Kanada rokotti Suomen virheistä

MAAJOUKKUE / Raportti
Isäntäjoukkue Kanada käytti Leijonien virheet tehokkaasti hyväkseen ja otti selkeän 6-3-voiton. Suomi teki työt ja kanukit korjasivat potin. Voitollaan Kanada nappasi myös välisarjan lohkovoiton itselleen puhtaalla pelillä.

Ottelussa oli panoksena välisarjan lohko F:n voitto ja sitä kautta ainakin etukäteen helpompi vastus puolivälieriin. Suomelle olisi riittänyt voitto jatkoajalla, mutta todella järisyttävällä prosentilla maalipaikkansa hyödyntänyt Kanada oli toista mieltä. Näin ollen se kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Norjan. Leijonat puolestaan saavat vastaansa toistamiseen USA:n.

Haastattelu

Kakkosketju nousemassa vallankahvaan
[lue lisää]

Suomen joukkueella virheiden summa on näköjään vakio. Kun edellisistä otteluista oltiin opittu pysyttelemään pois jäähypenkiltä – nyt vain kolme kaksiminuuttista koko ottelussa – alkoi Leijonien tähän asti paras osa-alue eli viisikkopeli rakoilla. Suomelle sattui kaksi pahaa kiekonmenetystä hyökkäyssiniviivalla ylivoimapelissä. Molemmista Kanada rokotti tehden kaksi maalia alivoimalla.

Leijonien ykköskentän vaisu, ehkä ajoittain jopa unelias peli, kanadalaisten ilmiömäisen tehokas viimeistely sekä maalivahti Niklas Bäckströmin korkeintaan keskinkertainen peliesitys takasivat voiton kisojen isäntäjoukkue Kanadalle.

Suomi lähti otteluun ilman pelikiellossa olleita puolustaja Anssi Salmelaa ja sentteri Olli Jokista. Esa Pirneksen passi puolestaan leimattiin ennen tätä ottelua. Nämä asiat tiesivät hienoisia muutoksia ketjukokoonpanoihin.

- Kanada teki kaikista paikoistaan maalin. Ihan jokaisesta, totesi puolustaja Sami Lepistö.

Kanadan salama-alku

Vaahteralehtipaidat aloittivat maalitehtailunsa jo ottelun avausminuutilla Suomen ykköskentän vielä heräillessä pelin tuoksinaan. Leijonien ykkösviisikko oli tosiaan miltei puoliunessa, kun Kanadan ykkösnyrkki iski Ryan Getzlafin toimesta ajassa 0.33. Mies pääsi kaikessa rauhassa keskeltä läpi puolustaja Janne Niskalan ihmetellessä. Syötön pikaosumaan tarjoilivat pakki Brent Burns ja laituri Rick Nash. 1-0 isännille.

Kanukit pääsi pelaamaan ylivoimaa neljän minuutin kohdalla, mutta Suomi pelasi hyvää alivoimaa. Leijonajäähyä oli jäljellä 13 sekuntia, kun pirteästi läpi ottelun pelannut Antti Pihlström iski alivoimamaalin ajassa 5.39. Laitahyökkääjä karvasi ennakkoluulottomasti kiekon keskialueella, pääsi vasemmalta läpi ja nosti kiekon etukulmasta ohi maalivahti Pascal Leclairen. Tilanne 1-1.

Ottelun kahdeksannella minuutilla Getzlaf otti huitomisjäähyn ja Suomi pääsi pelaamaan ylivoimaa. Leijonat pelasivat huolimattomasti siniviivalla, puolustajan veto päin Kanadan hyökkääjää, ja kanukit pääsivät vastahyökkäykseen. Sitten tuli vielä paha puolustuspään merkkausvirhe; Niskala ja Ville Koistinen pelasivat samaa miestä ja Teemu Selänne vain seuraili tilannetta tekemättä mitään. Shane Doan pääsi nostamaan miltei nollakulmasta kiekon ohi Bäckströmin – alivoimalla tilanteeksi 2-1 Kanadalle.

- Puolustuksen kokemattomuus tuli esille. He katselivat selkänsä taakse, tekivät virheitä ja pelasivat tilanteita väärin. Heillä ei ole enää varaa huonoihin peleihin, ripitti Suomen päävalmentaja Doug Shedden joukkuettaan.

Loppuerä oli puolivaarallisia tilanteita molempiin päihin. Ajoittain isokokoiset kanukkien hyökkääjät pääsivät suhteellisen helposti nousemaan Bäckströmin maalille. Erän edetessä Suomi alkoi yhä paremmin löytää lääkkeitä vastustajan pelin vaikeuttamiseksi ja pelata omilla vahvuuksillaan – kova kovaa vastaan. Tästä malliesimerkkinä energisesti luistellut Pihlström. Hän muun muassa taklasi komeasti pakkijärkäle Mike Greeniä.

Ratkaiseva toinen erä

Toiseen erään Leijonien valmennusjohto vaihtoi Pihlströmin Mikko Koivun ja Tuomo Ruudun kentän vasempaan laitaan. Tämä vitja saikin huomattavan paljon peliaikaa, jopa enemmän kuin laiskasti avauserässä – ja koko pelissä – pelannut ykköskentällinen.

