Harri Suutarinen laukoi Hokille vieraspisteen

Harri Suutarisen komea laukaus maalin takaylänurkkaan vain 12 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päätöstä toi Kajaanin Hokille vieraspisteen Kirkkonummelta. Salamat oli niskan päällä fyysisen ottelun jälkimmäisellä puoliskolla, mutta Hokin onnistunut loppukiri yhdistettynä Sasu Hovin erinomaiseen maalivahtipeliin tiesi loppulukemia 2-2.

Harri Suutarinen nousi loppuhetkillä Hokin sankariksi. Keskushyökkääjä kaivoi kainuulaisille kaksi tärkeää hyökkäyspään aloitusvoittoa, kun joukkue haki tasoitusta ilman maalivahtia. Salamat vaihtoi aloittajaansa, mutta Suutarinen jatkoi voitokkaana. Kolmas aloitus jäi kutakuinkin tasapeliksi, mutta kiekko päätyi Hokin haltuun. Tommi Paakkolanvaara ja Kimmo Happo petasivat vetopaikan Suutariselle, ja tämä tälläsi kiekon aivan Salamat-maalin takayläkulmaan. Maalivahti Jan Lundell ei mahtanut mitään.

Hokki-valmentaja Vladimir Kolek piti tasoitusta ansaittuna. Salamoiden Vesa Surenkin oli pettynyt, sillä hän odotti ottelusta voittoa.

- Olen tyytyväinen siihen moraaliin, jolla jaksoimme tehdä töitä ottelun loppuun asti. Ansaitsimme tämän yhden pisteen, joka on meille tärkeä piste, Kolek sanoi.

- Kun kaveri tekee tasoitusmaalin ajassa 59.48, se kertoo siitä, ettei pelata täyttä 60 minuuttia huolellisesti. Kyllä mä odotin voittoa tästä pelistä, mutta voitto vaatii huolellista peliä näitä kärkijoukkueita, kuten Hokkia vastaan. Siellä ei ole varaa nukahdella. Hokki pelaa erittäin aktiivista ja terävää kiekkoa. Sen myötä puolustusalueen pelaamisen täytyy olla melko aukotonta. Kahdesta karkeasta virheestä kaveri tuli peliin mukaan, Surenkin harmitteli.

Nöyränen – melkein voittomaalin tekijä

Harmin ymmärtää, sillä pitkään näytti siltä, että Salamat vie ottelusta molemmat pisteet. Kahden tasaisen ja rikkonaisen erän jälkeen Salamat hallitsi tapahtumia kolmannessa erässä, johon lähdettiin 1-1-tilanteesta. Jopa kirkkonummelaisten ylivoimapeli – molempien joukkueiden murheenkryyni – toimi päätöserässä ajoittain mukavasti.

Hallinta ei kuitenkaan tuottanut Salamoille kuin yhden maalin johdon. Pentti Nöyränen karkasi viimeistelemään 2-1-osuman terävällä rannelaukauksella läpiajosta, kun Jarno Niinimäki oli hänelle kiekon karvannut.

Ylivoimalla Salamoista Viktor Blinovilla, Antti Tevasen oivasta syötöstä Lasse Korhosella sekä maalintekijä Nöyräsellä oli erinomaiset maalipaikat, mutta Sasu Hovi oli Hokki-maalilla todella hyvä ja torjui tilanteet.

Lopussa Salamat hölmöili ja maalivahdin pois ottanut Hokki pääsi hakemaan tasoitusta jopa kuudella kolmea vastaan. Kimmo Happo oli paikassa b-pisteiden kaarten välissä, mutta Jan Lundell torjui. Kiri oli kuivua Hokin Jani Tuppuraisen kaksiminuuttisen, mutta Suutarinen oli toista mieltä.

Jatkoajalla Salamat oli lähempänä voittoa. Jarno Niinimäen laukaus lipui Hovin torjunnasta vain pari senttiä ohi takatolpan ja Viktor Blinov oli puolittain läpi, mutta Antti Halonen ehti häiritsemään.

Maalit virheistä

Avauerässä porhallettiin vauhdilla päästä päähän. Alkuhetkillä Salamat oli terävämpi, mutta erän loppua kohden Hokki tuli peliin mukaan.

