Ruotsi–Suomi-unelmafinaali jää kokematta – Yhdysvallat kaatoi Nuoret Leijonat vahvan ylivoimansa turvin

MAAJOUKKUE / Raportti
Yhdysvallat iski ottelussa kaksi ylivoimamaalia, joista toinen jäi kamppailun voittomaaliksi.
Kuva © Tiia Mahkonen

Nuoret Leijonat hyökkäsi vauhdikkaasti kohti finaalipaikkaa, kun ensimmäinen kaksikymppinen oli kokonaisuudessaan Suomen hallintaa. Sinivalkoiset ryöstivät ja karvasivat kiekkoja hyökkäyspäässä, katkoivat syöttöjä keskialueella ja pääsivät vaivatta maalipaikoille. Maaleja olisi voinut syntyä enemmänkin, kun yhdessä vaihdossa aukesi kolmekin hyvää tonttia.

Tärkeintä oli kuitenkin kahden maalin johto erätauolle lähdettäessä. Tommi Männistö niittasi avausmaalin jo ajassa 1.51 ja Rasmus Kumpulainen tuplasi johdon kovan maskin takaa lähetetyllä laukauksellaan. Kaikki näytti sujuvan odotettua paremmin, kunnes Yhdysvallat tuli erätauon jälkeen kaukaloon aivan päinvastaisin elkein kuin avauserään.

Nuoret Leijonat sai toisen kaksikymppisen aikana lauottua kiekon vain kolmesti kohti Trey Augustinea, kun Niklas Kokko joutui venymään pikkumustan tielle 12 kertaa. Yhdysvallat voitti jatkuvasti kaksinkamppailut, nappasi irtokiekot ja vaihtoi kiekolla, joten ajoittain suomalaisten puolustuspään vaihdot venyivät turhan pitkiksi.

Tulos pysyi Suomen kannalta suotuisana pitkään, kunnes Jimmy Snuggerudin piiska puhui ylivoimalla. Jo ennen erikoistilanteen alkamista mainittiin, kuinka kiekkoa pyritään jatkuvasti pelaamaan Snuggerudin kautta.

Tästä kului vain nelisen minuuttia, kunnes Will Smith karkasi yksinään takatolpalle ja neppasi tasoitusmaalin. Tilanteessa Suomen puolustus oli auttamatta myöhässä, eikä tilannetta helpottanut tähtipaitojen pitkä hyökkäysalueen pyöritys jo ennen täysosumaa.

Vaikka Kokko joutui kaivamaan kiekon kaksi kertaa selkänsä takaa toisessa erässä, piti Kärpät-vahti kuitenkin Suomen mukana pelissä. Sama ilmiö on toistunut jo turnauksen aiemmissakin otteluissa, kun Suomi on aloittanut vahvasti, mutta toisessa erässä taso on laskenut ja virheiden määrä kasvanut.

Ruotsalaisyleisö oli unelmafinaalin kannalla

Kolmas kaksikymppinen ei ollut selkeästi kummankaan erä, vaan peli aaltoili päädystä päätyyn. Yhdysvallat sai muutamia aivan avopaikkoja, mutta toisaalta myös Nuoret Leijonat sai enemmän pelistään kiinni, kun joukkue pääsi vaihtamaan kiekollisena ja rakentamaan rauhassa hyökkäyksiin lähtöjä.

Yhdysvallat sai viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua ylivoiman, kun Kasper Kulonummi passitettiin jäähypenkille. Alivoimalla pelatessaan Nuoret Leijonat sai kuulla kovaäänisiä Suomi-huutoja, kun paikan päällä olleet ruotsalaisfanitkin toivoivat Suomea Ruotsin pariksi unelmafinaaliin.

Huudot kantoivat Suomen lähes koko jäähyn läpi, mutta Cutter Gauthier laukoi etuyläkulmaan Yhdysvaltojen johtomaalin ylivoiman loppuhetkillä. Näin joukkueen ylivoimaprosentti oli illan osalta täydet 100 prosenttia. Pelikelloon jäi aikaa vain reilut kolme minuuttia.

Suomi sai oman näytönpaikkansa vielä ylivoiman turvin. Kokko otettiin myös maaliltaan pois, ja pikkumusta liikkui hyvin lavasta lapaan, mutta Augustine peitti maalille saakka eksyneet kiekot. Valitettavan moni kiekoista suuntautui myös reilusti maalin ohitse.

Kulonummi, Jere Lassila ja Männistö palkittiin Suomen parhaina pelaajina koko turnauksessa. Yhdysvaltojen leiristä kolme parasta olivat Gauthier, Gavin Brindley ja Lane Hutson.

Yhdysvallat palasi voiton myötä finaaliin kahden välivuoden jälkeen. Suomi pelaa pronssiottelussa Tšekkiä vastaan perjantaina kello 16 Suomen aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle