Onko TuTon vatsa jo täynnä?

MESTIS / Ennakko
TuTon ja Jukureiden kohtaamiseen Kupittaalla liittyy aina tietty historiallinen aspekti. Kohtasivathan juuri nämä joukkueet Kupittalla siinä viidennessä finaaliottelussa vuonna 2001, jossa ratkesi kautta aikojen ensimmäisen Mestis-mestaruuden kohtalo. Perjantaisessa tv-ottelussa ei vielä ole kyse mestaruuksien tai pokaaleiden voittamisesta, mutta kummallekin joukkueelle kohtaaminen on tärkeä mittari ja koetinkivi matkalla kohti pudotuspelejä.

TuTo varmisti keskiviikkoisella voitollaan Kiekko-Vantaasta lopullisesti sen, että joukkue kuittaa tänä vuonna runkosarjan voiton itselleen. Tosiasiassa TuTon runkosarjan voitto on ollut varmaa jo pidemmän aikaa, sillä toisesta sijasta taistelevat Hokki, KooKoo sekä Jukurit ovat kukin vuorollaan kompuroineet eikä piste-ero TuToon ole juurikaan kaventunut enää pitkään aikaan.

Selvä johto sarjassa onkin muodostanut oman haasteensa turkulaisleirin valmennusportaalle. Keskiviikkoiltana runkosarjan voiton varmistuttua joukkueen päävalmentaja Ismo Lehkonen myönsikin, ettei selkeässä johtoasemassa eteneminen ole ollut joukkueen henkisen vireyden ylläpitämisen kannalta helppoa.

- Ollaan tässä jo henkisesti itsemme kanssa kamppailtu koko ajan. Meidän pelaaminen ei ole ollut sitä mitä me on haettu ja sitä mitä se on parhaimmillaan ollut.

- Se vaan keskittyminen on jostain kumman syystä ollut, kun tuo sarjataulukko tuolla on vähän narrannut meitä, että on vähän veltostuttu keskittymisen ja liikkumisen kannalta. Ihmismieli vaan on sellainen, enkä mäkään ole voinut oikein raivota siitä, vaikka olisi mieli tehnytkin.

TuTo valmistautuu jo täysillä pudotuspeleihin

Loukkaantumistilanne turkulaisleirissä on hyvä ja joukkue saa pelata lähes täydellisellä miehistöllä. Keskiviikkoisessa mittelössä Vantaalla joukkue esitti 60-minuuttisen näytteen rutiinitasostaan pelaten suhteellisen runsaasti myös alivoimaa, mikä sekin oli tasoltaan erinomaista.

Perjantaista kohtaamista ajatellen Lehkosen suurin työsarka lieneekin nimenomaan joukkueen henkisen vireys- ja tahtotilan herättäminen tilanteessa, jossa runkosarjan tavoite sijoituksen osalta on saavutettu.

Houkutteleeko joukkueen tavoitteen saavuttaminen kenties yksilötasolla tilastojen kaunisteluun tai tiettyyn kovempien kontaktien välttelyyn? Mahdollisesti, mutta Lehkonen varmasti tekee kaikkensa pitääkseen fokuksen oleellisessa, eli sovitun pelisuunnitelman noudattamisessa. Ja osaltaan tätä tukee myös Lehkosen kommentti siitä, ettei suuria muutoksia kokoonpanossa enää tulla näkemään.

- Nyt ei kokeilla enää. Treenauttamisesta lähtien kaikki palvelee ensimmäistä ottelusarjaa. Ketjulliset ja pakkiparit on lyöty lukkoon, ja nyt vaan hinkataan pikkuisia juttuja ja fokus on siinä, että saataisiin se ilme ja pelimeininki sellaiseksi, mikä meillä parhaimmillaan on ollut.

Keskiviikkona kentän hallitsevin viisikko oli jälleen, kuinkas muutenkaan, turkulaisten ykköskentällinen, joka kerta toisensa jälkeen esitti nautittavaa kiekkoa etenkin hyökkäyspäässä. Ykkösketjun takana pelaava puolustajapari Pasi Järvinen – Kai Syväsalmi pelasi myös Jari Kestin johtaman kolmosketjun takana tarjoten näin kiekollista osaamista myös TuTon toiselle pisteahneelle hyökkäysketjulle, jolta voi odottaa hyvää panosta myös perjantaina.

Kestin rinnalla pelaava laitahyökkääjä Aki Keinänen on nimittäin tällä kaudella ollut todellinen Jukureiden kaataja. Kolmessa aiemmassa kohtaamisessa kuopiolaislähtöinen hyökkääjä on nakuttanut Jukureiden kustannuksella tehot 5+2=7. Sentteri Kestin saldo Jukureita vastaan on tällä kaudella 0+3 ja toisella laidalla kiiruhtavan Joni Lindlöfin saldo 2+2.

