Piristynyt Sveitsi selätti Valko-Venäjän

MAAJOUKKUE / Raportti
Umpisurkean Ranska-kamppailun jälkeen Sveitsillä oli vain yksi suunta: ylöspäin. Joukkue oli oppinut läksynsä ja nyt jäällä nähtiin fiksusti ja organisoidusti pelannut Sveitsi. Valko-Venäjä ei jatkanut lupaavia otteitaan, vaan vajosi surkeuden suohon.

Kosicen Steel Arenassa oli vielä muistissa avausottelu Sveitsi-Ranska, sen verran hirveä kärsimysnäytelmä tuo ottelu oli. Tämäniltaisen ottelun alku ei luvannut sekään parempaa, niin sekavalta molempien joukkueiden peli näytti. Valko-Venäjä oli ollut Mikhail Grabovskin johdolla lupaavan oloinen Kanadaa vastaan, mutta tänään sitä ei nähty. Alkuminuuttien hämmennyksen jälkeen Sveitsi sai otteen pelistä ja siirtyi johtoon ylivoimalla. Illan hahmo Ryan Gardner ohjasi maalin edestä punapaidat johtoon ensimmäisellä maalillaan. Tämän jälkeen joukkueiden peli-ilmeiden ero vain kasvoi.

Sveitsi pelasi läpi ottelun, alkuminuutteja lukuunottamatta, todella fiksusti ja organisoidusti. Valko-Venäjä sortui ensimmäisessä erässä yliyrittämiseen, eikä päässyt kunnolla edes maalipaikoille. Tämän huomasi myös päävalmentaja Eduard Zankovets.

– Ensimmäinen erä oli meiltä suhteellisen hyvä, emme vain päässeet tarpeeksi hyville maalintekopaikoille. Sen jälkeen Sveitsi paransi niin paljon, niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan että jäimme jalkoihin.

Valko-Venäjä iski itsensä vielä tasoihin toisen erän alkuun, ylivoimalla. Puolustaja Dmitri Korobov antoi mahdollisuuden joukkueelleen taistella voitosta, mutta muut pelaajat eivät tätä käyttäneet. Maalin jälkeen ote siirtyi vielä hetkeksi valkovenäläisille, mutta se sortui taas perisynteihinsä. Hyökkäykset olivat kurittomia, puolustus harhaili liikaa ja jokainen yksinkertaisesti yritti liikaa. Sveitsi ottikin ohjat käteensä vastustajansa keskittyessä peli-ilmeensä hakemiseen ja meni johtoon Goran Bezinan komean nousun päätteeksi tekemällä maalilla. Valko-Venäjän päävalmentaja tunnustikin realiteetit.

– Emme me huonosti pelanneet tänään. Mutta Sveitsi oli yksinkertaisesti parempi. Varsinkin erikoistilannepelaaminen oli suuressa roolissa tänään. Sveitsi teki kaksi maalia ylivoimalla ja oli muutenkin parempi erikoistilannepelaamisessa.

Ratkaisut erikoistilanteista

Jos Valko-Venäjän päävalmentaja kehui Sveitsin erikoistilannepelaamista, niin siihen oli syynsä. Ryan Gardner vei joukkueensa jo kahden maalin johtoon tutulla tavalla: maalin edestä vapaasti. Jälleen kerran Valko-Venäjän puolustus antoi liikaa tilaa oman maalin edessä ja kokenut pelimies ei jättänyt paikkaa käyttämättä.

Valko-Venäjä pääsi kokeilemaan vielä kavennusmaalin tekemistä ylivoimalla, mutta valmentajansa kertoman mukaan, se ei oikein onnistunut. Toinen kolmen pisteen mies Gardnerin lisäksi, Ivo Rüthemann karkasi läpiajoon kesken Valko-Venäjän näennäisen pyörityksen ja iski taululle ottelun loppunumerot. Kolmas erä oli pelkkää pelailua tämän jälkeen. Sveitsin päävalmentaja Sean Simpson oli tyytyväinen joukkueensa kasvojenpesuun.

– Jos rehellisiä ollaan niin ensimmäinen peli oli meiltä todella hirveä. Tätä peliä henkilökohtaisesti odotin jo pitkän aikaa. Olen saanut kuitenkin kunnian toimia Valko-Venäjän maajoukkueen mukana kahden vuoden ajan ja omaan suuren kunnioituksen joukkuetta kohtaan. Odotimme kovaa taistelua ja sen saimme. Todella hyvä peli meiltä tänään, hieno tason nosto tärkeässä paikassa.

Kanada ja Sveitsi ovat varmat jatkajat lohkossa B ja ratkaisevat lohkovoittajan keskinäisessä ottelussaan. Valko-Venäjän pitää voittaa Ranska viimeisessä ottelussaan päästäkseen jatko-otteluihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle