Toipilas Tervo pysäytti Jukurit

Salamat vahvisti kovaa kotimainettaan kukistamalla Jukurit maalein 2-1. Komean voittomaalin laukoi Thomas Heinrichs jatkoajalla. Salamat oli tasaisen kamppailun voitossa kiinni pitkään jo varsinaisella peliajalla, mutta Jukureiden valopilkku Juha Silvander rikkoi maalivahti Tommi Tervon nollan vain reilu minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Tasaisessa kamppailussa ei maaleilla juhlittu. Hyökkäyksissä oli enemmän vauhtia ja yritystä kuin taitoa ja järkeä, ja tarkka puolustuspelaaminen piti tilanteet melko vähissä. Lopuista pitivät huolen luotettavasti torjuneet maalivahdit, jotka joutuivat antautumaan varsinaisella peliajalla vain kertaalleen.

Salamoiden alakerran tilanne vaikutti ennen ottelun alkua huteralta, sillä puolustajia oli käytössä ainoastaan kuusi ja maalivahti Tommi Tervo pelasi kolmen päivän kuumeen jäljiltä vajaakuntoisena. Koko joukkue puolusti kuitenkin yhden virheettömimmistä otteluistaan, eikä Jukureilta löytynyt tarvittavaa raivoa maalintekoon.

- Jos et ammu kiekkoa maalia kohti, erittäin pienellä todennäköisyydellä se sinne asti menee. Kyllä siellä pitäisi rohkeus olla päättää hyökkäys laukaukseen, mutta meillä sitä ei tänään löytynyt. Ansaittu voitto vastustajalle, jukurivalmentaja Risto Dufva mietti.

Salamoiden puolustajalla Thomas Heinrichsilla oli rohkeutta laukoa. Jatkoajan päätösminuutilla laitaa pitkin noussut Heinrichs oli pelannut koko syksyn maaleitta, mutta tilasto muuttui, kun b-pisteen kaarelta viuhunut lyöntilaukaus painui jukurimaalivahti Mikko Strömbergin taakse ja aloitti kotijoukkueen voitonjuhlat.

Jukurit paransi loppua kohden

Ottelun juoni oli selvä. Salamat oli alussa joukkueista särmempi, mutta mitä pidemmälle edettiin, sitä paremmin Jukuritkin pääsi peliin mukaan.

- Ensimmäinen erä oli selvästi heikoin. Maalintekopaikat olivat vastustajalla. Toisessa erässä otettiin jo ote, mutta ei saatu vielä maalipaikkoja luotua. Loppu oli meidän, mutta tietysti vaikuttaa se, että kun takaa-ajoasemassa on, niin yleensä se joukkue painaa, kertasi Risto Dufva.

Salamat sai kamppailuun hyvän lähdön tapettuaan heti ensiminuuteilla kahden miehen alivoimatilanteen. Jukurit sai pakkopelin pyörimään ja pääsi laukomaan pari kertaa kohti maalia, mutta todellista vaaran paikkaa se ei aikaiseksi saanut.

Salamoilla oli muutama maukas tilanne. Tomi Karlsson pääsi kokeilemaan maalinedustalta heti toisella minuutilla, ja puolustaja Lasse Korhosen levitys teki Viktor Blinoville tilaa nousta maalille, mutta jukurimaalivahti Mikko Strömberg torjui hyvin. Mikkeliläisten liukkain oli avauserässä nuorten maajoukkuehyökkääjä Iivo Hokkanen.

Baltit juonivat komean

Toisessa erässä nähtiin ottelun ensimmäinen maali, joka näytti pitkään jäävän myös viimeiseksi. Kirkkonummelaisten latvialaisvahvistus Blinov nousi laidasta vauhdilla hyökkäysalueelle, kierteli ja kaarteli vastustamattomasti päädyssä ja tarjoili maalin eteen komean passin ketjukaverilleen Aleksander Petroville, jonka tarkalle laukaukselle maalivahti Strömberg ei mahtanut mitään.

Viikon tauon jälkeen tositoimiin palannut Tuomas Tikkanen järjesteli joukkueensa muut toisen erän loistopaikat. Tikkasen aloitusvoiton jälkeen puolustaja Korhonen laukoi kovaa ja tarkasti, mutta Strömberg torjui, ja maalin eteen noussut Timo Pieninkeroinen jatkoi Tikkasen poikittaissyötön vähän ohi takatolpan.

Jukureiden paras tilanne oli ylivoimahyökkäys kahdella yhtä vastaan. Tero Koponen koitti omaa ratkaisua, mutta harhautukset eivät tulosta tuoneet. Myös Koposen ketjun laitahyökkääjällä Samuli Piiroisella oli mahdollisuutensa avausmaaliin röyhkeän laitanousun päätteeksi.

Kolmas erä oli jukurimerkkinen, mutta toipilas Tervo piti maalinsa pitkään koskemattomana, vaikka Juha Silvander ja Olli Sipiläinen vaarallisesti hätyyttelivätkin. Lopulta Jukurit kuitenkin maalinteossa onnistui, kun Salamoiden vaihto meni pitkäksi varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Blinov ja Pieninkeroinen olivat olleet kaukalossa jo yli puolitoista minuuttia, kun jukuripaineen jälkeen Juha Silvander löysi tilaa nousta kulmasta ja räväytti b-pisteen kaarelta 1-1-tasoituksen.

- Kaveri pääsi erinomaisella hyökkäyspään pelaamisella ja meidän kardinaalimunauksella tasoihin, Salamoiden käskyttäjä Vesa Surenkin harmitteli.

Tervo, Silvander, Heinrichs ja Blinov parhaat

Tasoituksestaan virtaa saanut Jukurit pelasi ottelun parasta peliään jatkoajalla ja oli pariin otteeseen lähellä voittomaalia. Ville Vuorisaari kikkaili kiekon maalintekijä Silvanderille maalin kulmalle, mutta tämä laukoi ohi. Samaiselle maalin kulmalle spurttasi heti perään Tuomo Jormakka Esa Saksisen syötöstä, mutta ei onnistunut vieläkään.

Ja sitten iski kotijoukkue. Viktor Blinov näki Heinrichsin vauhdissa laidalla, ja hetkeä myöhemmin vilkkui punalamppu jukurimaalin takana.

- Harmittava oli tuo loppu, koska meillä oli lukuisia paikkoja tehdä maali, mutta kaikki kunnia vastustajalle. Jos et tee maalia, monta kertaa käy niin, että kaveri saa sen yhden paikan. Loistava laukaus, ja peli loppui siihen, Dufva sanoi.

Jukureiden selkeästi paras ketju oli Juha Silvanderin johtama nelonen. Myös Tero Koposen ketju loi maalintekopaikkoja, mutta Mikko Hakkaraisen ykkönen oli todella vaisu. Tähtilaiturit Lasse Kanerva ja Antti Laakso eivät erottuneet mitenkään. Maalivahti Strömberg torjui luotettavasti.

Salamoiden suurin tähti oli lähtökohdat huomioiden eittämättä maalivahti Tommi Tervo, joka ehti 29 kertaa kiekon tielle. Onnistujiin voidaan lukea myös koko pakkikuusikko. Hyökkäyksen kirkkain timantti oli jälleen kerran Blinov, jonka syötöistä Salamat iski molemmat maalinsa.

Venäjän pääsarjasta Mestikseen ilmestynyt Tero Lehterä ei ensimmäisessä ottelussaan muutamaan viikkoon noussut suuriin parrasvaloihin, mutta oli kuitenkin kaukalon parhaimmistoa. Kokenut hyökkääjä napsi aloitusvoittoja hyvällä prosentilla, teki järkeviä ratkaisuja ja oli kertaalleen karata läpiajoon alivoimalla.