Putkille jatkoa

Seitsemättä sijaansa vankistanut Salamat jatkoi siitä, mihin se vuoden 2006 päätti. Kaksi alivoimamaalia ja kaksi Matti Uusivirran osumaa tiesivät kotivoittoa Jokipojista maalein 4-2 (1-0, 1-1, 2-1) ja viidettä perättäistä tappiotonta ottelua. Joensuulaiset sen sijaan ovat jo kahdeksan vierastappion putkessa.

Salamat oli käytännössä moneen kertaan kehutun hyökkääjä Matti Uusivirran tehokkuuden verran parempi. Pelin hallinnallisesti kamppailu oli tasainen, ja lopussa takaa-ajoasemassa ollut Jokipojat heilutti tahtipuikkoa jopa selvästi. Samanlaista viimeistelyterävyyttä karjalaisvierailta ei kuitenkaan löytynyt kuin isäntien Uusivirralta.

Joulukuussa vahvassa maalivireessä ollut Uusivirta iski 3-2-voittomaalin kolmannen erän alussa komealla tavalla. Nopeassa hyökkäyksessä toinen Blues-laina Tero Koskiranta tarjoili laidalta, ja Uusivirta jatkoi yhdellä kosketuksella kiekon maalivahdinalueen rajalta yläkulmaan.

Illan toisensa ja kauden 13:nnen maalinsa Uusivirta viimeisteli viimeisellä minuutilla tyhjiin hieman onnekkaastikin. Uusivirta vippasi kiekon hyökkäyssinisellä eteenpäin päästäkseen vieraiden Matti Hietakankaasta ohi, ja kiekko karkasi suoraan tyhjään maaliin.

Väre loisti huilin jälkeen

Kotijoukkueen muut sankarit olivat vahvalla pelipäällä ollut Iippo Suutarinen, joka viimeistelemänsä 2-0-maalin lisäksi oli rakentamassa useita hyviä tilanteita sekä HPK:sta lainattu maalivahti Eero Väre.

- Kolmas erä oli ihan yhtä päätyä pelaamista, mutta täytyy sanoa, että Väre on maalivahti isolla M:llä. Viime vuonna sen jo Haukkojen peräsimessä totesin. Salamat saa kiittää Värettä kahdesta pisteestä, arvioi Jokipoikien valmentaja Jami Kauppi.

Salamoiden Jyrki Tuukkanen ei ollut eri mieltä äänekkäästi peliä ohjanneesta maalivahdistaan.

- Väre oli vähän kysymysmerkki tähän peliin, kun maalivahdin täytyy kuitenkin ehtiä olla kunnolla jäällä ja harjoitella. Nyt joutui aika kylmiltään kovaan peliin. Väre kuitenkin piti meitä pystyssä tärkeinä hetkinä, ja oli levollinen olo, että kiekot jäävät siihen. Väre oli aktiivinen, pelasi mailalla ja torjui kauemmas kiekot.

Jokipojat tasoitti melkein

Vatsaflunssaista Salamoiden omaa maalivahtia Juha Korhosta tuuranneen Väreen meriitteihin lukeutui rangaistuslaukauksen torjuminen toisen erän lopulla 2-1-tilanteessa. Jani Keräsen yritys jäi heppoiseksi, mutta enemmän puhutti tilanne, jonka seurauksena sadannen Mestis-ottelunsa tuominnut juhlakalu Jussi Leppänen nosti kätensä päänsä päälle.

Jokipoikien hyökkäyksestä muodostui läpiajo, kun puolustaja Kimmo Nevalainen pääsi karkuun hypättyään tilanteeseen suoraan rangaistusaitiosta. Salamoiden pelaaja koukkasi Nevalaisen takaapäin pois tasapainosta, mutta tämä sai sutaistua pelivälineen vielä vaarallisesti kohti maalia.

- Mielestäni kiekko meni maaliin. Maalituomarin kanssa juttelin, ja hän sanoi, että kiekko meni maaliin yhtä aikaa kuin vihellys tuli, Jami Kauppi ihmetteli.

- Kysyin tätä päätuomarilta, ja hän sanoi, että näki kiekon peitettävän ennen kuin se ylitti maaliviivan ja katkaisi pelin siinä vaiheessa. Oli täysin perusteltua, että hän ei maalia hyväksynyt, vastasi otteluvalvoja Lasse Vanhanen.

Ylivoimaista epäonnea

Epäonnistuneen rangaistuslaukauksen lisäksi muutkaan erikoistilanteet eivät olleet lauantai-iltana Jokipoikien heiniä. Salamat karkasi ottelun alussa 2-0-johtoon kahdella alivoimamaalilla.

Ympäripyöreässä avauserässä kumpikaan ei ihmeitä saanut miesylivoimallaan aikaan, mutta joensuulaisten ainoan ylivoimapelin aikana Salamat karkasi Timo Korhosen ja Dan Marklundin voimin hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Marklund päätti hyökkäyksen maaliin tarkalla alanurkkalaukauksella.

Toisessa erässä oli Iippo Suutarisen vuoro karata läpi ja salamahyökkääjä ujutti hyvän iltapuhteen torjuneen tshekkivahti Alexander Salakin alta tilanteeksi 2-0.

- Salamoilla oli alivoimamaaleissaan onnikin mukana. Juuso Akkasella oli maalintekopaikka hyvällä paikalla, mutta maila katkesi, ja kaks-ykkönen siitä omiin. Keränen laittoi kiekkoa päätyyn, se osui ainoaan Salamoiden pelaajaan, joka sillä pienellä alueella oli, ja Suutarinen läpi. Ne ovat semmoisia tilanteita, ettei voi syyttää ketjua millään tavalla. Se on vaan huonoa tuuria, harmitteli Jokipoikien Kauppi.

- Kuten Jami sanoi, siinä kohtaa meille pomppi vähän, mutta vastaavasti jätettiin paljon tekemättäkin läpiajoista, muistutti Salamoiden Tuukkanen.

Kotijoukkueella oli tilaisuus tehdä heti 2-0-maalin perään kolmaskin alivoimamaali, sillä vahvasti uurastaneen Immo Suutarisen syötöstä Jarno Niinimäki pääsi nousemaan vapaasti maalille, mutta sillä kertaa Salak torjui. Myöhemmin erässä myös Iippo Suutarinen pääsi pari kertaa nokikkain Salakin kanssa.

Synkkä saldo: neljä miestä yli laidan

Avauserässä ei maalipaikoilla vielä mässäilty, mutta viihdyttävässä toisessa erässä Jokipojat rakenteli paikkoja samaan tahtiin isäntien kanssa. Heti erän alussa Tomi Pöllänen laukoi Väreen syliin, kun Toni Mustonen oli tehnyt hyvän esityön ylivoimahyökkäyksessä.

Seuraavalla minuutilla oli Tatu Miettisen huipputilanne, kun hän pääsi laukomaan b-pisteiden välistä Väreen oltua jo jäissä edellisen tilanteen jäljiltä. Kiekko suuntautui kuitenkin ohi maalin. Oma tilanteensa oli myös Jani Väänäsellä, joka sai puolustaja Kimmo Nevalaisen oivan syötön takatolpalle.

Joensuulaisten maalitilin avasi kakkosketju. Matti Hietakangas syötti maalin takaa, ja Juhana Repo laukoi maalin edestä läheltä ylös.

Repo oli nostettu kakkosketjuun ja paljon paikkoja tuhlaillut Tomi Pöllänen ykkösketjuun, kun ottelun avausvaihdosta oli muodostunut dramaattinen. Vierasjoukkueen Tomi Karlssonin peli loppui aivotärähdykseen pään osuttua maalitolppaan, ja samassa tilanteessa kotijoukkueen Markku Flinck joutui jättämään kaukalon saatuaan pahan viillon jalkaansa Karlssonin luistimesta.

- En ole pitkään aikaan näin paljon lappuani kirjoitellut täyteen ja vaihdellut systeemejä, kun ensimmäisessä vaihdossa meidän kovin maalintekijä loukkaa itsensä. Jätti ison aukon. Pöllästä yritettiin laittaa siihen, mutta hän on vielä hieman keskenkuntoinen, Jami Kauppi esitteli ottelun aikaisia merkintöjään.

Kotijoukkueen rivit harvenivat enemmänkin. Sami Tervonen sai kiekon suuhunsa, ja jo aiemmin ottelussa kympin saanut Jarno Niinimäki turhautui pelirangaistuksen arvoisesti.

”Itseluottamus kasvanut”

Kolmas erä oli takaa-ajoasemassa olleen Jokipoikien selvää hallintaa. Salamat karkasi Uusivirran osumalla 3-1-johtoon, mutta jäi sen jälkeen kurimukseen kolmen peräkkäisen kaksiminuuttisen takia.

Karjalaisvieraat pääsivät hakemaan kavennusta reilun minuutin ajan kahden miehen ylivoimalla, mutta Hietakankaan johtama kakkosketju liikutti kiekkoa liian verkkaisesti, eikä tilanteita syntynyt. Ykkösketju pani sen verran paremmaksi, että Pöllänen pääsi yrittämään Jani Keräsen poikittaissyötöstä, mutta ei onnistunut.

Kavennusosuma 3-2:een syntyi varsin yllättävästi tilanteesta. Salamoiden Matias Keränen hukkasi kiekon omalla alueella, ja hereillä ollut Toni Mustonen karkasi läpi ja laukoi tarkasti ohi Väreen.

Viiden viimeisen minuutin vaarallisin joensuulaispaikka oli Sami Puruskainen lyöntilaukaus b-pisteeltä. Tasoituksen haku ilman maalivahtia kuihtui, kun Matti Hietakangas hävisi Jokipoikien hyökkäyspään aloituksen kahdesti Simo Romolle, ja lopulta kotijoukkue iski tyhjiin 4-2.

- Olen tosi tyytyväinen näihin pisteisiin. Tänään nähtiin hetkittäin kauden iloisinta hyökkäyspeliä, siellä oli loistavia kuvioita. Tehtiin semmoista, mistä näkee, että itseluottamus on kasvanut. Uskalletaan tehdä keskialueen jättöjä ja hakuja. On yritettykin olla kiekollinen joukkue, ja nyt se hetkittäin onnistuu, iloitsi Jyrki Tuukkanen.