Nilsson nollasi Tšekin - Ruotsille pronssimitalit

MAAJOUKKUE / Raportti
Ruotsin kisat päättyivät pronssijuhliin.
MM-kisojen päätöspäivän avausottelussa Ruotsi ja Tšekki ratkaisivat pronssimitalien kohtalon. Suomeakin vastaan välierissä ilman täysosumia jäänyt Tšekin ei löytänyt aseita maalintekoon myöskään Ruotsia vastaan, kun taas Ruotsi viimeisteli paikoistaan tarvittavat osumat ja nappasi pronssimitalit lukemin 3-0.

Ottelun avauserää hallitsi Tšekki, mutta maaleista vastasi kuitenkin Ruotsi. Aavistuksen onnekkaasti tšekkipuolustaja Petr Zamorskyn luistimen kautta maalin mennyt 1-0-osuma merkittiin Joakim Lindströmin nimiin.

Tšekki ei onnistunut tasoittamaan ottelua edes ylivoimalla, vaikka sitäkin joukkueelle avauserässä tarjottiin kahdesti. Nelisen minuuttia ennen erän päätöstä Ruotsi puolestaan karkasi jo kahden maalin johtoon Simon Hjalmarssonin ohjattua Mattias Ekholmin passista 2-0-osuman.

Ruotsalaisten näkyvimpiä hahmoja läpi ottelun oli vahvasti esiintynyt maalivahti Anders Nilsson, joka ehti avauserässä kiekon tielle 11 kertaa ja piti torjunnoillaan Tšekin nollilla.

Tšekki ylivoimaisen tehottomana

Toisen erän alkuun Ruotsi otti erän alkuun kolme peräkkäistä kahden minuutin jäähyä ja tarjosi Tšekille mahdollisuutta päästä peliin mukaan. Tšekki ei kuitenkaan hyvästä pyörityksestään huolimatta päässyt kunnollisille tekopaikoille, vaan vedot lähes poikkeuksetta pysähtyivät puolustusmuuriin.

Lähimmäksi maalintekoa pääsi Vladimir Sobotka, jonka terävä rannelaukaus kuitenkin päätyi vain maalitolppaan. Myös Jaromir Jagrilla oli oiva paikka kavennukseen, mutta ohjaus suuntautui ohi tyhjän maalin.

Runsaan jäähymäärän vuoksi Ruotsi ei saanut kunnollista otetta pelistä missään vaiheessa erää, vaan Tšekki hallitsi peliä myös erän edetessä. Ruotsalaisten erän paras tilaisuus aukesi Oscar Möllerille, mutta hänenkin laukauksensa pysähtyi maalirautoihin.

Erän viime minuuteilla tunteetkin hieman kuumenivat Alexander Salakin vartioiman maalin edustalla, mutta siitä seurannut tasavajaakaan ei ottelun maalimäärää lisännyt.

Backlund latasi viimeisen niitin

Päätöserä sai Tšekin kannalta mahdollisimman huonon alun, kun Jagr koukkasi keskialueella Calle Järnkrokin kumoon. Tilanteesta seuranneella ylivoimalla Gustav Nyqvistillä oli loistopaikka siirtää Ruotsi jo 3-0-johtoon, mutta Salak nollasi tilanteen hyvällä hanskatorjunnallaan.

Hetkeä myöhemmin Nilsson sai venyä toisessa päädyssä paraatipelastukseen, kun Tomas Hertlin viivalaukaus otti kimmokkeen ruotsalaispuolustajan jalasta ja laukauksesta seuranneesta irtokiekosta Tomas Rolinek pääsi kääntämään kiekon kohti tyhjää maalia, mutta Nilsson venytti mailansa kiekon tielle.

Päätöserässäkään Tšekki ei onnistunut löytämään avaimia maalintekoon, vaan laukaukset pysähtyivät ruotsalaispuolustajiin ja maalivahti Nilssoniin. Erän puolivälin tienoilla Ruotsi ratkaisi ottelun lopullisesti, kun Mikael Backlund karkasi Erik Gustafssonin avauksesta läpiajoon ja viimeisteli 3-0-osuman etukulmasta ohi Salakin.

Backlundin osuma jäi ottelun viimeiseksi ja näin ollen Ruotsi pääsi juhlimaan MM-historiansa 16. pronssimitalia.