Nousija ja nousua tavoitteleva kohtaavat

MESTIS / Ennakko
Vaasan Sport saa perjantai-illan ratoksi vieraita Jyväskylästä, kun D Team saapuu testaamaan kotkapaitojen pelivirettä.

Kuntokäyrät

Sarjan vakuuttavasti kahdella selkeällä voitolla aloittanut Sport on kohdannut parilla viime kierroksella odottamattomia vaikeuksia. Tappiot Jokipojille ja LeKille eivät varmasti ole joukkueen mieleen millään muotoa. Erityisesti LeKi-ottelun jälkeen päävalmentaja Juhani Tamminen moitti omiensa otteita.

- Me pelataan hyvin kun pelataan hyvin, mutta me ei olla pelattu viimeisissä otteluissa täyttä kuuttakymmentä minuuttia hyvin. Yksi huono erä kahdessa viime pelissä on ollut tappion syy, Sportin apuvalmentaja Kenneth Westerback valottaa.

D Teamilla edellisottelusta rasitteena on niukka tappio TuTolle. Jyväskyläläiset antoivat tasapäisen vastuksen, mutta viimeinen terävyys maalinteossa käänsi ottelun turkulaisryhmälle. Joka tapauksessa ryhmän esitykset ovat olleet positiivisia, ja joukkue on pystynyt haastamaan tasapäisesti ennakkoon kovempia vastustajia.

Ratkaisun paikat

Ottelussa kohtaavat likipitäen sarjan jättiläinen ja kääpiö. Aivan sarjan terävimpään kärkeen tähtäävällä Sportilla on etu niin taidossa, kokemuksessa kuin materiaalin leveydessäkin. Terävää kärkeä ei kuitenkaan ole toistaiseksi löytynyt. Hyökkääjistä ainoastaan todellinen sotaratsu Markus Jämsä on onnistunut viimeistelemään yli yhden osuman. Laitahyökkääjän saldo osoittaa kolmea tehtyä maalia. Samaan määrään on yltänyt puolustaja Juha Salmu, joka onkin tärkeässä osassa kotijoukkueen ylivoimapelissä hurjine lämäreineen.

Sportin kannalta hyvä olisikin, jos tehomiesten takaa nousisi hiljalleen uusia ratkaisijoita. Leveästäkään materiaalista ei ole hyötyä, mikäli siitä ei saada revittyä tehoja irti tasaisesti. Aikaisempien onnistujien pelin yskähdellessä täytyy jonkun nousta kantamaan vastuuta.

- Pitäisi pelata paljon yksinkertaisemmin, eikä mitään ylimääräisiä jalkakyniä sekaan. Maalipaikoissakin haetaan jotakin erikoisia juttuja kun pitäisi vaan lyödä kiekkoa maaliin, Jämsä ohjeistaa.

Hieman samanlaisia ongelmia on myös vierailijalla. Ketju Timo-Pekka Heikkinen-Tuomo Laukkanen-Harri Pesonen on joutunut kantamaan ratkaisuvastuuta liki yksin. Taustatukea ei ole tullut riittävästi, ja tämä on verottanut D Teamin kokonaispistepottia. Muut kentälliset saavat kyllä painetta aikaan, mutta toistaiseksi viimeinen silaus on puuttunut tekemisestä.

D Teamin parin viime pelin ongelmana ovat olleet erikoistilanteet. Joukkueen alivoima ei ole ottanut kauden alussa toimiakseen kunnolla, ja tilastojen mukaan se onkin sarjan heikointa ensimmäisillä kierroksilla. D hankkii vastustajalle rangaistuksia kovalla liikkeellään, mutta varsinkin TuToa vastaan jyväskyläläisryhmä kaatui lähinnä heikkoon ylivoimapeliinsä.

Ottelun ratkaisun kannalta Sportin henkinen valmiustaso on avainasemassa. Kahden tappion jälkeen kotiyleisö odottaa kasvojen pesua. Pakkovoitto ja päivänselvä ennakkosuosikin asema voi pahimmillaan myös kipsata joukkuetta Pelaaminen voi mennä väkinäiseksi ja kentällä nähdään lähinnä vain turhautuneita ilmeitä. Tammisen suurin haaste lienee onkin, että kuinka hän saa joukkueen suorittamaan sille parhaalla mahdollisella tasolla.

- On hyvä että paineita on ja odotukset ovat korkealla. Odotukset varmasti nousee vain kauden loppua kohden, eikä tässä ole vielä mitään syytä paniikkiin. Otetaan vaan työkalut käteen, kiristetään tuolta ja löysätään täältä niin hyvä tulee, Toni Sihvonen toteaa

D Teamille ottelu on joka tapauksessa erittäin suuri haaste. Vierailijan on pakko uskoa vahvuuksiinsa, ja muistettava säilyttää pelirohkeutensa. Se voi lähteä otteluun periaatteessa täysin paineettomassa tilassa, koska harva kiekkoa seuraava olettaa joukkueen kykenevän voittoon. Erikoistilannepelaamisen onnistuminen ja maalivahtipeli ovat avainasemassa.

Kokoonpanot

Kotijoukkue päässee peliin parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Kakkosmaalivahti Mikko Rossin pelaaminen on epävarmaa, samoin kuin hyökkääjä Timo Pahkalan. Nuoret Markus Talas ja Oskari Hakomäki hakevat muualta peliaikaa vuokrasopimuksilla. Talaksen osoite seuraavan kolmen ottelun ajan on Mikkelin Jukurit. Hakomäki puolestaan siirtyy Norjaan.

D Teamin lopullinen kokoonpano selviää vasta pelipäivän aikana. Hyökkääjät Harri Pesonen ja Pekka Jormakka sekä puolustaja Antti Jaatinen olivat JYPin mukana torstain SM-liigakierroksella. Maalin suulle tehnee paluun Jarno Laitinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle