Liki kymmenen maalin keskiarvolla

MESTIS / Ennakko
Vantaalla kohtaavat joukkueet, joiden mittelöissä on tapahtunut yhtä ja toista – paitsi ei ainakaan vielä vantaalaisten voittoa. Ilmassa on kysymyksiä: jatkaako KooKoo voittoputkeaan, vai joko Kiekko-Vantaan kiri kohti pudotuspelejä käynnistyy?

Kiekko-Vantaan ja KooKoon kauden aiemmissa kohtaamisissa ei ole ollut tylsää. Vaikka tapahtumarikkaat harjoituspelit jätettäisiinkin huomioimatta, riittää lukemissa kummasteltavaa. Kolmen ottelun yhteissaldona on 223 rangaistusminuuttia ja huikeat 29 maalia.

Näistä lähtökohdista on todella vaikeaa povata torstaillekaan kovin vähämaalista koitosta, vaikka valmentajat aivan muuta vakuuttaisivatkin.

- Henkeen ja vereen lähdetään puolustamaan. Laitetaan siihen kaikki raivo ja kiukku, naulaa Niki Andersson teesinsä.

Myös KooKoon Vladimir Kolek janoaa joukkueeltaan aiempaa riskittömämpää pelaamista.

– Kahdessa viimeisessä ottelussa meitä vastaan on tullut liian paljon vastahyökkäyksiä; kahdella yhtä vastaan tai yksin maalivahdin kanssa. Noin emme voi jatkaa, vaan meidän pitää parantaa ja sopia miten pelaamme niin, ettei vastustaja saa niitä.

”Kuusi maaliakaan ei riitä KooKoota vastaan”

Kiekko-Vantaan kausi on sujunut kovin ailahtelevasti. Pitkien synkkien jaksojen jälkeen on nähty aina valonpilkahduksia, mutta sitten polttimot ovat taas palaneet loppuun. Tammikuun todellinen kunto on vielä pienoinen arvoitus. Vantaalaiset ovat voittaneet kolme viidestä vuodenvaihteen jälkeen pelaamistaan otteluista – mutta vain sarjanousijat. Sekä Kajaanissa että Joensuussa tuli takkiin.

Seuraavissa otteluissaan lohipaitojen veri ja venymiskyky punnitaan todenteolla. KooKoo on ollut tällä kaudella kinkkinen vastus, vietyään aiemmat kohtaamiset maalein 7-5, 3-6 ja 5-3.

- Meidän pitää kaikin keinoin lyödä maalihanat [omassa päässä] kiinni. Ei se auta, että tehdään KooKoota vastaan 6 maalia, jos hävitään 8-6.

Mutta eipä vastus jatkossakaan helpponne: edessä on vieraspelit Mikkelissä ja Turussa sekä kotipeli Sportia vastaan. Kärkipään seuroja vastaan pelatessaan Kiekko-Vantaan on pystyttävä aiempaa parempaan puolustuspelaamiseen. Kokemattomampia joukkueita vastaan on vielä pärjätty, mutta kovemmat porukat rankaisevat armotta virheistä, jolloin tiukka taistelukin on jättänyt joukkueen tyhjin käsin.

- Me ollaan pelattu puolustuspeliä hyvin ja järkevästi, mutta sitten se on pettänyt. Tehdään henkilökohtaisia virheitä ja hävitään 1-1-kamppailutilanteissa, Andersson myöntää.

- Puolustusvalmius pitää olla myös hyökätessä. Se meillä onkin ollut hyvää, sillä ei meidän kiekonmenetyksistä ole tullut vastahyökkäyksiä, jakaa valmentaja kiitoksia suoraviivaiselle ja yksinkertaiselle hyökkäyspelaamiselle.

Sarjatilanne on vantaalaisten kannalta edelleenkin tiukka, sillä näillä näkymin viimeisten pudotuspelipaikkojen kohtalon ratkaisee voitto tai pari. Salamoita vastaan joukkueella on jäljellä vielä yksi ottelu, mutta HeKi-mittelöt on jo käyty. Pisteitä pitäisi siis kaapata muilta paremmalla tahdilla mihin takaa-ajettavat pystyvät.

Ylilataus uhkana

KooKoo on puolestaan ollut kovassa iskussa. Joukkueen itseluottamus on korkealla – eikä ihme. Kahdeksasta viimeisestä ottelusta kouvolalaiset ovat voittaneet seitsemän ja pelanneet vain kerran tasan. Viides sija sarjataulukossa alkaa olla jo viimeistelyä vaille varma, eikä nousu ylöspäinkään ole täysin mahdotonta, sillä joukkue ei ole hävinnyt kahden kuukauden aikana kuin yhden ottelun.

– Itseluottamus on iso asia, mutta se ei saa mennä yli. Yliyrittämisellä ja vaikeimman kautta pelaamisella tulee joka kerta ongelmia, Kolek muistuttaa.

Voittoja on siis kertynyt plakkariin, mutta niistä kaksi viimeisintä menivät yllättävänkin tiukoille. Sekä FPS että Salamat kaatuivat vain yhden osuman erolla.

Etenkin Salamoita vastaan KooKoo sortui turhan usein silkkaan kikkailuun. Lättysyöttöjä heiteltiin poikki oman puolustusalueen, hyvissäkin paikoissa haettiin vielä komeampaa maalia takatolpalta ja alivoimalla puolustajatkin saattoivat innostua kirmaamaan kiekon kanssa syvälle vastustajan päätyyn.

Kostaako Heinonen kolmannenkin kerran?

Varmuudella sivussa molemmilla on vain yksi laitahyökkääjä. Marko Sakko ja Juha-Tuomas Appel pelaavat torstaina samassa joukkueessa Japania vastaan opiskelijoiden talviuniversiadeissa.

KooKoo jatkanee edellisottelun kokoonpanollaan, mutta Kiekko-Vantaan miehistössä on muutama kysymysmerkki. Hyökkääjät Janne Lehtinen ja Timo-Pekka Römpötti ovat palailemassa kokoonpanoon, sen sijaan avainpuolustaja Jukka Hakkarainen joutui jättämään alkuviikon harjoitukset väliin loukattuaan jalkaansa viikonlopun treeneissä.

Vierasjoukkueen tolppien väliin palannee kaksi edellistä peliä huilannut Sami Heinonen, joka aloitti kautensa lohipaidoissa. Jälkiviisastelu sen suhteen, milloin vantaalaisten kurssi olisi kääntynyt Heinosen kanssa, on turhaa ja mahdotontakin. Sen voi kuitenkin sanoa, että niissä kahdessa ottelussa jotka hän on pelannut KooKoo-paidassa ex-työnantajaansa vastaan, vastustajaa parempi maalivahtipeli on osaltaan tuonut pisteet kouvolalaisille. Nyt vertailuun asettuu edellisen pelin kuumeen takia huilannut Joni Hallikainen.

Vantaan kauden tehokaksikkona on häärinyt Juha Koivisto ja sarjan maalipörssiä johtava Jussi-Mikko Makkonen. Torstain vaarallisimman duon saattavat kuitenkin muodostaa Jesse Uronen sekä Jussi Haapasaari. SaPKoa vastaan peräti 3+2-tehot iskenyt Uronen kotiutui pelejä pahasti häiritsevästä armeijasta parisen viikkoa sitten ja on nyt oivassa vireessä. Ketjukaveri Haapasaarelle KooKoo on ollut puolestaan sopiva vastustaja. Sentteri on iskenyt kauden seitsemästä osumastaan viisi kouvolalaisten verkkoon ja kerännyt otteluista yhteistehot 5+2.

KooKoosta pisteiden makuun kaikissa kolmessa aiemmassa kohtaamisessa ovat päässeet Mikko Mattila (3+2) ja Antti Nyrhinen (1+3). Kaikkiaan pussiaan on lihottanut lohipaitojen kustannuksella 18 eri KooKoo-pelaajaa. Osaltaan joukkueen laajasta materiaalista kertoo sekin, että viime otteluissa ratkaisijoiksi ovat nousseet syksyllä loukkaantumisista kärsineet Mikko Silvennoinen ja Teemu Somppi – nelosketjusta käsin.

» Lähetä palautetta toimitukselle