Suomella yhden maalin avaus

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomen esitys avausottelussa Valko-Venäjää vastaan jätti vielä paljon parannettavaa. Siitä huolimatta tärkein, eli kolmen pisteen voitto irtosi yhdellä, avauserän viimeisellä peliminuutilla tulleella maalilla.

Kun jääkiekko-ottelu päättyy lukemiin 1-0, tuntuu sopivalta että ainoasta maalista vastaa puolustaja. Näin tapahtui myös leijonien MM-avauksessa, jossa tuon kunnian sai Janne Niskala.

Tilanne sai alkunsa hyökkäyssiniviivan hyvästä Mikael Granlundin kiekonriistosta. Hän toi kiekkoa ja jätti sen tulevalle seurakaverilleen Mikko Koivulle, joka jätti edelleen Niskalalle. Raumalaislähtöisen puolustajan laukaus ohitti maskin takaa loistavan pelin pelanneen Vitali Kovalin.

Huolimattomuutta näkyvissä

Suomen peliesityksessä ei näkynyt turhaa jännitystä ottelun alkaessa. Leijonat saivat hyvin pelin hallintaan, mutta maalinteko tuotti tuskaa. Valko-Venäjä puolusti siististi, eikä joutunut ottamaan avauserässä kuin yhden rangaistuksen. Suomen hallinnasta huolimatta maalinteko oli pitkään hankalaa. Ajoittain suomalaisten hyökkäykset päättyivät Valko-Venäjän sumppuun keskialueelle, mutta Kari Heikkilän luotsaama joukkue ei saanut luotua kunnon tekopaikkoja harvoista vastahyökkäyksistään.

Toisessa erässä peli tasoittui. Suomi sortui liian hienon maalin hakemiseen tekopaikoissaan, eikä tulosta tullut. Valko-Venäjä sai ajoittain painetta, erityisesti Niskalan istuessa rangaistusaitiossa. Torjunnat menivätkin erän aikana lähes tasan.

Suomalaispelaajat hääräsivät jatkuvasti Valko-Venäjän maalilla.

Kolmannessa erässä Valko-Venäjä sai kaksi ylivoimaa, mutta ei onnistunut niistä. Joukkueen harmiksi sen suurin tähti Mihail Grabovski oli pois toisesta ylivoimasta. Muutenkin pelin suunta kääntyi erän aikana selvästi punapaitojen eduksi. Toki se oli luonnollista osin ottelun tilanteenkin vuoksi. Suomi ei pystynyt pelaamaan kolmannessa erässä omaa kiekkokontrollipeliään erityisen hyvin.

Valko-Venäjän kiri katkesi lopulta siihen, kun Grabovskin maila osui Jesse Joensuun kasvoihin aiheuttaen vertavuotavan haavan. Tilanteesta 2+2-minuuttisen rangaistuksen sai kuitenkin toinen valkovenäläinen Andrei Stas.

Ensimmäisen MM-kisaottelunsa viiteen vuoteen pelannut Suomen maalivahti Kari Lehtonen torjui 21 kertaa nollapeliin päättyneessä ottelussa.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen myönsi, että parannettavaa riittää.

– Ensimmäinen peli on vaikea, mikä oli jo tiedossa ennen ottelua. Alkuerä oli hyvä, mutta emme saaneet tehtyä kuin yhden maalin. Koval oli Valko-Venäjän maalilla hyvä, mutta myös me teimme itsestämme liian tehottomia. Toisaalta taas Lehtonen oli kolmannessa erässä erinomainen. Hän piti puolestaan siinä vaiheessa meitä pystyssä.

Jalonen ilmaisi tyytyväisyytensä Suomen alivoimapeliin.

Kisojen toinen suomalaisvalmentaja Heikkilä harmitteli ottelun alkua.

– Suomen vahva alku yllätti ja se, kuinka hyvällä tasolla he otteluun tulivat. Tuntuu, että menimme siinä itsekin hieman kipsiin, kun emme saaneet omaa peliä kulkemaan ollenkaan. Toiseen erään pystyimme parantamaan hieman ja päätöserä oli meiltä jo hyvää pelaamista. Siinä myös meillä oli omat paikkamme päästä vielä peliinkin mukaan.

Suomen seuraava peli on sunnuntain iltapäiväottelu Slovakiaa vastaan. Valko-Venäjä on myös sunnuntaina iltapelissä, jossa se kohtaa Sveitsin ottelussa, joka on mahdollisesti erittäin tärkeä puolivälieräpaikkaa ajatellen.