti läheltä piti -tilanteisiin kotijoukkueen maalille, mutta totutun varmassa vireessä ollut jokipoikavahti Ari Reunanen oli hankala ohitettava salamapelaajille.

- Toinen erä oli metka. Pelin virtaus oli selvästi meidän, mutta sitten tehtiin hirveitä virheitä, joista Jokipojat iski hyvällä prosentilla maalit, kuvaili Niki Andersson.

Loppuhuipennus

Lopulta hieman onnekkaaseen tasoitusmaaliin johtanut vieraiden takaa-ajo alkoi toden teolla ajassa 35.40, kun joukkueen taitava ykkösketju onnistui ensimmäistä kertaa. Minuuttitolkulla putkeen isäntiään pyörittäneestä tehovitjasta maalin pääsi viimeistelemään puolustaja Lasse Korhonen, joka ohjasi Sami Ryhäsen nappisyötön tolpalta maaliin.

Ounastelut jännittävistä loppuhetkistä alkoivat viimeistään hiukan ennen päätöserän puoltaväliä, kun Salamat kavensi tasavajaalla pelatessa kotijohdon enää yhteen maaliin. Tällä kertaa maalinteossa onnistui joukkueensa jokaisesta maalista tehopisteitä koonnut Ville Uusitalo, jonka joensuulaispuolustus oli unohtanut vapaaksi maalin edustalle.

Kolmanteen erään ärhäkästi ja kovalla asenteella johtoaan puolustamaan saapuneella kotijoukkueellakin oli useita mahdollisuuksia ratkaista ottelu jo huomattavasti ennen jatkoaikaa. Kirkkonummelaiset hakivat tasoitusta paikoitellen turhankin hanakasti, joten jokipoikapelaajat pääsivät ylivoimahyökkäyksiin lukuisia kertoja. Kotijoukkue ei kuitenkaan saanut hyökkäyksiään hyödynnettyä, sillä kiekkoa siirreltiin kaverille paikoitellen vielä avopaikoissakin.

- Kova oli tsemppi kolmannessa erässä, mutta sen sijaan järkeä ei pelissä niinkään ollut. Pelattiin upporikasta ja rytiköyhää, jatkoi Andersson kolmannen erän tapahtumista.

Ylivoimahyökkäysten ilta

Syitä Jokipoikien ylivoimahyökkäysten suureen määrään salamavalmentaja eritteli tarkasti.

- Jokipojilla on sellainen tyyli, että ne lähtee hyvin nopeasti omasta päästään liikkeelle. Meillä hävisi hiukan kenttätasapaino, kun hyökättiin niin innokkaasti. Kun annetaan paljon painetta, niin epäonnistuminen johtaa herkästi kolmella yhtä vastaan -hyökkäykseen omaan päätyyn. Mutta mieluummin minä ainakin tällaista peliä katselen kuin sumputtamista, selvitti Andersson.

Salamat painosti vahvasti jo ennen pelitapahtumiin nähden ansaittua viime hetken tasoitustaankin. Joensuulaispelaajat taistelivat uhrautuvaisesti joka tilanteessa, mutta lopulta peliaika osoittautui sekunnin liian pitkäksi.

Jatkoaikavoitto oli kuitenkin lopulta makea kotijoukkueen kannalta. Joukkueen valmentajan jalat pysyvät silti tiukasti maassa ja mieli nöyränä.

- Näin me saadaan meidän joukkueeseen voittamisen kulttuuria, kun illasta toiseen napsitaan näitä pisteitä. Pojat uskaltavat pelata hyvää kiekkoa, ja päivä päivältä tämä peli on paremman näköistä. Kunhan vaan ei liian hyvältä rupea maistumaan, sillä tulee se arkikin vielä, pohti Rauhanen tyynenä.

Rehtiä menoa

Vaikka tunteet ovat illan taisteluparin kohtaamisissa aikaisempina vuosina leimahtaneet välillä rajustikin, tällä kertaa ei tiukasta ja loppuun asti jännittävästä kamppailusta huolimatta kummassakaan leirissä sorruttu minkäänlaisiin ylilyönteihin tai sikailuihin.

Ottelu säilyi hyvin rehtinä loppuun saakka, joten päätuomari Jarkko Kososen tarvitsi jakaa huomattavasti keskimääräistä vähemmän jäähyminuutteja illan ottelussa.

Kari Rauhanen jakoikin kiitosta salamakollegalleen siitä, että rähinöistä on päästy eroon.

- Kiitos Nikille (Andersson) siitä, että Jokipojat ja Salamat pelaa nykyisin viihdyttävää kiekkoa, eikä tappele enää pitkin Kirkkonummen katuja. Ollaan saatu Nikin kanssa onneksi luotua uusi kulttuuri näiden joukkueiden välille niiden rähinöiden jäljiltä.

Salamat joutui heti alussa sotkemaan kentällisiään, sillä joukkueen ykkösketjun laitahyökkääjä Immo Suutarinen joutui jättämään kentän saatuaan lämärin pahannäköisesti kylkeensä avauserässä. Peli soljui kuitenkin mukavasti uusillakin kentällisillä, sillä Timo Korhonen korvasi Suutarisen mallikkaasti ykköskentällisessä.

Pelit joukkueilla jatkuvat ensi viikolla. Salamat testaa tiistaina kotonaan Haukkojen vireen, ja vain yhden marraskuun kuudessa ottelustaan hävinnyt Jokipojat puolestaan kokeilee perjantaina Sportia vastaan, miten pelit joulukuussa alkavat sujua.

» Lähetä palautetta toimitukselle