Mielipide

Tapahtui viime jaksossa!

LIIGA / Kolumni
Jatkoajan kausijulkaisussa kirjoitin neljästä joukkueesta, Blues, Jokerit, Tappara ja TPS. Kerrataanpa siis nopeasti mitä viime näkemän jälkeen kyseisten joukkueiden kohdalla on tapahtunut. Katsastetaan lisäksi pari muuta mielenkiintoista asiaa.

Carrotmen!

Tapparaan ei viimekerrasta paljon lisättävää ole. Tiesin joukkueen voittavan korkeintaan runkosarjan alkaneella kaudella. Tätä kirjoitettaessa kirvesrinnat pitävätkin kärkipaikkaa hallussaan. Mikään ei kuitenkaan ole muuttanut mielipidettäni siitä, että kun tosipaikka tulee, ei joukkueen venymiskyky ja taktinen silmä tule riittämään. Siitä olkoon esimerkkinä vaikka lauantain Jokerit-peli, jossa porkkanapuntit ajattelivat pelin päättyneen 2-0 tilanteessa. Tappara on tehokas, huippuvireeseen trimmattu kone. Se ei valitettavasti riitä. Tarvitaan aitoa luovuutta, tilanteisiin sopeutumista, taktista silmää ja pari muuta puuttuvaa elementtiä todella tiukan paikan tullen, ennen kuin Tappara mestaruuden vie.

Limsalaarin pojat!

Jokerit on niin ikään aloittanut tehokkaasti. Joukkueelle on siunaantunut kuitenkin pari ongelmaa. Ensimmäinen ongelma on niin sanottua itse aiheutettua laatua. Liiallinen varman päälle ottamisen halu, vedonlyönti, maasäteily, tietämättömyys tai silkka tyhmyys pani organisaation pestaamaan ykkösmaalivahdikseen viime kaudella sushien ja samuraiden maassa lätkämaalin edessä tanssikuvioita lämpimikseen treenanneen Jamie Ramin. Miehen taidot ;) on nyt testattu ja heppoisiksi havaittu. Kannattaako herran "sisään ajamiseksi" uhrata parikymmentä sarjapistettä sitä toivoen, että kyllä kaveri pleijareissa sitten näyttää? Jos näin on ajateltu, niin ihailla täytyy johtoportaan itsevarmuutta. Jos kuka tahansa pohjois-amerikkalainen päihittää koska vain kotimaiset voimat, ja ovat palkkansa väärtejä, niin pestattakoon jokerikassariksi ensikaudeksi vaikka Bill Gates, George "Tuplauuno" Bush tai vaikka Howard Stern. Viimemainittu ainakin taatusti elehtii maalilla yhtä hupaisasti kuin Ram.

Toinen Jokereiden ongelma on erittäin leveä hyökkäyskalusto. Kapteeni Peltosen ollessa sairastuvalla, ketjut löytyivät ja toimivat hyvin. Villen palattua riveihin on onnistunut paletti laitettu uusiksi. Kauden alkupeleissä saamastaan vastuusta tehokkaasti kiittänyt Antti Törmänen on esimerkiksi saanut huomata roolinsa pienenneen huomattavasti. Löytyykö porukkaan uusi harmonia, ja mahtuuko hyökkäyskalusto henkisesti samaan jengiin? Nähtäväksi jää. Jokeritkaan eivät ole vielä voittaneet yhtään mitään.

Hunajata

Turussa säikähdettiin tosissaan Lapasen ehdotusta sulkea SM-liigan ulkopuolelle vuosi toisensa jälkeen mestaruuden vievä TPS, ilonpilaaja. Joukkue yritti hämätä kaikkia aloittamalla sarjan rämpimällä kunnolla. Allekirjoittanut ei kyllä jaksanut pahemmin kulmiaan nostella, kyllä Turun osasto sen verran hyvin on skautattu. Viime otteluissa TPS on lipsahtanut jopa voittamaan, ja maalipaikat lisääntyvät kuin kaniinit sateella. Palloseura tulee vielä, turhaan lällättelitte, ja hyvä niin. Ei sille mitään voi, että pitkäaikaista valmennus- ja organisaatiokulttuuria on arvostettava, olkoon sitten vaikka Turusta. Pikkuhiljaa tepsukat alkavat laittamaan maalipaikoista sisään, ja neljän joukossa ollaan jo uutena vuotena.

Blues suede shoes!

Timo Tuomi sai sitten kenkää Espoossa. Sikäli olin yllättynyt, että miksi antaa potkuja nyt? Mitä joukkueen omistaja Salonoja oikein kuvitteli saavansa viime kauden perusteella? Eihän Bluesin alkukauden "menestyksen" pitänyt yllättää ketään lajia pari matsia enemmän nähnyttä. Jotenkin koin olevani oikeutettu ymmärtämään, että Tuomen pitämiselle valmennusvastuussa täytyi makkaraperillisellä olla jokin elämää suurempi syy, jokin johon verrattuna niinkin vähäpätöisillä asioilla, kuten menestymisellä SM-liigassa ei pitäisi olla mitään jakoa. Urheilutoimenjohtaja Ruutun kädenjälki taitaa alkaa pikkuhiljaa näkymään organisaatiossa. Niki Andersson ei tule pysymään ensi tiistaita (02.10) pidempään valmennusvastuussa. Uutta verta on luvassa, toivottavasti ulkomailta, Suomessa kun ei ole käytettävissä kummoisiakaan voimia.

Muuta mainitsemisen arvoista?

Pelicans on yllättynyt positiivisesti ja pelaa valmentajansa näköistä kiekkoa: kulmiin ei ryntäile kuin juuri tarvittava määrä miehiä. Joukkue vaikuttaa harmoniselta, mikä on tässä vaiheessa kautta joko uskomattoman hieno saavutus tai ajan kanssa korjautuvaa sattumaa. Nähtäväksi jää.

Kärpät on yllättänyt olemalla surkea. Nähdäänkö seuraava valmentajanvaihdos Oulussa? Jyp-luotsi Saarisen palli ei myöskään ollut tukevimmalla pohjallaan vielä viikko sitten, mutta niin ne pari parempaa peliä kummasti rauhoittavat tilannetta. Veikkaan kuitenkin että jykyläläiset tulevat alisuorittamaan materiaaliinsa nähden. Jyväskylässä kaivattaisiin vaihtoa valmennusportaaseen. Nykäskaupungissa ei edes tarvitsisi mennä merta edemmäs kalaan, nimiä uusille koutseille voisi etsiä vaikka Hippos-hallin katosta.

Että sikäli...

Lapanen

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös