Liiga-kierros: KalPa mätti TPS:n verkkoon yhdeksän maalia, Pakarisen hattutemppu johdatti HIFK:n voittoon, Gibsonille ensimmäinen nollapeli

LIIGA / Uutinen
KalPa iski peräti yhdeksän maalia TPS:n verkkoon.
Viiden ottelun Liiga-kierros ei juuri yllätyksiä tarjonnut. KalPa iski TPS:lle luun kurkkuun nakuttamalla peräti yhdeksän maalia, Kärpät oli SaiPaa vahvempi maalein 5–1 ja HIFK nappasi tärkeät pisteet Pelicansilta Iiro Pakarisen hattutempun johdolla. Raumalla Christopher Gibsonin uran ensimmäinen nollapeli vaati vain 11 torjuntaa.

Liigan runkosarja on jo kääntynyt loppusuoralle, kun kahden viikon kuluessa selvillä ovat tämän kauden pudotuspelijoukkueet. Keskiviikkona katseet kääntyivät etenkin hyvässä vireessä olevien joukkueiden kohtaamiseen Helsingissä sekä siihen, pystyisikö KooKoo nappaamaan tärkeitä pisteitä ajatellen pudotuspelikamppailua.

HIFK–Pelicans 6–1

IFK siirtyi avauserässä johtoon jo 34 sekunnin jälkeen, kun Tony Sund vapautti Iiro Pakarisen upealla syötöllä ohi Pelicans-puolustuksen ja kokenut hyökkääjä pääsi laukomaan kiekon ohi Johan Gustafssonin. Maalin jälkeen IFK otti pelin hyvin hallintaansa hallitsemalla kiekkoa ja ohittamalla keskialuetta puolustanutta Pelicansia.

Molemmat joukkueet pääsivät avauserässä ylivoimalle, mutta kumpikaan ei päässyt rauhoittamaan pakkopeliä erinomaisten alivoimien vuoksi. IFK sai alivoimalla luotua kaksi maalipaikkaa, joista toisesta Antti Pihlström viimeisteli kotijoukkueen 2–0-maalin.

Pelicans kampesi vuorostaan kenttämestarin erikoisella otteluun mukaan. Aleks Haatanen löi kiekon päätyyn, josta se kimposi maalin eteen ja Nathan Schnarr pääsi puttaamaan kiekon tyhjään maaliin hölmistyneen Roope Taposen seuratessa tilannetta maalin takana.

Toisen erän tapahtumat tiivistyivät kaksikkoon Pakarinen–Ben Blood. Pakarinen viimeisteli hattutempun ja Blood oli ottavalla puolella. Ensin Blood taklasi Pakarisen oman maalivahtinsa päälle, minkä jälkeen Blood retuutti Pakarista kahden minuutin jäähyn arvoisesti, jonka aikana Pakarinen teki illan toisen maalinsa.

Erän loppupuolella Pakarinen tuli oikealta laidalta haastaen Bloodia yksi vastaan yksi -tilanteessa. Blood jäi tilanteessa jalkoihin, kun Pakarinen haastoi röyhkeästi maalille ja viimeisteli kolmannen maalinsa.

Pelicans vaihtoi kolmanteen erään maalille Niklas Nikkilän, 18, joka pääsi pelaamaan ensimmäiset minuuttinsa Liiga-kaukaloissa. Nikkilä on ollut aiemmin luukkuvahtina Pelicansin mukana. Alku ei ollut helpoin mahdollinen, sillä Julius Nättinen ohitti hänet kahdesti. Nättisellä oli Pakarisen tavoin mahdollisuus viimeistellä hattutemppu ottelun lopulla, mutta laukaus ei osunut tolppien väliin ja näin loppulukemiksi merkittiin 6–1.

MAALINTEKIJÄT

0.34 1–0 Iiro Pakarinen (Sund, Lindbohm)
10.44 2–0 Antti Pihlström (Motin, Kotkansalo) av
12.39 2–1 Nathan Schnarr (Haatanen, Král)
27.19 3–1 Iiro Pakarinen (Koivistoinen, Lehterä) yv
36.05 4–1 Iiro Pakarinen (Jääskä, Vesalainen)
44.21 5–1 Julius Nättinen (Martin, Marleau)
50.43 6–1 Julius Nättinen (Sund)

Maaliodottama: HIFK 2,27–3,04 Pelicans

KalPa–TPS 9–1

Kotijoukkue KalPa otti ottelun vahvasti hallintaan jo ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. TPS otti kaksi jäähyä ensimmäiseen viiteen minuuttiin, minkä lisäksi joukkue operoi huolimattomasti avaus- ja puolustuspelaamisen kanssa.

Tämän seurauksena ajassa 9.19 taidokkaasti viimeistellyt KalPa olikin siirtynyt jo 3–0-johtoon. TPS:n maalilla aloittanut Eetu Anttila sai väistyä ja hänen tilalleen vaihdettiin Filip Lindberg. Erän lopulla Oliver Kapanen pääsi yrittämään vielä rangaistuslaukausta alivoimalla, mutta 4–0-osuma jäi syntymättä.

Toisen erän alkupuolella TPS onnistui kavennusmaalissa, kun Aidan Dudasin viivatoimitus yllätti Stefanos Lekkasin. Tätä iloa ei tosin kauan jatkunut, sillä seuraavassa vaihdossa Kapanen laukoi pienestä kulmasta kiekon vastustamattomasti ohi Lindbergin.

Toisen erän aikana KalPa meni lopulta täysin menojaan ja 40 peliminuutin jälkeen taululla oli jo 7–1-lukemat. Päätöserässä KalPa viimeisteli vielä kaksi kertaa ja loppulukemiksi merkittiin 9–1.

5.24 1–0 Jaakko Rissanen (Simontaival, Kapanen) yv
6.14 2–0 Matyáš Kantner (Kapanen)
9.19 3–0 Matyáš Kantner (Mäenpää)
22.45 3–1 Aidan Dudas (Rafkin, Wernblom)
23.04 4–1 Oliver Kapanen (Kantner, Mäenpää) vt
26.51 5–1 Kasper Simontaival (Lappalainen, Rissanen) yv2
28.01 6–1 Benjamin Korhonen (Kiiskinen, Hutsko) yv
35.47 7–1 Hugo Gallet (Okany)
50.32 8–1 Jesper Mattila (Lantta, Lappalainen)
51.40 9–1 Filip Westerlund (Mäenpää, Kantner)

Maaliodottama: KalPa 3,32–1,36 TPS

KooKoo–Tappara 2–3 ja.

Ottelusta jaossa olleet pisteet olivat tärkeitä kummallekin osapuolelle, sillä KooKoo oli muutaman heikomman ottelun jälkeen pudonnut kymmenen parhaan joukosta ja Tappara pyrki kuromaan eroaan umpeen ajatellen sarjakärki Ilvestä. Kotijoukkue pääsikin alle kymmenessä minuutissa kahden maalin johtoon, mutta sen jälkeen kaksi seuraavaa maalia teki KooKoo.

Radek Koblížek toi kotijoukkueen tasoihin ylivoimalla ajassa 51.44. Ylivoimapelaaminen on kouvolalaisten osalta parantunut, sillä viiden ottelun otannalla lukema 28,57 oikeuttaa viidennelle sijalle ja joukkueen molemmat varsinaisen peliajan maalit syntyivät myös ylivoimalla. Lukemista 2–2 edettiin myös jatkoajalle, vaikka Christian Heljanko joutui kolmannessa erässä torjumaan jopa 17 kertaa.

Jatkoajalla Tappara oli aktiivisempi osapuoli ja nappasi Nick Halloranin maalilla lisäpisteen. Maalia edelsi useampi Tappara-pelaajan maalipaikka KooKoon huolimattomuuden seurauksena ja voittomaalissakin osana oli huolimaton kiekollinen pelaaminen.

4.00 0–1 Joni Tuulola (Halloran, Keskinen)
9.49 0–2 Kristian Tanus (Kontiola, Kemiläinen) yv
15.58 1–2 Petter Emanuelsson (Leskinen, Bouramman) yv
51.44 2–2 Radek Koblížek (Tardif, Andersson) yv
62.40 2–3 Nick Halloran

Maaliodottama: KooKoo 3,31–3,15 Tappara

Kärpät–SaiPa 5–1

Helmikuun aikana vain kahdesti hävinnyt oululaisnippu oli odotetun kova tälläkin kertaa. Pisteet tulivat myös tarpeen, sillä voitto nosti Kärpät ohi Jukurien sijalle neljä. Nyt oululaisnippu on tasapisteissä kolmantena olevan Pelicansin kanssa. Lahtelaiset hävisivät illan oman ottelunsa Helsingissä lukemin 6–1. Voitto oli Kärpille viides peräkkäinen.

Kärpät iski kylmää vettä SaiPan niskaan etenkin erien loppuhetkillä. Ensin Maxim Korpimäki iski kauden toisen maalinsa ajassa 19.57 ja toisessa erässä Ville Koivunen iski lukemiksi jo 5–1, kun erää oli jäljellä 15 sekuntia. Vaikka laukauksissa ei ollut paljoa eroa (Kärpät 54, SaiPa 43), oli kuitenkin selvää, kumpi joukkue oli kuskin paikalla. Kärpät dominoi aloitusympyrässä, minkä lisäksi oli heille tärkeää, että nuoret pelaajat saivat täytettä maalitilastoihinsa.
Molempien joukkueiden viikko jatkuu perjantaina. SaiPa saa kotikaukalossaan vastaan Jukurit ja Kärpät matkustaa HIFK:n vieraaksi.

4.33 1–0 Emil Pieniniemi (Hyry)
15.09 2–0 Ville Koivunen (Antonen, Berglund)
19.57 3–0 Maxim Korpimäki (Heikkala) vt
28.20 4–0 Aleksi Antti-Roiko (Kemppainen, Koivunen) yv
36.24 4–1 Ville Vainikainen (Niemelä, Kalapudas)
39.45 5–1 Ville Koivunen (Bunnaman, Antonen)

Maaliodottama: Kärpät 2,90–1,88 SaiPa

Lukko–HPK 3–0

Lukolla oli kovat odotukset voittokantaan paluusta, sillä alla oli viime lauantailta tappio SaiPan vieraana. Kotijoukkue pitikin kiekkoa, vaikka HPK roikkui tuloksessa pitkään kiinni. Todellisuus oli kuitenkin hämeenlinnalaisten kannalta karu, sillä joukkue sai toisessa erässä aikaan vain kuusi laukausta, eikä se missään vaiheessa pitänyt kiekkoa pidempiä ajanjaksoja.

Jos raumalaisten ylivoima tai ylipäätään maalinteon tehokkuus olisivat toimineet kovemmalla prosentilla, olisivat lukemat voineet olla täysin erilaiset. Laukaukset merkittiin nimittäin Lukolle 61–29. Lukon koko kauden ajan takunnut ylivoima on sarjan toiseksi heikointa (16,43 %).

HPK ei saanut kiekkoa Lukko-verkkoon, joten Christopher Gibson pelasi Liiga-uransa nollapelin napattuaan 11 torjuntaa. Pohjois-Amerikasta Raumalle tullut maalivahti yritti loppuhetkillä jopa maalia, mutta sihti ei aivan ollut kohdillaan. Niclas Almari kuitenkin osui vielä tyhjään nuottaan 21 sekuntia ennen summerin soimista. Lukko ei kuitenkaan kivunnut lähemmäs suoraa pudotuspelipaikkaa, sillä myös sen yläpuolella olleet joukkueet napsivat pisteitä.

7.34 1–0 Antoine Morand (Ikonen, Abt)
34.33 2–0 Jami Krannila (Nyman, Ylitalo)
59.39 3–0 Niclas Almari (Repo) tm

Maaliodottama: Lukko 3,56–1,72 HPK