Tunteet alkoivat kuohahdella, kun Salamoiden HIFK-avun Joonas Vihkon maila osui hokkilaisten mukaan taklaustilanteessa puolustaja Petr Mocekia kasvoihin. Mocek menetti hampaan, mutta päätuomari Ville Vuohtoniemi ei tilannetta nähnyt, eikä rangaistusta tuomittu.

Salamat siirtyi johtoon vain 11 sekuntia ennen erätaukoa. Kai Öhberg syötti Mikko Lepolle, joka pääsi nousemaan vapaasti Hokki-maalille. Lepola nosti rystyltä 1-0-maalin.

Toinen erä oli erittäin rikkonainen, kun tunteet kävivät kuumina. Suurin syyllinen oli Hokin Rolle Viljanen, joka joukkueensa pelatessa alivoimalla täräytti Salamoiden avainpuolustaja Kai Öhbergin selästä laitaan ja sai samantien komennuksen suihkun puolelle. Öhberg pystyi onnekseen jatkamaan peliä.

Salamoille viiden minuutin ylivoima jäi vain haaveeksi, sillä heti seuraavalla pelikatkolla nahinoitiin, ja päätuomari Vuohtoniemi määräsi kirkkonummelaisille yhden kaksiminuuttisen enemmän kuin vastustajalle.

Hokin puolustaja Antti Halonen haastoi salamapakki Thomas Heinrichsin vahvasti yhdellä yhtä vastaan ja oli lähellä iskeä jopa maalin. Vastapainoksi Halosella piti niin kiirettä Salamoiden Blinovin kanssa, että kahdesti hän joutui koukkimaan itsensä rangaistusaitioon, jottei Blinov karannut läpi.

Hokin 1-1-tasoitus syntyi alivoimalla. Salamat teki karkean vaihtovirheen, ja kajaanilaiset vyöryivät hyökkäykseen neljällä kahta vastaan. Jani Tuppurainen ja Jaakko Viljanen pelasivat järkevästi, ja puolustaja Mikko Saavinen pääsi laukomaan tasoitukseen puolityhjään maaliin.

Erän lopulla Salamoiden Pentti Nöyränen ja Hokin Ville Vimpari olivat puolittain läpi, mutta maalivahdit vetivät pidemmät korret.

- Toinen erä oli meiltä niin sanotusti paska, tiivisti Surenkin hienostelematta.

"Vähän huono tasuri"

- Meillä on ollut tammikuussa vähän vaikeuksia, ja halusimme parantaa omaa peliä. Ensimmäinen kymmenen minuuttia oli huonoa peliä. Sitten pääsimme paljon paremmin mukaan, mutta virheen jälkeen vastustaja sai maalin. Paljon parempi ottelu kuin mitä viime aikoina olemme pelanneet, mutta pitkä matka on vielä syksyn tasolle, Kolek veti yhteen.

Kokonaisuutena Hokin paras oli maalivahti Sasu Hovi. Kenttäpelaajista edukseen erottui ratkaisuhetkien sankarin Harri Suutarisen lisäksi aktiivisella pelillään laitahyökkääjä Aki Hyyppä, joka oli lähellä laukoa maalinkin. Puolustajista Veli-Antti Leinonen oli innolla huseeraamassa vähän kaikenlaista, mikä palkittiin kolmella kaksiminuuttisella.

Ylivoimapeli Hokilla ei toiminut juuri yhtään, mutta lähes sama tuomio kuuluu myös Salamoille. Kun ylivoimapeli loppua kohti osoitti toimivuuden merkkejä, pyörittämässä oli Aleksander Petrovin johtama ketju. Petrovin ja Blinovin maaliton kausi kuitenkin jatkui.

- Tämä on jo niin sanottua play-off-kiekkoa, kun pelataan sijoituksista, kuka aloittaa play offit vieraissa ja kuka kotona. Sikäli meille vähän huono tasuri. Tietysti piste on aina piste, pitää olla tyytyväinen, se voi olla loppujuoksussa tosi tärkeä piste meille, tuumasi Surenkin.

Salamoiden kolmosketju muodostui kokonaan HIFK:n pelaajista. Turo Järvinen, Jermu Porthen ja Joonas Vihko hääräsivät kaukalossa pirteästi, mutta eivät nousseet esille vahvistuksina. Jan Lundell torjui luotettavasti.

Onnistujiin voidaan lukea Ville Vuohtoniemi. Ottelu ei ollut helppo tuomittava, mutta pysyi nuoren päätuomarin hyppysissä varsin hyvin.