Salamat nujersi ryhdistäytyneen Jokipojat

Muutoksia kentällisiinsä tehnyt Jokipojat nosti tasoaan kehnosti sujuneiden aiempien vierasotteluiden jälkeen ja antoi Kirkkonummella kelpo vastuksen isäntäjoukkueelle. Salamat ratkaisi kuitenkin ottelun Karo Koivusen johdolla 4-2 (1-0, 1-1, 2-1)-voitokseen kolmannessa erässä minuutin välein viimeistelemillään komeilla maaleilla. Koivunen nousi samalla pistepörssin kärkeen.

Lopputulos kuvastaa varsin hyvin pelitapahtumia. Jokipojat haastoi isäntänsä hyvin ja jopa hallitsi ottelua ensimmäisen erätauon molemmin puolin sekä toisen erän lopulla. Kokonaisuutena Salamat sai kuitenkin hyökkäyspäässä enemmän aikaan ja ansaitsi siten parin maalin voittonsa.

Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannen erän puolivälin jälkeen, jolloin Salamat repäisi lukemat 2-1:stä 4-1:een.

- Maaleissa oli meiltä laiska sentterin pelaaminen omalla alueella. Minuutin sisään kaksi maalia, siihen tämä homma kaatui, Jokipoikien valmentaja Kari Rauhanen harmitteli.

3-1-maalissa Matti Hietakankaan johtama jokipoikaketju kokeili, saako se kaikki miehensä mahtumaan Kirkkonummen kapean kaukalon samalle puoliskolle. Hyvin onnistui. Salamoiden Iippo Suutarinen jäi tyhjälle puoliskolle ja sai vapaasti veivata Mikko Lepolan oivaltavan syötön jälkeen kiekon maaliin.

Jokipoikien maalivahti Ari Reunanen oli tilanteessa voimaton, mutta oli muutoin kaukalon parhaita. Yksikään takaisku ei Reunasen piikkiin mennyt, ja muissa tilanteissa varmaotteinen maalivahti teki tukun erinomaisia torjuntoja. Samat sanat pätevät myös hieman helpommalla päässeeseen Salamoiden maalivahtiin Simo Vehviläiseen.

4-1-maali oli Karo Koivusen yksityisshow, vaikka sitä edelsi koko kirkkonummelaisten ykkösketjun hieno pyöritys. Koivunen harhautteli kolme vastustajaa nakkikioskille jatkoille ja laukoi kiekon maaliin.

Alku vuorotahtia

Aivan ottelun alku povasi vahvan hallinnan myötä kirkkonummelaisjuhlaa, mutta Jokipojat puolusti tarkasti ja pääsi erän edetessä hyvin peliin mukaan. Avausmaalin laukoi kuitenkin voimalla Salamoiden puolustaja Timo Pieninkeroinen b-pisteen kaarelta suoraan Ari Kataviston poikittaissyötöstä.

- Laiska purku omista, kardinaalivirhe, näki jokipoikaluotsi Rauhanen tilanteen synnyn.

Karjalaisvieraiden alun paras tilanne oli Tapio Ahtosen vahvan kulmapelin jälkeen maalin edustalle vapaaksi unohtuneella Jani Väänäsella, jonka vaisun yrityksen Simo Vehviläinen torjui helposti.

Ilta ei ollut muutenkaan Väänäsen, sillä Jokipojat tiivisti kolmeen pelaavaan ketjuun, ja Väänänen sai tehdä Topi Riutan ketjussa tilaa Jani Lahtiselle. Tällä kaudella vielä tehopisteittä oleva Lahtinen tälläsi toisen erän alussa b-pisteeltä tyylipuhtaan yläriman.

Salamoiden vahva jakso oli toisen erän keskivaiheilla. Jokipoikapakki Aki Piiroinen menetti alimpana miehenä kiekon Jarno Niinimäelle, jonka läpiajon Ari Reunanen torjui. Sama oli kohtalo isäntien ylivoimahyökkäyksessä, jossa kiekon ylös tuonut Markku Flinck laukoi itse. Puolustaja Lasse Korhosen paikkakaan ei tuonut tulosta, mutta kun Sami Ryhänen hassutti maalin takana Reunasen väärälle tolpalle, pääsi tutkapari Koivunen laukomaan tilanteeksi 2-0.

Jokipojat kuittasi kuitenkin heti seuraavassa vaihdossa. Ahtonen teki esityön, ja Sami Puruskainen tuikkasi kiekon etukulmasta sisään. Maalista virtaa saanut Jokipojat pelasi erän lopun erittäin pirteästi, ja Jani Keränen syötti Puruskaisen toiseenkin tekopaikkaan, mutta viimeistely ei onnistunut.

Virkin korkea maila puhutti

Kolmannessa erässä Salamat oli hivenen niskan päällä jo ennen ratkaisevaa maalikimaraa. Parhaat paikat olivat röyhkeästi maalille nousseella Ari Katavistolla sekä Iippo Suutarisella, joka pääsi näyttämään osaamistaan kakkosketjussa Jarno Niinimäen tilalla.

Jokipoikien tasoitus ei ollut kaukana joukkueen ylivoimapelin aikana. Matti Hietakangas laukoi Antti Jaatisen esityöstä, ja kiekko lipui Vehviläisen torjunnan jälkeen tolppaan saakka.

- Jaatinen-Hietakangas-Toni Mustonen pelasi pääsääntöisesti hyökkäyspäässä tämän ottelun. Se oli uusi koostumus, ja se toimi. Olen erittäin tyytyväinen heidän tekemiseensä ja työmoraaliin, Kari Rauhanen kehui.

Ottelu lähetessä loppuaan salamatilanteiden määrä kasvoi, ja Suutarinen ja Koivunen tahdittivat isännät karkumatkalle. Loistopaikat jokipoikamaalilla oli lisäksi Sami Ryhäsellä ja Ville Uusitalolla.

Minuutti ennen loppua Jokipojat sai palkinnon loppuun asti yrittämisestä. Puruskainen syötti ja puolustaja Aki Piiroinen laukoi nätisti yläkulmaan loppulukemiksi 4-2.

Ilman verta jäällä ei selvitty tänä vuonnakaan Salamat-Jokipojat-ottelusta, sillä loppuminuuteilla Jokipoikien puolustaja Jarno Virkin korkea maila avasi kovan onnen miehen Ari Kataviston nenän. Katavisto sai kolhun naamaansa jo aiemmin ottelussa Tuomas Laukkasen mailasta.

Virkille tuomittiin tilanteesta ottelurangaistus, joka tuo automaattisesti mukanaan yhden ottelun pelikiellon. Kari Rauhanen protestoi tuomiota, mutta otteluvalvojan näkemys oli selvä.

- Se ei ollut mielestäni vahinkotilanne, ja kun pelaaja loukkaantuu korkeasta mailasta, ainoat vaihtoehdot ovat viisi minuuttia plus pelirangaistus tai ottelurangaistus, Heikki Dhyring selvitti.

Jokipojat ei kaivannut rapsutusta

- Koville jouduttiin. Yksi tiukimmista porukoista, joita ollaan täällä nähty. Hyvä, että opitaan voittamaan näitä pelejä. Meillä on muutama peli ollut niin, että - kaikella kunnioituksella - vastustaja on mennyt selälleen ja sanonut, että rapsuta mahasta. Nyt ei käynyt niin. Jouduttiin ihan oikeasti hyökkäämään, puolustamaan, tekemään valtava määrä töitä ja olemaan koko ajan hermolla itse kukin meistä, summasi Salamoiden valmentaja Niki Andersson.

- Pelitilanteisiin nähden - miinus nuo lopun pari maalia - ottelu olisi voinut kääntyä kumpaan suuntaan tahansa. Ei voi sanoa, ettemmekö olisi ansainneet voittoa, mutta todella tyytyväinen olen pisteistä, Andersson totesi.

Isäntien parhaat ketjut olivat totuttuun tapaan Ryhäsen ja Lepolan johtamat, jotka viimeistelivät molemmat kaksi osumaa. Bluesin viime kauden A-nuorista koottu ketju Flinck-Tero Koskiranta-Matias Keränen teki hartiavoimin töitä, mutta onnistumisia ei maalinteossa vieläkään nähty.

Jokipoikien parhaat olivat tutkapari Puruskainen-Ahtonen sekä maalivahti Reunanen.

- Me oltiin pelattu kaksi erittäin huonoa peliä Sportia ja Hokkia vastaan. Onnistuttiin pelaamaan kymmenen minuuttia jääkiekkoa niissä peleissä. Tänään taisteltiin, ja meillä oli freshi ilme. Ei ole niin ankea mieli ole kuin kahdella edellisellä tappioreissulla, Jokipoikien Rauhanen tiivisti.