Jormakka nakutti hattutempun – Jokerit jatkaa kaameassa lyönnissä

KHL / Raportti
Hattutempun tänään iskenyt Pekka Jormakka juhli toista maaliaan dabbaamalla.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerit jatkaa KHL:ssä voittoputkeaan, joka on nyt kahdeksan ottelun mittainen. Tänään joutui nöyrtymään Suomessa vieraillut Moskovan maineikas Spartak, jonka kustannuksella hassutteli eritoten hattutempun kerännyt Pekka Jormakka.

– Hattuja kentälle!

Niin kuului Hartwall Arenan ämyreistä juuri ennen toisen erän loppua. Ottelutapahtuman juontajan kehotus teki kunniaa Jokerien Pekka Jormakalle, joka vietti KHL:ssä lähes täydellisen perjantai-illan Spartak Moskovan kustannuksella. Hän iski puhtaan hattutempun eli kolme perättäistä maalia, ja helsinkiläiset voittivat 5–1.

Jormakan loistavan iltapuhteen kirsikka oli kolmas osuma, joka syntyi vain 2.9 sekuntia ennen toista erätaukoa. Laitahyökkääjä pääsi irtoamaan syvältä joukkueensa puolustusalueelta oikeaa laitaa pitkin kolmella yhtä vastaan -hyökkäykseen, jonka hän päätti kiihdyttämällä kiekon kanssa hyökkäysalueen keskustaan ja napauttamalla mustan kliinisesti Spartakin maalivahdin Nikita Bespalovin hanskan yli maalin yläkulmaan.

– Tiesin, että aikaa on vähän, mutta en tiennyt, että noin vähän. Katselin siinä ensin syöttöä, sillä kyllä kolme vastaan yksi -hyökkäyksissä yleensä syötetään. Mutta kun en löytänyt syöttöpaikkaa, päätin kokeilla itse, sankari kertasi kolmattaan.

Jormakan terävä viimeistely ja maalinjälkeinen itsevarma ruumiinkieli kielivät voimakkaasta itsetunnosta.

– Onneksi meni. Siitä kun olisi nasauttanut maalivahti napaan, olisi tullut ketjukavereilta kuittia, hän nauroi voiton jälkeen.

Katsomokomennukselta ykköstähdeksi

Jormakka oli tänään Jokerien näkyvin yksilö. Kakkosketjussa alkusyksyn kuumimman suomalaisjääkiekkoilijan Eeli Tolvasen sekä yhdysvaltalaiskeskushyökkääjä Brian O'Neillin kanssa syöksähdellyt sähikäinen laukoi ensimmäisen maalinsa peliajassa 7.25. O'Neill tavoitti hänet syötöllään maalin läheisyydestä.

– Kun ei ole Tolvasen laukausta, on lauottava läheltä. Oli hieno syöttö O'Neilliltä.

Jormakan toinen ja Jokerien kolmas syntyi, kun toista erää oli pelattu kuusi minuuttia. Hän pääsi puttaamaan irtokiekon sisään Spartakin maalin edustalta.

– Edellisen hattutemppuni tein viime kaudella Jugraa vastaan. Mutta silloin maalit olivat rumia. Nythän tuli hienojakin, Jormakka naurahti.

Voi sanoa, että hattutemppu syntyi todella kepeillä jaloilla, sillä JYPin kasvatti istui viime ottelun pelaavan kokoonpanon ulkopuolella katsomossa. Maajoukkuetason hyökkäysuhka ei ole tottunut sellaiseen, mutta ymmärtää kierrätyksen syyt.

– Jokainen pelaaja haluaa tietysti aina pelata. Sitä ehti kyllä siellä katsomossa miettiä. Mutta meillä on niin hyvä joukkue, että noin voi käydä.

Jormakka syötti vielä hattutemppunsa päälle ketjukaverinsa Tolvasen 5–0-maalin.

Huima voittoputki

Koko jokerimiehistön pelaamisessa näkyi tänään suuri itseluottamus, mikä ei ole ihme, sillä joukkue oli voittanut seitsemän edellistä otteluaan. Nyt voittoja on kahdeksan. Spartakkin oli voittanut kolme edellistään, mutta KHL:n Läntisen konferenssin kymmenes oli mittelön altavastaaja.

Saman konferenssin kolmantena ennen tätä iltaa keikkuneet helsinkiläiset kuitenkin aloittivat edellisen ottelunsa HK Vitjazia vastaan kankeasti. Sen parantaminen oli tänään erityinen prioriteetti. Tavoite onnistui, sillä isännät hallitsivat ensimmäistä kymmenminuuttista, kuten kaksi nopeahkoa maaliakin kertovat.

– Valmennusjohto teki ennen ottelua selväksi, että nyt ei huono alku vetele. Henkisestä latauksesta se lähtee. Se on aina ottelun alussa pelaajalle tärkeintä. Että on aidosti valmis pelaamaan heti, kun kiekko tippuu ensimmäisen kerran, Jormakka luonnehti.

Myös Jokerien päävalmentaja Jukka Jalonen oli tyytyväinen omiensa alkuun.

– Paineistimme alussa energisesti, mutta toisaalta se energia loppui jossain vaiheessa jostain syystä. Meillä oli parikymmentä maalintekopaikkaa, joista teimme viisi maalia. Siihen tehokkuuteen on syytä olla tyytyväinen.

Jokerien ensimmäisen iski laitahyökkääjä Tommi Huhtala John Normanin ja Henri Ikosen syötöistä jo reilun viiden minuutin pelaamisen jälkeen.

"Ei käy mielessäkään, että voisimme hävitä"

Pitkässä voittoputkessa seilaava Jokerit pelaa tällä hetkellä yhtä parhaista ajanjaksoistaan KHL-vuosinaan. Jormakka sanoo heidän tietävän oman iskukykynsä.

– Ei sitä kukaan sano ääneen, mutta kyllä kaikki tiedostavat sen. Pelaamisemme on niin hyvässä vireessä, että tuntuu jopa, ettei otteluissa ole mitään hätään. Ei käy mielessäkään, että voisimme hävitä.

– Meillä on aidosti todella hyvä meininki tässä joukkueessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle