Kierrosraportti: JYP mätti vieraissa yhdeksän maalia ensimmäistä kertaa – KalPa jatkoi Pelicansin ahdinkoa

LIIGA / Kierrosraportti
Tappara-Jyp, Liigan ottelu 28.10.2023 Nokia-areenalla
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Liigassa pelattiin tiistai-iltana vain kaksi ottelua, kun Pelicans ja KalPa kohtasivat Lahdessa, ja SaiPa isännöi JYPiä Lappeenrannassa. Lahdessa nähtiin tasainen mittelö, kun vastaavasti Lappeenrannassa JYP iski tauluun historialliset yhdeksän maalia.

 

KalPa nappasi tärkeät pisteet Lahdesta kotijoukkueen tuskaillessa erikoistilannepelaamisen ja tehokkuuden kanssa

Pelicansin tappioputki sai jatkoa, kun KalPa kävi vierailemassa Lahdessa ja nappasi täyden pistepotin mukaansa viime hetkien voittomaalilla.

Lahdessa tahkottiin maaleitta aina toisen erän jälkimmäiselle puoliskolle saakka, kunnes Kasper Simontaival iski illan avausmaalin. Pelicansilla oli omat paikkansa ylivoimalla, mutta koko kauden ajan kipsissä ollut ylivoimapelaaminen ei ottanut vieläkään tuulta alleen. Otteluun saatiin säpinää vielä viimeisessä erässä, kun voittomaali nähtiin vasta ajassa 58.19. KalPa nappasi tärkeät pisteet itselleen maalein 2–1.

Lähtökohdat

Pelicans lähti otteluun karun edellisviikon jälkeen, sillä lahtelaiset hävisivät viikon kummatkin ottelunsa TPS:lle ja Sportille. Lahtelaisten päävalmentaja Tommi Niemelä teki rohkean päätöksen tappioiden jälkeen, sillä terveinä ollessaan kauden jokaisen pelin yhdessä pelannut kolmikko Lars Bryggman–Patrik Carlsson–Ryan Lasch rikottiin ensimmäistä kertaa. Bryggmanin rinnalle ykkösketjuun nousivat Nathan Schnarr ja Luboš Horký. Carlssonin ja Laschin rinnalle nousi Lenni Killinen.

KalPan viime viikko sisälsi vauhdikkaat tuplapelit Jukureita vastaan. Joukkueet jakoivat otteluissa voitot. Kuopiolaiset ovat voittaneet viimeisestä seitsemästä ottelustaan vain kaksi, joten luvassa oli kovasti alisuorittavien joukkueiden kohtaaminen. Petri Karjalainen johti joukkonsa koitokseen täysin muuttumattomalla kokoonpanolla lauantain Jukurit-ottelusta.

Pelicansin maalille luisteli viime aikoina nousujohteisesti pelannut Jussi Olkinuora. KalPan maalille luisteli Stefanos Lekkas, jonka erinomaiset otteet ovat siirtäneet ykkösmaalivahdin vastuun pois Juha Jatkolalta. Tiistain ottelu oli ensimmäinen kerta kauden aikana, kun Lekkas aloitti kolme peräkkäistä peliä KalPa-maalilla.

Avaintapahtumat

Pelicansin ylivoima alkukauden osalta on vain hieman yli 11 prosenttia. Lahden tiistai-illassakin kotijoukkue sai mahdollisuuksia, mutta tilanteet päättyivät jatkuvasti lähinnä paitsiotilanteisiin ja korkeintaan kiekko pyöri kulmissa. Ottelun aikana kummallakin joukkueella oli selkeämpiä hallintajaksoja, mutta viimeistely ei ollut toivotunlaista, eikä täten maaleja nähty kuin kolme.

Maaleista kaksi syntyi kolmannessa erässä, jolloin peli aaltoili vauhdilla päädystä päätyyn. KalPa päästi kotijoukkueen tasoihin, kun kuopiolaiset estivät Stefanos Lekkasin torjuntatyöskentelyn. Aleks Haatanen kiitti tästä, mutta Hugo Gallet iski kuitenkin vieraiden voittomaalin vielä varsinaisella peliajalla. Kotijoukkue yritti päästä vielä tasoihin, mutta koko kauden ajan pelaamista leimannut tehottomuus näkyi, eivätkä tärkeät avainpelaajat nousseet esiin.

KalPa oli lopulta hallitsevampi osapuoli vieden nimiinsä maalien lisäksi myös aloitustilastot sekä maaliodottaman. Kiekonhallinta päättyi lopulta tasan, mutta erikoistilannepelaaminen ratkaisi, eikä ollut ensimmäinen kerta, kun Pelicans oli sillä saralla vastustajaa perässä.

Maalintekijät:
34.15 0–1 Kasper Simontaival (Rissanen, Sissons)
53.44 1–1 Aleks Haatanen (Mylläri, Kiiskinen)
58.19 1–2 Hugo Gallet (Mäenpää, Simontaival)

Maaliodottama:
Pelicans 0,30 – 1,16 KalPa

Jatkoaika käyttää raporteissaan Liigadatan maaliodottamaa.

Murskaava JYP iski yhdeksän maalia SaiPan verkkoon – Niku pistepörssin kärkeen

JYP murskasi SaiPan vieraissa jopa lukemin 9–3. Vieraiden tähtipuolustaja Sami Niku nousi illan jälkeen Liigan pistepörssin kärkeen. Reid Gardiner vietti viiden tehopisteen iltaa ja SaiPa-vahti Jan Lukášin torjuntaprosentti valahti entistä heikommaksi.

Tiistai-iltana Lappeenrannassa nähtiin kaksi joukkuetta, joiden suoritukset erosivat toisistaan täysin. JYP määritti tahdin, teki mitä lystäsi ja käveli SaiPan yli 9–3-voittoon. Jyväskyläläiset iskivät ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan yhdeksän maalia vierasottelussa.

Lähtökohdat

SaiPalla oli otteluun lähdettäessä tuoreessa muistissa lauantainen Kaakon derby, joka päättyi KooKoo voittoon runsaan maali-iloittelun jälkeen lukemin 7–6. Lappeenrantalaisten kokoonpanoissa nähtiin vain pieniä muutoksia, kun Nuutti Viitasalo palasi kokoonpanoon. Viitasalolle tilaa teki Elmeri Laakso. Nelosketjussa lauantaina tehoilleet Antoine Morand ja Adam Helewka vaihtoivat paikkoja Helewkan siirtyessä keskushyökkääjän tontille.

JYPillä oli takanaan hurja viikko, kun se ensin kaatoi HIFK:n kotonaan ja lauantaina hurrikaanilauma kaatoi sarjakärki Tapparan Tampereella. Jyväskyläläisten kokoonpanossa nähtiin tiistai-illalle vain yksi muutos, kun Miks Tumānovs otti Aleksi Malisen paikan seitsemäntenä puolustajana.

SaiPan maalille otteluun luisteli kesken lauantaisen ottelun tolppien väliin hypännyt Jan Lukáš. JYPin maalilla jatkoi viidettä ottelua putkeen Veini Vehviläinen.

Avaintapahtumat

Ensimmäinen kymmenminuuttinen tarjosi toivoa jopa tasaisesta ja viihdyttävästä kiekko-ottelusta, mutta Tobias Winbergin avausmaali avasi JYPiltä hanat, jotka vievät kotiyleisön toivon rippeet mennessään hyvin äkkiä.

Robert Rooba ja Teemu Eronen iskivät maalit mieheen, ja Jan Lukášin nähtiin antaneensa tarpeeksi näyttöjä illalta. 19-vuotias Kalle Varis hyppäsi tolppien väliin, mutta Aaro Vidgren iski vielä muodon vuoksi vieraiden neljännen osuman ennen erätaukoa.

Toiseen erään nähtiin pirteämpi SaiPa, ja lappeenrantalaiset iskiväkin erään kaksi maalia. Se oli kuitenkin laiha lohtu, sillä Reid Gardinerin ja Braden Christofferin maalit säilyttivät etäisyyden joukkueiden välillä.

Gardiner, Sami Niku ja Mikko Petman iskivät vielä maalit kolmanteen erään, ja Valtteri Lipiäisen kotiyleisöä runsaasti ilahduttanut maali jäi ottelun viimeiseksi.

JYPille yhdeksän tehdyn maalin ottelu oli ensimmäinen 12 vuoteen. SaiPalle illan kärsimysnäytelmä oli jo kalenterivuoden toinen kerta, kun lappeenrantalaisten verkkoon isketään yhdeksän maalia. SaiPa-vahti Lukášin valmiiksi heikko torjuntaprosentti valahti illan myötä lukemiin 82,93%.

Maali-iloittelu nosti Nikun yksin Liigan pistepörssin kärkeen. Myös Gardiner otti merkittäviä harppauksia pistepörssissä nousten neljänneksi. Niku (8+15=23) on illan jälkeen tasan 30 pisteen päässä Liigan yhden kauden puolustajien piste-ennätyksestä (Pekka Rautakallio 1978–79 ja Brian Rafalski 1998–99).

Maalintekijät:
9.42 0–1 Tobias Winberg (Gardiner, Niku)
10.39 0–2 Robert Rooba
13.07 0–3 Teemu Eronen (Welsh, Gardiner)
18.33 0–4 Aaro Vidgren (Malinen, Winberg)
23.48 0–5 Reid Gardiner (Lassila, Turkulainen)
26.38 0–6 Braden Christoffer (Malinen, Perttu) yv
26.43 1–6 Antti Kalapudas
39.35 2–6 Niklas Appelgren (Kivenmäki, Trejbal)
44.35 2–7 Reid Gardiner (Niku)
49.48 2–8 Sami Niku (Gardiner, Turkulainen) yv
50.38 2–9 Mikko Petman (Honka, Welsh)
52.51 3–9 Valtteri Lipiäinen (Kalapudas, Rikkilä)

Maaliodottama:
SaiPa 2,57 – 2,33 JYP

Jatkoaika käyttää raporteissaan Liigadatan maaliodottamaa.