USA karkasi päätöserässä - Suomi kärsi avaustappionsa

MAAJOUKKUE / Raportti
Vieraat tulivat ryminällä päälle.
Suomi kärsi keskiviikkona MM-turnauksen ensimmäisen tappionsa. Leijonat kaatoi USA maalein 3-1 (1-1, 0-0, 3-0). USA ratkaisi voittonsa päätöserässä, jolloin Suomi jäi yhdysvaltalaisten jalkoihin.

Vielä avauserässä Suomi siirtyi 1-0- johtoon Jarno Koskirannan maaottelu-uran ensimmäisellä maalilla. Peliä oli veivattu tällöin liki kuusi minuuttia. Koskiranta nappasi mailan lapaansa pomppivan kiekon USA-puolustaja Jeff Petrylta ja purjehti tuikkaamaan kiekon reppuun.

Suomi tuli avauserään pirteästi ja hallitsi erää. USA puolestaan aloitti taiston väsyneellä jalalla ja oli avauserän liki kokonaan alakynnessä Suomea vastaan.

Liki kokonaan, sillä erän lopulla ottelu rupesi kääntymään yhdysvaltalaisille. Tämä poiki myös tulosta. USA tasoitti pelilukemat, kun ensimmäistä erää oli pelaamatta vain vajaat kolme minuuttia. USAn avaushäkin pamautti Craig Smith, joka pisti lätyn reppuun maalin edustalta.

David Moss pisti helposti kahville leijonapakin Janne Jalasvaaran ja veti Suomen maalille. Smith oli maalilla pistämässä kiekon verkon perukoille. Ensimmäiselle erätauolle siirryttiin lukemista 1-1.

Antti Raanta pistettiin kumoon

Ensimmäisen erän puhutuin tapahtuma nähtiin ajassa 7.58. USAn Ryan Carter törmäsi Suomen torjujaan Antti Raantaan ja Raanta kaatui jään pintaan. Raanta makasi pitkään jään pinnassa vaikka ei tilanteessa loukkaantunutkaan.

Tilanteen jälkeen Suomen puolustaja Ilari Melart ryhtyi ottamaan mittaa Carterista. Miehet mätkivät tovin toisiaan turpiin.

Toisessa erässä ei maaleilla juhlittu. Kertaakaan. Kummallakin maalla oli kyllä paikkansa heilutella maaliverkkoa, mutta ei kun ei. Leijonien paras paikka siunaantui ykkösvitjan laiturille Juhamatti Aaltoselle, joka sai lapaansa Sami Lepistön kudista kimmonneen irtokiekon.

Aaltonen kiersi USAn maalin kiekon saatuaan ja oli lähellä saada kiertonsa jälkeen kiekon pistettyä lätyn reppuun, mutta hyökkääjä ei maalintekoyrityksessään aivan onnistunut.

Tasollisesti kakkoserä oli laadukas. Erässä nähtiin vauhdikasta ja tasaista jääkiekkoilua. Erän aikana saatiin ihailla myös fyysistä kontaktipelaamista. Maaleja ei kuitenkaan nähty ja erätauon viettoon poistuttiin tasalukemista 1-1.

USA loikki karkuun päätöserässä

Kolmanteen erään USA tuli vahvasti ja maa istui selkeästi kuskin paikalla päätöserän ensimmäisten minuuttien aikana. Erän alussa myös leijonien hyökkääjä Juha-Pekka Hytönen sortui rikkomaan ajassa 42.19.

USA pääsi kokeilemaan ylivoimapeliä ja testasi sitä tehokkaalla tavalla. Ylivoimaa oli pelattu noin minuutti, kun Paul Statsny pisti komean passin Craig Smithille ja Smith tinttasi USAn johtoon. Maali oli Smithille jo illan toinen.

Smithin pamauttaman niitinkin jälkeen peli pysyi USAn näpeissä eikä Suomi juuri hyökkäämään päässyt. Yksi erinomainen maalintekopaikka suomalaisille kuitenkin tarjoutui kolmoserässä.

Leijonien hyökkääjä Sakari Salminen karkasi läpiajoon hiukan erän puolivälin jälkeen, mutta ei aivan kyennyt ohittamaan USAn maalivahti John Gibsonia.

Heti Salmisen epäonnistuneen läpiajon jälkeen Yhdysvallat rakenteli pelin kolmannen maalinsa. Maa teki nopean vastahyökkäyksen ja Brian Gionta viimeisteli maalin hyökkäyksen päätteeksi.

USAn Graig Smith pisti kiekon vielä viimeisellä minuutilla tyhjään Suomen maaliin ja kaunisteli yhdysvaltalaisten voittonumeroiksi lukemat 4-1. Smith itse tehtaili kamppailussa hattutempun.