Matti Kesseli räjäytti pankin

Ensimmäisessä erässä täysin jyrän alla ollut Kokkolan Hermes nousi kuin ihmeen kaupalla arvokkaaseen 3-2 (1-2, 1-0, 0-0, 1-0) -jatkoaikavoittoon Kajaanin Hokkia vastaan. Sankariksi kohosi yllättävä hahmo - kolmosketjun peruspakki Matti Kesseli varmisti rannelaukauksellaan kokkolalaisille täyden pistepotin.

Hermeksen hyvät kotipelit saivat jatkoa, vaikka joukkue oli pitkään pulassa Hokin liukkaiden hyökkääjien kanssa. Hokki olisi paremmalla viimeistelyllä voinut ratkaista pelin jo avauserässä, mutta Aku Joki-Erkkilän kavennus ensimmäisen erän lopussa antoi kotijoukkueelle oljenkorren.

Hokin aloitti siis ottelun ryminällä. Hermes oli helisemässä varsinkin Janne Siivosen johtaman hyökkäysketjun jyrätessä kohti Kimmo Vesan maalia. Tulostakin syntyi. Hermeksen hölmöily omassa päässä kostautui, Lukko-laina Janne Siivonen pelasi kiekon Harri Suutariselle, joka ei erehtynyt avopaikassa, 0-1.

Samat miehet olivat asialla muutama minuutti myöhemmin. Hermes-puolustaja Mikko Huhto lahjoitti kiekon Siivoselle, joka löysi taas Suutarisen. Suutarisen ampui kuitenkin ohi, mutta kiekko pomppi päätylaidoituksista uudestaan Vesan suojuksiin ja siitä verkon perukoille.

Vaikka Hokilla oli tuuria matkassa 0-2-maalissa, luvut olivat kuitenkin vähintään oikeutetut. Hetkeä ennen toista maalia ylärima oli pelastanut Hermeksen takaiskulta. Voittoihin tällä kaudella tottunut kokkolalaisyleisö ei pitänyt näkemästään, ja Hokin painostaessa katsojat yrittävät buuata Hermesläiset hereille.

Joki-Erkkilän kavennus herätti Hermeksen

Hermes pääsi kuitenkin peliin mukaan ennen ensimmäistä erätaukoa. Hokin Markus Haverinen otti väkivaltaisuudesta kahden minuutin jäähyn, eikä Hermes jättänyt kolmannen ylivoimatilaisuutensa käyttämättä. Jani Uski ja Ismo Siren pelasivat tutulla kuviolla kiekon Aku Joki-Erkkilälle, joka ohitti laukauksellaan epävarmasti aloittaneen Hokki-vahti Tuomas Lohtanderin.

Maali tuli Hermeksen kannalta kreivin aikaan. Hokki olisi voinut johtaa useammalla maalilla ensimmäisen 20 minuutin jälkeen. Ylärimalaukauksen lisäksi kajaanilaiset hukkasivat myös 2-1-hyökkäyksen ja pari muutakin vaarallista tilannetta.

- Meillä oli ratkaisun avaimet käsissä ensimmäisessä erässä. Emme kuitenkaan saaneet tehtyä ratkaisevaa kolmatta maalia. Joki-Erkkilän maalin myötä Hermes pääsi uudestaan peliin mukaan, Hokki-valmentaja Vladimir Kolek analysoi avauserän tapahtumia.

- Ensimmäisen erän jälkeen pelkäsin jo, että kokkolalaisyleisölle esiintyisi se Hermes, joka häviää peli toisensa jälkeen vieraskaukalossa, Hermeksen luotsi Pasi Arvonen myönsi.

Kiekko pomppi Hermekselle

Toisessa erässä Hermes pisti isomman vaihteen silmään. Hokki oli hätää kärsimässä, ja paine Lohtanderin maalilla kasvoi vaihto vaihdolta. Paras paikka siunaantui Joki-Erkkilälle, jolla oli jo edessään täysin tyhjä maali, mutta Lohtander ilmestyi suojuksineen kiekon eteen kuin tyhjästä.

Kesken Hermeksen painostuksen Hokin Jarkko Heikkinen murtautui hyökkäysalueelle ja ampui tarkalla ja kovalla laukauksella kiekon ohi Vesan. Laukaus oli itse asiassa liiankin tarkka ja kova, maalituomari ei nimittäin koskaan havainnut kiekon käyneen maalissa, ja Heikkinen juhli turhaan.

Videotarkastus kuitenkin paljasti, että Hokilta vietiin selvä maali.

Alkoi näyttää siltä, että kiekkojumalat olivat Hermeksen puolella. Kiekko pomppi jumalpaidoille, ja kun ottelu oli juuri edennyt yli puolenvälin, tasoitus syntyi. Maalille noussut puolustaja Turo Virta pääsi tuikkaamaan 2-2-tasoituksen löydettyään vapaan paikan Lohtanderin takatolpalta.

Kolmannessa erässä mentiin päästä päähän, molemmilla oli paikkoja kääntää ottelu lopullisesti edukseen, mutta Vesa ja Lohtander eivät enää olleet yllätettävissä. Paikkaansa oli myös Hokissa debytoineella Aleksander Karaultshukilla. Ukrainalainen ei kuitenkaan saanut tililleen muita tilastomerkintöjä kuin yhden kaksiminuuttisen.

Lopussa Hokki sai kuitenkin olla tyytyväinen edes yhteen pisteeseen, sillä varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla Hermes myllytti koko arsenaalillaan Hokin Antti Ylösen istuessa jäähypenkillä.

Nelosketju ja Kesseli nousivat esiin

Jatkoajalla isäntien painostus tuotti tulosta. Hokin selvittyä Ylösen jäähystä, Hermes pääsi iskemään kahdella yhtä vastaan. Toinen kajaanilaispuolustaja ehti kuitenkin hätiin, ja tilanne näytti kuivuvan kokoon.

Mutta Jarno Kantelus malttoi rauhassa katsoa tilannetta loppuun asti, ja syötti toiseen aaltoon nousseelle Matti Kesselille. Isokokoinen peruspuolustaja veti ranteella kiekon etuyläkulmaan, 3-2, ja miehen ensimmäinen maali kotiyleisön edessä tuli oikeaan paikkaan.

Hermeksen paras kokonaisuus oli kuitenkin yllättäen nelosketju Matti Pesonen-Jari Mannila-Tero Tourunen. Etenkin Suomi-sarjan Jeppiksestä syyskaudella vauhtia hakenut Pesonen oli elementissään, mikä ei jäänyt valmentaja Arvoselta huomaamatta.

- Pesonen pelasi loistavan ottelun. Hieno suoritus kaverilta, joka on pelannut pitkään sarjatasoa alempana. Koko nelosketju pelasi erittäin hyvin. Pojat olisivat ansainneet maalin palkinnoksi, Arvonen kehui.

- Olen ylpeä joukkueesta. On kova suoritus nousta Hokin tasoista joukkuetta vastaan 0-2-tilanteesta voittoon. Tämä joukkue uskoo itseensä, Arvonen myhäili tyytyväisenä Hermeksen kauden kolmannentoista kotivoiton varmistuttua.

Vieraiden Vladimir Kolek ei ymmärrettävistä syistä ollut yhtä puhelialla päällä.

- Olen hyvin pettynyt. Meidän olisi pitänyt ratkaista ottelu ensimmäisessä erässä, mutta annettiin kaverille mahdollisuus tulla uudestaan mukaan peliin, Kolek totesi.