Runkosarjan viimeinen kierros tarjosi draamaa – pudotuspeliparit ja tilastopalkinnot selvillä

LIIGA / Uutinen
Michael Joly voitti Liigan pistepörssin tuntuvalla erolla.
Liiga-kauden 2022–23 runkosarja on tullut päätökseen. Pudotuspelikevään otteluparit on selvillä, kuten myös tilastojen perusteella jaettavat palkinnot.

Liigan runkosarjan viimeinen pelipäivä tarjosi runsaasti jännitettävää joka puolella sarjataulukkoa. Lauantain otteluissa oli ratkoitta Pelicansin ja KalPan ottelusarjan välinen kotietu, viimeisen suoran pudotuspelipaikan kohtalo Kärppien ja IFK:n välillä, TPS:n ja Ässien välisen pudotuspeliparin kotietu sekä viimeinen pudotuspelipaikka, josta kilpailivat HPK, KooKoo ja Jukurit.

Pelicans ja KalPa

KalPa sai jännittää kohtaloaan aivan viime hetkille saakka, sillä 3–1-kotivoitto heikkovireisestä Lukosta ei taannut kotietua ilman, että Pelicans menettäisi pisteitä liigajumbo SaiPaa vastaan.

Lahtelaisten loppukiri oli saada kylmän lopun, sillä SaiPa onnistui tasoittamaan ottelun vain minuutti ennen loppua. Tulos olisi antanut KalPalle kotiedun, mutta tasoitusmaali hylättiin videotarkastuksen jälkeen ja Pelicans vei kotiedun mukanaan.

Kärpät ja HIFK

Kärpät oli maalieron turvin etulyöntiasemassa viemään suoran pudotuspelipaikan Liiga-kauden toisen puoliskon kuntopuntarin kärkijoukkue HIFK:n käsistä. Raksilaan Kärppien vieraaksi saapui viimeisestä pudotuspelipaikasta kilpaileva Jukurit. Mikkeliläisryhmä oli tyly vieras, ja varasti elintärkeän vierasvoiton lukemin 2–6. 

Samaan aikaan Jyväskylässä vain kunniasta pelannut JYP kohtasi HIFK:n. Stadilaiset eivät ole pärjänneet Hippoksella kovinkaan mairittelevasti, ja vaikea putki sai jatkoa. Joukkueet vaihtelivat johtoasemia vuorotellen aina jatkoajalle asti, jossa hurrikaanien sankariksi nousi Braden Christoffer

Huikeat tehot 3+1 iskenyt kanadalainen ratkaisi kotivoiton, mutta jatkoajalle selviäminen toi tarvittavan pisteen nostamaan HIFK:n suoraan pudotuspelipaikkaan. Näin ollen Kärpät päätyi kovien ennakko-odotuksien vastaisesti pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. 

Sijat 7-10

TPS lähti erinomaisista asetelmista lauantain otteluun, sillä vain tappio varsinaisella peliajalla ja Ässien kolmen pisteen voitto olisi kääntänyt joukkueiden keskenäiset sijoitukset toisin päin. Ässät aloitti urakkansa tuntia ennen, mutta Sport kaatui vaivattomasti, joten porilaisten tarvitsi vain seurata Turun ottelua.

Lauantain toinen aikaistettu ottelu Ilves-HPK toi lisämaustetta viimeisten pudotuspelipaikkojen kamppailuun.

HPK piti hallussaan viimeistä pudotuspelipaikkaa ennen lauantaita, ja kova taistelu Ilveksen vieraana eteni tasalukemissa aina viimeisille minuuteille.

Kerho joutui hakemaan johtomaalia ilman maalivahtia, mutta tulosta ei syntynyt. Jatkoajalla Ilveksen voittoon päättynyt ottelu olisi edellyttänyt KooKoon tappiota Turussa.

Kyseisessä Turun ottelussa pudotuspelikuviot olivat selvillä hyvin aikaisessa vaiheessa, sillä KooKoo johti puolen tunnin pelin jälkeen jo lukemin 1–6. Kouvolalaiset voittivat lopulta ottelun lukemin 3–7 ja etenivät pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena, sillä aiemmin mainittu Jukureiden voitto ei riittänyt nostamaan mikkeliläisiä ohi KooKoon.

Murskatappion johdosta Ässien ja TPS:n välinen pudotuspelisarja alkaa Porista maanantaina. Kärpät puolestaan kohtaa KooKoon Raksilassa.

Pudotuspelien ensimmäinen kierros pelataan seuraavasti:

ma 13.3 klo 18.30 Kärpät-KooKoo
ma 13.3 klo 18.30 Ässät-TPS

ti 14.3 klo 18.30 KooKoo-Kärpät
ti 14.3 klo 18.30 TPS-Ässät

to 16.3 klo 18.30 Kärpät-KooKoo (tarvittaessa)
to 16.3 klo 18.30 Ässät-TPS (tarvittaessa)

Tilastoja

HPK:n Michael Jolysta tuli vasta Liiga-historian yhdeksäs ulkomaalainen, joka voitti Liigan pistepörssin. Veli-Pekka Ketolan nimeä kantava pistepörssin voittopalkinto kuuluu kanadalaiselle, joka pelasi täyden 60 ottelun runkosarjan tehoin 25+39=64.

Myös maalipörssin voitto lähti Kanadaan, kun JYPin Reid Gardinerin 27 maalia riitti kauden parhaalle maalintekijälle jaettavaan Aarne Honkavaara-palkintoon. Kausi oli Liiga-historian ensimmäinen, kun kanadalaiset vievät sekä maali- että pistepörssin voitot.

Gardiner on myös Liigan kautta aikojen toinen kanadalainen maalikuningas. Ensimmäisenä tämän tittelin vei SaiPaa kaudella 1997-98 edustanut Dale McTavish.

Matti Keinosen nimeä kantava plus-miinus-tilaston voittopalkinto meni läpimurtokauden pelanneelle Ilveksen Aku Rädylle teholukemalla +26.

Runkosarjan ja Harry Lindbladin muistopalkinnon voitti Tampereen Tappara.

» Lähetä palautetta toimitukselle