Salamat väänsi pisteet loistottakin

MESTIS / Raportti
Salamat vahvisti mainettaan kovana kotijoukkueena ottamalla vuoden kolmannen kotivoittonsa ja nousemalla sarjataulukossa neljänneksi. Paikallisvierailija Kiekko-Vantaa sai otteluun unelma-alun ja siirtyi alussa 0-2-johtoon. Salamat kuitenkin kiri rinnalle ja ohi, vaikka hyökkäyspeli ei parhaassa terässä ollutkaan. Lasse Korhonen ja Iippo Suutarinen viimeistelivät kaksi maalia mieheen.

Salamoiden valmentaja Niki Andersson oli tyytyväinen sarjapisteisiin ja joukkueensa puolustuspelaamiseen, mutta kiekollista loistoa kaukalossa nähtiin varsin vähän.

- Pelejä on monenlaisia, ja tämä oli kiekollisesti yksi kauden heikoimmista peleistämme. Ei oikein saatu kiekonhallintaan perustuvaa hyökkäyspeliämme missään vaiheessa liikkeelle. Kiekko-Vantaa sai viidellä viittä vastaan 12 tilannetta kiekonmenetyksistämme. Menetykset eivät olleet sellaisia, että Vantaan pelaaja tuli ja otti kiekon pois, vaan umpisurkeita pystysyöttöjä, jotka katkaistiin, ja kaksi maalia suorana seurauksena, Andersson harmitteli.

Salamoiden alun antisankareina toimivat Mikko Lepolan johtaman ykköskentällisen pelaajat, jotka olivat vastaanottamassa Kiekko-Vantaan 0-1- ja 0-2-maaleja. Vantaalaisten räväkän alun molemmat osumat puolestaan viimeisteli Henri Nuutisen johtama ykkönen. Ensimmäisen tuikkasi läheltä sisään Nuutinen vain 30 sekunnin pelin jälkeen, ja toisen Jussi-Mikko Makkonen komeasti läpiajosta Salamoiden puolustussinisen hölmöilyn jälkeen.

Lisämaaleihinkin Vantaalla oli mahdollisuutensa, mutta Salamoiden maalivahti Simo Vehviläinen torjui kahdesti Juha Koiviston lähentelyt.

Salamoiden tilanne vaikutti hienoisesta hallinnasta huolimatta tukalalta, mutta Lasse Korhosen komea ylivoimamaali avasi isäntien maalihanat. Edellisessä vaihdossa vaarallisesti laukonut Mikko Lepola voitti hyökkäyspään aloituksen, Pekka Huhtaniemi siirsi kiekon poikittain ja Korhonen laukoi kiekon ranteella b-pisteen kaarelta ohi Kiekko-Vantaan maalivahdin Joonas Hallikaisen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin tilanne oli tasan 2-2. Jo pidempään vahvaa oman pään peliä esittänyt kirkkonummelaisten puolustaja Joni Purola toi kiekon maltilla hyökkäysalueelle, ja Iippo Suutarinen iski läheltä tasoituksen.

- Hyvä juttu oli, että päästiin ylös sieltä kuopasta mihin alussa jouduttiin, mikä on aina hyvä merkki. Saatiin vuoto tyrehtymään siinä vaiheessa, kun peli oli 0-2. Tämä ei ollut puolustuksellisesti huono peli meiltä. Oltiin vaarallisia itse itsellemme silloin kun meillä oli kiekko, mutta kun Vantaalla oli kiekko, pelasimme aika hyvin, Salamoiden Andersson totesi.

Erosen ensimmäinen Mestis-maali

Ottelun ratkaisuhetkiä elettiin ennen toisen erän puoliväliä, jolloin Salamat iski kaksi maalia 17 sekunnin välein. 3-2-maalissa Salamat onnistui jo toistamiseen käytännössä ylivoimalla, vaikka vantaalaispuolustaja Jani Södö oli kaksi sekuntia ennen maalin syntyä rangaistusaitiosta päässytkin. Toisella maalillaan sinikypärän seuraavaan ottelun ansainnut puolustaja Lasse Korhonen lähetti löysän rannelaukauksen siniviivalta, eikä pahassa maskissa ollut Hallikainen nähnyt mitään.

- On meillä vielä hommia ylivoimapelin kanssa, mutta nuo olivat ihan hyvin tehtyjä maaleja. Tietysti onneakin aina tarvitaan, mutta tuon tyyppisiä tilanteita pyritään hakemaan. Meiltä lähti niin paljon tulivoimaa pois, että ylivoiman on toimittava, jotta saadaan se kompensoitua. Viidellä viittä vastaan emme tule samaan maalimäärään pystymään kuin Uusitalon, Ryhäsen ja Koivusen aikana. Niin paljon ei voi noiden jätkien harteilla laittaa, Niki Andersson tuumi.

Yksi harteillaan vastuuta kantanut pelaaja oli Iippo Suutarinen. 3-2-maaliin johtanut salamaylivoima oli seurausta Suutarisen rynnistyksestä vantaalaismaalille, ja pian perään uuden rynnistyksen päätteeksi liukas laitahyökkääjä pääsi iskemään illan toisen maalinsa, ja tilanne oli 4-2.

