Ratkaisun hetket

MESTIS / Ennakko
Tasaiseksikin arvioitu Jukureiden ja KooKoon välieräsarja on ollut sitä, vaikka tilanne onkin Jukureille 2-0. Pienet asiat ovat ratkaisseet ottelut Jukureiden eduksi. Maanantaina Kouvolassa pelatussa televisio-ottelussa Jukurit puolusti KooKoon nollille, mutta oli omissa maalipaikoissaan tehoton.

Aikaisemmin KooKoo oli onnistunut tekemään Strömbergille ainakin yhden maalin ottelua kohden, kerran jopa kolme. Maanantaina Jukurit asetti maaliin Mikael Vuorion, joka piti ensimmäisessä playoff-ottelussaan nollapelin ilman erityisempiä haamupelastuksia. Jukureiden keskialueen peli oli ennennäkemättömän tiivistä, eikä mustapaitainen kotijoukkue aseita muurin murtamiseksi löytänyt. Ei siis liene epäselvyyttä siitä, mitä asioita KooKoon täytyy muuttaa ottelusarjan jatkamiseksi.

Sissihenkeä kaivataan

KooKoo-luotsi Reijo Mansikka mainitsi maanantain ottelun jälkimainingeissa ”turistit”, joiden asenne ei ollut kunnossa. Yksittäisten pelaajien niskaan kaikkea lokaa ei ole syytä kaataa, sillä koko joukkueen peliesitys 1811 katsojan edessä oli

flegmaattinen. Jukureiden nopea avausosuma oli kenties pieni shokki KooKoolle, jonka peli ei oikein missään vaiheessa ottanut tuulta purjeisiinsa. Nyt on viimeinen hetki kääntää ottelusarjan kulku. KooKoon täytyy vain kaivaa esiin se raudanluja asenne, jolla isot ottelut käännetään eduksi.

KooKoon tilanne ei suinkaan näytä toivottomalta, vaikka Jukurit onkin lähellä finaalipaikkaa. Jaakko Suomalainen on tärkeä kivijalka, jonka varaan joukkue voi taistelunsa rakentaa. Suomalainen esitti tukun paraatipelastuksia molemmissa aikaisemmissa otteluissa, joten maalivahteihin ei kukkolauma ole kaatunut. Puolustukselle sattui muutama uinahdus, joista Jukurit kerran onnistui rankaisemaan. Puolustajista erityisesti Antti Weckström tuntui olevan jatkuvasti ongelmissa.

Yksi tehty maali kahdessa ottelussa kertoo olennaisen. KooKoo on tuskaillut maalinteon kanssa. Paikkoja ei kotiottelussa juuri siunaantunut, mutta sarjan ensimmäisessä ottelussa kukkolauma sai useita hyviä tilaisuuksia ohittaa Mikko Strömberg. Kerran kiekko maaliin asti meni, mutta muuten yritykset epäonnistuivat tavalla tai toisella. Tatu Kattelukselta, Ossi Louhivaaralta ja Teemu Timoskaiselta kaivataan nyt tehoja. Kapteeni Mikko Mattilan saaminen takaisin kentälle olisi tärkeää. Nopea avausmaali on tärkeä.

Henkisesti vahva Jukurit

Jukurileirissä Kouvolan reissu nosti varmasti itseluottamuksen huippuunsa. Puolustuspeli oli täydellistä. Virheitä tuli muutamia, mutta varmistuskin toimi. KooKoon eväät loppuivat lähes poikkeuksetta jo keskialueelle. Jopa aikaisemmin paljon parjattu puolustajapari Timonen-Hyrkäs pelasi hyvän ottelun myös omassa päädyssään. Joukkue jaksoi taistella loppuun asti ja lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina.

Suosikkina pelaaminen on kuitenkin vaikeaa. Ratkaisuottelu kerännee runsaasti katsojia Kalevankankaalle, joten Jukurit tuntee yleisönkin paineet niskassaan. Kaikki odottavat joukkueelta vain voittoa. Jukurit on tässä paikassa ollut ennenkin, joten joukkue tuskin kovassakaan paikassa säikähtää. Maalivahtipeli on kunnossa, eikä Vuorion nollapelin jälkeen ole varmuutta, kumpi tolppien väliin luistelee. Molemmilla vahdeilla on tosin heikot päivänsä, joten jukuripuolustuksen täytyy olla hereillä maanantain tapaan.

Jukureiden hyökkäysteho on ollut Mikko Hakkraisen ketjun varassa. Tuomo Jormakka on pelannut lähes ilmiömäisesti ja Tomi Lindfors on löytänyt kateissa olleet tehonsa. Muuten sarvipäiden hyökkäysrintama on hieman tasaantunut. Petri Lehtosen johtama ykkösketju ei ole saanut KooKoota vastaan aikaiseksi juuri mitään. Tero Koposen troikka on pelannut hyvin kahteen suuntaan, mutta tehot ovat jääneet vähiin. Nelosketjussa on edelleen potentiaalia, mutta keskushyökkääjän virkaa toimittavan Tero Tourusen on syytä keskittyä jäähyilyn sijaan pelaamiseen. Jani Väänänen on väläytellyt taitojaan.

Kolmesta poikki?

KooKoon asetelmat otteluun ovat vaikeat. Maalinteko ei toimi, isäntäjoukkue on vahvassa vireessä ja finaalipaikan saavuttamiseksi pitäisi ottaa kolme voittoa peräkkäin. Pahalta näyttää, mutta kaikki on vielä mahdollista. Taisteluhengen löytänyt KooKoo on paha vastus isäntäjoukkueelle, varsinkin jos kouvolalaiset onnistuvat avausmaalin iskemään.

Yksi avainasia ottelussa on ylivoimapeli. Molemmat joukkueet eivät ole miesylivoimalla juuri onnistuneet. KooKoolla kuvion rakentaminen otti joskus turhankin pitkään, sillä Jukureiden neliö pystyi liikkumalla tukkimaan syöttölinjat. Laukaisupaikoissa puolestaan maski jäi puuttumaan. Jukureillekin voi jakaa risuja maskin tekemisestä. Jussi Timosen ja Ville Hyrkkään laukauksista ei ole mitään iloa, jos maalinedustalla ei ole ketään. Jaakko Suomalaisen tasoiselle torjujalle vedot harvemmin uppoavat ilman näköesteitä.

Jukurit lähtee otteluun selvänä suosikkina. Jos joukkueen paketti kestää ehjänä täydet 60 minuuttia, sen pitäisi ottelu kääntää itselleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle