KooKoo voittoon mailaviidakossa

KooKoo aiheutti Kajaanin Hokille kauden ensimmäisen kotitappion viemällä pisteet Kouvolaan maalein 1-2. Tasaisen mailaviidakossa nuhjailun takia pelissä ei nähty minkäänlaisia hienouksia, pikemminkin peli oli ikävää katseltavaa.

KooKoo lähti illan otteluun erittäin aggressiivisesti. Kakkosvalmentaja Markku Mustonen kertoi ennen ottelua juuri tämäniltaisen ottelun olevan KooKoo:n kulminaatiopeli. Kouvolalaiset olivatkin paremmin hereillä ottelun alussa ja vahvana kotijoukkueena tunnettu Hokki oli läpi ottelun potkun verran vieraitaan jäljessä.

KooKoo pääsi pyörittämään peliä heti alussa Juho-Tuomas Appelin jouduttua kyseenalaiselle jäähylle korkeasta mailasta jo 19 sekunnin pelin jälkeen. Parhaat maalipaikat ylivoimalla osuivat Simo Mälkiälle ja Jussi Onnelalle.

Hokki pelaa kiekon omiin

Hokki kesti kukkolauman ahdistelut ylivoimalla mutta hieman yli kolmen minuutin pelin jälkeen vierailijat siirtyivät onnekkaasti maalin johtoon. Eero Lajunen antoi kiekon Ossi Louhivaaralle vasempaan laitaan. Tilanne päättyi Louhivaaran laukauksen ja Hokki-vahti Jaakko Huhdin puolittaisen torjunnan jälkeen siihen, kun Jean-Philippe Paré ohjasi Huhdin torjuman kiekon jalallaan omaan maaliin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Louhivaara oli jälleen yrittämässä maalintekoa. Ylivoimalla hyvin kiekkoa kontrolloinut KooKoo ei kuitenkaan Louhivaaran laukausta lukuunottamatta saanut vaarallisia paikkoja. Kapteeniksi Kimmo Hapon loukkaantumisen myötä kohonnut Mikko Karjalainen karkasi alivoimalla läpiajoon. Mies kaadettiin sääntöjen vastaisesti mutta omalla linjattomalla linjallaan jatkaneen Kimmo Nilsenin pilli ei kuitenkaan soinut. Ottelu oli Nilsenille hyvin vaikea, sillä mies joutui linjattomuutensa takia kotiyleisön hampaisiin jo ottelun alkuhetkistä lähtien.

Reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen Hokkikin pääsi kokeilemaan ylivoimaa. Paras paikka isännille järjestyi, kun Juha Silvander pelasi kiekon Antti Haloselle, joka vei kiekon alueelle. Halosen poikittaissyöttö avasi hyvän paikan Mikko Saaviselle, mutta miehen laukaus viuhui päätypleksiin.

Kukkopaitojen Tatu Kattelus vastasi loppuerän parhaasta maalipaikasta karkaamalla 13 minuutin pelin jälkeen läpiajoon kajaanilaispuolustajien välistä. Jaakko Huhti oli kuitenkin hereillä ja torjui Katteluksen harhautuksen jälkeisen laukauksen patjallaan vasemmasta alanurkasta. Erän loppu olikin sitten onnetonta nuhjailua. KooKoon harvat maalipaikat päättyivät Huhdin torjuntoihin. Jaakko Suomalainen pääsi KooKoo:n maalilla todella helpolla, sillä miehelle kirjattiin vain kaksi torjuntaa. Uskomattoman huonon erän pelannut Hokki ei onnistunut rakentamaan yhtään vaarallista maalintekopaikkaa.

KooKoo ratkaisee toisen erän alussa

Vierailijat aloittivat toisen erän vauhdikkaasti. Ratkaisu syntyi ylivoimalla Antti Halosen istuessa todella helposti ensimmäisen erän lopussa saamaansa rangaistusta. Kaj Lindström pelasi kiekon maalin taakse Joose Lipposelle. Lipponen jatkoi vapaaksi jätetylle Janne Mäkelälle, jolla oli helppo työ siirtää kiekko maaliin. Maalin jälkeen Hokki tiivisti pelaavaa kokoonpanoaan kolmeen kentälliseen.

Maalin jälkeen Hokki oli todella hätää kärsimässä. KooKoo myllytti Hokin maalilla ja kajaanilaiset joutuivat turvautumaan koko ajan pitkiin kiekkoihin. Ajassa 23.44 isännät joutuivat rauhoittelemaan peliään aikalisällä.

Aikalisä toi lisää virtaa pelaajien luistimiin, sillä noin 25 minuutin kohdalla nähtiin ottelun ensimmäinen kunnollinen maalia kohti suuntautunut Hokki-laukaus. Jaakko Suomalainen torjui kuitenkin Juha Silvanderin laukauksen. Hokki pääsi kunnolla peliin mukaan vasta kun Nilsen antoi täysin käsittämättömän estämisjäähyn Jani Haapalaiselle. Hokki pyöritti peliä mallikkaasti koko ylivoiman, mutta Jani Tuppuraisen tolppalaukausta lähemmäksi joukkue ei kuitenkaan päässyt.

- Tolppa sisään, tolppa ulos. Ottelu olisi voinut kääntyä erilaiseksi tämän laukauksen jälkeen, KooKoo-luotsi Reijo Mansikka sanoi pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Tämän jälkeen ote alkoi siirtyä kotijoukkueelle. Vaarallisia tilanteita rakenneltiin kerta toisensa jälkeen KooKoo-maalille. Loistavan alkukauden pelannut KooKoo-vahti Jaakko Suomalainen kesti kuitenkin Hokin myllytyksen. Varsinkin ylivoimapeli pyöri mallikkaasti. Jean-Philippe Parén hölmö jäähy lopetti ylivoiman mutta pian puntit tasoittuivat sillä Simo Mälkiä teloi Hokki-kapteeni Karjalaista oman maalinsa takana. Nilsen antoi pelin kuitenkin jatkua, kunnes yleisön reaktio sai miehen käden pystyyn ja Mälkiän rangaistusaitioon. Teko oli kyllä jäähyn arvoinen mutta Nilsenin käden olisi pitänyt nousta ennen kuin yleisö alkoi rangaistusta vaatimaan.

Erän viimeinen minuutti oli ottelun tapahtumarikkain. Ajassa 39.19 Miikka Kuusela toi Hokin mukaan otteluun huikealla yksilösuorituksellaan. KooKoo-puolustajia vietiin tilanteessa, jonka päätteeksi maalivahti Suomalainen joutui antautumaan toisen kerran tällä kaudella. Maalinjälkeisessä aloituksessa sattunut tilanne kuumensi etenkin KooKoo-leiriä. Mikko Karjalaisen maila osui täysin tahattomasti Antti Huuhkan kasvoihin. Auenneesta ylähuulesta ja vierailijoiden protestoinneista huolimatta tilanteessa ei jaettu rangaistuksia. Huuhka kävi tilanteen jälkeen todella kuumana ja erätauon aluksi käyty kovaääninen keskustelu päätuomari Nilsenin kanssa teki miehen mielipiteen tilanteesta hyvin selväksi.

Hokki taisteli päätöserässä

Kotijoukkue heräsi taistelemaan pisteistä vasta toisen erän puolivälissä. Päätöserässä Hokki esittikin parastaan ottelussa mutta se ei silti riittänyt. Kovia taklauksia jaettiin puolin ja toisin ja paikkojakin riitti molemmilla joukkueilla. Hieman alle kymmenen minuuttia ennen loppua Hokki joutui kahden miehen alivoimalle, kun ensin Antti Halonen passitettiin rangaistusaitioon todella kevein perustein ja parikymmentä sekuntia myöhemmin maalivahti Jaakko Huhti sai 2+2 minuutin rangaistuksen korkeasta mailasta. Huhdin ampuessa purkukiekkoa ottelun kovan onnen mies Antti Huuhka sattui luistelemaan Huhdin mailaan. Veri virtasi jälleen Huuhkan suusta ja mies poistui pukuhuoneeseen loppuajaksi.

KooKoo:lla oli tilaisuus ratkaista ottelu lopullisesti. 1.38 kahden miehen ylivoimaa pelanneet kukkopaidat eivät kuitenkaan saaneet toimitettua kiekkoa Huhdin taakse. Hokki pelasi erinomaista alivoimaa kolmikoilla Miikka-Kuusela-Mikko-Palomäki-Jani Tuppurainen sekä Tomi Mustonen-Jani Södö-Juha Silvander.

Jäähyjen jälkeen parhaat tilanteet olivat edelleen vierasjoukkueella. Varsinkin Kaj Lindströmin laukaus oli erinomainen mutta Jaakko Huhti osoitti Hokin maalissa olevansa mies paikallaan venymällä ottelun upeimpaan torjuntaan. Pari minuuttia ennen loppua Jussi Onnela loukkasi hieman itseään jouduttuaan Jani Tuppuraisen taklaamaksi. Erän lopussa Hokki yritti hakea ratkaisua kuudella kenttäpelaajalla mutta kiekkoa ei enää saatu Jaakko Suomalaisen selän taakse. Näin pisteet matkasivat ansaitusti Kouvolaan.

Mansikka tyytyväinen, Kolek pettynyt

KooKoo:n valmentaja Reijo Mansikka oli tyytyväinen omiensa esitykseen.

- Meillä on joukkueen rakennusvaihe vielä kesken. 12 miestä vaihtui viime kauden joukkueesta. Pyrimme tekemään perusjutut täysin varmasti ja kristallinkirkkaasti. Näin teimme tänäänkin. Olemme saaneet hyvän startin kauteemme. Paransimme tänään peliämme huimasti kahdesta ensimmäisestä ottelusta.

- Meillä oli kuusi kaveria pois tänään ja kaksi tippui vielä pelin aikanakin. Meidän täytyy olla todella tyytyväisiä kahteen pisteeseen, Hokki on tosi kova kotonaan.

Myös Mansikka myönsi ottelun tärkeyden joukkueelleen.

- Juuri tämä ottelu on huomisen KalPa-pelin ohella tärkeä haaste meille. Nyt onnistuimme hyvin ja jatkamme tästä Iisalmeen yöksi. Huomenna on kova peli KalPaa vastaan Kuopiossa.

Mansikan virkaveli Vladimir Kolek oli pettynyt omiensa esitykseen.

- Jos kaverit eivät tee pelin alusta lähtien töitä koko sydämellään, emme voita yhtään ottelua. KooKoo:n toisen maalin jälkeen siirryimme kolmeen ketjuun ja pelimme parani. KooKoo on todella kova joukkue ja meillä oli suuria vaikeuksia varsinkin ensimmäisessä erässä.

Kolek löysi joukkueensa esityksestä myös ilonaiheita.

- Olen tyytyväinen puolustukseen. Meille ei nyt sattunut niin paljon virheitä puolustusalueella kuin aikaisemmin. Otimme askeleen eteenpäin aikaisempiin otteluihimme verrattuna. Mikko Palomäen tulo puolustukseen auttoi selvästi. Kun hän saa vielä pelejä alle, tilanne paranee vieläkin.

Hokin ainokaisen tehnyt Miikka Kuusela myönsi, että maalipaikkoja oli vaikeampi luoda aikaisempiin otteluihin verrattuna.

- Peli oli aikamoista punnertamista mailaviidakossa puolin ja toisin. Maalipaikkoja ei ollut paljon ja paikkoihin piti tehdä hirveä työ. Kolmannessa erässä luistinkin alkoi välillä painaa. Meillä oli jo tiedossa etukäteen, että KooKoo:ta vastaan pitää tehdä paljon töitä jokaisen maalipaikan eteen. Aiemmissa kotiotteluissa pääsimme paikkoihin huomattavasti helpommin ja se näkyy myös tuloksissa.

KooKoo:n kausi jatkuu huomenna Kuopiossa KalPa-ottelulla. Hokki puolestaan suuntaa lauantaina Turkuun ja sunnuntaina Forssaan. Kapteeni Kimmo Hapon mukanaolo vierasotteluissa ratkeaa huomisissa aamuharjoituksessa. Mies luisteli jo tänään, mutta nilkan säästämiseksi illan ottelu jäi väliin.