Lisääkin kotiosumia oli tulla, sillä Salamoiden puolustaja Mikko Sairanen latasi lyöntilaukauksensa Mikko Lepolan aloitusvoiton jälkeen ylärimaan.

Kiekko-Vantaan 4-3-kavennuksesta vastasivat nuoret miehet. Syksyllä Karhu-Kissoissa A-nuorten I divisioonassa pisteitä rohmunnut 20-vuotias Arto Väisänen toi kiekon vahvasti hyökkäysalueelle, ja vuotta vanhempi Erik Eronen pääsi laukomaan b-pisteen kaarten välistä Mestis-uransa ensimmäisen maalin.

Romon ketju iskussa

Erosen maaliin vantaalaisten ilonaiheet jäivätkin. Kolmannessa erässä yleisölle tarjottiin aktiivista taklauspeliä, mutta ei niinkään pelillistä jännitystä, sillä yhtäkään erinomaista tasoituspaikkaa vierasjoukkue ei saanut. Järin pettynyt Kiekko-Vantaan valmentaja Petteri Hirvonen ei kuitenkaan ollut.

- Hyvä jääkiekkopeli. Saatiin hyvä alku, ja en tiedä johtuiko siitä, että muutama pelaaja alkoi livetä pelikurista ja pelitavasta. Sillä järjestettiin itsemme vaikeuksiin ja laskettiin kaveri rinnalle ja ohi. Mukavaa oli, että saatiin neljäs ketju jopa jalkeille ja vähän vaihtoehtoja hyökkäykseen, ja päästiin peliin mukaan. Eivät riittäneet voimat kuitenkaan lopussa enempää hätyytellä. Salamat puolusti hyvin johtoasemaansa. Vähän harmittaa koko joukkueen puolesta, että muutama mies alkaa pelin sisällä taikomaan asioita, ja sitten kolahtaa omissa. Mutta se on jääkiekkoa, ja se on joskus kovaa, Hirvonen tiesi.

Kiekko-Vantaan parhaita olivat ykkösketjun miehet sekä paljon vastuuta kantanut puolustaja Ismo Kuoppala, jolla on kuitenkin vaikeuksia saada hyvät kiekolliset otteensa realisoitumaan pistetilastoon. HIFK-laina Heikki Laine oli yritteliäs, mutta ei saanut mitään valmista aikaan. TuusKista lohipaitaan liittynyt, Mestistä aiemmin Haukoissa ja Ahmoissa pelannut Tero Willström ei päässyt jäälle kuin kääntymään.

Erikoista oli, että Vantaa nousi tappiostaan huolimatta pois karsijan paikalta, sillä kahdella maalilla Mikkelissä hävinneen Hermeksen maaliero laski yhtä heikommaksi.

Päätöserässä oli lähinnä maalintekoa Salamoiden Simo Romo, jonka laukaus b-pisteen kaarten tienoilta kilahti tolppaan, ja sentterin kauden maalitili jäi edelleen avaamatta. Tyytyväinen Romo saa silti iltapuhteeseensa olla, sillä ketju Suutarinen-Romo-Timo Pieninkeroinen oli Salamoiden aikaansaavin hyökkäyspäässä, ja kiitosta antoi myös valmentaja Andersson.

- Kiva nähdä onnistujia. Korhosen Lasse on aiemminkin onnistunut, mutta Iipolla on ollut vähän vaikeata. Erityismaininta pitää antaa Pieninkeroiselle, joka pelasi mielestäni huippupelin tänään. Ei ole helppo kausi ollut, kun on puolustaja, mutta hyökkääjänäkin pelannut.

Kentälliset

Salamat

11 Jarno Niinimäki - 20 Mikko Lepola - 71 Tomas Sinisalo

14 Tomi Karlsson - 17 Antti Tevanen - 23 Ari Katavisto

10 Iippo Suutarinen - 32 Simo Romo - 16 Timo Pieninkeroinen

24 Matias Keränen - 21 Tero Koskiranta - 25 Timo Korhonen

27 Pekka Huhtaniemi - 55 Lasse Korhonen

61 Mikko Sairanen - 7 Antti Nyrhinen

3 Joni Purola - 4 Janne Jalasvaara

Maalissa 35 Simo Vehviläinen (33 Juha Korhonen)

Kiekko-Vantaa

19 Tuomas Tikkanen - 11 Henri Nuutinen - 55 Jussi-Mikko Makkonen

14 Petteri Linnonmaa - 17 Arne Köhler - 32 Heikki Laine

18 Pasi Kangas - 39 Marco Poulsen - 12 Juha Koivisto

70 Arto Väisänen - 21 Erik Eronen - 15 Tero Willström

77 Ismo Kuoppala - 2 Lasse Malo

5 Marko From - 29 Timo Ahonen

16 Jani Södö

Maalissa 30 Joonas Hallikainen (1 Aku Limnell)

» Lähetä palautetta toimitukselle