Mielipide

Näkemys: NHL ulkoisti kurinpitonsa pääiskuja saaneille pelaajilleen – kaukaloväkivalta saamassa entistä kovempia kierroksia

NHL / Kolumni
Koska NHL:n kurinpitotyöryhmä ei ole pystynyt hoitamaan tehtäviään, ovat Zack Kassianin kaltaiset kovanyrkkiset pelaajat täyttämässä valtatyhjiötä.

Ryan Lindgren ja Joonas Donskoi, Matthew Tkachuk ja Zack Kassian, Jake Virtanen ja Mathieu Perreault, Emil Bemström ja Tuukka Rask. NHL:n kurinpito on tehnyt viime aikoina järkyttävän huonoja päätöksiä jättäessään päähän kohdistuneita taklauksia rankaisematta.

Nazem Kadri otti oikeuden omiin käsiinsä ja hyökkäsi taklauksen jälkeen Lindgrenin kimppuun. Samoin Kassian puolusti itseään nyrkein Tkachukin jäätyä jäähyittä taklauksistaan, Kassian sen sijaan määrättiin kahden ottelun pelikieltoon. Jälkikäteen Kassian uhosi käyttävänsä jatkossa samoja otteita kuin Tkachuk, koska niitä ei pidetty sääntöjen vastaisina. Seuraava Albertan taisto onkin tammikuun lopulla.

Myös Perreault uhkasi seuraavalla kerralla puolustaa itseään mailallaan ja odotti jäävänsä ilman pelikieltoa. Boston Bruinsin päävalmentaja Bruce Cassidy puolestaan joutui selittelemään, kun Raskin loukkaantumisen jälkeen Bemströmiä ei kunnolla haastettu.

Ilmapiiri NHL:ssä on uhkaava, mistä kurinpito saa ottaa syyt niskoilleen. Tämän kauden pisin pelikielto on annettu Corey Perrylle, mikä haiskahtaa markkinointitempulta, koska taklaus sattui ulkoilmaottelussa, joka on NHL:lle tärkeää bisnestä. Päähän kohdistuneista taklauksista on useimmiten annettu yksi tai kaksi peliä pelikieltoa – tai jätetty kokonaan antamatta, kuten edellä mainituissa esimerkeissä.

NHL:n kurinpitotyöryhmän (Department of Player Safety) nimessä on yhtä suurta tragikomiikkaa kuin entisessä DDR:ssä, josta ei demokratiaa olisi löytänyt täikammallakaan. Jos NHL todella välittäisi pelaajien terveydestä, päähän kohdistuneista taklauksista jaettaisiin säännönmukaisesti pitkiä pelikieltoja, jotka johtaisivat tuntuviin ansionmenetyksiin.

Tällä hetkellä kurinpidon toiminnasta puuttuu pelote, joten kurinpito on jäämässä adrenaliinihöyryissä nyrkkejään – tai mailaansa – heiluttavien pelaajien kontolle, mikä on kaukana turvallisesta ratkaisusta. Kurinpitotyöryhmällä on kuitenkin mahdollisuus hyödyntää päätöksiensä tukena teknologiaa, harkinta-aikaa ja pelaajan kuulemista. Lähtökohdat ovat oikeudenmukaiset, mutta lopputulokset jäävät vajaiksi.

Julkiset kostoiskuilla uhkailut ovat vaarallinen merkki siitä, että NHL on menettämässä otteensa kurinpidon suhteen. Viidakon lait ovat niskan päällä, joten seuraava päähän kohdistunut taklaus on kurinpidolle todellinen testi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös