Nuoret Leijonat Tšekin kimppuun – Joel Blomqvistille ei vieläkään näytönpaikkaa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Samuel Heleniuksen johtama kolmosketju on ollut Suomen kantava voima edellisissä otteluissa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Suomi kohtaa turnauksen kolmannessa ottelussaan Tšekin. Nuorilla Leijonilla on takataskussaan voitto Saksasta lukemin 3–1 ja Itävalta puolestaan kaatui lukemin 7–1. Kahden ottelun otannalla voidaan sanoa Suomen kolmosketjun olleen parhaassa vireessä, sillä Brad Lambertin tehopisteet ovat 1+4, Samuel Heleniuksen 3+1 ja Ville Koivusen 2+2.

Tšekillä on niin takana kaksi ottelua, joista kummatkin ovat päättyneet joukkueen häviöön. Ensimmäisessä ottelussa Kanada vei voiton lukemin 6–2, vaikka Tšekki johtikin ottelua hetkellisesti lukemin 3–1. Edellisessä ottelussa Saksa kaatoi jop hieman yllättäen tšekkiläiset voittolaukauskilpailun jälkeen.

Tšekki kohtasi suuren takaiskun ensimmäisessä ottelussa, kun huippulupaus David Jiříček otti Kanada-ottelussa vastaan taklauksen eikä hän ole pystynyt palaamaan kaukaloon. Ottelussa Saksaa vastaan joukkueen ainokaisen teki Jan Myšák, vaikka tšekkiläiset sai lähes 40 laukausta kohti maalia. Tehokkuuden on oltava paremmalla tasolla Suomea vastaan, jos joukkue mielii napata pisteitä.

Tšekin puolustusvoittoinen pelaaminen

Tšekin joukkueesta peräti 11 pelaa ulkomailla, kuten Suomessa kiekkoilevat Stanislav Vrhel, Jakub Kos sekä Jaroslav Chmelar. Joukkueelle on ollut tyypillistä pelata puolustusvoittoisesti, ja vahvaa puolustuspelaamista tullaan todennäköisesti näkemään tänäänkin.

Joukkueen hyökkäyspelin ajateltiin nojaavan vahvasti kapteeni Jan Myšákiin sekä Pavel Novákiin. Michal Gut on antanut hyvää taustatukea iskemällä Kanada-pelissä tehot 1+1. Kokonaisuudessaan kakkosketju onnistui siinä pelissä hyvin, ja pelaajat pystyivät myös tuottamaan maaliodottamaa Saksa-ottelussa, vaikka maalit jäivät uupumaan.

Tšekin kärki hyökkäyspäähän on kapea, joten jos joukkue mielii tarrata kätensä jatkopaikkaan, tulisi hyökkäysvoimaa ja kiekollista osaamista löytyä myös alemmista ketjuista tai pakistosta. Jiříčekin loukkaantuminen jätti ison loven kokoonpanoon, sillä hänen odotetaan saavan ensi vuonna ykköskierroksen varauksen ja hänen odotettiin tuovan taitoa ja pelisilmää siniviivalle. 

Puolustusvoittoisessa pelissä rooliaan voivat nostaa Stanislav Svozil, Michael Krutil sekä Jakub Šedivý. He pystyvät liikuttamaan kiekkoa ja heidän nousujaan hyökkäyksen avuksi Tšekin tulee tarvitsemaan. Nick Malíkin poissaolo verotti maalivahtiosastoa, mutta Jan Bednář on lahjakas ja hän pystyy tarvittaessa nappaamaan huipputorjuntoja.

Kenraaliharjoitus ennen Kanada-ottelua

Suomella on edessään viimeinen kamppailu ennen alkusarjan huipentavaa Kanada-ottelua. Palaset ovat loksahdelleet paikoilleen ja päävalmentaja Antti Pennanen on muistuttanut kärsivällisestä oman prosessin edistämisestä. Hän kertoi myös viime ottelun jälkeen, että ketjukoostumukset tuottavat vielä tulosta, mutta kärsivällisyyttä pitää antaa.

Mielenkiintoista on ollut Leijonien maalivahtivalinnat. Leevi Meriläinen ja Juha Jatkola torjuivat kahdessa ensimmäisessä ottelussa, vaikka Joel Blomqvistin katsottiin olevan papereissa korkealla. Tänään on jälleen Meriläisen vuoro torjua, joten Blomqvist ei ole saanut yhtäkään peliä alle. Suomen olisi myös saatava ylivoimapeli uomiinsa, sillä erikoistilannepelaamisella voidaan ratkoa otteluita.

Kovassa vireessa ollut kolmosketju on luonut yhteensä kuusi maalia, kun kokonaisuudessaan maaleja on kertynyt kymmenen. Ykkösketjun pelaaminen näytti Itävalta-ottelussa jo paremmalta, mutta aikaa heräämiseen ei ole enää kauaa. Nämä ketjut pysyvät ennallaan, joten pelaajilla on vielä aikaa rakentaa yhteispeliä toimivammaksi.

Kentälliset ovat lähes samat kuin maanantain Itävalta-ottelussa. Juuso Mäenpää nousee nelosketjuun, Olli Nikupeteri 13. hyökkääjäksi ja Ville Ottavainen palaa kokoonpanoon.

Suomen kokoonpano klo: 21 alkavaan Tšekki-otteluun:

Maalilla:
1 Leevi Meriläinen

Varalla:
30 Joel Blomqvist

1:
22 Roni Hirvonen – 32 Joel Määttä – 29 Kasper Simontaival
15 Petteri Nurmi – 7 Topi Niemelä

2:
24 Ville Koivunen – 20 Samuel Helenius – 33 Brad Lambert
21 Aleksi Heimosalmi – 10 Kasper Puutio

3:
13 Roby Järventie – 27 Oliver Kapanen – 37 Joakim Kemell
6 Eemil Viro – 3 Ruben Rafkin

4:
19 Juuso Mäenpää – 28 Sami Päivärinta – 23 Kalle Väisänen
4 Ville Ottavainen

13. hyökkääjä:
35 Olli Nikupeteri

» Lähetä palautetta toimitukselle