Kapteeni Kanteluksen maalit kiekkotrillerin ratkaisu

Hermes ja FPS:n ”neljän pisteen ottelu” oli odotetun dramaattinen. Kiekko pomppi kotijoukkueelle ja loppulukemat kirjattiin 4-3 (1-1, 0-0, 3-2) värikkäiden vaiheiden jälkeen.

Vaisun alkukauden pelannut Jarno Kantelus on nousemassa esiin kun alisuorittava joukkue sitä eniten kaipaa. Jani Uskin ollessa loppukauden sivussa, kapteeni Kantelukselta vaaditaan ratkaisuja ja johtajuutta. Torstaina nähtiin molempia kun voimalaituri rankaisi kasvattajaseuransa kahdella kolmannen erän maalilla.

Ottelu näytti jo ratkenneelta kun Hermes siirtyi juuri Kanteluksen maalilla jo 4-1-johtoon ajassa 50.01. Mutta Pekka Raution kavennus vain 19 sekuntia myöhemmin sai kotijoukkueen pasmat totaalisen sekaisin, ja FPS:llä oli runsaasti paikkoja jopa tasoitukseen asti.

Hermes kesti kuitenkin rynnistyksen Eero Kilpeläisen erinomaisen maalivahtipelin ansiosta. Tuuriakin oli matkassa, ratkaisevissa tilanteissa kiekko pomppi kerrankin kokkolalaisille, mikä on ollut erittäin harvinaista tuskaisen alkukauden aikana.

FPS saa syyttää tappiosta kuitenkin vaan itseään. Vieraat olivat koko ajan hyvin pelissä mukana, mutta muutama käsittämätön virhe kolmannen erän alussa käänsi pelin Hermekselle.

– Tämä peli kuvastaa aika hyvin meidän kautta tähän asti. Syötetään vastustajalle kolme maalia, eikä itse tehdä maaleja omista paikoista, vieraiden valmentaja Mikko Sokka totesi.

Kopiloff tehokkaana

Ensimmäinen erä oli erittäin tapahtumarikas. Molemmilla joukkueilla oli puolisen tusinaa tuhannen euron paikkaa, mutta viimeistely ontui. Suurin syy maalipaikkojen tuhlailuun löytyi kuitenkin maalien suulta, sekä Hermeksen Eero Kilpeläinen että FPS:än Juho Santanen venyi muutamaan ”mahdottomaan” torjuntaan.

– Luulimme, että Hermes tulisi kovalla sykkeellä ensimmäiseen kymppiin, mutta ei siinä oikein niin käynyt. Meillä oli kolme-neljä hyvää paikkaa siirtyä johtoon, mutta verkkoon asti ei kiekkoa saatu. Olihan tosin Hermekselläkin muutama tilaisuus, FPS-valmentaja Mikko Sokka tiivisti osuvasti ensimmäisen erän tapahtumia.

Kertaalleen joukkueet sentään onnistuivat. Maalintekijänä oli molemmilla kerroilla sama mies: Olli-Pekka Kopiloff. Hermeksen kolmosketjun sentteri ohjasi ensin epäonnekkaasti alivoimalla Jussi Kulmalan laukauksen Kilpeläisen hanskan ja yläriman kautta maaliin, mutta paikkasi tilanteen tasoittamalla pelin pari minuuttia myöhemmin siirretyn rangaistuksen aikana.

Toisessa erässä viihdearvo laski dramaattisesti. Hermes pääsi kokeilemaan kolmesti ylivoimalla ensimmäisen kymmenen minuutin aikana, mutta ilman tulosta, ja itse asiassa jopa ilman kunnon tilanteita Jeff Masonin tolppalaukausta lukuun ottamatta.

FPS:kin pääsi kokeilemaan ylivoimapelinsä toimivuutta, mutta kaikki yritykset pysähtyivät Kilpeläisen suojuksiin.

– Palloseura pelasi pirun hyvin toisessa erässä. Löimme jatkuvasti päätä seinään keskialueella. Tuska kasvoi koko ajan kun ei ensimmäisessä erässä saatu kiekkoa tyhjiinkään, kuului isäntien valmentaja Pasi Arvosen analyysi Hermeksen toisen erän vaisuudesta.

Uitto nousi esiin

Kolmas erä alkoi FPS:n kannalta mahdollisimman murheellisesti. Ex-Hermes Antti Uitto nousi kiekon kanssa oman maalin eteen, mutta lahjoitti pelivälineen ihmeellisellä sekoilulla kiekon suoraan Jukka-Pekka Koistiselle. Koistinen malttoi Uiton epätoivoisesta koukusta huolimatta odottaa, että Jarno Kantelus nousisi vapaan paikkaan takatolpalle.

Uiton karmea virhe, Koistisen tarkka syöttö, Kanteluksen kylmä viimeistely ja 2-1. Kolmas erä oli ehtinyt vanheta vain 46 sekuntia maalin syntyhetkellä.

Forssalaisten tuskaa ei varmasti helpottanut yhtään se, että sekä maalintekijä että syöttäjä ovat saaneet kiekkokasvatuksensa vihreässä paidassa.

Myös Hermeksen 3-1-maali tuli yllättäen. Ylivoimapeli takkusi totutusti kun Mikko Vihtola pääsi yhtäkkiä nousemaan yksin maalin eteen. Tarkka rannelaukaus ohi Santasen ja Hermes oli jo turvallisen tuntuisessa kahden maalin johdossa.

Vielä turvallisemmalta tuntui ajassa 50.01 kun FPS-hyökkääjä Janne Jokilalta sammui valot omalla alueella. Hermeksen parhaimmistoon muun kolmosketjun tavoin jälleen kuulunut Jani Kylmämaa ryösti kiekon ja tarjoili Kantelukselle ratkaisun avaimet. Tämä ei erehtynyt, vaan laukoi taululle jo selkeät 4-1-lukemat.

- Kolmannen erän teema oli, että jaksettaisiin uskoa omaan tekemiseen ja tehdä tarvittavat maalit, Pasi Arvonen kertoi päätöserän onnistuneesta suunnitelmasta.

Hermes-valmentaja jakoi myös kehuja Kopiloffin ketjulle, jonka laidoilla viilettivät työmiehet Mikko Uusitalo ja Jani Kylmämaa.

- Se ketju tekee töitä pyyteettömästi ja tappelee loppuun asti. Miehet tajuavat, ettei heillä ole Gretzkyn kädet ja tekevät kaukalossa oikeita asioita.

FPS:n kiri ei riittänyt

Mutta FPS ei luovuttanut toivottomaankaan näköisessä tilanteessa. Päinvastoin, vieraat kavensivat vain 19 sekuntia Kanteluksen maalin jälkeen kun Pekka Rautio pääsi iskemään kiekon Kilpeläisen etuyläkulmaan Hermeksen viisikon hajottua pahasti omalla alueella.

Maali sai Hermeksen jostain syystä täydelliseen epätasapainoon. Jokainen FPS-hyökkäys näytti vaaralliselta, ja tilanteitakin syntyi. Muun muassa 4-1-maalin lahjoittanut Janne Jokila osui ylärimaan.

Seuraavasta tilanteesta Jokila ei kuitenkaan enää erehtynyt. FPS jahtasi kavennusta kuudella neljällä vastaan Jesper Söderholmin istuessa jäähyllä, eikä kauaa kestänyt ennen kuin punalamppu syttyi. Jokila toi Palloseuran maalin päähän maalinedusruuhkan jälkeen.

Mutta tasoitukseen asti vieraiden eväät eivät kuitenkaan riittäneet. Tai oikeastaan riitti, mutta Kilpeläinen ei ollut enää ohitettavissa.

- Tehtiin peli vielä vaikeaksi. Hirveän tuskaista oli, liike loppui ja kaveri pääsi vielä peliin mukaan, Arvonen summasi loppunäytelmää.