Nousujohteinen peli ei kantanut voittoon asti – Leijonat taipui Tšekille jatkoajalla

MAAJOUKKUE / Raportti
Veli-Matti Savinainen toi ilman maalivahti pelanneen Suomen viimeisellä minuutilla tasoihin.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Venäjän EHT-turnaus alkoi Leijonien osalta tappiolla.

Leijonat avasi joulukuun Venäjän EHT-turnauksen, Channel One Cupin, Tšekin vieraana Plzeňissä. Ennakkoon osattiin odottaa tiukasti päälle tulevaa kotijoukkuetta, mutta Tšekin vahvuus pääsi silmin nähden yllättämään Jukka Jalosen leijonamiehistön. Ensimmäisten minuuttien rynnistyksestä Leijonat vielä selvisi, kun maalivahti Eetu Laurikainen sai apua Hannes Björniseltä. Pelicans-hyökkääjä venytti raajansa takatolpalla tšekkiläislähentelyn eteen ja ottelu pysyi vielä tuossa vaiheessa maalittomana.

Tšekki oli kuitenkin avauserässä aloituksia lukuunottamatta kaikessa Suomea edellä. Se liikutti kiekkoa sujuvasti ja voitti kaksinkamppailut. Kotijoukkue viettikin lopulta kolmen maalin avauserää, mutta paikkoja oli useampaankin osumaan. Suomella oli sen sijaan ensimmäisessä erässä käytännössä yksi paikka ja sen se myös hyödynsi. Jere Karjalainen tarjoili nopean 2–1-hyökkäyksen päätteeksi Hannes Björniselle, joka viimeisteli kavennuksen. 

Toiseen erään Leijonat löysi lisää tasapainoa viisikkopelaamiseensa ja sai näin tyrehdytettyä Tšekin kiivaimman liekin. Loppua kohden, kun lukuisat Suomen ensikertalaiset saivat vielä lisää pelirohkeutta tekemiseensä, onnistui Leijonat luomaan jo painettakin tšekkiläispuolustajiin ja samalla venyttämään hyökkäyksiä. Toinen erä ei maaleja tarjonnut, mutta loi uskoa sinipaitaiseen vierasjoukkueeseen, että kahden maalin takaa-ajomatka oli yhä kurottavissa.

Suomi kirikin vajaat kymmenen minuuttia ennen päätöstä maalin päähän. Maajoukkuedebyyttiään pelannut Tapparan puolustaja Valtteri Kemiläinen toimitti kiekon riiston jälkeen pelivälineen keskialueelle ja Jesse Puljujärvi jatkoi tämän hyökkäysalueelle rynnineelle Juho Lammikolle. Lammikon tyylikäs viimeistely oli Kärppä-hyökkääjän uran toinen leijonapaidassa. Leijonien nousujohtainen peli sai lopulta palkinnon, kun Veli-Matti Savinainen ohjasi maalin edestä tasoituksen vajaata minuuttia ennen päätössumeria, ja hiljensi Plzeňin huutomyrskyn.

Voittojaa haettiin lopulta jatkoajalta, joka sai päätöksensä nopeasti. Tšekin kolmannestakin maalista vastannut Lukas Sedlak narutti kiekon Eetu Laurikaisen jalkojen välistä Suomen maaliin, kun jatkoaika oli ehtinyt vanheta vain 23 sekuntia.

Seuraavaksi Leijonat matkustavat. Matka jatkuu Plzeňistä huomenna Moskovaan, jossa vastaan asettuu lauantaina aamupelissä Ruotsi. Moskovasta joukkue siirtyy vielä Pietariin valmistautumaan sunnuntain ulkoilmaotteluun Venäjää vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle