Suomi löysäili avausvoittoon

MAAJOUKKUE / Raportti
Slovenia antoi Suomella miehekkään vastuksen, kun MM-turnauksen avausottelussaan Leijonat konttasi 5-3-voittoon Sloveniasta. Lähinnä säälittävän esityksen jälkeen ottelusta mieleen jäivät löysä Suomi, Slovenian pirteä ykköskenttä ja kaukalopallosäännöillä viheltänyt erotuomari Aleksandr Poliakov. Kuvaavaa on, että ottelun kaikki kahdeksan maalia tehtiin ylivoimalla ja kahden minuutin rangaistuksia vihellettiin peräti 24.

Avauserän Suomi aloitti pirteästi ja pääsi heti pyörittämään lähes viisi minuuttia ylivoimaa, mutta tuloksetta. Tekopaikkoja sateli yhtenään, mutta ratkaisut olivat luokattomia. Maalintekoa ei helpottanut sekään, että Slovenian maalilla näkyi pelaavan oikea maalivahti. Robert Kristan sai hyvän alun peliin ja torjui läpi ottelu mallikkaasti.

Suomen tehottoman ylivoiman jälkeen Slovenian miehet pääsivät pyörittämään omia ylivoimiaan, kun Aleksandr Poliakov jatkoi miinustoleranssiaan ja joka hipaisusta palkittiin kakkosella. Slovenia ei jättänyt paikkojaan käyttämättä ja pian joukkue oli karannut jo 2-0-johtoon. Ensin Ales Kranjc latasi komean lämärin Anze Kopitarin tekemän maskin takaa Fredrik Norrenan taakse, ja seitsemän minuuttia myöhemmin Kopitar siirsi suomalaispuolustuksen jaloista kiekon aivan Norrenan maalin tolpan juureen.

Suomi sai erän loppuun ylivoimalla yhden onnistumisen, kun Tomi Kallio viimeisteli Suomen avausmaalin ylivoimalla.

Hohhoijaa

Toinen erä ei tuonut helpotusta Leijonien neppailuun, vaan sama meno jatkui ja Slovenia pysyi yllättävän hyvin pelissä mukana. Erotuomari Poliakov piti siitä huolen että ainakaan jääkiekkoa ei tänään nähdä, kun yhtenään pelaajia lappasi jäähyaitiossa ja kontaktipeli oli kiellettyä.

Molemmat joukkueet pelasivat lähes vuoron perään ylivoimaa, joten ainakin hyvästä harjoituksesta tämä ottelu kävi molemmille joukkueelle. Mikäli tuomarilinja jatkuu vastaavana, ainakin erikoispeliosaamista tarvitaan. Antti Miettinen tasoitti pelin ajassa 25.03, kun Jussi Jokisen selän taakse syöttö yllätti maalivahti Kristanin ja Miettinen sivalsi kiekon väärällä nurkalle menneen Kristanin taakse.

Tätä maalia ei kuitenkaan kauaa ehditty juhlia, kun illan selvästi paras kentällinen iski jälleen. Marcel Rodman - Tomaz Razingar - Anze Kopitar pääsi 3-2-hyökkäykseen, jonka päätteeksi Razingar pelasi kiekon lähes tyhjän maalin eteen sännänneelle Kopitarille, joka teki illan toisen osumansa.

Erän lopussa oli Suomen vuoro onnistua ylivoimaharjoituksessaan, kun Sean Bergenheim sai mailansa Mikko Lehtosen kovan laukauksen eteen. Islanders-hyökkääjä merkkautti tililleen ensimmäisen maajoukkuemaalinsa.

Pelaaminen alkaa kiinnostaa

Kolmannen erän tasatilanne taisi herättää Leijonat, sillä lopulta alettiin nähdä sitä pelaamista, jota ennen peliä odotettiinkin. Kiekko ja miehet alkoivat liikkua, mikä johti runsaaseen ylivoimamäärään ja paikkoja oli kuin hammaslääkärissä.

Tällä kertaa Suomella ei kauaa kestänyt kuitata, kun vain kahden minuutin pelin jälkeen Kallio pääsi sutimaan kiekon maalin edestä Kristanin ohitse. Maalin Suomi dominoi ja Slovenia odotetusti hyytyi, eikä voittajasta jäänyt epäselvyyttä. Kuorrutukseksi löysään kakkuun Mikko Lehtonen latasi vielä komeasti kiekon Kristanin maalin yläkulmaan, ja viimeiset seitsemän minuuttia voitiinkin alkaa taas neppailla alkupelin tapaan.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan olisi voinut kuvitella, että joukko slaaveja olisi pelannut Suomen paita päällä. Tällaista mielialapelaamista harvoin nähdään suomalaisilta. Vaikka peli olisikin ennalta selvästi heikompaa joukkuetta vastaan, voi joukkueelta kuitenkin aina odottaa yrittämistä maata edustaessaan. Tänään sitä nähtiin vain ajoittain.

Suomen joukkueen parhaana palkittiin Tomi Kallio, joka eittämättä oli yksi Suomen hahmoista ja yksi niistä, joita pelaaminen kiinnosti. Näin Kallio sai aikaan myös kiintiömaalinsa, jotka mies yleensä näissä kisoissa tekee ukrainoja vastaan ja sitten kun aletaan tosipelejä, Kallio siirtyy surffimoodille ja jää keräilemään kamojaan taklausten jäljiltä. Toivottavasti näissä kisoissa nähdään poikkeus, tai Kalliosta tulee vain yksi uusi kimmorintanen.

Suomen suurin ongelma oli olematon merkkauspeli, joka johtui lähinnä heikosta kiinnostusasteesta. Lähes poikkeuksetta kun Slovenia pääsi kiekon kanssa alueelle, oli Suomella huomattavia vaikeuksia pysyä varsinkin Slovenian ykköskentän mukana. Varsinkin Kopitar näytti miksi mies on NHL:n ykköskierroksen varaus ja tulee pelaamaan uudella mantereella pikaisella aikataululla. Erinomainen pelimies, jonka yhteispeli Razingarin ja Rodmanin kanssa toimi mallikkaasti.

Täysin toinen asia on, että tuleeko tuomarilinja tosiaan olemaan tällaista läpi turnauksen? Täysin käsittämätöntä piiparointia erityisesti kaksi ensimmäistä erää. Jääkiekko on kuitenkin miesten peli, eikä aivan jokaisesta tönäisystä pitäisi käden nousta.

Suomi jatkaa kisataivaltaan sunnuntaina, kun vastaan asettuu iltaottelussa isäntämaa Latvia. Täysin selvää on, että tämänpäiväisellä muniinpuhaltelulla hurmoksessa painavalta kotijoukkueelta tulee tukkaan mennen tullen. Slovenian pelit jatkuvat ottelulla Tshekkiä vastaan sunnuntai-iltapäivänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle