Kierrosraportti: Tamperelaisjoukkueet suvereeneihin voittoihin, KalPa katkaisi tappioputkensa JYPin kustannuksella

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Liiga paketoi vuoden ensimmäisen kuukauden kolmella ottelulla. Tamperelaisjoukkueet saivat syytä juhlaan illan kierroksella.

Otto Sompilla juhlapäivä kahdesta syystä

Tapparan ja TPS:n ottelu ei tarjonnut kiekkoilullisia hienouksia. Tapparan rutiini oli rautaa, ja näin kotijoukkue otti 3–0-voiton.

Tappara siirtyi johtoasemaan pelin kuudennella minuutilla, ja vaikka ottelu pysyi näennäisesti tasaisena, ei paremmasta joukkueesta ollut epäselvyyttä. Kirvesrintojen puolustus piti TPS:n pois maalin edestä, ja näin joukkue nappasi täyden pistepotin ensimmäistä kertaa viiteen otteluun.

Avaintapahtumat
Koko ottelulle huomionarvoista oli maalipaikkojen vähyys. Ottelun ensimmäisessä erässä nähtiin myös kauden pisin jakso ilman laukauksia, sillä joukkueet pelasivat seitsemän minuuttia ja 18 sekuntia Vili Munkin ja Petteri Puhakan yritysten välillä.

Peli pysyi varsin jouhevana ja koko ottelun aikana otettiin vain 41 aloitusta. Nämä menivät niukasti TPS:n eduksi, mutta vierailija ei pystynyt näitä tilanteita hyödyntämään.
Ottelun molemmat maalivahdin taakse tehdyt maalit iskettiin ottelun avauserässä.

Carter Camper pääsi tälläämään vastakiekkoon b-pisteen kaaren takaa. Toinen maali syntyi, kun Linus Fröberg siivosi kädellään kiekon päin Otto Somppia, joka lapioi irtokiekon maaliin.

Sompin valmistautuminen peliin oli ollut poikkeuksellinen, sillä hänestä oli tullut isä aamuyöstä. Hän ei osallistunut joukkueensa aamujäille sen takia.

Christian Heljanko torjui kauden viidennen nollapelinsä. Hänelle kirjattiin ottelussa 23 torjuntaa, ja niistäkin vain muutama oli tullut parhaasta maalintekosektorista. Noa Vali torjui kentän toisessa päässä vain 12 kertaa.

maalintekijät
5.40 1–0 Carter Camper (Liedes, Kulonummi)
18.54 2–0 Otto Somppi (Liedes, Witkowski)
57.10 3–0 Otto Leskinen tm

maaliodottama
Tappara 1,74 – 1,63 TPS

KalPa valloitti Pönttövuoren ja katkaisi viiden ottelun tappioputkensa

KalPa selätti JYPin loppukirin kauden viidennessä Pönttövuoren derbyssä ja katkaisi viiden ottelun tappioputkensa. Lopputulos kirjattiin keltamustien hyväksi lukemin 3–2.

Joukkueet kohtasivat kauden viidennessä ja tammikuun toisessa Pönttövuoren derbyssä. Kuopiolaiset lähtivät otteluun viiden ottelun tappioputkessa, kun taas jyväskyläläisryhmä oli voittanut kaksi edellistä kohtaamistaan. Tammikuun ensimmäinen kohtaaminen kirjattiin Jyväskylässä KalPan nimiin murskalukemin 5–1, mutta sitä ennen JYP oli voittanut kaikki kolme kauden kohtaamista.

Ottelun ensimmäinen erä ei juurikaan tarjonnut 2400-päiselle kotiyleisölle riemunkiljahduksia, sillä laadukkaat maalintekopaikat olivat vähissä kummallakin joukkueella. Ottelu sai käänteen kuin salamaniskusta JYP-vahti Veini Vehviläisen haparoitua avaussyötön kanssa liian kauan.

Onneton avaus päätyi suoraan Matyáš Kantnerille, joka alusti Juuso Mäenpään kauden kymmenennen osuman. Maajoukkuerinkiin kauden aikaan murtautunut 21-vuotias rikkoi samalla yhden kauden piste-ennätyksensä.

Vain vajaa kaksi minuuttia myöhemmin JYPin unkarilaishyökkääjä Balázs Varga huitoi mailan pois Konsta Kapaselta, ja JYPin avuttoman huono alivoima sai maksaa vain neljä sekuntia rangaistuksen alusta. Kantner tälläsi komealla one-timerilla uransa 500. Liiga-ottelun pelanneen Lasse Lappalaisen syötön verkkoon.

Kasper Simontaival kaunisteli vielä lukemia päätöserän kaartaessa kohti jälkimmäistä puoliskoaan, jälleen ylivoimalla. JYP sai kuitenkin kirivaihteen päälle neljä minuuttia ennen loppua Jere Lassilan viimeisteltyä kaksi osumaa Reid Gardinerin alustavista laukauksista. Ensimmäisen 19-vuotias ohjasi ohi Juha Jatkolan, toisen hän runnoi maalin edustalla.

Jopa 21 kertaa päätöserässä laukonut hurrikaaniryhmä ei kuitenkaan saanut kolmatta osumaa isäntien verkkoon ja KalPa katkaisi tärkeällä voitolla viiteen otteluun venyneen tappioputkensa.

Ilves nappasi pisteet Kouvolan avointen ovien illasta

Jani Nymanin hattutempun voimin Ilves haki kolme pistettä KooKoolta ottelussa, jossa kumpikin joukkue tarjosi omalla tavallaan vastustajalle lahjoja.

Kouvolassa KooKoo ja Ilves esittivät vuoristoratamaisen näytöksen. Ilves antoi KooKoolle kolme lahjamaalia, kun taas KooKoo lahjoitti Ilvekselle aivan liikaa aikaa ja tilaa vaihdosta toiseen. Maalintekokamppailussa KooKoo jäi kakkoseksi lukemin 3–5.

KooKoo aloitti ottelun alussa maalinteon, kun Ilveksen Sami Niku tarjosi Leevi Aaltoselle täydellisen harhasyötön eikä Aaltonen avopaikasta erehtynyt. Avauserä päättyi tasalukemiin 1–1, kun Jani Nyman teki heti pian 2–1-hyökkäyksestä tasoituksen.

Toisessa erässä Ilves sai liikaa tilaa, ja senhän taitava joukkue käytti hyväkseen. Ilves iski ratkaisevan tuntuisesti kaksi maalia, joista varsinkin Nymanin viimeistelemä 2–1-osuma syntyi kauniin syöttökuviopelin jälkeen.

KooKoo kampesi toisen erän lopussa alivoimalla harhasyötöstä 2–3-lukemiin, mutta Ilves repi lopulta kolmen maalin johdon. Lopussa Otto Paajanen viimeisteli illan toisellaan 3–5-lohdutusmaalin.

Tyhjiin maaliin kolmannen osumansa iskeneelle Nymanille hattutemppu oli kauden toinen – samalla hän teki kauden 20. maalinsa.

2.42 1–0 Leevi Aaltonen
3.26 1–1 Jani Nyman (Suomi, Niku)
23.27 1–2 Jani Nyman (Mäntykivi, Suomi)
29.29 1–3 Samu Bau (Clendening, Päkkilä)
39.28 2–3 Otto Paajanen av
49.09 2–4 Petr Kodýtek (Pelli, Stránský)
58.17 2–5 Jani Nyman (Parikka, Palve) tm
59.12 3–5 Otto Paajanen (Jurmo, Engberg)