Neljän minuutin kohdalla Suomi saikin vahvaa painetta luotua Kanadan päätyyn juuri tämän kentän toimesta. Koivu ja Ruutu pääsivät molemmat hyvään tekopaikkaan, mutta Leclaire pelasti hienosti alakulmasta. Kanukkiveskari otti monia tärkeitä torjuntoja ja oli selkeästi virkaveljeänsä Bäckströmiä parempi ottelussa.

Muutkin kentälliset saivat otetta pelistä ja pystyivät vyöryttämään peliä Kanada-maalille. Suurikokoiset kanadalaiset jäivät tuntuivat jääneet kuin seisomaan, kun Suomi sai hyvällä liikkeellään luotua näyttävää pyöritystä. Seitsemän ja puolen minuutin kohdalla Ville Peltonen pääsi nokikkain veskari Leclairen kanssa, mutta Leijona-ikonin veto kilahti tolppaan.
Erän yhdeksännellä minuutilla Niko Kapanen pääsi laukomaan Hannes Hyvösen hienosta poikittaissyötöstä, mutta jälleen oli Leclaire kilpineen välissä.

Vaikka Leijonat hallitsi miltei täydellisesti erän alkua, tarjosi Kanada Suomelle yllättävän oppitunnin. Vaahteralehtien ykköskenttä pääsi kuin varkain, aivan puun takaa, iskemään vastahyökkäyksestä tilanteeksi jo 3-1 erän puolivälissä. Alkuottelun täysin pimennossa ollut Dany Heatley osoitti jälleen vaarallisuutensa ja luontaisen maalintekijän vainunsa. Taas sattui merkkausvirhe Leijonien puolustukselle, ja turnauksen ykköspyssy nosti taidolla etukulmasta ohi Bäckströmin.

- Ensimmäinen erä oli erittäin tasainen, ja Suomen nopeus kiekon kanssa toi meille paljon vaikeuksia. Ratkaisevan muutoksen toi kolmas maali. Sitten meidän joukkuepelimme vakautui, kuvaili Kanadan päävalmentaja Ken Hitchcock.

Suomi pääsi pelaamaan toisen erän lopulla kaksi kertaa ylivoimaa. Leijonat eivät saaneet hyödynnettyä Derek Royn eivätkä Ed Jovanovskin kaksiminuuttista. Sen sijaan viimeksi mainitun jäähyn aikana Suomelle sattui jälleen paha virhe hyökkäyssiniviivalla. Toisena puolustajana pelannut Hyvönen ei saanut Koistisen poikittaissyöttöä haltuunsa ja menetti kiekon siniviivalla. Kanada pääsi taas alivoimalla vastahyökkäykseen. Patrick Sharp rankaisi Jamal Mayersin syötöstä jo toisen alivoimamaalin. Tilanne jo 4-1 isännille.

- Pelaajien välinen kommunikaatio oli välillä pahasti hukassa. Kaksi alivoimamaalia ovat selkeimpiä esimerkkejä siitä, täsmensi Shedden.

Päätöserä vain muodollisuus

Kanada tuli taas erän alkuun voimakkaasti ja iski ratkaisevasti lopullisen niitin Suomen arkkuun. Ajassa 41.07 Shane Doan maalasi Jonathan Toewsin namusyötöstä numeroiksi 5-1.

Kolmas erä oli oikeastaan vain pelailua ja odottelua. Kanada alkoi jo turvata johtoaan. Se keskittyi vain puolustamaan ja lopetti fyysisen pelin miltei kokonaan. Kumpikin joukkue otti kakkosen 47. minuutin hujakoilla. Ensin Hyvönen ja puolen minuutin päästä pakki Brett Burns. Pelattiin tasavajaalla neljällä neljää vastaan. Sähäkkään karvauspelin tuloksena Pihlström kavensi Mikko Koivun syötöstä 5-2:een.

Jälleen kerran, täysin puskista, Kanadan ykkösnyrkki teki tuhojaan. Maalintekijänä kukapa muukaan kuin Heatley. Mies iski toisen maalinsa ottelussa ja jo yhdeksännen koko turnauksessa. Syöttäjinä Nash ja Getzlaf. 6-2 Kanadalle.

Loppusilauksena nähtiin vielä näyttävän yhdistelmän päätteeksi numeroiden kaunistelua Suomelta. Ruutu kavensi Mikko Koivun ja Jussi Jokisen loistavista syötöistä Leijonille suotuisammiksi päätösnumeroiksi 6-3.

Maalivahtien torjunnat ottelussa olivat Kanadan Leclaire 8+7+9=24 ja Suomen Leijonien Bäckström 5+5+6=16. Tilasto kertoo jotain ottelun kulusta ja luonteesta. Suomi vei – ja myös vikisi. Kanada oli äärimmäisen tehokas viimeistelyssään. Tosin Bäckströmilläkään ei ollut paras päivänsä.

- Minusta tämä ei ollut helppo voitto. Meillä on joukkueessamme pelaajia, jotka tekevät maaleja työkseen NHL:ssä, ja he ovat erittäin hyviä siinä. He auttoivat ratkaisemaan tämän pelin, Kanadan Hitchcock sanaili.

- Kanadaa vastaan ei saisi päästää helppoja maaleja. Me emme pysty tekemään seitsemää maalia heidän verkkoonsa, Leijonien koutsi Shedden puhisi.

- Sakun ketju oli vähän väsynyt. Heille taisi mennä kolme tai neljä maalia omiin, Shedden jatkoi.

Seuraavaksi Leijonat kohtaavat USA:n puolivälieräpelissä keskiviikkona.