Salamat haki ensimmäisen vierasvoittonsa Forssasta

MESTIS / Raportti
Kirkkonummen Salamat johti ottelua pitkään kolmanteen erään, kunnes FPS tuli tasoihin Martin Lamichin ja Jussi Kulmalan maaleilla. Tämä ei kuitenkaan kotijoukkuetta auttanut pisteille, kun Antti Tevanen viimeisteli voittomaalin neljä minuuttia ennen loppusummeria ja Tuomas Tikkanen naulasi arkun pian perään. Kokonaisuutena ottelu oli kuitenkin parasta FPS:aa, jota on kotijäällä tällä kaudella nähty.

Kotijoukkue aloitti pelin pirteästi ja pääsi heti alkuminuuteilla 5-3-ylivoimalle, kun Mikko Lepola otti ensin estämisjäähyn ja pelikatkolla Heikki Laine antoi Joni Kujalan maistaa oikeata suoraansa. FPS pyöritti peliä, mutta maskia se ei saanut maalin eteen ja Pasi Häkkisen akrobaattiset pelastukset pitivät tilanteen tasoissa.

- On puhuttu, että siellä pitää olla mies maalin edessä kaveri ja nyt oltiin sellainen 50 sentin väärässä paikassa. Pitää maksaa se hinta mikä maalista pitää maksaa ja voitosta pitää maksaa. Tosiasia on, että kaikkien pitää olla siihen valmis, FPS-luotsi Kai Rautio puhisi ottelun jälkeen.

FPS piti kovaa painetta Häkkisen maalilla läpi erän ja jokerilaina sai venyä parhaimpaansa pitääkseen pelin tasoissa. Erityisesti Toni Ronkainen oli jälleen kerran vilkkaalla pelipäällä, mutta ei kuitenkaan pystynyt ohittamaan erinomaisesti torjunutta vierasvahtia. Avauserän torjunnat kirjattiin kotijoukkueen Tommi Kelalle ainoastaan neljä torjuntaa ja Häkkiselle 17. Tämä kertoi avauserän koko kuvan.

Hiljaista salamointia

Toisessa erässä FPS pääsi pyörittämään ylivoimaansa kuusi minuuttia erän ensimmäisellä puolikkaalla. Joukkue ei kuitenkaan pystynyt tuomaan kiekkoa edes kunnolla Salamoiden alueelle, sillä vieraat miehittivät keskialueen erittäin tiiviisti ja pelasivat silmiinpistävän hyvää alivoimaa. Parhaaseen forssalaispaikkaan pääsi Jussi Kulmala, joka kohtasi Häkkisen nokikkain, mutta oli kuitenkin liian lähellä vieraiden torjujaa ja suupaisi kiekon suoraan syliin.

FPS:n ylivoimien jälkeen Salamat pääsi kokeilemaan omaa yhdistelmäänsä, kun Mika Tasala ja Antti Piiroinen ottivat peräperää jäähyt. Salamoiden 5-3-ylivoima näytti varsin aneemiselta, mutta vain hetki ennen ensimmäisen jäähyn loppumista Aleksandr Petrov toimitti jäätä pitkin kiekon maalin b-pisteeltä. FPS-vahti Kela on joskus torjunut pahempiakin kiekkoja.

Ylivoimansa jälkeen Salamat joutui jälleen kerran alivoimalle, kun nyt oli Petrovin vuoro suunnata istunnolle estämisestä. Petrovin jäähyn aikana FPS-puolustaja Heikki Saarinen lahjoitti kiekon Viktor Blinoville, joka purjehti yksin läpi ja liu'utti onnistuneen harhautuksen päätteeksi kiekon takanurkkaan.

Kokonaisuudessaan toinen erä kulki jo hieman tasaisemmissa merkeissä ja Salamat sai jo pelistä kiinni, eikä Häkkisenkään tarvinnut enää seistä päällään maalillaan. Turhan montaa paikkaa Salamoille ei toisessa erässä ollut, mutta viimeistelyprosentti oli kovaa luokkaa.

Tevanen tyrehdyttää FPS-kirin

Palloseura aloitti kolmannen erän terävästi, kun neljän minuutin jälkeen Häkkinen sai kaivaa pelivälineen selkänsä takaa. Rami Jokinen vapautti Martin Lamichin nokikkain Häkkisen kanssa, eikä Lamich erehtynyt. Avausmaalinsa jälkeen FPS:n kiri ei näyttänyt irtoavan. Se kuitenkin sai mahdollisuuksia, kun Salamat istui lähes koko erän toisen puoliskon jäähypenkillä - enemmän ja vähemmän ansaitusti.

FPS sai ottelun yhdeksännen ylivoimansa kuusi minuuttia ennen 60 minuuttia, kun Janne Jalasvaaralle avattiin jäähyaition ovi kiinnipitämisestä. Kotijoukkueen ylivoima oli luokatonta, mutta jäähyn viime sekunneilla FPS voitti kulmatilanteen ja Asko Rantanen löysi viivalta Jussi Kulmalan. Kulmala pelasi heittäytyneen puolustajan jäihin ja kiersi maalin, jonka päätteeksi mies teki oikeaoppisen vanhanaikaisen hölmistyneen Häkkisen taakse. Ilmeisesti Häkkinen odotti syöttöä maalin eteen, jossa passissa oli vapaana odottanut viherpaita.

Kauaa forssalaiset eivät kuitenkaan saaneet olla pisteen syrjässä kiinni, kun vain 15 sekuntia myöhemmin Antti Tevanen upotti kotijoukkueen. Kiekko pompahti Joni Kujalan lavan yli forssalaismaalin takana ja kiekkoon ehti Tomi Karlsson, joka tarjoili tyhjän takanurkan Tevaselle. Vain minuutti tästä Immo Suutarinen yritti harhauttaa FPS-puolustusta, mutta yllättäen kiekko karkasi kesken harhautuksen suoraan Tuomas Tikkaselle, jolla oli helppo työ viimeistellä b-pisteeltä lähes tyhjään forssalaismaaliin.

Ottelun lopussa FPS:lle vielä tarjottiin 6-3-ylivoimaa, mutta Matti Raunio hölmöili itelleen laitataklausjäähyn siirretyn kirkkonummelaisrangaistuksen aikana. Näin FPS:n kiri jäi torsoksi ja pisteet matkasivat Kirkkonummelle.

Lehdistötilaisuus

Salamat-luotsi Vesa Surenkin harmitteli heikkoa jäätilannetta, jonka vuoksi harjoitukset jäivät todella vähiin.

- Meillä oli pari tappiota alla ja päästiin vähän huonosti jäällekin viikonloppuna. Ei löytynyt Kirkkonummelta jäätä, eikä koko alueelta ja oli vain yksi hyvä harjoitus alla. Lähtökohta oli vähän kysymysmerkki ja se näkyi sitten pelaamisessa. Oli epävarmuutta, epätarkkuutta ja kotijoukkue tietysti aina haluaa kotona voittaa.

- Ei oltu ihan parhaassa iskussa, mutta peli kuitenkin vähän siinä vapautui ja saatiin juonesta kiinni, Surenkin mietti.

Salamoiden selvä hahmo oli Pasi Häkkinen, joka pysäytti 37 kiekkoa ja erityisesti avauserässä Häkkinen teki tukun paraatipelastuksia.

- Häkkisen ensimmäinen peli tällä kaudella ja hän on muutaman pelin verran meillä. Pelasi hienon pelin, Surenkin kehaisi.

FPS-valmentaja Kai Rautio ei melko hyvästä pelistä huolimatta säteillyt, kun pisteet lähtivät vieraiden matkaan. Rautio kuitenkin näki, että koko ottelun kestänyt taisteluilme oli hyvinkin positiivinen asia.

- Kuonoon tuli. Oli jo vähän vapautuneempaa ja saatiin meininkiä tuohon hommaan, 60 minuuttia taisteltiin. Salamat ei ole varmaankaan helpoimpia vastustajia, kun tiedettiin heidän tulevan aktiivisesti kiinni ja he ovat fyysinen joukkue. Olikohan sitten kuitenkin niin, että edellisen viikon viisi peliä näkyivät aika monen jätkän jaloissa ja kropassa edelleen. Loppuiko puhti vai lopettiko Salamat meidän kirin, niin varmaankin sekä että, Rautio pohti.

- Kaiken kaikkiaan hyvää oli, että peli oli vapautuneempaa, taisteltiin 60 minuuttia ja saatiin sellaisia elementtejä mitä on peliin haluttu mukaan. Ei lämmitä silti pätkän vertaa.

Varsinkin ottelun avauspuoliskon tuhlailu sekä ylivoiman toimimattomuus kaiversivat mieltä.

- Kauhea määrä laukauksia kahteen ensimmäiseen erään, 40 ja jotakin. Niissä pitäisi olla enemmän sielua mukana ja miestä hakkaamassa maalia. Salamoilla oli hyvä alivoima, johon me ei pystytty vastaamaan kuin vasta kolmannessa erässä. Oli mahdollisuudet, ei käytetty. Kaveri tuli ja jyräsi. Kolmannen erän aika kehnoihin maaleihin minulla ei löydy sanoja.

- Kyllä tämä vauhdikkainta peliä meiltä oli mitä on tähän asti nähty. Eteenpäin mennään, mutta noinkohan liian hiljaa.

Maalintekopeli

Kuten jo viime torstaina Forssassa huomattiin, ei huono peli haittaa mitään, jos pisteet tulevat silti. Jokipoikia vastaan FPS pelasi huonosti, mutta kuitenkin pistetili komistui. Tänään kävi juuri päinvastoin - FPS oli parempi kaikessa muussa, paitsi maalinteossa ja maalivahtipelissä. Niin, ja alivoimapelissä.

Salamat ei tänään häikäissyt, mutta teki riittävästi ottaakseen kaksi pistettä. Varsinkin alivoima joutui koville, kun vieraat istuivat peräti 12 kahden minuutin rangaistusta. Lopputuloksena oli kuitenkin ainoastaan yksi forssalaisosuma, joten Salamoiden alivoima selviää puhtain paperein. Yksittäisistä pelaajista yli muiden on helppo nostaa Pasi Häkkinen, joka oli kerrassaan loistava. Loistotorjuntojen lisäksi mies laittoi kiekkoa peliin todella aggressiivisesti, eikä pelaamattomuus näkynyt lainkaan miehen otteissa. Kenttäpelaajista ykköskentän Pentti Nöyränen ja Viktor Blinov pelasivat hyvän ottelun.

Kotijoukkue FPS:lla oli tänään paikkoja, mutta kovin huono maalintekoprosentti. Maalintekijöiltä Lamichista Raunioon odotetaan enemmän, sillä Palloseuran materiaali ei maalintekoleveydeltään vakuuta ketään. FPS:n parhaimmistoon lukeutuivat tänään sentteri Rami Jokinen, joka jakoi paikkoja roppakaupalla ketjukavereilleen ja Lamich näistä yhden tekikin. Myös Toni Ronkainen oli totutun pirteällä pelipäällä.

Illan erotuomari Tuomas Pöyhönen oli tänään varsin tarkalla linjalla liikkeellä. Vieraita rankaistiin joskus hieman turhankin kovalla kädellä, erityisesti päätöserässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle