Kotkan kiivas kamppailu

MESTIS / Ennakko
Sekä Kotkan Titaanit että Mikkelin Jukurit ovat jo pitkään pelanneet omia "pudotuspelejään" ja jatkavat siitä taas tuimasti Kotkassa. Titaanit on kamppaillut karsintaviivaa vastaan ja on nyt sen kilpakumppanista, viivan yläpuolella keikkuvasta HeKistä viiden pisteen päässä, kun enää kolme ottelua on käymättä. Jukurit on taas taistellut paikasta pudotuspeleihin ja on vaihteeksi noussut viivan yläpuolelle pisteen LeKiä paremmin pelanneena.

Kuntokäyrät

Titaanit kävi viime perjantaina hakemassa Heinolasta kaksi pistettä voittomaalikilpailuun edenneessä ottelussa HeKiä vastaan. Numeroihin 6-5 päättynyt kamppailu saattoi kuitenkin käydä kalliiksi punanutuille, sillä HeKin 18 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua taituroima tasoitusmaali olisi saanut jäädä tulematta.

Kotihallissaan kotkalaiset ovat viime peleissään onnistuneet varsin kelvollisesti. Vaikka LeKi viikko sitten hakikin maukkaan 3-4-vierasvoiton Kotkasta, kykeni Titaanit kaatamaan mallikkaiden esitysten päätteeksi niin SaPKon kuin TuTonkin kotiyleisönsä edessä.

Tosin ei ole Jukuritkaan pahemmin katajaan kapsahtanut. Vaikka joukkue kärsikin lauantaina Sportille karvaan 1-2-jatkoaikatappion, oli otteissa paljon hyvää. Ottelu olisi voinut kääntyä kummin päin vain, ja Sport sai viemisikseen kaksi pistettä hivenen onnekkaastikin, sillä ratkaisu syntyi rangaistuslaukauksella.

Sport-ottelua edelsi mukava kolmen ottelun voittoputki, joka sisälsi muun muassa voittoisan Savonlinnan-vierailun. Silti viime aikoina, kuten koko kauden ajan, vierasottelut ovat olleet Jukureille vaikeita ja "tarjonneet" vastustajalle voittoja.

Ratkaisun paikat

Koska sekä Titaanit että Jukurit ovat pelanneet jo kauan omia "pudotuspelejään", on jokainen kevään ottelu ollut joukkueelle todella tärkeä. Keskiviikkoinen kamppailu ei tästä poikkea, ja hermopaine tuleekin jälleen kerran näyttelemään suurta roolia. Samalla mahdollisen voiton eteen tulee kummankin osalta lisätä etuliite "pakko".

– Pakkovoitto on taas edessä, mutta lähtökohtana on laittaa LeKin viikonlopun kiertueelle painetta ja kasvattaa eroa neljään pisteeseen, jukuripuolustaja Ilkka Kallioinen kertoo.

– Sarjataulukko hämää kauden tässä vaiheessa. Kaveri pelaa elämästä ja kuolemasta ja me pleijaripaikasta, joten iso peli on tulossa.

LeKiä vastaan kotkalaiset sukelsivat ensimmäisen kympin, ennen kuin saivat koneensa käyntiin. Puolestaan HeKiä vastaan punanutut iskivät kimppuun kuin se kuuluisa sika limppuun heti aloituskiekon pudottua jäähän. Titaanien pitäisikin saada Heinolassa nähty "tappamisen halu" päälle myös Jukureita vastaan, mikäli joukkue haluaa taistella voitosta tosissaan.

Jukureiden ja Titaanien välinen ero on kauden mittaan tullut jo sen verran selväksi, ettei Titaaneilla ole varaa antaa hetkenkään ajan siimaa. Viimeksikin Mikkelissä Kotkan poikien siivet kantoivat vain hetkittäin, kun Jukurit pystyi kokonaisuudessaan aktiivisempaan suoritukseen ja sai rutiininomaiseltakin haiskahtaneella suorituksella täydet kolme pistettä. Ja tätä ennen Mikkelissä nähtiin vieläkin hurjemmat erot, kun sarvipäät tyylittelivät itselleen harvinaiseen tapaan Titaanit kumoon niinkin tylyin luvuin kuin 9-3.

Jukurit joutuu tällä kertaa tekemään kuitenkin aiempaa kovemman päivätyön kaataakseen illan vastustajansa, sillä Titaanit on petrannut kevään korvilla peliään selkeästi. Terästäytymisen ansiosta kotkalaiset ovat jopa johtaneet useita kamppailuita alkukauden tappiolla olon sijaan.

Tosin, punanuttujen viisikkopuolustaminen on ehkäpä Mestiksen surkeinta, eikä paketti ole näin pysynyt kasassa täyttä 60 minuuttia. Tämä taas on tarkoittanut sitä, että Titaanit on kyennyt hassaamaan kahden taikka kolmenkin maalin johtonsa alkeellisiin puolustusvirheisiin.

Näihin ei ehdottomasti ole Jukureita vastaan varaa. Selvä lääke Titaanien menestykselle on etenkin tarkka 60 minuutin puolustaminen, mutta myös maalivahti Kai Tillasen tulee venyä kumiukkomaisesti ja maalipaikat tulee hyödyntää kliinisellä tarkkuudella. Jukurit ei ole näitä ennenkään hukattavaksi asti tarjonnut eikä tule varmasti taaskaan tarjoamaan, mutta jos Titaanit iskee taas voitto-otteluidensa tapaan kiekot kovalla teholla reppuun, on Titaanien kauden ensimmäinen voitto sarvipäistä lähempänä kuin koskaan.

– Lähdemme kaatamaan Jukureita tarkan puolustuspelaamisen kautta, Titaanien päävalmentaja Jari Blomberg toteaa joukkueensa ykkösaseeksi ja jatkaa painottaen uskallusta kiekollisiin ratkaisuihin.

– Kotka ei ole koskaan helppo paikka vierailla. Tillasen ohittamiseksi tarvitaan miestä maskiin, mutta jatketaan siitä mihin jäätiin Sport-pelin kolmannessa erässä, niin hyvä tulee, Kallioinen analysoi.

Tavallista erityisempi mausteensa on nyt myös erikoistilannepelaamisella. Erikoistilanteet nousivat kahteen päätuomarin siirtymisen myötä nimittäin entistäkin suurempaan rooliin.

– Jos ja kun tuomarilinja jatkuu yhtä tarkkana kuin aiemmin, on meidän karsittava kaikenlainen turha mailapelaaminen aivan minimiin, Blomberg painottaa viitaten Heinolan rangaistushässäkkään, joka toi Titaaneille peräti 20 kahden minuutin rangaistusta.

Jos Titaanit jatkaa samalla linjalla, voi joukkueella olla vaikeuksia. HeKin ylivoima oli tehotonta, mutta Jukureilta löytyy hitusen heinolalaisia enemmän ratkaisuvoimaa Titaanien tilastojen valossa sarjan selvästi heikointa alivoimaa vastaan.

Jukurien liikkuvan pelin ei sen sijaan uskoisi tuovan punanutuille kovinkaan paljoa ylivoimatilaisuuksia. Ja jos mikkeliläiset näitä tarjoavatkin, ei heillä uskoisi olevan suurta hätää, sillä Titaanit on ollut luvattoman huono ylivoimassa tapanaan hieroa ja hieroa. Suoraviivaisuutta tulisi saada ehdottomasti lisää, sillä tiukentunut tuomarilinja tuonee joka tapauksessa tulevissa otteluissa lisää ylivoimapeliä.

Kokoonpanot

Titaanien sairastuvalla jatkavat kautensa loukkaantumisiin jo päättäneet puolustaja Juhamatti Hietamäki ja hyökkääjä Joni Kulmakivi. Kahden edellä mainitun lisäksi myös hyökkääjä Simo Romo on vielä sivussa, vaikka mies onkin jo aloittanut polvivamman jäljiltä kevyen harjoittelun.

Punanutut pääsevät tällä kertaa iskemään Jukurien kimppuun täydellä neljällä kentällisellä, mikä varmasti lisää kotijoukkueen virtaa. Puolustaja Mika Luukkaisen paikan nappaa viime ottelut huilannut Mikko Haapanen. Sen sijaan hyökkääjä Jyri Seppinen ei tällä hetkellä mahdu pelaavaan kokoonpanoon.

Jukureiden loukkaantumishuolet ovat taas pakottaneet joukkueen tarpomaan viime ottelut kolmella kentällisellä.

Koko kauden huilaavat puolustajat Jimi Santala ja Markus Talas sekä hyökkääjä Miikka Lindholm. Hyökkääjä Kalle Mäkinenkään ei lihasvammansa jäljiltä vertyne vielä Titaaneita vastaan pelikuntoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle