Nöyrä taistelu toi HeKille täyden potin

Salamoiden hurmos ei saanut jatkoa perjantaina Kirkkonummella. Tiivistä puolustuspeliä läpi ottelun esittänyt HeKi piti isännät kurissa ja iski nelosketjun laitahyökkääjän Henri Mannisen johdolla 2-3 (1-1, 0-1, 1-1)-vierasvoittoon vaadittavat maalit.

Salamoiden tavaramerkkinä ovat alkukaudesta olleet otteluiden räväkät alut, mutta tällä kertaa sellaista ei nähty. Päinvastoin ohjat otti alussa käsiinsä vieraileva HeKi. Olli Sinkkosen johtaman nelosketjun vahvan paineen jälkeen Henri Manninen pääsi tuikkaamaan nopean avausmaalin vieraille maalin kulmalta.

Heinolalaisten avausmaali yhdistettynä tiiviiseen ja nöyrään viisikkopuolustamiseen tiesi sitä, että Salamat ei saanut parhaimmillaan nähtyä hurmosta päälle missään vaiheessa. Kirkkonummelaiset tasoittivat kahdesti vierasjohdon, mutta eivät päässeet kertaakaan itse johtoasemaan, ja pelaaminen jäi väkinäiseksi. Vieraiden tarkka pelaaminen eliminoi myös nopeat hyökkäykset, jollaisista Salamat on aiemmin kaudella viimeistellyt tehokkaasti.

- Lähtö ensimmäisen erään oli todella tahmea. Ei pelattu joukkueelle, vaan tehtiin aika yllättäviä omia ratkaisuita, ja oli ihmeellisiä puskemisia. Ei ollut ollenkaan sitä meidän peliä, jolla me ollaan oltu hyvässä lennossa, harmitteli Salamoiden päävalmentaja Jyrki Tuukkanen.

- HeKille kunnia siitä, että olivat iholla kiinni ja halusivat pisteitä enemmän kuin me. Taistelivat ne itselleen, mutta saivat ne mielestäni aika helpolla. En tiedä, oliko meillä vähän hyvänolontunne puserossa. Pelaajat, jotka meillä ovat nostaneet profiilia, olivat tänään jossain unten mailla, Tuukkanen jatkoi.

Luistimesta sisään, tolpasta ulos

Tiiviin oman pään pelin lisäksi HeKi löysi omissa iskuissaan ajoittain hyvin tilaa Salamoiden maalilta. Vaikka kotijoukkue hallitsi pelitapahtumia, oli heinolalaisille lopputulosta 2-3 kuvaavasti hieman enemmän huipputilanteita.

Ottelun ratkaisu oli silti täpärä.

Salamat tuli kolmannen erän lopulla tasoihin 2-2:een Jarno Niinimäen hienolla taistelulla. Niinimäki taklasi vieraiden Marko Pöyhösen irti kiekosta, pääsi onnistuneen karvauksen jälkeen vapaasti maalille ja laukoi kiekon ohi luotettavasti pelanneen vierasvahti Janne Kurikan.

Ote jäi kotijoukkueelle, mutta hukkui vaisusti pelattuun ylivoimatilanteeseen. HeKi sen sijaan teki ratkaisevan iskun jäähyn tapettuaan. Pöyhönen ajoi röyhkeästi maalille, mutta salamavahti Juha Korhonen torjui. Jatkotilanteessa Pelicans-laina Karo Koivunen pääsi vielä kokeilemaan, ja lopulta kiekko pomppi maalin edessä Korhosen luistimesta yli maaliviivan.

Vanhaan kotihalliinsa vieraspaidassa palannut Koivunen ei voittomaalista huolimatta yltänyt totuttuun loistoon. Koivunen sai vastaanottaa pari kovaa taklausta ja torppasi itse kiekottoman salamapelaajan parin tikin arvoisesti maalitolppaa päin.

- Karo ei ole hirveästi pelannut ja tuli ilman yhtään harjoitusta tuohon, mutta pystyi rauhoittamaan muutamassa tilanteessa kiekon kanssa. Hänen pitäisi pelata meillä sunnuntainakin, niin varmaan pelaa vielä huomattavasti paremmin, uskoi HeKi-luotsi Jari Blomberg.

Palkinto kipujen kautta

Kotijoukkueen Heikki Laine kilautti viime minuuteilla vielä tolppaa, mutta lähemmäs tasoitusta Salamat ei enää päässyt. Niinpä HeKille kirjattiin kauden toinen kolmen pisteen voitto.

- Tyytyväinen olen. Hyvin menneiden harjoituspelien jälkeen pelimme ei ollut sarjan alussa lähellekään sitä mitä sen pitäisi olla. Nyt se on ikään kuin kipujen kautta parantunut koko ajan. (Keskiviikkoisessa) KooKoo-pelissä tilastot osoittivat, että oltaisiin voitu voittaa jo se peli, mutta tehtiin virheitä. Tuli niitä vielä tänäänkin, mutta meillä oli taisteleva ilme, hoidettiin pois viiskolmoset ja saatiin palkinto, tiivisti Blomberg.

- Oli sinällään tosi tärkeää meille, kun alkoi jo olla tuskaa ja sellaista jahtaamista, että voitto pitää tulla.

Salamoiden 1-1-tasoituksen avauserässä iski maalinedustan ruuhkasta Camilo Miettinen, joka väläytteli vaarallisuuttaan alivoimallakin. Ylivoimalla kotijoukkue ei sen sijaan saanut tänään peliään kulkemaan, vaikka mahdollisuuksia oli tuplasti enemmän kuin HeKillä.

Toisessa erässä HeKin Manninen iski illan toisensa läpiajosta. Jani Keskinen antoi vapauttavan syötön, ja isäntäpakkipari Timo Pieninkeroinen ja Juhani Ijäs eivät ehtineet mukaan. Takaisku oli illan toinen vahvan alkukauden pelanneelle parille.

Kotijoukkueen puolustus koki takaiskun, kun Tommi Pelkonen joutui jättämään kaukalon nivusvaivojen takia. Hänen paikkansa otti Niinimäki, joka ehti olla monessa mukana, sillä miehelle siunaantui läpiajo toisen erän lopulla. Ratkaisuyritys jäi kuitenkin puolittaiseksi kiekon hieman karattua.

HeKillä oli mahdollisuus karata kahden maalin johtoon jo ennen päätöserän ratkaisuhetkiä, mutta puolustaja Josse Mielonen käytti pelivälineen siniviivalta vain maalikehikoissa.

Huomionarvoista vieraiden kokoonpanossa oli, että nimekäs hankinta Timo Ruuska ei mahtunut lainkaan kolmella Pelicans-lainalla vahvistettuun hyökkääjistöön.