Jukurit taisteluun virheitä vältellen

Jukureiden osalta taistelu runkosarjan kakkospaikasta ei ole vuodenvaihteen jälkeen sujunut täysin ongelmitta. Vaikkei kakkossija vieläkään ole missään nimessä mikkeliläisiltä karannut, alla olevat tappiot Hokkia vastaan kotona ja SaPKoa vastaan Savonlinnassa eivät varmasti helpota henkistä valmistautumista perjantaiseen tv-otteluun.

Viikko sitten kotikaukalossaan Hokin kohdannut mikkeliläisjoukkue esitti Kalevankankaalla suurimmaksi osaksi suhteellisen hyvää jääkiekkoa, mutta peliä varjosti tuttuun tapaan ongelma maalinteko-osastolla.

Jukurit ei ole onnistunut maalinteossa ylivoimalla pelatessaan viimeisessä kolmessa pelissä. Tällä osastolla sarvipäiden on tehtävä suuri muutos Kupittaalla, mikäli joukkue mielii pisteitä mukaan kotiinviemisiksi.

Koko kauden Jukureiden vahvinta osa-aluetta ovat olleet vastahyökkäykset ja nopeat suunnanmuutokset. Näiden tärkeyttä perjantaina korostaa myös jukuriluotsi Kari Makkonen visioidessaan tulevaa kohtaamista.

- Vaikea peli odotettavissa. TuTo on hallinnut sarjaa tällä kaudella. Meidän on lähdettävä jokaisella osa-alueella parantamaan ja lähdettävä pelaamaan viisaasti eli jos päästään kiinni, niin mennään kiinni, mutta jos ei päästä, niin pyritään kiekonriistojen kautta saamaan vastahyökkäyksiä.

Hokki-pelissä puolustuksesta puuttuivat puolustajat Mika Rontti ja Ilkka Kallioinen, joiden puuttuminen näkyi varsinkin avauspelissä. Kokoonpanoon nousseet pakit Hämäläinen ja Metso eivät varsinkaan rutiininpuutteen vuoksi tällä hetkellä pysy vauhdissa mukana. Turussa kokoonpanosta puuttuu edelleen Rontti sekä ykköskentän laituri Antti Laakso, joka sai Anssi Rantasen taklauksen seurauksena tällin jalkaansa. Kallioinen sen sijaan palaa pelaavaan kokoonpanoon.

Jukurit esitti taannoin tv-ottelussa KooKoota vastaan erinomaista karvauspeliä pelatessaan Kouvolan isossa kaukalossa. Kouvolalaiset olivat vaikeuksissa jyrän lailla päälle käyneen jukurikarvauksen alla, mutta mielenkiintoista on nähdä, uskaltaako Makkonen lähteä yhtä rohkealla pelisuunnitelmalla Turkuun.

Käytännössähän kyse kuitenkin on Jukureiden kannalta erittäin tärkeästä ottelusta sarjapisteiden osalta, kun taas turkulaisilta paras terävyys voi olla hakusessaan runkosarjan voiton jo varmistuttua.

Toisaalta TuTo-leirissä Jukurit on varmasti vastustaja, joka sytyttää, sillä kaukaa haettu ajatus ei liene sekään, että Jukurit olisi vastassa jollain kohtaa pudotuspelejä. Näin ollen TuTolle olisi tarjolla kauden kolmas voitto Jukureista, kun taas mikkeliläisille mieluisa saalis olisi varmasti ensimmäinen voitto TuTosta varsinaisella peliajalla. Kauden ensimmäisen kohtaamisenhan Jukurit vei nimiinsä rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

Pelin ison kuvan ja tärkeyden häikäisemänä ei Jukurit-luotsi Makkonen kuitenkaan valmista joukkuettaan otteluun, vaan muistuttaa, että kaikki perustuu siihen, että yksittäiset pelaajat suorittavat tehtävänsä sovitulla tavalla.

- Henkilökohtaiset virheet täytyy nyt minimoida ja pyrkiä pelaamaan tilanteen mukaan. Täytyy pystyä harkitsemaan, että onko väkisin yritettävä maalia päätöserässä esimerkiksi yhden maalin johtoasemassa.

Perjantai-illan kohtaaminen tv-kameroiden edessä on siis täynnä panosta, vaikka kotijoukkueen osalta suurin nälkä runkosarjassa onkin jo tyydytetty. Haettaessa asetelmia kevään tärkeimpiin peleihin onnistuminen tässä kahden suuren kohtaamisessa voi olla yllättävänkin palkitsevaa kevätauringon noustessa yhä korkeammalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle